Maître

De Maître titel

Naast de bestaande niveaus van Aspirant-Officier, Officier en Grand Officier biedt het NGW vanaf het jaar 2009 de mogelijkheid tot het behalen van een ‘Maître’-titel.
Deze mogelijkheid wordt geboden aan geïnteresseerde en ambitieuze leden van het NGW die:

  • hun interesse en ambitie in wijn in een ‘meesterstuk’ willen uitdragen,
  • hiermee een bijdrage willen leveren aan het NGW opleidingensysteem,
  • daarmee een bijdrage willen leveren aan de naam en faam van het NGW,
  • reeds de graad van Grand Officier bezitten of Chevalier zijn en daarbij de officiële graad van Vinoloog van de Wijnacademie bezitten.

De onderwerpen voor het meesterstuk kunnen van allerlei aard zijn, mits deze met wijn in de ruimste zin van het woord te maken hebben. Het meesterstuk zal, naar het oordeel van de examencommissie van het NGW, vernieuwend moeten zijn en tevens voldoende diepgang moeten hebben. Het door de kandidaat aangedragen studieontwerp voor het meesterstuk zal dan ook tevoren door de examencommissie dienen te worden goedgekeurd.
Per jaar zullen maximaal drie leden met een meesterstuk kunnen aanvangen. De examen-commissie zal -zo nodig- hiervoor een selectie maken uit de aangeboden voorstellen.

Na accordering van de examencommissie dient het meesterstuk binnen 2 jaar te worden afgerond. De examencommissie dient hierop nauwlettend toezicht te houden. De examencommissie behoudt zich het recht voor om de studie tot het meesterstuk te stoppen als blijkt dat de kandidaat hiermee te weinig voortgang boekt.
De beoordeling van het aangeboden meesterstuk zal worden gedaan door externe, hoog gekwalificeerde wijnkenners. Deze zullen door de examencommissie hiertoe tijdig worden aangezocht.

De kosten voor de studie van het meesterstuk komen voor rekening van de kandidaat. Het moet immers voor hem/haar een eer en verrijking zijn om dit te kunnen doen.
De kosten van de externe beoordeling, alsmede de kosten van de officiële promotie tot Maître zijn voor rekening van het NGW. Zij benut dit stuk immers ter promotie van haar naam en organisatie en gebruikt het tevens ter verhoging van de kennis en de opleidingen binnen het NGW.
De officiële promotie zal in overleg met het bestuur van het NGW met het nodige ceremonieel moeten plaatsvinden. Daarnaast zal door het NGW extra aandacht aan pr-activiteiten hier omheen moeten worden gegeven.

Het meesterstuk dient door de kandidaat ter beoordeling aangeboden te worden op A-4 formaat en tevens in digitale vorm in pdf-format (Adobe-Reader).
In overleg met de examencommissie zal door het bestuur van het NGW voor een passende uniforme publicatievorm worden gekozen.
Het meesterstuk blijft intellectueel eigendom van de Maître, doch hij verleent het NGW om niet toestemming tot het gebruik hiervan.

Diegenen die gerechtigd zijn de titel van Maître te dragen, ontvangen een onderscheidend draagteken op het officiële NGW- draaglint.


Aankomende activiteiten

jun
19
wo
19:30 “de heerlijckheit Hoorne” proeve...
“de heerlijckheit Hoorne” proeve...
jun 19 @ 19:30 – 23:00
Altweerterheide, 5 juni 2019 Beste Wijnliefhebbers, Op woensdag 19 juni 2019 gaan we onze traditionele wijn/spijsavond met hoofdthema asperges houden. De proeverij vindt plaats bij: Goertz asperges, Veestraat 20a Maria-Hoop. De gerechten worden gemaakt door
aug
17
za
hele dag Oost-Brabant: Eendaagse excursie...
Oost-Brabant: Eendaagse excursie...
aug 17 hele dag
Oost-Brabant: Eendaagse excursie Bremmer Calmont
rundwanderung-calmont-klettersteig-bremm-mosel Ons Zomertreffen is deze keer de “Eendaagse wijnexcursie” naar de stijlste wijngaarden van Europa: Bremmer-Calmont aan de Moezel. Bezoek, lunch en wijnproeverij Excursie Bremmer Calmont 17-8-2019 NGW Oost Brabant Voorlopig Programma : Vertrek 8.00
sep
12
do
19:45 Oost-Brabant: Gaat citroenmeliss...
Oost-Brabant: Gaat citroenmeliss...
sep 12 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Gaat citroenmelisse, sulfiet in wijn vervangen? @ Activiteitencentrum 't Slot | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Woorden als: Sulfiet-intolerantie, en ik krijg hoofdpijn van sulfiet… Of: de presentatie van sulfiet vrije wijn. De zin en onzin, wat ervaren we zelf en wat proeven we van wijn met citroenmelisse in plaats van