Officier

Cursus officier

In de cursus voor de rang van officier wordt de kennis van de wijn verbreed. Aan bod komen technieken van het wijnproeven, een uitgebreid wijnvocabulaire, de wijnbouw en de vinificatie.

Het is niet verplicht dat de kandidaten eerst het aspirant-officiers-examen doen.

In het theoretisch deel worden de volgende onderdelen behandeld:

  • wijnbouw
  • druivenstok
  • vinificatie
  • wijnwetgeving en etikettering
  • het proeven en beoordelen van wijn
  • de Europese wijngebieden: Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Oostenrijk
  • uitgebreid wijnvocabulaire uit de bovengenoemde landen.

Bovengenoemde onderwerpen komen overeen met de hoofdstukken 1 t/m 12 en 15 en de begrippenlijst blz. 577 t/m 593 uit Aan de slag met wijn van P.R. Klosse.

In het praktisch deel worden examenwijnen geproefd en beoordeeld als voorbereiding op het praktisch deel van het examen.

De cursus kan worden afgesloten met een examen, dat bestaat uit een theoretisch deel en een wijnproef deel.

Het schriftelijk deel omvat 40 multiple choice vragen en het invullen van de namen van wijngebieden, districten en subdistricten, die zijn aangegeven in een kaartje van een land of van een wijngebied. Het kaartje heeft betrekking op de hierboven genoemde landen of delen daarvan. De multiple choice vragen en het kaartje worden apart beoordeeld. De eindbeoordeling van het schriftelijk wordt samengesteld voor 80 % uit het cijfer voor de multiple choice  vragen en voor    20 % uit het cijfer voor het kaartje. Om te slagen voor het theoretisch deel van het examen moet de kandidaat een eindcijfer van 6.0 of hoger hebben behaald. Van de multiple choice vragen moet men 28 van de 40 vragen goed hebben om een voldoende te kunnen halen.

Op het praktisch deel van het examen worden drie glazen witte wijn en drie glazen rode wijn geserveerd. De kandidaat  moet bij elke wijn aangeven van welke druivensoort de wijn is gemaakt. Om te slagen voor het praktijkexamen moet een kandidaat ten minste 4 van de 6 druivensoorten juist kunnen benoemen. Aan het aantal goede benoemingen wordt een cijfer toegekend

Om bevorderd te worden tot officier moeten beide onderdelen  met het cijfer 6.0  of hoger zijn afgesloten.

Een kandidaat, die is geslaagd voor slechts één deel van het examen, hoeft zich bij een volgend examen alleen te onderwerpen aan een herexamen voor het deel waarvoor hij is gezakt.

Voor het officiersexamen zijn voor 2018 de volgende wijnen gekozen:

Wit

  1.       Chardonnay uit de Bourgogne (geen Chablis)
  2.       Sauvignon Blanc uit de Loirestreek
  3.       Riesling (droog) uit Duitsland
  4.       Pinot Gris ( Grauburgunder) uit de Elzas of uit Duitsland
  5.       Viognier (uit Frankrijk).

Rood

  1.       Cabernet Sauvignon/Merlot-essamblage uit de  Medoc -streek.
  2.       Sangiovese uit Italië (Toscane)
  3.       Gamay Noir à jus blanc uit de Beaujolais(Cru)
  4.       Pinot Noir uit de Bourgogne ( minimaal gemeente appellation)
  5.       Primitivo uit Zuid-Italië

De examenvragen worden  genomen uit: Aan de slag met wijn van P. R. Klosse.

Aanbevolen literatuur:

P. R. Klosse  Aan de slag met wijn.  ISBN 9789052119427 4e druk

Oz  Clarke’s Wijnatlas. Nieuwste uitgave.
Een kandidaat, die is geslaagd voor slechts één gedeelte van het examen, hoeft zich bij een volgend examen alleen te onderwerpen aan een herexamen voor het gedeelte waarvoor hij is gezakt.


Aankomende activiteiten

jan
20
zo
13:00 “de heerlijckheit Hoorne” Nieuwj...
“de heerlijckheit Hoorne” Nieuwj...
jan 20 @ 13:00 – 18:30
"de heerlijckheit Hoorne" Nieuwjaarstreffen 2019 @ Restaurant MARREES | Weert | Limburg | Nederland
    Beste wijnliefhebbers, Het bestuur van de bailliage “de heerlijckheit Hoorne” nodigt u uit om samen met ons het nieuwe jaar in te luiden. We gaan dit doen tijdens het nieuwjaarstreffen van onze bailliage
feb
14
do
19:45 Oost-Brabant: Bailli proeverij m...
Oost-Brabant: Bailli proeverij m...
feb 14 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Bailli proeverij met Portugese wijnen @ Activiteitencentrum 't Slot  | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Aanmelding voor activiteiten: per telefoon of e-mail bij: George Mes, 077-3661773, email cgmes@ziggo.nl Voor info kunt u ook bellen met onze Bailli: Agnes Haitsma Telefoon: 040 241 9749 Secretaris: Peter Derks Telefoon: 040-2863426 email: pjamderks@outlook.com
feb
16
za
18:30 “de heerlijckheit Hoorne” proeve...
“de heerlijckheit Hoorne” proeve...
feb 16 @ 18:30 – 23:00
    eigen leden presenteren een fles wijn. nadere informatie volgt!
mrt
14
do
19:45 Oost-Brabant: Wijnen Pan Amerika...
Oost-Brabant: Wijnen Pan Amerika...
mrt 14 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Wijnen Pan Amerika route @ Activiteitencentrum 't Slot  | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Bailli: Agnes Haitsma Telefoon: 040 241 9749 Secretaris: Peter Derks Telefoon: 040-2863426 email: pjamderks@outlook.com

Recente proefverslagen & nieuws