Officier

Cursus officier

In de cursus voor de rang van officier wordt de kennis van de wijn verbreed. Aan bod komen technieken van het wijnproeven, een uitgebreid wijnvocabulaire, de wijnbouw en de vinificatie.

Het is niet verplicht dat de kandidaten eerst het aspirant-officiers-examen doen.

In het theoretisch deel worden de volgende onderdelen behandeld:

  • wijnbouw
  • druivenstok
  • vinificatie
  • wijnwetgeving en etikettering
  • het proeven en beoordelen van wijn
  • de Europese wijngebieden: Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Oostenrijk
  • uitgebreid wijnvocabulaire uit de bovengenoemde landen.

Bovengenoemde onderwerpen komen overeen met de hoofdstukken 1 t/m 12 en 15 en de begrippenlijst blz. 577 t/m 593 uit Aan de slag met wijn van P.R. Klosse.

In het praktisch deel worden examenwijnen geproefd en beoordeeld als voorbereiding op het praktisch deel van het examen.

De cursus kan worden afgesloten met een examen, dat bestaat uit een theoretisch deel en een wijnproef deel.

Het schriftelijk deel omvat 40 multiple choice vragen en het invullen van de namen van wijngebieden, districten en subdistricten, die zijn aangegeven in een kaartje van een land of van een wijngebied. Het kaartje heeft betrekking op de hierboven genoemde landen of delen daarvan. De multiple choice vragen en het kaartje worden apart beoordeeld. De eindbeoordeling van het schriftelijk wordt samengesteld voor 80 % uit het cijfer voor de multiple choice  vragen en voor    20 % uit het cijfer voor het kaartje. Om te slagen voor het theoretisch deel van het examen moet de kandidaat een eindcijfer van 6.0 of hoger hebben behaald. Van de multiple choice vragen moet men 28 van de 40 vragen goed hebben om een voldoende te kunnen halen.

Op het praktisch deel van het examen worden drie glazen witte wijn en drie glazen rode wijn geserveerd. De kandidaat  moet bij elke wijn aangeven van welke druivensoort de wijn is gemaakt. Om te slagen voor het praktijkexamen moet een kandidaat ten minste 4 van de 6 druivensoorten juist kunnen benoemen. Aan het aantal goede benoemingen wordt een cijfer toegekend

Om bevorderd te worden tot officier moeten beide onderdelen  met het cijfer 6.0  of hoger zijn afgesloten.

Een kandidaat, die is geslaagd voor slechts één deel van het examen, hoeft zich bij een volgend examen alleen te onderwerpen aan een herexamen voor het deel waarvoor hij is gezakt.

Voor het officiersexamen zijn voor 2018 de volgende wijnen gekozen:

Wit

  1.       Chardonnay uit de Bourgogne (geen Chablis)
  2.       Sauvignon Blanc uit de Loirestreek
  3.       Riesling (droog) uit Duitsland
  4.       Pinot Gris ( Grauburgunder) uit de Elzas of uit Duitsland
  5.       Verdejo uit Spanje (liefst uit Rueda)

Rood

  1.       Cabernet Sauvignon/Merlot-essamblage uit de  Medoc -streek.
  2.       Sangiovese uit Italië (Toscane)
  3.       Gamay Noir à jus blanc uit de Beaujolais(Cru)
  4.       Pinot Noir uit de Bourgogne ( minimaal gemeente appellation)
  5.       Primitivo uit Zuid-Italië

De examenvragen worden  genomen uit: Aan de slag met wijn van P. R. Klosse.

Aanbevolen literatuur:

P. R. Klosse  Aan de slag met wijn.  ISBN 9789052119427 4e druk

Oz  Clarke’s Wijnatlas. Nieuwste uitgave.
Een kandidaat, die is geslaagd voor slechts één gedeelte van het examen, hoeft zich bij een volgend examen alleen te onderwerpen aan een herexamen voor het gedeelte waarvoor hij is gezakt.


Aankomende activiteiten

aug
25
za
14:30 Zomertreffen in Vestingstad Heusden
Zomertreffen in Vestingstad Heusden
aug 25 @ 14:30 – 21:15
Zomertreffen in Vestingstad Heusden @ Heusdens Buro voor Toerisme,  | Heusden | Noord-Brabant | Nederland
Zomertreffen in Heusden op 25-8-2018 . Een historisch en bourgondisch gebeuren ! Wij nodigen jullie graag uit voor ons jaarlijkse Zomertreffen dat dit jaar zal plaats vinden in de vestingsstad Heusden. Een plaatsje dat zich
aug
31
vr
20:00 LCP Proeverij Loire
LCP Proeverij Loire
aug 31 @ 20:00 – 23:30
Deze proeverij wordt gegeven door ons lid Wim Jacobs.
sep
2
zo
12:30 “de heerlijckheit Hoorne” nazome...
“de heerlijckheit Hoorne” nazome...
sep 2 @ 12:30 – 17:00
"de heerlijckheit Hoorne" nazomertreffen
  Beste wijnliefhebbers, De zomer van 2018 is nog volop aanwezig. Als we de meteo moeten geloven is het toppunt van deze zomer nog niet bereikt. Toch denken we als bailliage alweer vooruit aan de
sep
12
wo
hele dag De wijnreis 2018 naar Apulië , I...
De wijnreis 2018 naar Apulië , I...
sep 12 – sep 16 hele dag
De wijnreis 2018 naar Apulië , Italië.
Brunssum / Maastricht 8 augustus ’17 Beste wijnvrienden, beste wijnvriendinnen, Tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering van ons Genootschap is door onze leden geopperd een wijnreis naar Apulië te organiseren. Harry Pallada en ondergetekende willen deze
sep
20
do
19:45 Oost Brabant: A taste of Piëmont...
Oost Brabant: A taste of Piëmont...
sep 20 @ 19:45 – 23:00
Oost Brabant: A taste of Piëmonte met: Eros Bellistracci @ Wijkcentrum "t Slot  | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Una Sera Particolare …………..!! A taste of Piemonte En een zeer bijzondere avond wordt het zeker met Eros Bellistracci ,een Italiaan die Piëmonte en zijn wijnen op zijn duimpje kent! Laat je verrassen door zijn