Officier

Cursus officier

In de cursus voor de rang van officier wordt de kennis van de wijn verbreed. Aan bod komen technieken van het wijnproeven, een uitgebreid wijnvocabulaire, de wijnbouw en de vinificatie.

Het is niet verplicht dat de kandidaten eerst het aspirant-officiers-examen doen.

In het theoretisch deel worden de volgende onderdelen behandeld:

  • wijnbouw
  • druivenstok
  • vinificatie
  • wijnwetgeving en etikettering
  • het proeven en beoordelen van wijn
  • de Europese wijngebieden: Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Oostenrijk
  • uitgebreid wijnvocabulaire uit de bovengenoemde landen.

Bovengenoemde onderwerpen komen overeen met de hoofdstukken 1 t/m 12 en 15 en de begrippenlijst blz. 577 t/m 593 uit Aan de slag met wijn van P.R. Klosse.

In het praktisch deel worden examenwijnen geproefd en beoordeeld als voorbereiding op het praktisch deel van het examen.

De cursus kan worden afgesloten met een examen, dat bestaat uit een theoretisch deel en een wijnproef deel.

Het schriftelijk deel omvat 40 multiple choice vragen en het invullen van de namen van wijngebieden, districten en subdistricten, die zijn aangegeven in een kaartje van een land of van een wijngebied. Het kaartje heeft betrekking op de hierboven genoemde landen of delen daarvan. De multiple choice vragen en het kaartje worden apart beoordeeld. De eindbeoordeling van het schriftelijk wordt samengesteld voor 80 % uit het cijfer voor de multiple choice  vragen en voor    20 % uit het cijfer voor het kaartje. Om te slagen voor het theoretisch deel van het examen moet de kandidaat een eindcijfer van 6.0 of hoger hebben behaald. Van de multiple choice vragen moet men 28 van de 40 vragen goed hebben om een voldoende te kunnen halen.

Op het praktisch deel van het examen worden drie glazen witte wijn en drie glazen rode wijn geserveerd. De kandidaat  moet bij elke wijn aangeven van welke druivensoort de wijn is gemaakt. Om te slagen voor het praktijkexamen moet een kandidaat ten minste 4 van de 6 druivensoorten juist kunnen benoemen. Aan het aantal goede benoemingen wordt een cijfer toegekend

Om bevorderd te worden tot officier moeten beide onderdelen  met het cijfer 6.0  of hoger zijn afgesloten.

Een kandidaat, die is geslaagd voor slechts één deel van het examen, hoeft zich bij een volgend examen alleen te onderwerpen aan een herexamen voor het deel waarvoor hij is gezakt.

Voor het officiersexamen zijn voor 2018 de volgende wijnen gekozen:

Wit

  1.       Chardonnay uit de Bourgogne (geen Chablis)
  2.       Sauvignon Blanc uit de Loirestreek
  3.       Riesling (droog) uit Duitsland
  4.       Gewurztraminer uit de Elzas
  5.       Viognier (uit Frankrijk).

Rood

  1.       Cabernet Sauvignon/Merlot-essamblage uit de  Medoc -streek.
  2.       Sangiovese uit Italië (Toscane)
  3.       Gamay Noir à jus blanc uit de Beaujolais(Cru)
  4.       Pinot Noir uit de Bourgogne ( minimaal gemeente appellation)
  5.       Primitivo uit Zuid-Italië

De examenvragen worden  genomen uit: Aan de slag met wijn van P. R. Klosse.

Aanbevolen literatuur:

P. R. Klosse  Aan de slag met wijn.  ISBN 9789052119427 4e druk

Oz  Clarke’s Wijnatlas. Nieuwste uitgave.
Een kandidaat, die is geslaagd voor slechts één gedeelte van het examen, hoeft zich bij een volgend examen alleen te onderwerpen aan een herexamen voor het gedeelte waarvoor hij is gezakt.


Aankomende activiteiten

dec
12
do
19:45 Oost Brabant:Wijn en Spijsavond ...
Oost Brabant:Wijn en Spijsavond ...
dec 12 @ 19:45 – 22:45
Oost Brabant:Wijn en Spijsavond : Engeltjes op de tong!! @ Activiteitencentrum 't Slot | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
  Een heerlijk avondje smullen en proeven van vaak zoete gerechtjes met heerlijke passende wijnen. Onze eigen koks zetten hun beste beentje voor! Een Walking diner? Aanmelding voor activiteiten: per telefoon of e-mail bij: George
dec
18
wo
19:45 Bois le Duc Themaproeverij wijne...
Bois le Duc Themaproeverij wijne...
dec 18 @ 19:45 – 22:30
Themaproeverij wijnen uit 2009, verzorgd door confrère Reino Westebring.  
jan
12
zo
14:30 Oost Brabant: Nieuwjaarsdiner Re...
Oost Brabant: Nieuwjaarsdiner Re...
jan 12 @ 14:30 – 19:00
Oost Brabant: Nieuwjaarsdiner Restaurant Taste, Geldrop @ Restaurant Taste | Geldrop | Noord-Brabant | Nederland
Nieuwjaars diner  in Restaurant Taste. Tijd voor de feestdagen, maar wij openen het seizoen op zondag 12 januari met een voortreffelijke wijn&spijs middag in Geldrop. Het diner zal gecombineerd worden met de wijnen van het
jan
19
zo
12:00 “de heerlijckheit Hoorne” Nieuw...
“de heerlijckheit Hoorne” Nieuw...
jan 19 @ 12:00 – 17:00
"de heerlijckheit Hoorne"  Nieuwjaarstreffen 2020 @ Kasteel Wurfeld | Maaseik | Vlaanderen | België
Beste wijnliefhebbers, Het bestuur van de bailliage “de heerlijckheit Hoorne” nodigt u uit om samen met ons het nieuwe jaar in te luiden. We gaan dit doen tijdens het nieuwjaarstreffen van onze bailliage op: Zondag