“de heerlijckheit Hoorne” Verslag proeverij: Ahr wijnen

  • -

“de heerlijckheit Hoorne” Verslag proeverij: Ahr wijnen

 

 

 

Proeverij “de heerlijckheit Hoorne”
Thema: Ahr wijnen
Datum: 4 juli 2018
Aantal aanwezigen:10 wijnliefhebbers
Gegeven door: Wim Ophelders,
lid van de bailliage “de heerlijckheit Hoorne”

 

Wij hebben wijnen geproefd van

 

1: wijngoed: JULIA BERTRAM

Zij vertelt:
Na mijn studie wijnbouw en oenologie in Geisenheim, was ik veel op reis als een Duitse wijnkoningin. Over de hele wereld Duitse wijn mogen vertegenwoordigen – dat was een unieke ervaring.

Mijn moeder en mijn tante runnen onze kleine familiewijnmakerij van de 4e generatie. Hier zijn mijn wortels en de basis voor mijn wijnmakerij. Dankzij mijn ouders, heb ik de mogelijkheid om mijn fascinatie met Pinot Noir uit te leven op de beste locaties in de Ahr-vallei van oude wijnstokken. Werken in en met de natuur, de verschillende uitdagingen in elk jaar en de veelzijdigheid maken het werk uniek voor mij.
Mijn wijnen moeten inspireren met hun authenticiteit. De bodem, het weer, het werk in de wijngaard, het verhaal van een jaar en een deel van mijn persoonlijkheid zullen later in het glas verschijnen. Daarom concentreer ik me op het werk op de steile hellingen. Uit speciale locaties, oude wijnstokken en veel handwerk, worden hier karakteristieke en langlevende Bourgondiërs gecreëerd. Ik probeer de kwaliteit die in de wijngaard in de kelder is ontwikkeld te behouden door zorgvuldige verwerking.

 

2: wijngoed: Ernst Sebastian

De geschiedenis van de wijnmakerij Ernst Sebastian is terug te voeren tot het jaar 1910.
Dit jaar durfde de Dernau-wijnmaker Gottfried Sebastian de stap naar onafhankelijkheid. Vanaf dat moment oogstte hij de druiven uit zijn wijngaarden en verwerkte deze in het al beroemdste product van de Ahr.
De oudste zoon, Anton-Robert Sebastian , zette het vermogen van de wijnmakerij van zijn vader voort.
Na zijn dood in 1966 nam zijn oudste zoon, wijnmaker Ernst Sebastian , de verantwoordelijkheid over in de wijnmakerij van zijn vader.
Sinds 1998 hebben de twee dochters van Ernst Sebastian, Andrea Bertram en Ricarda Sebastian , het “roer in de hand” en bepalen het economische succes van de kleine maar fijne wijnmakerij Ernst Sebastian in Dernau.
Op 2,5 hectare worden voornamelijk Spätburgunder- wijnstokken geteeld, maar ook typisch voor de Ahr Frühburgunder als specialiteit.
Hoewel Andrea Bertram erg betrokken is bij buitenactiviteiten, worden de wijnproductie en wijnverkoop afgehandeld door Ricarda Sebastian. De twee worden al ondersteund door de 5e generatie met Andrea’s dochter Julia.

Gebiedskenmerken Ahr
560 ha
85 % rood, waarvan
60 % Spätburgunder (Pinot Noir)
7 % Frühburgunder (Pinot Madeleine)
Daarnaast Portugieser, Regent, Dornfelder
Witte rassen m.n. Riesling, Müller-Thurgau, Weissburgunder
Bodem m.n. leisteen
Zacht klimaat
Gemiddelde jaartemperatuur 9,5 graden C
Steillagen
Nauwelijks machines, meeste handwerk

De geproefde wijnen:

 

Wijn 1: Handwerk ( naam van de wijn ) Blance de noir (gemaakt van blauwe druiven ) 2017

 

Weingut Julia Bertram

Gutswein trocken 12,0 % alc.
Opbrengst 60 hl/ha
Spontane gisting
Grof gefilterd

Kleur: petillant (licht mousserend) licht rosé, zalm kleur, mooie viscositeit.
Geur: fruitig, appel, mineralig
Smaak: fris, mooie zuren, fijn bittertje, appel, mineralig
Eindoordeel: de wijn is behoorlijk droog, heeft een redelijke afdronk, is nog jong en nog niet in balans.
Totaal aantal punten: 14,8

 

Wijn 2: Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder 2015

 

Weingut Ernst Sebastian

Grof gefilterd

 

Kleur: licht rood, tuilé, doorzichtig
Geur: rood fruit, overrijpe bessen, paprika, kersenpitten,
Smaak: mooie zuren en bitters, rood fruit
Eindoordeel: de wijn heeft een lange afdronk, maar heeft weinig diepgang
Totaal aantal punten: 12,7

 

 

Wijn 3: Handwerk Spätburgunder 2016

 

Weingut Julia Bertram

Gutswein trocken 11,5 % alc.
Opbrengst 60 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Grof gefilterd

Kleur: helder, doorzichtig rood, een beetje tuilé
Geur: een beetje fruit, aards, terroir, teerachtig.
Smaak: droog, mineralig, kersen, mooie zuren en bitters.
Eindoordeel: de wijn had een matige afdronk, een zgn. instap wijn
Totaal aantal punten: 14

 

Wijn 4: Dernauer Hardtberg Frühburgunder 2015

 

 

Weingut Ernst Sebastian

Lagenwein trocken 13,0 % alc.
Opbrengst 30 hl/ha (o.a. door vorst)
Koude maceratie 4 – 5 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Grof gefilterd

Kleur: helder kersenrood, mooie viscositeit, iets tuilé
Geur: hout, gekookt fruit, zwart fruit, kersen, pruimen, iets branderigs
Smaak: kersen, bessen, droog, mooie zuren bitters
Eindoordeel: deze wijn werd zeer wisselend beoordeeld en ervaren
Totaal aantal punten: 13

Wijn 5: Ahrweiler Spätburgunder 2016

 

Weingut Julia Bertram

Ortswein trocken 12,0 % alc.
Opbrengst 50 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Grof gefilterd

Kleur: helder, mooie viscositeit, kersen rood, iets tuilé
Geur: hout, klein rood fruit, kersen, bessen, iets aards, groene paprika.
Smaak: mooie zuren en bitters, aards, kersen.
Eindoordeel: een wijn met een lange afdronk, goed in balans, een mooi glas wijn
Totaal aantal punten; 15,1

 

 

Wijn 6: Dernauer Spätburgunder 2016

 

Weingut Julia Bertram

Ortswein trocken 12,0 % alc.
Opbrengst 50 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Grof gefilterd

Kleur: helder rood, doorzichtig met een mooie viscositeit
Geur: hout, vanille, klein rood fruit, bessen, bramen, laurier
Smaak: bosbessen, kersen, morellen, mooie zuren, licht bittertje
Eindoordeel: een wijn met een lange afdronk, meer kruidig dan fruit
Totaal aantal punten: 15,2

 

 

Wijn 7: Neuenahrer Sonnenberg Spätburgunder 2015

 

Weingut Julia Bertram

Lagenwein trocken 12,0 % alc.
Opbrengst 30 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Niet gefilterd

Kleur: licht rood, helder, doorzichtig, mooie viscositeit
Geur: hout, klein rood fruit, kersen, bessen, terroir, sinaasappel
Smaak: klein rood fruit, kersen, bessen, kruidig, mooie zuren, fijn bittertje, mooie tannine
Eindoordeel: een wijn met een lange afdronk, een mooi glas wijn
Totaal aantal punten: 16

 

 

Wijn 8: Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder 2016

 

Weingut Julia Bertram

Lagenwein trocken 12,5 % alc.
Opbrengst 30 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Niet gefilterd

Kleur: licht rood, helder, doorzichtig, mooie viscositeit
Geur: elegant en complex, klein rood fruit, kersen, bessen, kruidig, laurier.
Smaak: mooie zuren, fijne bitters, zachte tannine, kersen, bessen, laurier
Eindoordeel: een wijn met een lange afdronk die goed in balans is
Totaal aantal punten: 16,5

 

 

Wim is een gedreven wijnliefhebber.
Hij had deze proeverij goed voorbereid en bracht de proeverij met veel kennis over de wijn in zijn algemeenheid en de beide wijnhuizen in het bijzonder.
Wim hiervoor onze dank.

Na het gebruikelijke kaas en paté buffet ging iedereen huiswaarts en genieten van hopelijk een mooie zomer.

 

 

Annie Peulen – van Bree


Aankomende activiteiten

nov
8
do
19:45 Oost Brabant: Masterclass Wijnpr...
Oost Brabant: Masterclass Wijnpr...
nov 8 @ 19:45 – 23:00
Oost Brabant: Masterclass Wijnproefkunde met Vinoloog Claudia van Dongen @ Proeflokaal Claudia van Dongen | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
            Claudia van Dongen is Vinoloog Heeft een Wijnadviesbureau en organiseert wijncursussen. Als Special Gast zal ze voor onze leden en hun introducees een Masterclass wijnproeven verzorgen. Een uitgelezen moment