“de heerlijckheit Hoorne” verslag proeverij wijnen uit Twente

  • -

“de heerlijckheit Hoorne” verslag proeverij wijnen uit Twente

 

Verslag proeverij Twente NGW bailliage “de heerlijckheit Hoorne” op 16 mei 2019

(verslag gemaakt door Maarten Oude Kempers)

 

Onze bailli Marian Van Pol heette alle aanwezigen van harte welkom op deze sfeervolle proeverij. Misschien nog iets van welkom heten nieuwe introducee en uitstapje 21 juni? Vervolgens gaf Marian het woord aan Maarten die ons meegenomen heeft naar zijn geboortestreek, Twente.
Maarten startte zijn mooie Powerpoint presentatie waarin hij de ligging van Twente liet zien en de ligging van de wijngaarden waar we de wijnen van geproefd hebben.

     
Maarten nam ons hier vervolgens mee naar Wierden, naar de wijngaard “Bi’j de Regge” welke beheerd wordt door “De Wijnmakers”.

 

Hierna liet maarten ons de eerste wijn proeven, Witte Ros 2018.

Wijngaard: Bi’j de Regge
Druivenras(sen): 90% Johanitter, 10% Solaris
Alcoholgehalte: 11,5% VOL
Jaar: 2018
Vinificatiemethode: Wittewijnmethode
Serveertemperatuur: 8 – 10°C
Kleur: Groengeel
Aromaprofiel: Stuivend fruit van gele appels, peer en citrusfruit. Ook wat buxus en kalk. Een lichte touch van tropisch fruit (van de Solaris) is waarneembaar
Smaakprofiel: Frisse zuren, licht kruidig, rijp citrus- en tropisch fruit, mineraal en een bittertje
Prijs: € 12,50
Beoordeling: 14,1 punten

 

 

Nadat we de wijn beoordeeld hebben vertelt Maarten over de bodemsoorten welke Twente kent. Vervolgens neemt Maarten ons mee naar de tweede wijngaard; Twentewijnen, ook bekend als wijngaard Hof van Twente.

We kregen hierna de tweede wijn te proeven, Solaris 2018.

Wijngaard: Wijngaard Hof van Twente
Druivenras(sen): 100% Solaris
Alcoholgehalte: 13,5% VOL
Jaar: 2018
Vinificatiemethode: Wittewijnmethode met malolactische fermentatie en korte houtrijping
Serveertemperatuur: 8 – 10°C
Kleur: Citroengeel
Aromaprofiel: Tropisch fruit, een vleugje vanille
Smaakprofiel: Milde zuren, filmend
Prijs: € 13,50
Beoordeling: 15,3 punten

 

 

Na de Solaris geproefd te hebben ging Maarten verder met een uitleg over hybride rassen. In Twente is het voor de hand liggend gebruik te maken van hybride rassen, gezien de vrij noordelijke ligging.

Daarna lichtte Maarten de volgende wijngaard; Wijngaard Adebaer toe.
Hier kwam ook de volgende wijn vandaan, de Johanniter Barrique.

Wijngaard: Wijngaard Addebaer
Druivenras(sen): 100% Johanniter
Alcoholgehalte: 13,2% VOL
Jaar: 2016
Vinificatiemethode: Wittewijnmethode met malolactische fermentatie en korte houtrijping
Serveertemperatuur: 8 – 10°C
Kleur: Citroengeel, helder
Aromaprofiel: Tropisch fruit (ananas, mango, rijpe peer en banaan, vanille
Smaakprofiel: Milde zuren, filmend
Prijs: € 12,-
Beoordeling: 15,3 punten

 

 

Voor we over gingen naar de volgende vertelde Maarten ons iets over de snoeimethoden in de wijngaard welke in Twente en eigenlijk ook in de rest van Nederland toegepast worden.

We maakten daarna de overstap naar de rode wijnen. De volgende wijn is een Regent van Wijngaard hof van Twente.

Wijngaard: Wijngaard Hof van Twente
Druivenras(sen): 100% Regent
Alcoholgehalte: 13,5% VOL
Jaar: 2016
Vinificatiemethode: Traditionele methode met 6 maanden houtrijping op eiken
Serveertemperatuur: 16 – 18°C
Kleur: Purper, helder, ondoorzichtig
Aromaprofiel: Laurier, peper, cacao, blauwe bes, nootmuskaat
Smaakprofiel: Milde houtbitters, krachtige tannines, hoog in de zuren en een licht zoetje
Prijs: € 13,95
Beoordeling: 15,4 punten

 

 

Na de Regent welke evenals de Johannitter Barrique houtlagering gehad heeft vertelde Maarten om deze reden ook kort iets over houtlagering en hij bracht hiermee ter sprake welke invloed dit heeft op de wijn.

De volgende wijn, de Marechal Foch Barrique van wijngaard Adebaer is de volgende wijn welke eveneens houtlagering gehad heeft.

Wijngaard: Wijngaard Adebaer
Druivenras(sen): 100% Marechal Foch
Alcoholgehalte: 13,2% VOL
Jaar: 2016
Vinificatiemethode: Gemaakt volgens traditionele methode met 12 maanden houtrijping op Frans eiken
Serveertemperatuur: 16 – 18°C
Kleur: Purper, licht doorschijnend
Aromaprofiel: Chocolade, kers, medicinaal, cederhout
Smaakprofiel: Gemiddelde tannines, lichte zuren, licht filmend
Prijs: € 15,-
Beoordeling: 15,4 punten

 

 

Als een na laatste wijn presenteerde Maarten de Sueterie Rood van wijngaard Hof van Twente.

Wijngaard: Wijngaard Hof van Twente
Druivenras(sen): 80% Pinotin, aangevuld met Regent en Rondo
Alcoholgehalte: 13% VOL
Jaar: 2015
Vinificatiemethode: Cuvée, gemaakt volgens traditionele methode, met minstens 10 maanden houtrijping op eiken
Serveertemperatuur: 16 – 18°C
Kleur: Tussen purper en robijnrood in, ondoorzichtig
Aromaprofiel: Blauw fruit, laurier, vanille
Smaakprofiel: Ronde tannines, afgeronde zuren, vanille
Prijs: € 14,95
Beoordeling: 16,5 punten

 

 

Hierna nam Maarten ons ten slotte mee naar Porto. De vraag was hierbij Wat heeft dit nu met Twente te maken? Helemaal niets, maar de laatste wijn is gemaakt volgens dezelfde vinificatietechniek als de Port, met dat verschil dat de druiven niet uit de Duoro vallei, maar uit Twente kwamen en dat de lagering gewoon op het wijngoed plaatsvond.

De laatste wijn is de Sueterie Sterk.

Wijngaard: Wijngaard Hof van Twente
Druivenras(sen): 100% Regent
Alcoholgehalte: 18,5% VOL
Jaar: 2010
Vinificatiemethode: Mutage (= toevoegen van alcohol waardoor fermentatie stopt) met houtrijping van minimaal 3 jaar
Serveertemperatuur: 16 – 18°C
Kleur: Robijnrood
Aromaprofiel: Laurier, nootmuskaat, rood fruit , vanille en cederhout
Smaakprofiel: Weelderig zoet wat al snel overgaat naar mooie zuren met veel body.
Prijs: € 24,95
Beoordeling: 16,8 punten

 

 

Samenvattend: het was een prachtige proeverijen. De verwachtingen van de leden waren niet zo hoog. We hebben kunnen ervaren dat er in Twente mooie wijnen gemaakt worden, waarbij ook de kostprijs goed in balans is.
Onder het genot van lekkere kazen en patés hebben we genoten van de aangebroken wijn restanten.

 

 

 

 

 

 


Aankomende activiteiten

okt
23
wo
19:45 Bois le Duc Themaproeverij Puglia
Bois le Duc Themaproeverij Puglia
okt 23 @ 19:45 – 22:30
Themaproeverij wijnen uit Puglia, verzorgd door confrères Tex Zwemmer en Nannette Wezenbeek
nov
14
do
19:30 Oost-Brabant: Workshop “Wijnproe...
Oost-Brabant: Workshop “Wijnproe...
nov 14 @ 19:30 – 22:45
Oost-Brabant: Workshop "Wijnproeven verbeteren" @ Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Voor de 2e maal zijn we gast bij Wijnadviesbureau Claudia van Dongen. Deze keer gaan we samen onze degustatietechniek verder uitdiepen onder leiding van Claudia. Ook voor de kennismaker en beginnende wijnliefhebbers een must. Donderdag
nov
20
wo
19:45 Bois le Duc Wild- en wijn proeverij
Bois le Duc Wild- en wijn proeverij
nov 20 @ 19:45 – 22:30
Wild- en wijn proeverij, verzorgd door confrère Piet-Hein Christis en consoeur Geanne Christis.