Proefverslag Italiaanse wijnen, 14-12-2018

  • -

Proefverslag Italiaanse wijnen, 14-12-2018

Onze laatste proeverij stond geheel in het teken van wijnen uit “ de minder bekende Italiaanse regio’s” Het zou een zeer verassende proeverij worden 
onder de bezielende leiding van onze Italië kenner Guy. 
De eerste wijn was een Vino Frizzante van de druivensoorten Pecorino / Timorasso van Aurora & Consortia uit 2017. Kleur lichtgeel, transparant. In de neus geuren van gegiste appels, cider, vuursteen. Bij binnenkomst vrij hoge zuren, cider, schonend, bittertje in de afdronk. 
Van Alfonso Rinaldi proefden we een Erbalucce 2017 Collo Novarese. Costa di Sera dei Tabacchei, Bianco. Kleur helder, fonkelend. Geur citrus, anijs, rijpe boskoop. Citrus, appel, mooie zuren proefden we in deze verfijnde wijn. De kleur van Erbalucce Primavigna di Caluso DOCG 2016 van Cantina Crosio was helder, lichtgeel overwegend citrus in de neus. Groene appel, citrus in de smaak. Complexe wijn met een lange afdronk. 
Uit de DOC Langhe proefden we Ellena 2016 een wijn gemaakt van de Nascettadruif. Wijnmaker Ellena Guiseppe maakt van deze druif een bijzondere wijn. Gezien de kleur heeft deze wijn een lang schilcontact gehad (sur lie)De kleur was goudgeel, transparant. In de neus, hooi, gemaaid gras, bloemen, gele appels. In de mond gele appels, kruidig, amandel. Een klein bittertje in de lange afdronk. 
De eerste rode wijn was gemaakt van de Vespolinadruif, de druiven staan aangeplant in de Colle Novarese DOCG. Wijnmaker Francesco Brigatti. Kleur was kersenrood met een licht waterrandje. Aardbeien, snoepjes, viooltjes in de neus. Framboos, kers, drop, in de mond. Deze wijn is uitdrogend, tannine en een bittertje in de afdronk. 
De tweede Vespolina van La Capuccina Novarina 2016 Colline Novarese DOCG de kleur is kersenrood, iets rokerig, kers en Engelse drop in de neus. Hoge zuren, kers, leer en drop in de smaak. 
Uva Rare DOC uit Colline Novarese van Barbaglia is een monocepage. Kersenrood, een stinkje, kers, kruiden, chocolade, iets rokerigs in de neus. Aards, kers, drop, amandel in de smaak. Bitters en tannines in de afdronk. 
Croatina 2013 Colline Novarese DOC van Barbaglia. Kleur kersenrood, donkerrood. Gesloten, zwart fruit, pruimen, kruidig, zuivel. In de smaak frisse zuren, kers, vanille, tannines en mooie zuren. De afdronk is lang.
Cenasene di Olevano 2016 Rosso DOC superiore uit Lazio van Damiano Ciolli, was donkerrood van kleur. Rijp rood fruit en een stinkje in de neus. Rijp rood fruit, zuivel, kruidig in de smaak. 
We kunnen terugkijken op een prachtig proefjaar waar we wederom heel veel bijzondere wijnen hebben kunnen proeven. Dat was het voor 2018. Met vineuze groet, Erica


Aankomende activiteiten

jan
20
zo
13:00 “de heerlijckheit Hoorne” Nieuwj...
“de heerlijckheit Hoorne” Nieuwj...
jan 20 @ 13:00 – 18:30
"de heerlijckheit Hoorne" Nieuwjaarstreffen 2019 @ Restaurant MARREES | Weert | Limburg | Nederland
    Beste wijnliefhebbers, Het bestuur van de bailliage “de heerlijckheit Hoorne” nodigt u uit om samen met ons het nieuwe jaar in te luiden. We gaan dit doen tijdens het nieuwjaarstreffen van onze bailliage
feb
14
do
19:45 Oost-Brabant: Bailli proeverij m...
Oost-Brabant: Bailli proeverij m...
feb 14 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Bailli proeverij met Portugese wijnen @ Activiteitencentrum 't Slot  | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Aanmelding voor activiteiten: per telefoon of e-mail bij: George Mes, 077-3661773, email cgmes@ziggo.nl Voor info kunt u ook bellen met onze Bailli: Agnes Haitsma Telefoon: 040 241 9749 Secretaris: Peter Derks Telefoon: 040-2863426 email: pjamderks@outlook.com
feb
16
za
18:30 “de heerlijckheit Hoorne” proeve...
“de heerlijckheit Hoorne” proeve...
feb 16 @ 18:30 – 23:00
    eigen leden presenteren een fles wijn. nadere informatie volgt!
mrt
14
do
19:45 Oost-Brabant: Wijnen Pan Amerika...
Oost-Brabant: Wijnen Pan Amerika...
mrt 14 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Wijnen Pan Amerika route @ Activiteitencentrum 't Slot  | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Bailli: Agnes Haitsma Telefoon: 040 241 9749 Secretaris: Peter Derks Telefoon: 040-2863426 email: pjamderks@outlook.com

Recente proefverslagen & nieuws