Wijn en Asperges-festijn 18 mei Oost-Brabant

  • -

Wijn en Asperges-festijn 18 mei Oost-Brabant

Onze jaarlijkse wijn met asperges organiseerden wij dit jaar in “Aspergehof Huijbers” in Mierlo.
George Mes had een achttal wijnen uitgezocht waarbij steeds een wijn van wijngoed “De Planck”werd geproefd tegenover een wijn uit de Elzas.
Aspergehof is een gerenommeerd aspergebedrijf gecombineerd met kersenboomgaard en een mooi restaurant.
Jos en Lidy Huijbers werden in 2018 uitgeroepen tot restaurant met het mooiste terras van Nederland.
Na de ontvangst met een glaasje Johanniter Brut Méthode Champenoise en een welkomstwoord van Bailli Agnes ,kregen wij een rondleiding door de Kersenboomgaard met o.a. de beroemde Mietlose kersen en vele andere vroege en late kersen . Dan uitleg bij de Aspergevelden over de vele soorten asperges en de smaaknuances die er zijn.Er zijn veel soorten asperges de een wat zoeter de ander met wat meer bitter in de smaak.
Dan volgde het aspergeverwerkingsbedrijf ,ook heel interessant en modern.

Na al deze informatie wachtte ons in het restaurant een asperge diner met de door George uitgezochte Johanniter wijnen tegenover de Alzasser.
Eerst een Duo van aspergesoepjes ( één gebonden en één helder)
De wijnen: Johanniter 2015 tegenover een Auxerrois 2016.

De Johanniter is ontstaan door een complex aantal kruisingen waarbij de Riesling en de Seyve-Villard een grote rol hebben gespeeld.
De Johanniter is hoog resistent tegen echte en valse meeldauw, vorsthard en hij heeft een hoog Oechsle gehalte (10% meer dan Riesling). Het ras is dus bijzonder geschikt voor koudere streken.
Onderstaand een impressie van de volgende gerechten en wijn combinaties.

ASPERGES TRADITIONEEL (met ham,ei,krieltjes en botersaus)

De volgende wijnen werden hierbij geproefd:

De Soleil De Planck 2017 en De Pinot Blanc 2017 deden het beide goed maar de Soleil paste beter bij dit smaakpalet.

Een mooi gerecht volgde , een Tagliatella met gewokte asperges en zalm.
Met de wijnen: Johanniter Select 2016 tegen over de Pinot Réserve 2017


Het laatste gerecht een Mini Asperge ragout burger ( met aspergelinten en hallandaise/ mosterd saus) Vormde met de bijpassende wijnen een mooie afsluiting van dit zeer geslaagde Asperge diner met een stralende zon in een inspirerende Asperge-entourage.


Met dank aan de organisatoren voor de goede wijnspijscombinaties.
Het was ook heerlijk bediend te worden ,hoewel we natuurlijk met aller inzet en vele handen in vorige jaren ook van prachtige aspergevariaties hebben genoten.
Kortom Asperges en wijn blijft een dankbaar en heerlijk jaarlijks terugkerende proeverij.





Aankomende activiteiten

okt
23
wo
19:45 Bois le Duc Themaproeverij Puglia
Bois le Duc Themaproeverij Puglia
okt 23 @ 19:45 – 22:30
Themaproeverij wijnen uit Puglia, verzorgd door confrères Tex Zwemmer en Nannette Wezenbeek
nov
14
do
19:30 Oost-Brabant: Workshop “Wijnproe...
Oost-Brabant: Workshop “Wijnproe...
nov 14 @ 19:30 – 22:45
Oost-Brabant: Workshop "Wijnproeven verbeteren" @ Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Voor de 2e maal zijn we gast bij Wijnadviesbureau Claudia van Dongen. Deze keer gaan we samen onze degustatietechniek verder uitdiepen onder leiding van Claudia. Ook voor de kennismaker en beginnende wijnliefhebbers een must. Donderdag
nov
20
wo
19:45 Bois le Duc Wild- en wijn proeverij
Bois le Duc Wild- en wijn proeverij
nov 20 @ 19:45 – 22:30
Wild- en wijn proeverij, verzorgd door confrère Piet-Hein Christis en consoeur Geanne Christis.