Proefverslagen & nieuws

 • -

Proeverij wijnen Galicia, bailliage EDV, 18 september 2019

VERZORGD DOOR CLAARTJE SCHAAP-MEULEMEESTER

Geschiedenis en wijngeschiedenis

De Spaanse wijngeschiedenis begon minstens 3000 jaar geleden toen Fenicische handelaren in het Zuidwesten een haven stichtten: het huidige Cádiz. Van daaruit trokken ze landinwaarts. Ze plantten wijnstokken op de heuvels rond de stad. Xera: het huidige Jerez de la Frontera. Halverwege de 19e eeuw verwoestte de druifluis veel Europese wijngebieden. Omdat de Spaanse gebieden hier in het begin nog geen last van hadden, gingen Franse wijnproducenten naar Spanje. De Fransen brachten hun eigen wijnstokken en kennis mee. Rond 1900 bereikte de druifluis ook Spanje. Oplossing: enten op Amerikaanse onderstokken.

Vanaf de jaren ‘50 van de vorige eeuw kregen wijnbeschermingsverenigingen officiële erkenning. De basis is gelegd voor het Spaanse ‘Denominación de Origen’ (DO) systeem.

De Spaanse wijnen zijn ingedeeld in verschillende categorieën en type benamingen. De wijnwetgeving heeft er tevens in voorzien, dat de wijnen niet eerder verkocht mogen worden alvorens ze aan de juiste rijpingscriteria voldoen.

Kwaliteitsniveaus

 • Vino de Mesa: Tafelwijn.
 • Vino Comarcal: Vino de Mesa met oogstjaar.
 • Vino de la Tierra: Tafelwijn met herkomstbenaming (Vin de Pays).
 • Denominación de Origen (DO): Wijn gemaakt en gebotteld van druiven binnen het herkomst- gebied.
 • Denominación de Origen Calificada (DOCa): Een eliteclassificatie. In Spanje hebben alleen de wijnen van Rioja en Priorato deze erkenning.  
 • Vino de Pago en Vino de Pago Calificada: Dit zijn bijzonderheden binnen de Spaanse wijnwet. Het gaat om wijnen met een zeer nauwkeurige herkomstbenaming, die van de ‘pago’ of wijngaard.

De Vino de Pago liggen soms helemaal zelfstandig, maar komen ook voor binnen DO en DOCa.

Naast de wijnen met erkend herkomstgebied heeft Spanje (net als andere landen)  IGP-wijnen (Indicatión Geográfica Protegida). Deze wijnen zijn afkomstig uit speciaal afgebakende gebieden in Spanje die niet de DO-status hebben maar wel een typisch streekkarakter.

Geproefde wijnen

Bodega Veiga da Princesa, Rias Baixas, druif Albariño,  2018, 13%, gewaardeerd met 14,1 punten

Smaakomschrijving: Heerlijke jeugdige, droge witte wijn met een stuivend aroma van groene appel en limoen. De smaak zet sappig en fris in en eindigt aromatisch, rond en evenwichtig.

Wijn/spijs : Een mooie begeleider van vissalades, schaal-en schelpdieren en licht gegrilde vis.

La Caña, Rias Baixas, druif Albariño, 2018, 13,5%, gewaardeerd met 14,2 punten

De druiven voor de Albariño La Caña 2018 worden handmatig geoogst, waarna een strenge selectie plaatsvindt. De vergisting vindt grotendeels plaats in grote eikenhouten vaten. Hierdoor worden de zuren zachter en krijgt de wijn een subtiele kruidigheid. Een lie rijping van maar liefst 8 maanden maakt hem extra zacht en rond.

Smaakomschrijving: Aroma’s van rijp wit fruit, bloemen, mineralen en een vleugje kruiden. De zuurgraad is mooi door de wijn verweven.

Wijn/spijs: Uitstekende combinatie met schaal-en schelpdieren, visgerechten, paella, sushi, kip, of als aperitief. Serveren tussen 8-10 °C.

Finca os Cabatos, Monterrei, druif Godello, 2018, 13%, gewaardeerd met 14,8 punten

De druiven worden met de hand geplukt. Na de gisting blijft de wijn ruim vier maanden in contact met de uitgewerkte gistcellen. Een beproefde klassieke techniek om de wijn een vollere en zachtere smaakstructuur te geven. Het resultaat: een sappige en originele frisdroge witte wijn met een uitstekende prijs-plezierverhouding en al een lange reeks van zeer goede persbeoordelingen.

Smaakomschrijving: Een Spaanse versie van Chablis. Niet alleen vanwege zijn appel, peer en meloen, maar ook vanwege de intensiteit en de mineraliteit. Intense geur en een volle evenwichtige en ronde smaak. De afdronk is zacht en aanhoudend.

Wijn/spijs: Culinair vrij breed inzetbaar: bij avocado, bagels met zalm en roomkaas, jambon persillé, tempura, Thaise gerechten, mosselen, krab, escargots op Bourgondische wijze, taramasalata, zalm, gebakken tong, schol en andere witte-visgerechten.

Bodega Avanthia, Avancia, Valdeorras, druif Godello, 2017, 13,5%, gewaardeerd met 15,3 punten

De druiven worden met de hand geplukt en vergist in Frans eiken vaten van 500 en 600 l. De rijping vindt gedurende 10 maanden sur lie plaats in Frans eiken vaten van 500 en 600 l.

Smaakomschrijving: Tonen van rijp fruit (perzik, mango), kamperfoelie, mineralen en kruiden. De mooi verweven zuren geven de wijn een optimale balans. Opvallend is de prachtige, lange (rokerige) afdronk.

Wijn/spijs: Uitstekende combinatie met gegrilde en gebakken vis, sushi, rijstgerechten, kip, salades en tapas. Mooi op dronk, maar kan zich tenminste tot 2024 nog verder ontwikkelen.

Bodega Dominio do Bibei, LaLume, Rebeira Sacra, druif Treixadura, 2016, 13%, gewaardeerd met 16 punten

Fermentatie en rijping in houten vaten van diverse maten en leeftijden, betonnen cuves en stalen tanks. Geen malolactische gisting. Ook deze wijn krijgt een lie rijping.

Smaakomschrijving:  Volgeel van kleur en intens van geur (rijp tropisch fruit, wat kokos en mild eiken). De wijn is fris, mineralig en mondvullend tegelijk met zowel wit- en citrusfruit als beheerste kruidige hout-, rooster- en zeer lichte vanilletonen en een licht prettig bittertje.

LaLume kan aan tafel moeiteloos geschonken worden in plaats van een witte Bourgogne. Is Chablis Grand Cru-waardig.

Wijn/spijs: Vis in saus, schaaldieren (mosselen), heerlijk aperitief, wit vlees (kip, kalf).

Branco de Santa Cruz, Telmo Rodriquez, Valdeorras, druif Doña Blanco, Godello, Palomino, Treixadura, 2015, 13,5%, gewaardeerd met 15,7 punten

Smaakomschrijving: Na enige tijd in het glas gele bloemen, kamille, venkel, anijs en appel. De smaak wordt gekenmerkt door een grote frisheid en zuurgraad met een lichte bitterheid in de afdronk. Een droge wijn met een mooie complexiteit.

Wijn/spijs: Zeevruchten maar ook zonder eten.

Viña de Martín Os Pasás, Ribeiro, druif Treixadura, Albariño, Torrontés, 2015, 13%, gewaardeerd met 14,7 punten

Gefermenteerd met natuurlijke gisten, een jaar gerijpt op roestvrijstaal waarvan 3 maanden sur lie.

Smaakomschrijving: Met wat tijd in het glas onthult deze schaarse witte wijn gele bloemen, kamille, venkel, appel en anijs. De smaak wordt gekenmerkt door een grote frisheid en een zuurgraad met een lichte bitterheid in de afdronk.

Wijn/spijs: Een uitgelezen wijn voor bij de lunch en bij visgerechten, maar zeker ook om als aperitief te drinken. De drinktemperatuur ligt rond de 10 graden.


 • -

Ein Stuck von Paradies

Excursie Bremmer Calmont Bailliage Oost-Brabant. Ein Stück von Paradies Tijdens ons zomertreffen op 17 aug. bezochten wij de steilste helling voor wijnbouw in Europa de Bremmer Calmont. Met de Mini-bus voor 24  personen vertrokken wij om 8U. uit Eindhoven.

Na een koffiestop en goede informatie onderweg over Wijnland Duitsland en haar wijnwetgeving, Cool Climate Viticulture, en veel andere wijn -wetenswaardigheden arriveerden wij voor een uitgebreide lunch in Weinhaus Berg. De dag was vroeg begonnen deze onderbreking was zeer welkom.

Na de smakelijke lunch met een uitgebreid toetjesbuffet wachtte ons de Weinprobe bij Weingut Oster-Franzen met een bezichtiging door de kelders en een zeer duidelijke uitleg over vinificatie en de familie geschiedenis.

Er werd een mooi aanbod van wijn geproefd, gemiddeld van hoge kwaliteit.

 • Wij proefden eerst de Elbling Winzer-sekt uit 2016 waarna we onze mening konden geven over de volgende wijnen:
 1.  Elbling trocken 2018
 2. Weiss Burgunder 2018 halbtrocken
 3.  Riesling Osterlammchen 2018
 4. Rielsing Calmont 2018 Goch gewachs trocken
 5. Riesling Calmont Auron 2018 Hochgewachs feinherb
 6. Red Calmont Merlot cuvée 2016/2017
 7. Roter Weinbergpfirsich- Likor

Na de proeverij weer een flinke rit naar Eindhoven maar, Kees van der Heiden had heerlijke happen voorbereid en George Mes zorgde voor een Riesling op de juiste temperatuur van het mooiste stukje  Bremmer Calmont.

De rit leek door deze verwennerijen veel korter en toen Cor Maatje  in de bus de organisatie bedankte (George Mes de afspraken en Kees van der Heiden de keuken) voor de geweldige dag  waren we weer bijna in Eindhoven. Het was een zeer geslaagd zomertreffen, een behoorlijke busrit maar daar kregen we ook veel voor terug. Ein Stück von Paradies


 • -

Een oud verslag

Verslag van de “Oude Riesling”-proeverij op 11 september 2008

Presentator: Cor Maatje (in “Het Klooster” te Waalre). Notulist: Peter Derks

De – zoals altijd – enthousiaste Cor Maatje wist ons deze keer te verrassen met een diepteproeverij van oude, Duitse, Riesling-wijnen. En oud betekent in dit geval: tussen 10 en 30 ! jaar oud. We waren daarom allemaal wel erg benieuwd of die oudjes nog wel te genieten zouden zijn !

Deze Rieslings zijn allemaal afkomstig uit het dorpje Kesten aan de noord-oever van de Moezel in het midden-Moezel gebied: het dorp ligt tegenover Brauneberg en is niet ver van Piesport verwijderd.

Cor had al zijn geselecteerde Rieslings betrokken uit de kelders van de tamelijk kleine wijnboer Franz-Joseph Selbach, naast één wijn van diens broer Otto (: wijn nr.1).

Alle geproefde wijnen zijn gemaakt van Riesling-druiven die afkomstig zijn uit 3 wijngaarden op de berghellingen ten oosten van het dorp Kesten; vanuit deze wijngaarden heb je mooi uitzicht op het dorp Brauneberg aan de overkant van de Moezel. Herkomst van de wijnen:

– alléén wijn 1 is afkomstig van de Kestener Paulinshofberg (en gemaakt door Otto Selbach),

– de wijnen 2,3,4,7 en 9 komen van de Kestener Paulinsberg, terwijl

– de Rince-bouche en ook de wijnen 5,6 en 8 van de Brauneberger Juffer komen.

Rince-bouche: Brauneberger Juffer, Spätlese 2004, Franz-Joseph Selbach-Erz (9 % alc)

1) Kestener Paulinshofberg, Auslese 1979, Otto Selbach (?? % alc) : 15 pnt

2) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1979, Franz-Joseph Selbach-Erz (?? % alc) : 14 pnt

3) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1986, Franz-Joseph Selbach-Erz (?? % alc) : 15 pnt

4) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1988, Franz-Joseph Selbach-Erz (7,5% alc) : 14 pnt

5) Brauneberger Juffer, Auslese 1992, Franz-Joseph Selbach-Erz (8,5% alc) : 15 pnt

6) Brauneberger Juffer, Spätlese 1993, Franz-Joseph Selbach-Erz (7,5% alc) : 14 pnt

7) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1994, Franz-Joseph Selbach-Erz (8,0% alc) : 16 pnt

8) Brauneberger Juffer, Auslese 1998, Franz-Joseph Selbach-Erz (8,5% alc) : 15,5 pnt

9) Kestener Paulinsberg, Beerenauslese 2003, Franz-Joseph Selbach-Erz (10% alc): 18 pnt

Aan bovenstaand overzicht van alle geproefde Rieslings heb ik ook de gemiddelde punten beoordeling (n=15) toegevoegd. Opmerking: bij de punten beoordeling van de wijnen is reke-gehouden met de leeftijd van de betreffende wijn; deze beoordeling is dus géén absolute maatstaf voor de door ons gegeven voorkeur voor een bepaalde wijn. Grofweg zou je kunnen zeggen dat – tegen een absolute maatstaf aangelegd – de erge oudjes dan een wat lagere beoordeling zouden krijgen omdat die de optimale frisheid en bloemigheid natuurlijk missen.

Opmerking 2: Op de etiketten van de drie oudste wijnen was geen alcohol percentage vermeld maar vermoedelijk hadden deze drie ook tussen de 7 en 8 vol% alcohol.

Wij vonden het allemaal zeer verrassend dat zelfs de erg oude wijnen (van 1979 !!) nog zo smakelijk waren, geweldig leuk om deze eens te kunnen proeven.

Bewust maak ik in dit verslag geen beschrijving van elke wijn afzonderlijk omdat dan te veel dezelfde smaak- en geuromschrijvingen gegeven zouden moeten worden. In plaats daarvan vermeld ik hier enkele genoemde algemene smaak- en geuromschrijvingen voor alle wijnen en benadruk ik enkele individuele afwijkende kenmerken.

 • Qua kleur en helderheid werden alle wijnen goed beoordeeld (3 punten). Vanwege de leeftijdsverschillen waren er natuurlijk wel flinke kleuronderscheiden: de oudste twee hadden een diepe goudgele kleur en naarmate de leeftijd afnam verminderde ook de diepte van de gele kleur, nam tevens de goude tint af en nam een groenige zweem toe; de jonge oudjes (uit de 90-er jaren) hadden een mooie citroengele kleur.
 • In de geuromschrijvingen werd steeds wel petrol genoemd en vaak ook wel citrus en perzik. Cor meldde wel dat bij het openen van alle flessen een sterke petrol geur vrijkwam maar in de ingeschonken glazen was dit niet zo dominant meer (hoewel in alle gevallen steeds aanwezig). Bij de meer dan 20 jaar oude wijnen nam Dick ook iets mint in de neus waar en dit werd toen ook door meerdere proevers waargenomen: mogelijk is dit een randgeur van de petrol die op “eminence-grise” leeftijd ontstaat.

De oudste wijn, vooral wijn 1, had rijpe fruittonen in de neus (en ook in de smaak), ook wat rijpe vijg, iets tropisch en sinaasappel werden genoemd. Bij de jonge oudjes domineerden toch meer de frisse citrus geuren zoals van limoen, citrioen of mandarijn en kwamen de bloemige geuren meer naar boven.

 • Qua smaak werd bijna steeds een (tamelijk) goede zoet-zuur balans genoemd, hoewel er toch behoorlijke verschillen in de zoet-component aanwezig waren. Bij alle wijnen was een mooi zuurgehalte aanwezig en in geen enkel geval was de wijn te zuur. Slechts in enkele gevallen werd een klein (aangenaam) bittertje genoemd: met name bij de wijnen 7, 5 en 4. Enkele individuele nuances:
 • Wijn 1 had nog behoorlijk wat mooi zoet
 • Wijn 2 was (vergeleken met 1) frisser en ook wat minder vol en zoet
 • Wijn 3 had een betere zoet-zuur balans en was nog mooi fris voor zijn leeftijd
 • Wijn 4 was wat zuurder (: smaak leek meer op het frisse citroenzuur)
 • Wijn 5 had een mooi evenwicht, iets compexer en delicater
 • Wijn 6 had wat meer uitgesproken zuren (en ook nogal wat zoet)
 • Wijn 7 was mooi fris, delicaat en had een heel goede balans in alle smaakcomponenten, ook iets mineraligs. Dit was de eerste wijn waarin iedereen de “echte” Riesling (met al zijn bekende tonen) herkende. Door vrijwel iedereen werd deze wijn als de mooiste van deze serie oude Rieslings beschouwd.
 • Wijn 8 was iets minder delicaat dan 7 maar had wel een mooie afdronk
 • Wijn 9 was duidelijk het snoepje van deze avond en werd door iedereen bijzonder gewaardeerd: mooi zoetje, fraaie zuren en mineralen, iets botrytis-achtige fraaie geur, “bloeiende maïs-geur” werd door Ton waargenomen en ook de geur van gele margrieten (het hart daarvan) en van lelies werden genoemd.
 • Deze wijn nr 9 en ook de rince-bouche behoorde natuurlijk niet tot de reeks “oude Rieslings”, maar gaven wel mooi het onderscheid met die smakelijke oudjes aan.

Samengevat:

Het was een geweldig mooie diepte-proeverij van Oude Rieslings waarmee Cor Maatje dan ook uitvoerig werd gecomplimenteerd: prachtig Cor.

Hetzelfde gold overigens voor de heerlijke kaasjes, vleeswaren en hartige groente-hapjes die door hem uitgezocht waren. Deze “moesten” volgens Cor ook bij de te proeven wijnen genut-tigd worden want “ze hoorden bij elkaar”. We konden dat dan natuurlijk ook moeilijk weigeren. En de foie-gras smaakte voortreffelijk bij de Beerenauslese: hulde en voor herhaling vatbaar !


 • -

Proeverij Limburgse wijnen van het wijngoed Thorn, 23 mei 2019

Proeverij verzorgd door Nettie Ramaekers, Bailliage EDV

Algemeen wijngoed Thorn
In 2001 begonnen met het telen van druiven en het maken van wijn in het Limburgse stadje Thorn. Inmiddels beslaan onze wijngaarden ruim 6,5 hectare en maken we de volgende wijnen: Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Pinot Noir Rosé, Dornfelder, Frühburgunder, Pinot Noir Barrique, Pinot Brut en Pinot Gris Late Harvest.

Uit KNMI-tabellen blijkt dat Thorn behoort tot de droogste gebieden van de Benelux (680 mm/jaar).
De gemiddelde zonuren per jaar bedragen 1600 uur. De wijngaard is gesitueerd op een oude Maas-arm en bestaat uit klei en zand.

Na een jarenlange procedure erkent de Europese Commissie op 10 januari 2018 formeel de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) (zeg maar Europese ‘Appellation d’Origine Controlée) van het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’. Hiermee is de eerste grensoverschrijdende wijnappellatie een feit en uniek in Europa. Wijnen geproduceerd op de kiezelgronden aan weerszijden van de Maas welke de grens vormt tussen Belgisch en Nederlands-Limburg, mogen binnenkort met het label van BOB ‘Maasvallei Limburg’ op hun flessen pronken. Een hele eer voor de hoogkwalitatieve, wijnbouw in beide Limburgen.

BGA (Beschermde Geografische Aanduiding): Geeft aan dat tenminste één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in een bepaald gebied.

BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming): Gaat een stap verder dan BGA. Producten die het keurmerk BOB dragen moeten geproduceerd, verwerkt en bereid worden binnen een bepaald gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.

Pioniers van deze erkenning, Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck (B) en Harry Vorselen van Wijngoed Thorn (NL), verankeren hiermee de typische smaak van de wijnen uit hun terroir.

De teeltmaatregelen en vinificatiemethoden binnen deze regio zijn streng gereglementeerd via het Productdossier. Deze wijnappellatie geldt enkel voor de wijndruivenrassen, verbouwd en gevinifieerd binnen de streng afgebakende contouren van het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’ en omvatten onder meer: Auxerrois, Chardonnay, Dornfelder, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Riesling.
De toplaag van warme leem en het onderliggende grindpakket (kiezel) zijn doorslaggevend in de mineraliteit, diepgang en finesse van onze wijnen.

Geproefde wijnen

BGA, Pinot Brut rosé, 2016, Méthode Trad., 50% Pinot Noir, 50% Auxerrois
Sur lie 12 maanden, alc. 12,5%, zuren 8,0 gr/l, restsuiker 8,0 gr/l
Gewaardeerd met 14,1 punten, € 20,00

BGA, Auxerrois, 2018
Alc. 12,5%, zuren 6,0 gr/l, restsuiker 5,0 gr/l, gisting RVS
Gewaardeerd met 15,2 punten, € 10,00
Kleur: helder lichtgeel en een vleugje koolzuur
Aroma’s: wit fruit als appel en peer
Smaak: fris, mooi, sappig en droog met een volle afdronk (serveren 8 – 10⁰C)
Wijn/spijs: begeleider bij asperges

BOB, Pinot Gris, 2017
Alc. 12,5%, zuren 6,5 gr/l, restsuiker 6,0 gr/l, gisting RVS
Gewaardeerd met 15,5 punten, € 12,00
Kleur: donkergeel met een mooie gastronomische afdronk met tonen van honing en gerijpt fruit.
Wijn/spijs: asperges, vis, wit vlees, salades (serveren 8 – 10⁰C)

BGA, Riesling, 2017
Alc. 13,5%, zuren 9,0 gr/l, restsuiker 7,0 gr/l, gisting RVS
Gewaardeerd met 14 punten, € 13,00
Volle sappige wijn. Typische groengele kleur met een stuivend aroma met veel rijp fruit zoals perzik, lychees, mango en zelfs een zeer delicate petroltoon. Mooie droge en zachte afdronk met de karakteristieke Rieslingzuren.

BGA, Dornfelder, 2018
Alc. 12,5%, zuren 4,5 gr/l, restsuiker 1,0 gr/l
Opvoeding voor 2/3 op RVS tanks, voor 1/3 op oude barriques van Frans eiken (minimaal 6 maanden)
Gewaardeerd met 16 punten, € 13,00
Donkerrode soepele elegante wijn. Volle smaak met veel rood en zwart fruit, o.a. framboos. Kleine touch van karamel en vanille. Fluweelzachte afdronk met milde, rijpe tannines.
Is op dronk maar kan nog 6 a 7 jaar bewaard blijven. Aan te bevelen de fles een paar uur voor gebruik te openen. Serveren op kamertemperatuur.

BGA, Frühburgunder, 2018
Alc. 13,5%, zuren 4,0 gr/l, restsuiker 0,0 gr/l, gisting RVS
Gewaardeerd met 15,8 punten, € 16,00
Helderrode kleur met aroma’s van o.a. kersen, bramen en framboos. Volle en fruitige aanzet met weelderige lange afdronk. Uniek in Nederland.
Serveren op kamertemperatuur (ca. 18⁰C), maar kan ook licht gekoeld gedronken worden.

BOB, Pinot Noir 777, 2016
Alc. 13,5%, zuren 4,5 gr/l, restsuiker 0,0 gr/l
Gewaardeerd met 16,5 punten, € 20,00
Opvoeding 18 maanden op barriques Frans eiken (30% nieuw)
Kleur: helder diep kersenrood, geconcentreerde aroma’s van rode vruchten, o.a. aardbei.
Zijdezachte tannines en harmonische houttonen.
Gastronomische wijn, typische begeleider van rood vlees.

BGA, Pinot Gris Late Harvest, 2016
Alc. 11%, zuren 7 gr/l, restsuiker 89 gr/l, gisting RVS
€ 20,00 (0,375 ml)
Absoluut uniek in Nederland. Een echte dessertwijn gemaakt volgens de traditionele methode. Zeer laat geoogste Pinot Gris druiven met ‘pourriture noble’, hetgeen resulteert in een complexe dessertwijn.
Aroma’s van o.a. honing, perzik, banaan en ananas. Harmonieuze wijn.
Ook zeer geschikt bij paté als voorgerecht. Licht gekoeld serveren (± 15⁰C)

Bijzondere wijnen uit het Limburgse stadje Thorn. Een unieke wijnregio met een Beschermde Oorsprongsbenaming.

Maureen Kimmel, juni 2019


 • -

“de heerlijckheit Hoorne” verslag proeverij wijnen uit Twente

 

Verslag proeverij Twente NGW bailliage “de heerlijckheit Hoorne” op 16 mei 2019

(verslag gemaakt door Maarten Oude Kempers)

 

Onze bailli Marian Van Pol heette alle aanwezigen van harte welkom op deze sfeervolle proeverij. Misschien nog iets van welkom heten nieuwe introducee en uitstapje 21 juni? Vervolgens gaf Marian het woord aan Maarten die ons meegenomen heeft naar zijn geboortestreek, Twente.
Maarten startte zijn mooie Powerpoint presentatie waarin hij de ligging van Twente liet zien en de ligging van de wijngaarden waar we de wijnen van geproefd hebben.

     
Maarten nam ons hier vervolgens mee naar Wierden, naar de wijngaard “Bi’j de Regge” welke beheerd wordt door “De Wijnmakers”.

 

Hierna liet maarten ons de eerste wijn proeven, Witte Ros 2018.

Wijngaard: Bi’j de Regge
Druivenras(sen): 90% Johanitter, 10% Solaris
Alcoholgehalte: 11,5% VOL
Jaar: 2018
Vinificatiemethode: Wittewijnmethode
Serveertemperatuur: 8 – 10°C
Kleur: Groengeel
Aromaprofiel: Stuivend fruit van gele appels, peer en citrusfruit. Ook wat buxus en kalk. Een lichte touch van tropisch fruit (van de Solaris) is waarneembaar
Smaakprofiel: Frisse zuren, licht kruidig, rijp citrus- en tropisch fruit, mineraal en een bittertje
Prijs: € 12,50
Beoordeling: 14,1 punten

 

 

Nadat we de wijn beoordeeld hebben vertelt Maarten over de bodemsoorten welke Twente kent. Vervolgens neemt Maarten ons mee naar de tweede wijngaard; Twentewijnen, ook bekend als wijngaard Hof van Twente.

We kregen hierna de tweede wijn te proeven, Solaris 2018.

Wijngaard: Wijngaard Hof van Twente
Druivenras(sen): 100% Solaris
Alcoholgehalte: 13,5% VOL
Jaar: 2018
Vinificatiemethode: Wittewijnmethode met malolactische fermentatie en korte houtrijping
Serveertemperatuur: 8 – 10°C
Kleur: Citroengeel
Aromaprofiel: Tropisch fruit, een vleugje vanille
Smaakprofiel: Milde zuren, filmend
Prijs: € 13,50
Beoordeling: 15,3 punten

 

 

Na de Solaris geproefd te hebben ging Maarten verder met een uitleg over hybride rassen. In Twente is het voor de hand liggend gebruik te maken van hybride rassen, gezien de vrij noordelijke ligging.

Daarna lichtte Maarten de volgende wijngaard; Wijngaard Adebaer toe.
Hier kwam ook de volgende wijn vandaan, de Johanniter Barrique.

Wijngaard: Wijngaard Addebaer
Druivenras(sen): 100% Johanniter
Alcoholgehalte: 13,2% VOL
Jaar: 2016
Vinificatiemethode: Wittewijnmethode met malolactische fermentatie en korte houtrijping
Serveertemperatuur: 8 – 10°C
Kleur: Citroengeel, helder
Aromaprofiel: Tropisch fruit (ananas, mango, rijpe peer en banaan, vanille
Smaakprofiel: Milde zuren, filmend
Prijs: € 12,-
Beoordeling: 15,3 punten

 

 

Voor we over gingen naar de volgende vertelde Maarten ons iets over de snoeimethoden in de wijngaard welke in Twente en eigenlijk ook in de rest van Nederland toegepast worden.

We maakten daarna de overstap naar de rode wijnen. De volgende wijn is een Regent van Wijngaard hof van Twente.

Wijngaard: Wijngaard Hof van Twente
Druivenras(sen): 100% Regent
Alcoholgehalte: 13,5% VOL
Jaar: 2016
Vinificatiemethode: Traditionele methode met 6 maanden houtrijping op eiken
Serveertemperatuur: 16 – 18°C
Kleur: Purper, helder, ondoorzichtig
Aromaprofiel: Laurier, peper, cacao, blauwe bes, nootmuskaat
Smaakprofiel: Milde houtbitters, krachtige tannines, hoog in de zuren en een licht zoetje
Prijs: € 13,95
Beoordeling: 15,4 punten

 

 

Na de Regent welke evenals de Johannitter Barrique houtlagering gehad heeft vertelde Maarten om deze reden ook kort iets over houtlagering en hij bracht hiermee ter sprake welke invloed dit heeft op de wijn.

De volgende wijn, de Marechal Foch Barrique van wijngaard Adebaer is de volgende wijn welke eveneens houtlagering gehad heeft.

Wijngaard: Wijngaard Adebaer
Druivenras(sen): 100% Marechal Foch
Alcoholgehalte: 13,2% VOL
Jaar: 2016
Vinificatiemethode: Gemaakt volgens traditionele methode met 12 maanden houtrijping op Frans eiken
Serveertemperatuur: 16 – 18°C
Kleur: Purper, licht doorschijnend
Aromaprofiel: Chocolade, kers, medicinaal, cederhout
Smaakprofiel: Gemiddelde tannines, lichte zuren, licht filmend
Prijs: € 15,-
Beoordeling: 15,4 punten

 

 

Als een na laatste wijn presenteerde Maarten de Sueterie Rood van wijngaard Hof van Twente.

Wijngaard: Wijngaard Hof van Twente
Druivenras(sen): 80% Pinotin, aangevuld met Regent en Rondo
Alcoholgehalte: 13% VOL
Jaar: 2015
Vinificatiemethode: Cuvée, gemaakt volgens traditionele methode, met minstens 10 maanden houtrijping op eiken
Serveertemperatuur: 16 – 18°C
Kleur: Tussen purper en robijnrood in, ondoorzichtig
Aromaprofiel: Blauw fruit, laurier, vanille
Smaakprofiel: Ronde tannines, afgeronde zuren, vanille
Prijs: € 14,95
Beoordeling: 16,5 punten

 

 

Hierna nam Maarten ons ten slotte mee naar Porto. De vraag was hierbij Wat heeft dit nu met Twente te maken? Helemaal niets, maar de laatste wijn is gemaakt volgens dezelfde vinificatietechniek als de Port, met dat verschil dat de druiven niet uit de Duoro vallei, maar uit Twente kwamen en dat de lagering gewoon op het wijngoed plaatsvond.

De laatste wijn is de Sueterie Sterk.

Wijngaard: Wijngaard Hof van Twente
Druivenras(sen): 100% Regent
Alcoholgehalte: 18,5% VOL
Jaar: 2010
Vinificatiemethode: Mutage (= toevoegen van alcohol waardoor fermentatie stopt) met houtrijping van minimaal 3 jaar
Serveertemperatuur: 16 – 18°C
Kleur: Robijnrood
Aromaprofiel: Laurier, nootmuskaat, rood fruit , vanille en cederhout
Smaakprofiel: Weelderig zoet wat al snel overgaat naar mooie zuren met veel body.
Prijs: € 24,95
Beoordeling: 16,8 punten

 

 

Samenvattend: het was een prachtige proeverijen. De verwachtingen van de leden waren niet zo hoog. We hebben kunnen ervaren dat er in Twente mooie wijnen gemaakt worden, waarbij ook de kostprijs goed in balans is.
Onder het genot van lekkere kazen en patés hebben we genoten van de aangebroken wijn restanten.

 

 

 

 

 

 


 • -

Wijn en Asperges-festijn 18 mei Oost-Brabant

Onze jaarlijkse wijn met asperges organiseerden wij dit jaar in “Aspergehof Huijbers” in Mierlo.
George Mes had een achttal wijnen uitgezocht waarbij steeds een wijn van wijngoed “De Planck”werd geproefd tegenover een wijn uit de Elzas.
Aspergehof is een gerenommeerd aspergebedrijf gecombineerd met kersenboomgaard en een mooi restaurant.
Jos en Lidy Huijbers werden in 2018 uitgeroepen tot restaurant met het mooiste terras van Nederland.
Na de ontvangst met een glaasje Johanniter Brut Méthode Champenoise en een welkomstwoord van Bailli Agnes ,kregen wij een rondleiding door de Kersenboomgaard met o.a. de beroemde Mietlose kersen en vele andere vroege en late kersen . Dan uitleg bij de Aspergevelden over de vele soorten asperges en de smaaknuances die er zijn.Er zijn veel soorten asperges de een wat zoeter de ander met wat meer bitter in de smaak.
Dan volgde het aspergeverwerkingsbedrijf ,ook heel interessant en modern.

Na al deze informatie wachtte ons in het restaurant een asperge diner met de door George uitgezochte Johanniter wijnen tegenover de Alzasser.
Eerst een Duo van aspergesoepjes ( één gebonden en één helder)
De wijnen: Johanniter 2015 tegenover een Auxerrois 2016.

De Johanniter is ontstaan door een complex aantal kruisingen waarbij de Riesling en de Seyve-Villard een grote rol hebben gespeeld.
De Johanniter is hoog resistent tegen echte en valse meeldauw, vorsthard en hij heeft een hoog Oechsle gehalte (10% meer dan Riesling). Het ras is dus bijzonder geschikt voor koudere streken.
Onderstaand een impressie van de volgende gerechten en wijn combinaties.

ASPERGES TRADITIONEEL (met ham,ei,krieltjes en botersaus)

De volgende wijnen werden hierbij geproefd:

De Soleil De Planck 2017 en De Pinot Blanc 2017 deden het beide goed maar de Soleil paste beter bij dit smaakpalet.

Een mooi gerecht volgde , een Tagliatella met gewokte asperges en zalm.
Met de wijnen: Johanniter Select 2016 tegen over de Pinot Réserve 2017


Het laatste gerecht een Mini Asperge ragout burger ( met aspergelinten en hallandaise/ mosterd saus) Vormde met de bijpassende wijnen een mooie afsluiting van dit zeer geslaagde Asperge diner met een stralende zon in een inspirerende Asperge-entourage.


Met dank aan de organisatoren voor de goede wijnspijscombinaties.
Het was ook heerlijk bediend te worden ,hoewel we natuurlijk met aller inzet en vele handen in vorige jaren ook van prachtige aspergevariaties hebben genoten.
Kortom Asperges en wijn blijft een dankbaar en heerlijk jaarlijks terugkerende proeverij.

 • -

Proefverslag wijnen Zuid-west Frankrijk baillage Maestricht, 24-5-2019

Proefverslag Nederlands Genootschap van Wijnvrienden

Bailliage Maestricht 24 mei 2019

“Ware de Tannat een koning dan was de Madiran zijn rijk”

of

“Een vlammende prins, heerszuchtig en verraderlijk als alle grote verleiders: de Jurançon.

 

“Twee kroonjuwelen uit Zuid – West Frankrijk.”

 

 

Dit was de titel van de uitnodiging voor deze wel heel bijzondere proeverij. Harry, Klaus en ikzelf hadden in onze kelders gekeken en wij waren tot de conclusie gekomen dat genoemde regio’s eens onder de aandacht gebracht konden worden. Het zijn gebieden die minder bekend zijn dan bijvoorbeeld de bekende Franse regio’s. Mede veroorzaakt door de grote versnippering van de wijngaarden. Om onze smaakpapillen nog meer op de proef te stellen maken wij ook nog een kleine afsteker naar de Cahors. Het was een avond vol verrassingen!

 

 1. Domaine Montesquiou2015 Cuvade Préciouse sec Jurançon

Strogeel, helder van kleur. In de geur: stuivend, honing, kruidig, citrus, vuursteen. In de mond: kruiden, lichte houttonen, mineraal.

Fermentatie: zeer langzaam op grote houten vaten.

Opvoeding: 10 – 12 maanden op grote houten vaten.

Cuvée: Petit Manseng, Gros Manseng, Courbu en Caramalet. Zaalgemiddelde: 14,4

 

 1. Château Lafitte-Teston 2015 Ericka Pacherenc du Vic-Bihl

Strogeel van kleur. Gesloten, banaan, tropisch fruit, sinaasappelzeste in de neus. Bij de binnenkomst werden hoge zuren, noten, amandel, honing en kruiden waargenomen. De afdronk was lang met een klein bittertje. Vergisten en opvoeding: 80% op 100% nieuwe eikenhouten vaten.

Cuvée: 70% Petit Manseng (veelal passerilage) 20% Gros Manseng,

10% Petit Courbu. Zaalgemiddelde: 13,5

 

3.   Château de Gaudou Grande Ligne Malbec / Merlot 2010 Cahors

Kleur donkerrood, ondoorzichtig. In de neus: koffie, zwarte kers, kruiden,

animaal. De binnenkomst was zeer aangenaam, zoethout, drop, koffie,

chocolade, zwarte kers, zachte tannines en mooie zuren. Een lange afdronk.

Opvoeding: gebruikt hout gedurende 10 – 15 maanden.

Cuvée: 85% Malbec (Cot), 15% Merlot. Zaalgemiddelde 14,5

Wijn 4 en 5 worden parallel geproefd.

 

4.   Château Haut-Montplaisir Pur Plaisir 2009 Cahors

Kleur: donkerrood, hangt mooi in het glas, ondoorzichtig.

Geur: kruidig, zwarte kers, rode pruimen. In de mond: bosvruchten, zwarte

kers, tabak, karamel, kruiden, mineralen. Een mooie lange afdronk met zachte

tannines en geïntegreerde zuren. 100% Malbec. Zaalgemiddelde: 15,3

 

5.   Château Haut-Montplaisir Pur Plaisir 2003 Cahors

Kleur: Ondoorzichtig, donkerrood. In de neus: viooltjes, kruidig, zwarte kers

In de mond: zwarte bessen, drop, kaneel, karamel, chocolade.

Zachte zuren en een lange afdronk. 100% Malbec.

De evolutie van de 2003 was prachtig. Zaalgemiddelde: 15,8

 

6.   Château Montus 2001 Madiran

Ondoorzichtig, donkerrood van kleur. Lichte malo, zwarte pruimen,

laurier, koffie in de neus. Zwarte pruimen, zwarte kersen, laurier, drop, hout

in de mond. Dit alles was zeer mooie versmolten en in harmonie.

100% Tannat. Zaalgemiddelde: 17,5

 

7.   Château D’Aydie 2000 Madiran

Kleur: aubergine, ondoorzichtig, intens. Drop, laurier, zoethout, eucalyptus,

gedroogd fruit in de neus. Hoge zuren bij de binnenkomst, drop, zwarte pruimen,

maggiplant in de smaak. 100% Tannat. Zaalgemiddelde: 14,7

Algemene conclusie deze wijn heeft zijn beste tijd gehad.

 

8.   Château Montus La Tyre 2000 Madiran

Kleur: donkerrood, ondoorzichtig, licht bruin randje. In de neus: drop,

laurier, rood fruit, aards, cederhout. In de mond een ware explosie:

pruimen, kersen, koffie, aards, animaal. Prachtige tannines en een

zeer lange afdronk. 100% Tannat. Van deze wijn werden slechts

10.000 flessen geproduceerd. Opbrengst 30 HL / HA. Zaalgemiddelde: 18,2

 

9.   Domaine Montesquiou La Grappe d’Or 2015 Jurançon

Kleur lichtgeel, traant mooi. In de neus: honing, abrikozen, perzik, lichte citrus.

De binnenkomst is zeer aangenaam, deze wijn plakt niet, abrikoos,

wit steenfruit, mooie zuren. 100% Petit Manseng. Zaalgemiddelde 15,5

 

Terugkijkend op deze proefavond kunnen we zeggen, dat er in Zuid-West Frankrijk

prachtige wijnen geproduceerd worden. Traditioneel wordt de avond

afgesloten met een heerlijk kaasbuffet en alle restanten worden opgedronken.

 

Een bijzonder woord van dank aan Bep voor het vele uitzoekwerk.

 

Erica Moonen

Bailliage Maestricht

 

 


 • -

Proeverij Cru’s van de Beaujolais, 18 april 2019

PROEVERIJ VERZORGD DOOR NETTIE RAMAEKERS

Beaujolais
De naam Beaujolais komt van het oude stadje Beaujeu dat zich in de late Middeleeuwen onafhankelijk maakte van de Graaf van Mâcon en het Huis van Savoye. Het was seigneur Béraud die dit bewerkstelligde. Hij noemde het gebied dan ook ‘bellum jugum’ (beeldschoon heuvelland). De wijnbouw dateert uit de Romeinse tijd.

De Beaujolais maakt deel uit van de Bourgogne en is de meest zuidelijk gelegen wijnregio. De wijnen van de Beaujolais worden ontegensprekelijk geassocieerd met de primeurwijnen welke jaarlijks op de derde donderdag van november op de markt worden gebracht onder de noemer “le nouveau Beaujolais est arrivé”. Het zou deze mooie streek onrecht aandoen door ze enkel met deze lichte, fruitige wijnen te kenmerken. Fruitig, ja… de Beaujolais wijn is zonder twijfel één van de meest fruitige, heldere en sappige wijnen die er bestaan. Maar het kunnen tevens ook mooi gestructureerde wijnen zijn met copieus fruit, die zich in al hun pracht manifesteren. Deze worden geproduceerd van oude wijnstokken waarvan de zorgvuldige gerijpte druiven (Gamay noir à jus blanc druif) een langdurige, veelal klassieke vinificatie ondergaan.

Beaujolais ligt tussen Mâconnais en het Rhônegebied, op de oostelijke uitlopers van het ‘Massif Central’.
De Beaujolais is opgedeeld in twee wijnbouwgebieden, de Haut-Beaujolais en de Bas-Beaujolais. De noordelijke helft heeft de grootste dichtheid van wijngaarden op een granietachtige ondergrond en brengt de beste wijnen voort. De befaamde Cru’s van de Beaujolais liggen dan ook in dit gedeelte. Het zuidelijk gedeelte is de streek van de Beaujolais-Villages, de gewone Beaujolais alsook de befaamde Primeur of Nouveau wijnen.
Twee druiven spelen een hoofdrol in de Beaujolais wijnen.
De witte wijnen komen slechts in een bescheiden hoeveelheid voor en mogen enkel van de Chardonnay druif gemaakt worden.
De Gamay druif is verantwoordelijk voor de fruitige rode wijnen. Voluit heet deze druif Gamay noir à jus blanc.
Niet alleen het gebruik van de Gamay, maar ook de vinificatiemethode maakt de Beaujolais uniek. Veel wijnmakers passen hier de ‘macération carbonique’ toe. Deze vinificatiemethode is heel geschikt voor de productie van soepele wijnen met een uitgesproken fruitkarakter. Ze zijn snel op dronk, maar minder geschikt om lang te bewaren, omdat de smaak zich niet verbetert.

De wijnen van de Beaujolais kan men opdelen in 5 categorieën. Vooreerst heb je de jonge, lichte en fruitige primeurwijnen, de Beaujolais, de Beaujolais Supérieure, de Beaujolais-Villages en ten slotte heb je de Beaujolais Grand Cru.

Wat de wijnen van alle ‘Crus’ gemeen hebben is hun veelzijdigheid aan tafel. Ze smaken nimmer log noch zwaar en zijn vanwege hun fruitigheid en mineraliteit fantastisch in te zetten bij uiteenlopende gerechten, van lichtvoetige voorgerechten tot gerijpte kazen.

 

Top 10 Cru’s van de Beaujolais
• Saint Amour
• Juliénas
• Chénas
• Moulin-à-vent
• Fleurie
• Chiroubles
• Morgon
• Régnié
• Côte de Brouilly
• Brouilly

Geproefde Cru’s
(tijdens de proeverij zijn de wijnen besproken maar er zijn geen punten toegekend)

Saint-Amour, Belle Vue, Domaine de la Creuze Noire, 2015, 13% (zowel lichte als stevige versies)
Prachtige Cru. Robijnrood met aroma’s van frambozen en kersen maar ook wat earl grey en aardbeien op sap. Superconcentratie van Gamay in de mond met framboosjes, pruim en rode kers. Sappig met zoete tannines.

Chénas, Château de Chénas, Selection de la Hante, 2015, 14% (geconcentreerde wijn)
Van alle Cru’s is Chénas de zeldzaamste en daardoor wat minder bekend. Het is één van de ‘bewaarwijnen’ van de Beaujolais.
Robijnrood met aroma’s van zwart fruit, smaak kersenjam met klein rood fruit en kruidig. Geconcentreerde bewaarwijn met nog strenge tannines. Een Chénas is mooi om zo te drinken en doet het prima bij lamsvlees, rib-eye en pittige kazen.

Juliénas, Le Clos, Domaine de la Creuze Noire, 2015, 13% (subtiele wijn)
Een Juliénas van het hoogste niveau die zeker nog enige jaren kan ouderen. Robijnrood met mooi rood fruit (aardbeien, kersen, frambozen), zachte, rijpe tannines en een frisse zuurgraad die de wijn levendig houdt en een lange afdronk.
Deze wijn past bij gegrilde groenten, kalfsvlees, kip en paddenstoelen.

Régnie, Domaine Laforest, 2016, 13% (volle wijn)
Robijnrode kleur met paarse schittering. Neus van blauwe pruimen, rode kersen en frambozen. Ook in de mond veel frambozen, kersen en een voor Beaujolais volle, geconcentreerde smaak. Frisheid en elegantie domineren met een hart van rode kersen en aalbessen. Licht gekoeld schenken.
Deze wijn past bij crudités, gevogelte, paddenstoelen en varkensvlees.

Chiroubles, Domaine Cheysson, 2015, 12,5% (licht)
Elegante Beaujolais. Rood fruit zowel in de neus als in de smaak. Een aardse toets en zachte ronde tannines zorgen voor een mooie finish. Licht gekoeld is dit een heerlijke wijn op terras of bij een zomerse maaltijd.
Deze wijn past o.a. bij gevogelte, kalfsvlees, maaltijdsalades en pasta met roomsaus.

Côte de Brouilly Prestige, Cave du Château des Loges, 2015,13% (meer mineraal en steviger dan de Brouilly)
Een Côte de Brouilly heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen (gemiddeld zo’n 3 tot 5 jaar). Dieprode kleur met een purperen gloed. Expressieve geur van rijp fruit van pruimen en rozijnen en minerale tonen. Krachtige bewaarwijn met fruit en bloemige tonen en crème brûlée. Deze wijn past bij lichte (vis) als zwaardere (vlees en wild) gerechten.

Fleurie, Jean-Pierre Large, 2016, 12,5% (zowel lichtvoetig als geconcentreerd)
Eén van de meest elegante Cru’s van de Beaujolais.
Fleurie staat te boek als een florale en aromatische Beaujolais. Aroma’s van framboos, bosaardbei en kersen, mooi rijp en een lichte amandeltoets. Ronde tannines en een mooie fraîcheur.
Deze wijn past o.a. bij charcuterie, gevogelte, kip en varkensvlees.

Morgon les Délys, Jean-Pierre Large, 2016, 12,5% (tannineus, geconcentreerd)
Een meer stoere stijl met meer structuur en ruggengraat.
Aantrekkelijk rood fruit in de neus en mond zoals kers, framboos en pruim, iets meer gekonfijte stijl, tabak en olijven. Rijke tannine en frisse aciditeit. Deze wijn past goed bij vlees (stoof) gerechten en wild.

Brouilly, Domaine Laforest, 2016, 13% (licht)
Brouilly is één van de stevigere Cru’s van de Beaujolais. Fonkelend rode kleur met paarse schittering. Vol van geur met een aantrekkelijke toets van vuursteen en veel rode kersen. In de mond pruimen, kruidnagel en laurier. Fluwelig, rijp en een lange afdronk met aardse terroir-toets.
Deze wijn past o.a. bij charcuterie, gevogelte, kalfsvlees, kip, paddenstoelen, pasta met vleessaus, varkensvlees en wit vlees.

Moulin-à-Vent “L’Iris”, Thierry Janin, 2015, 14% (tannineus, geconcentreerd)
Robijnrode kleur met paarse glans en een ingetogen neus van gekonfijte kersen, kruidnagel, rozemarijn en pruim. Volop rood fruit (kersen, gewelde pruimen, bosaardbeitjes) gelardeerd met tonen van ceder en kruidnagel. Rijpe, fijne tannines tot laat in de finale. Kan goed ouderen. Deze wijn past bij rood vlees, wild en de wat sterkere kazen.

Met dank aan Nettie voor deze bijzondere proeverij met mooie kwaliteitswijnen. Het komt niet vaak voor dat we de kans krijgen om alle 10 Cru’s van de Beaujolais te proeven.
We sluiten af met een kaasbuffetje en een glas wijn.

  


 • -

Chardonnay Thema Proeverij 11 april 2019

George Mes en Peter Derks hebben vanavond de Chardonnay Thema Proeverij met workshop voorbereid. Verslag van Dick Jager.

Bailli Agnes heet ons welkom en vraagt aandacht voor het zomertreffen op 17 augustus. Er is een kleine bus gehuurd voor 24 personen om een excursie naar de steilste wijnbouwhelling van Europa te maken de”Bremmer Calmont-Mosel”. Daar hebben we een proeverij , wandeling door de wijngaard en een uitgebreide lunch. Dus geef je op voor dit mooie zomertreffen.
Het bezoek gaat zeker door ,er is al veel belangstelling.
Dan begint Peter Derks met de Chardonnay druif. In het 1e deel hiervan geeft hij uitleg waarna een powerpoint met workshop door George Mes volgt.
Peter vertelt: waarom zijn er zoveel verschillend in smaken en geuren van Chardonnay wijnen? Hij wijst op de invloed van, Terroir, invloed van de wijngaardbeheerder , de wijnmaker en de invloed van de consument( hoelang laat hij de fles liggen voor consumptie.
Dan vertelt hij diepgaand over het ruime begrip Smaak. Aanbod komen termen als: Smaakgehalte, Smaaktype, Mondgevoel.
De invloed van ,eiken vaten en gebrande vaten, Malolactische gisting en opvoeding “Sur Lie” geven complexiteit aan de smaak.

Het klimaat, de bodemsoort, gistculturen, onderstammen, de leeftijd en serveertemperatuur. Allen beïnvloeden zij de smaaksensatie.
Om die smaak überhaupt goed waar te nemen is een goed samenspel van onze zintuigen belangrijk. Reuk, proeven en gevoel (mondgevoel) zijn belangrijk voor de smaakervaring.
De Chardonnay, deze allemansvriend en kameleon met zoveel types en verleidelijke vormen begint onze nieuwsgierigheid steeds meer te prikkelen.
Dan start de workshop van George Mes met een Powerpoint presentatie en een Smaakvergelijking. Om goed te kunnen vergelijken heeft George nieuwe Proef-formulieren ontwikkeld . De karakters van de wijnen kunnen twee aan twee vergeleken worden en wij moeten dan bepalen welke wijn uit welk gebied we in onze glazen hebben.
Chardonnay is de meest aangeplante witte druif World Wide.
Wereldwijd zijn er 211.000 hectare aangeplant.
Frankrijk 51.000ha. met natuurlijk veel aanplant in de Champagne.
United-States 43.000ha. dan volgen Australië, Italië, Chili en Argentinië.
George begint twee wijnen tegenover elkaar , in onze glazen te schenken.
De 1e en 2e wijn een Chablis 2017- Domaine Droin komt te staan tegenover de Chardonnay Monterey County 2016-Bernardus Winery/ Californië.
Het verschil tussen beide wijnen is groot.
De Chablis ,elegant,bloemig, matig intens komt duidelijk naar voren tegenover de Chardonnay uit Californië met zijn complexe houttonen en rijpfruit. De meesten hadden hier de juiste keuze kunnen maken.
Wij krijgen goede moed en wijn 3 en 4 worden in de glazen geschonken.
3e en 4e wijn : Een Kreuth Chardonnay 2017-Cantina Terlano uit Italië tegenover de Max Reserva Chardonnay 2017-Errazuriz uit Chili.
De Italiaan is fris met een middelange afdronk,mooi filmend met nuances van noten. De Chileen komt krachtig binnen met een lange afdronk de zuren zijn mild hetgeen wijst op batonnage en mogelijk malolactische gisting. Zo’n 70% van de deelnemers maakten de juiste keuze.
Na de pauze worden de volgende wijnen vergeleken,

Wijn 5 en 6 komen in het glas, The 12th. Man Chardonnay Adelaida Hills 2017/ Wirra Wirra Vineyards uit Australië wordt vergeleken met,
de St-Aubin en Remilly 1e cru 2015- Domaine Francois Clair.
De Chardonnay uit Australië heeft geen duidelijke fruittonen is filmend, heeft houtopvoeding en batonnage gehad.
De Fransman is minder filmend en heeft ook houtopvoeding wel meer fruittonen en is eleganter.
De vergelijking is lastig maar een groot aantal liefhebbers komen uit deze moeilijke vergelijking. Het is proeven beoordelen de neus en weer vergelijken, we zijn heel bewust bezig met smaak, structuur, aroma de bouche ,intensiteit,mondgevoel is het strak of filmend en is er balans in de wijn.
Dan komen alweer wijn 7 en 8 aan de beurt. Het zijn, De Corton-Charlemagne Grand Cru 2014-Domaine Mestre die vergeleken wordt met
Chardonnay Mountain Vineyards 2017/Julien Schaal uit Zuid Afrika.Het zijn allebei prachtige wijnen.
De Bourgogne is zeer verfijnd en elegant maar de Zuid-Afrikaanse wijn is ook veelbelovend en een mooie tegenhanger.
Met goed en deskundig vergelijken en kijken ,proeven en ruiken naar alle details komen we er uit.
Het was een bijzonder leerzame avond met prachtige wijnen. Dit vergelijkend proeven is zeker voor herhaling vatbaar.
Er volgde een gezellige afsluiting met verrassende hapjes van onze dames .


 • -

Bailli Proeverij Bailliage Oost-Brabant 14-03-2019

Verslag van de Bailli-proeverij O-Brabant op 14 maart 2019
Gepresenteerd door Agnes Haitsma in ’t Slot te Eindhoven. (Notulist: Peter Derks)

Agnes wist ons te verrassen met een mooie selectie Portugese wijnen. De aankoop en selectie van deze wijnen kwam tot stand via de NGW-baillis.

Algemene introductie van wijnland Portugal

• Ligging precies tussen 30 en 50 graden Noorderbreedte.
• Classificaties:
o Denominação de Origem Controlada, kortweg DOC (DOP)
Herkenbaar door: selo de garantia (meestal een papieren strip over de kurk) na keuring door een regionale commissie / het Instituto da Vinha e do Vinho in Lissabon.
Soms garantiezegel op de achterzijde van het hoofdetiket.
Wettelijk vastgelegd: grenzen DOC’s, duur van lagering op fust en een organoleptische en analytische proef.
o IPR = Indicação de Proveniência Regulamentada
de wachtkamer voor de DOC
o Vinho Regional = landwijn, met vereisteb zoals minimum alcohol-percentage, maximale opbrengst per hectare enz. Dit verschilt per regio
o Vinho de Mesa = tafelwijn

1. Niepoort “Gestolen Fiets”, DOC Douro, Branco 2015

Wijngebied Douro (komt overeen met Wijngebied Porto), sinds 1756 !
• eigen microklimaat
• bergketens rondom →Atlantische Oceaan heeft geen invloed
• Landklimaat met:
hete en droge zomers
koudere en nattere winters
• stroomopwaarts minder regenval, hogere temperaturen.
Douro Superior: temperatuur > zes graden hoger
regenval is minder dan een derde van dat in de stad Porto.

Over het wijngoed en deze wijn: Niepoort “Gestolen Fiets” 2015
• hoogte 500-700 m
• grondsoort mica/leisteen
• druiven: Rabigato, Códega do Larinho,
Gouveio, Donzelinho, Viosinho
• oude druivenstokken
• handgeplukt, ‘s nachts
• natuurlijke gisten
• gisting deels in gebruikte Frans eiken vaten
• geen malolactische gisting
• restsuiker 1.4 g/liter
• producent Niepoort (vinho’s) S.A.
• Etiket Peter van Straaten (2014)
• Quinta de Nápoles en Quinta do Carril
• Dirk van der Niepoort: wijn als terroirproduct
• Eén van de Douro-Boys welke als doel hebben:
• niet alleen port
• ook droge kwaliteitswijn
Tot deze Douro Boys groep behoren:
• Quinta do Vallado
• Niepoort
• Quinta do Crasto (welke wij tidens de wijnreis 2019 gaan bezoeken)
• Quinta Vale Doña Maria
• Quinta do Vale Meão

Beoordeling: (Zeer) lichte gele kleur (met groenzweem) en fonkelend helder.
Een nogal bijzondere geur, wellicht ddor het gebruik van diverse autochtone druiven, ietwat chemische tonen, geel frui en ook iets tropisch fruit. In de mond m,ooie frisse zuren, een klein bittertje en slechts zeer weing zoet,. De balans ligt aan de droge, zure kant.
12,5% alc.
Prijs € 10,75

2. Reguengo de Melgaco, DOC Vinho Verde, Branco 2016

Wijnregio Minho
• Natste en groenste gebied van Portugal
• DOC Vinho verde, 2 types:
• jong geoogst: fris en groen, weinig alcohol,
citrus en piepkleine belletjes
• laat geoogst: krachtiger, meer alcohol
• Toegestane druiven:
loureira, azal, avesso, trajadura en alvarinho
• Meestal kleine wijnboertjes < 1 ha • Druiven vaak over pergola’s Over het wijngoed en deze wijn: Ligging langs de Minho rivier, tegen de Spaanse grens • zanderige bodem met op enkele plekken graniet. • lang rijpen door verkoeling van de rivier • landhuis gebouwd in 16e eeuw door koningin Leonor • sinds 2001 wijnbouw • 7,5 hectare wijnstokken • Alléén Alvarinho Beoordeling: Mooie (redelijk intense) gele kleur en fonkelend helder. In de neus wat citrus, groene appel, ook ietsje perzik, banaan, abrikoos en iets ligusterachtigs. Een behoorlijk volle smaak (rijp en sterke extractie ?), ietsje vettig, mooi zuren, klein bittertje en nog iets kleiner zoetje. In balans met de geur en met een goede afdronk. 13% alc. Prijs € 15,00 3. Quinta de Saes, DOC Dão, Branco 2017

Wijngebied Dào
• Omgeven door bergen, wijngaarden op 400-600m.
• Minder invloed Atlantische Oceaan en de hitte in het oosten
• Bodem: veel graniet, toplaag van zand / wat klei. Aanplant van de stokken: dynamiet
• Wet: alle druiven leveren aan coöperaties
EU-wetgeving: NEE
• Meestal elegante wijnen met voldoende zuren en goed ouderdomspotentieel

Over het wijngoed en deze wijn: bevindt zich in Pinhanços
• beste regio van Dão
• gematigd klimaat,
• laagste gemiddelde temperaturen
• Eigenaar Alvaro Castro, pionier in Dao
• 1989 uit coöperatie Pinhanços
• Samen met zijn dochter Maria bezit Alvaro
20 hectare wijngaard
• Gemiddelde leeftijd wijnstokken 30 jaar
soms dertig soorten door elkaar,
• Sommigen > 75 jaar
Quinta de Saes, Branco 2017:
• 500 meter boven zeeniveau aan de voet van de Serra da Estrela
• Veel graniet
• Druiven: Bical, Cerceal Branco, Malvasia Fino, Encruzado
• Druivenrassen vergisten separaat en rijpen 3 mnd op hun lie vóór het blenden
• Traditioneel Portugees: de rassen zijn door elkaar geplant
• een zekere garantie voor authenticiteit

Beoordeling: Lichtgele kleur en fonkelend helder. In de neus veel fruittonen zoals citrus, tropisch fruit en wat vuursteen. Rond en fruitig smaak, uitstekend in balans door mooie zuren aangevuld met een klein bittertje en klein zoetje, harmonieus met de geur. Ook goede afdronk.
13% alc.
Prijs € 10,75

4. Herdade da Malhadinha Nova, Monte de Peceguina Branco 2015, VR-Alentejano

Wijngebied Alentejo
• De regio Alentejo ligt ten noorden van Algarve en grenst aan Spanje.
• Er was weinig wijnbouw, de nadruk lag op olijf- en kurkeikboomgaarden.
• Het land is droog en licht heuvelachtig, er staan ook veel kurkeiken
• Een deel van het gebied heeft de DOC-status, veel regionale wijn (VR)
• Sinds jaren 90 investeringen van oa Chateau Lafite Rothschild
• Erg in opkomst sindsdien

Over het wijngoed en deze wijn:
• Herdade da Malhadinha Nova, heeft ook hotelfunctie
• In het zuidelijke deel van de Alentejo
• Bodem met veel leisteen
• familie Soares
Monte de Prceguina Branco 2015:
• Druiven:
Antão Vaz
Verdelho
Roupeiro
Arinto
• Met de hand geoogst

Beoordeling: Lichtgeel van kleur en mooi helder. Complexe geur met citrus, wat (tropisch) fruit en de indruk van licht houtgebruik. De (zachte) smaak is goed in balans, een klein vetje, maar had iets frissere zuren mogen hebben. Redelijke afdronk.
13,5% alc.
Prijs € 15,75

5. Quinta do Casal Branco, Falcoaria 2014 Reserva, DOC Tejo

Wijngebied Tejo
• Bodem: zand en klei/leem.
• langs de oevers van de rivier de Taag (Tejo) ten noordoosten van Lissabon. De rivier + de Atlantische Oceaan: matigende invloed op het klimaat.
• Overdag warm, ’s nachts afkoeling door luchtvochtigheid waardoor zuurgraad en mineralen bewaard blijven
• Langs de rivier is het vrij vlak, verder van de rivier is het heuvelachtig..

Over het wijngoed en deze wijn: Quinta do Casal Branco, vanaf 1775 wijnbedrijf + stoeterij
• Portugese woord falcoaria betekent: de valkenjacht door koninklijke familie
• Druiven:
Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon,
Alicante Bouschet en Trincadeira
• Restsuiker 2.4 g/liter
• “Met voeten getreden” in Lagares
• Gisting in cementen vaten met temperatuur beheersing tussen 25ºC and 28ºC
• Rijping 50% in nieuw frans eiken, 50% gebruikte vaten
12 maanden

Beoordeling: Zeer donkerrood van kleur waardoor vrijwel ondoorzichtig (zware extractie dus). In de neus flink wat donker fruit en rijpe kruiden maar ook mooie houttonen en cacao. Een behoorlijk stevige smaak met nogal wat tannines (wel mooi rijp), aangename zuren en een klein zoetje. Redelijk goed in balans maar mist wel wat diepgang / gelaagdheid. Heeft een redelijk goede afdronk.
14% alc.
Prijs € 14,25

6. Niepoort, Vertente 2015, DOC- Douro

Over het wijngoed en deze wijn: hoogte 150-500m
• Oude wijnstokken
• Blend van verschillende percelen / ouderdom stokken
• Druiven: Touriga Franca, Tinta Roriz,
Tinta Amarela, Touriga Nacional
• 18 mnd op frans eiken waarvan 30% nieuw
Rijke smaak, eiken niet te overheersend (zeggen ze zelf)

Beoordeling: Mooie volrode kleur en nagnoeg helder. Complexe geur met flink wat donkerrood fruit maar ook wat lacto en houttonen. In de mond mooie zuren, redelijk goed in balans met vrij weinig tannine en niet zo vol: vrij lieflijk. Redelijke afdronk.
12% alc.
Prijs € 18,85

7. Quinta do Vale Meão, Meandro 2015, DOC Douro

• Over het wijngoed en deze wijn: in 1877 gekocht door Antónia Adelaide Ferreira, ligging in het meest oostelijke Douro-gedeelte vlakbij de Spaanse grens
• Meest beroemde quinta van Portugal
• Onderdeel Douro Boys
• 1994 Francisco Javier de Olazabal, general manager van porthuis Ferreira =achter-achterkleinzoon
• 1998 start wijnproductie met zoon Francisco, oenoloog + dochter Luisa
• Streven naar complexe wijnen
• Hun 1e wijn, Meao 1999, meteen beste Portugese wijn van 1999
Meandro do vale Meão 2015:
• druiven: Touriga Franca 40%, Touriga Nacional 35%,
Tinta Roriz 16%, Tinta Barroca 5%, Alicante Boeschet 2%,
Tinta Amarela 2%
• grondsoorten: leisteen, graniet en alluviaal grind.
• vier uur met de voeten getreden in granieten lagares
• deels gerijpt op eiken vaten
• houdbaar tot 2025

Beoordeling: Zeer donkerrood van kleur. In de neus veel donkerrood fruit en mooie maar niet overdreven eikenhouttonen. Een elegante wijn in de mond met mooie zuren, zachte tannines en een (zeer) klein zoetje, prachtig in balans en harmonieus met de neus. Goede afdronk.
Prijs € 19,85

8. DOC Esporao reserva 2015

Wijngebied Alentejo
• zomer : zeer warm overdag forse afkoeling ‘s nachts
• Relatief koude winter
• Vulkanische bodem
• Veel lokale druivenrassen
Subregio Reguengos:
• hard klimaat,
• meeste variatie in bodem
o schist, graniet, kwarts,kalkzandsteen, mediterrane bruine en rode aarde, steenachtig
Over het wijngoed en deze wijn:
Herdade do Esporão
• in dit gebied al wijnbouw in de Bronstijd
• Romeinen exporteerden de wijn
• 1985 modernste winery van Portugal
• 2002 2e winery voor witte wijn
• Zoveel mogelijk biologisch
• Streven naar volledig biologisch in 2021
Bezienswaardig bij ESPORAO
• Tunnel, 15m breed, 12 m diep onder de grond, lijkt op metrotunnel
• Weinig nodig voor juiste temperatuur en vochtigheid
• 1500 vaten van 225 liter
• 70% amerikaans eiken, 30% frans eiken en ook cementen ‘tulp’ vaten
• Elk jaar wordt 30% vervangen
Esporao reserva 2015
• Druiven:
Aragones, Trincadeira, Cabernet Sauvignon en
Alicante Bouschet.
• Bodem:
kleiige leem met ondergrond van graniet en leisteen
• Gemiddelde leeftijd wijnstokken: 17 years
• Rijping 12 maanden in 60% amerikaans en 40% frans eiken vaten
• +8 maanden rijping op fles voor op de markt

Beoordeling: Donkerrode kleur, tamelijk helder. In de neus veel donker fruit, iets laurier en duidelijke houttonen zoals vanille. Vol van smaak in de mond met mooie zuren, redelijk wat tannines en een klein zoetje, redelijk goed in balans. Ook een vrij goede afdronk.
14,5% alc.
Prijs € 14,95

Samengevat:
Het was een mooie en smakelijke proeverij met enkele verrassende wijnen, die we na de presentatie ook nog tezamen met heerlijke hapjes (dank je wel Maria en Bettie) mochten beproeven. Agnes Haitsma werd met applaus bedankt voor haar mooie en duidelijke PP-presentatie, complimenten !


Aankomende activiteiten

nov
20
wo
19:45 Bois le Duc Wild- en wijn proeverij
Bois le Duc Wild- en wijn proeverij
nov 20 @ 19:45 – 22:30
Wild- en wijn proeverij, verzorgd door confrère Piet-Hein Christis en consoeur Geanne Christis.
dec
12
do
19:45 Oost Brabant:Wijn en Spijsavond ...
Oost Brabant:Wijn en Spijsavond ...
dec 12 @ 19:45 – 22:45
Oost Brabant:Wijn en Spijsavond : Engeltjes op de tong!! @ Activiteitencentrum 't Slot | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
  Een heerlijk avondje smullen en proeven van vaak zoete gerechtjes met heerlijke passende wijnen. Onze eigen koks zetten hun beste beentje voor! Een Walking diner? Aanmelding voor activiteiten: per telefoon of e-mail bij: George
dec
18
wo
19:45 Bois le Duc Themaproeverij wijne...
Bois le Duc Themaproeverij wijne...
dec 18 @ 19:45 – 22:30
Themaproeverij wijnen uit 2009, verzorgd door confrère Reino Westebring.  
jan
12
zo
14:30 Oost Brabant: Nieuwjaarsdiner Re...
Oost Brabant: Nieuwjaarsdiner Re...
jan 12 @ 14:30 – 19:00
Oost Brabant: Nieuwjaarsdiner Restaurant Taste, Geldrop @ Restaurant Taste | Geldrop | Noord-Brabant | Nederland
Nieuwjaars diner  in Restaurant Taste. Tijd voor de feestdagen, maar wij openen het seizoen op zondag 12 januari met een voortreffelijke wijn&spijs middag in Geldrop. Het diner zal gecombineerd worden met de wijnen van het