Proefverslagen & nieuws

  • -

Proeverij wijnen uit de Elzas

PROEVERIJ VERZORGD DOOR LENNY SAES

Welkomstdrankje: Crémant d’Alsace, cuvée prestige van het huis Arthur Metz

Algemene informatie
De Elzas (Alsace) is een heuvelachtige streek in Noordoost-Frankrijk. Het wijngebied ligt aan de oostelijke kant van de Vogezen tegen het Rijndal. De hellingen van de Vogezen bieden bescherming tegen het koele klimaat en de regen vanuit het westen. Er heerst daardoor een bijzonder mesoklimaat: warmer en droger dan aan de westelijke kant. Een ideaal klimaat voor druiventeelt.
De Elzas heeft een complexe geologische bodemstructuur met lagen graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen. Door deze verschillende bodemsoorten is er een grote verscheidenheid in het karakter van de wijnen.
Niet alleen aan de plaatsnamen kun je nog aflezen dat het gebied lange tijd Duits is geweest, ook het landschap heeft Duitse trekjes.
De Elzas is een langgerekt gebied. De wijngaarden strekken zich uit van Straatsburg in het noorden (Bas-Rhin) tot aan Mulhouse in het zuiden (Haut-Rhin).
De wijnen van de Elzas zijn veelal monocépagewijnen. Ze worden van één druivenras gemaakt en worden niet, zoals elders in Frankrijk, benoemd naar de naam van de regio of het dorp waarin de productie plaatsvindt, maar naar de naam van het gebruikte druivenras.
Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en de Muscat worden algemeen gezien als de beste, ofwel ‘edele’ druivenrassen van de Elzas. Alleen deze druivenrassen zijn toegestaan voor de Alsace Grand Cru.

De belangrijkste zeven druivenrassen van de Elzas zijn in volgorde van meest aangeplant:
• Riesling: Brengt in de Elzas en Duitsland de beste wijn voort.
• Pinot Blanc: Heel vaak dient hij als druif voor de basiswijn van Crémant d’Alsace.
• Gewurztraminer (Traminer Rose): Het oudste druivenras van de streek die enkel voor de productie van witte wijn wordt gebruikt.
• Pinot Gris: Voorheen heette deze druif Tokay d’Alsace maar deze naam mag vanaf 2005 niet meer gebruikt worden vanwege verwarring met de Hongaarse Tokaji.
• Sylvaner: Deze druif is in de loop der jaren vanwege zijn grote opbrengst uit de gratie geraakt -> matige kwaliteit wijnen. Wijnen van deze druif kunnen echter ook van goede kwaliteit zijn mits ze op een goede bodem staan en de opbrengst beperkt wordt.
• Pinot Noir: Het is de enige toegestane druif voor het maken van rode wijn. Behalve voor stille wijnen, wordt hij ook gebruikt voor de productie van witte en rosé Crémant d’Alsace.
• Muscat: Bestaat uit twee soorten die vermengd worden voor de productie van de wijnen Muscat d’Alsace en Muscat Ottonel.

Appellations Elzas
• AOPAlsace (sinds 1962). Basisappellation voor alle ‘gewone’ wijngaarden.
• AOP Alsace Grand Cru (sinds 1975). Wijnen afkomstig van de betere wijngaarden.
• AOP Crémant d’Alsace (sinds 1976). Appellation is ingesteld voor de mousserende wijnen uit de Elzas.

Geproefde wijnen

Domaine Bernhard Schneider, Chasselas, 2014, 11,5%
• Specialiteit van Schneider is de Chasselas. Een der oudste wijnen van de Elzas. Licht en fruitig (specialiteit van het huis).
• Uitstekend bij amuses en kaasfondue.
• De wijn is gewaardeerd met 13,4 punten.

Clos Meckert, Klevener de Heiligenstein, 2016, 12,5%
• Clos Meckert ligt in Heiligenstein, ’n klein dorpje in het noorden van de Elzas. Het wijnhuis is nu gespecialiseerd in het maken van wijn met name Klevener de Heiligenstein. De Klevener wordt alleen in Heiligenstein verbouwd. Ook wel Savagnin rose genoemd.
• De Klevener is vol, evenwichtig met een discreet aroma. En hoe ouder hoe mooier.
• De wijn is gewaardeerd met 13,6 punten.

Bott Frères, Pinot Gris, 2016, 12,5%
• De wijngaarden zijn gelegen op de hellingen van Ribeauvillé. Het huis maakt duurzame wijnen.
• Proefnotitie: De wijn is strogeel, in de neus licht tropisch fruit.
• Complex van smaak, zoet/zuur, mooi in balans. Een echte gastronomische wijn.
• Uitstekend bij zuurkool, vis, gevogelte, wit vlees en geitenkaas.
• De wijn is gewaardeerd met 12,6 punten.

Domaine Francois Schwach, Riesling, 2017, 12,5%
• Is een jong wijnhuis (sinds 1950) en ligt in Hunawihr. Ze hebben 4 grand cru wijngaarden en maken een breed spectrum van wijnen.
• Proefnotitie: Bloemig, fris, mooi zuur, mooi zoetje, citrus. Perfecte afdronk tussen droog, zoet en zuur. Frisse afdronk.
• Lekker bij vis en zeevruchten.
• De wijn is gewaardeerd met 14,3 punten.

Jean-Baptiste Adam, Pinot Noir, 2017, 12,5%
• Het bedrijf is een van de weinige familiebedrijven die 400 jaar geschiedenis kunnen claimen bij het maken van wijn.
• Het landgoed staat in Ammerschwihr. Sinds 2004 maakt het bedrijf ook biologische en biodynamische wijnen.
• Proefnotitie: In de neus rood fruit, zure kers, framboos, subtiele tonen van kreupelhout.
• Smaak: zure rode vruchten met zijdezachte tannines.
• Ideaal bij terrines van vlees en sterke kazen.
• De wijn is gewaardeerd met 14,8 punten.

Domaine Bernhard Schneider, Pinot Noir, élevé en barriques, 2009, 12% 
• Wijn is in balans, mooie afdronk.
• Lekker bij lamsvlees, paddenstoelenragout,
• coq au vin, geroosterde groenten, tonijnsteak.
• De wijn is gewaardeerd met 16,8 punten.

Domaine Meyer-Fonné, Grand Cru, Gewürztraminer, Wineck Schlossberg, 2015, 13,5%
• De beroemde wijnberg Wineck Schlossberg Grand Cru behoort tot één van de mooiste terroirs van de Elzas. De kruimelige ondergrond is zeer rijk aan graniet en staat ook wel bekend als ‘de Turckheim’.
• Proefnotitie: Rijke florale aroma’s, rozen, specerijen als kruidnagel en nootmuskaat, lychee en een tropische fruitmand. Dit alles in combinatie met de ongekende mineraliteit.
• De smaak is zacht met een licht-zoete impressie, mooie zuren en een lange afdronk.
• Wijn en spijs: gerookte vis, gevogelte, pasta met vis, stevige visgerechten, sushi, varkensvlees, wit vlees en zachte kazen.
• De wijn is gewaardeerd met 18 punten.

Met dank aan Lenny voor het verzorgen van deze proeverij. We hebben veel informatie ontvangen en wijnen geproefd van bekende en minder bekende druivenrassen.

We sluiten de proeverij af met een kaasplankje.


  • -

Masterclass Wijnproefkunde Bailliage Oost-Brabant

Masterclass Wijnproefkunde, Bailliage Oost-Brabant 8 nov.2018 ,Verslag Dick Jager

Op donderdagavond 8 november hadden wij onze Masterclass wijnproefkunde bij Claudia van Dongen in haar proeflokaal in Eindhoven.

 

 

 

 

 

 

Rond kwart voor acht is iedereen binnen en genieten we van de Rince Bouche
Het werd proeven op examenniveau .
Bij binnenkomst een mooi glas bubbels uit de Loire-streek, methode traditionele. Een Chenin-Blanc gedomineerde wijn uit de Saumur met mooie zuren en bubbels die lang actief bleven.
Claudia is sinds 1989 werkzaam in de wijnwereld met reizen, cursussen en inkopen en keuren voor bedrijven.
Claudia vertelt ,om een wijn te beoordelen moet je de wijn begrijpen.
Je moet het antwoord loslaten , niet direct bij het proeven uitgaan van de naam van de druif dan, ga je redeneren naar wat bij de druif past maar, eerst kijken naar de factoren die deze wijn zijn karakter geven.
Je probeert voor je zelf de wijn te beschrijven , kijk naar het seizoen waarin de wijn past, komt hij uit een koele of warmere streek ,ontdek de aroma’s in de wijn , de primaire, secundaire en tertiaire aroma’s. Dus fruittonen, is er houtrijping (toast,vanille) ,is er malolactische gisting, zijn er minerale tonen of zijn er onrijpheden in de tonen zoals groene paprika.
Welk smaaktype proef je, wat is het mondgevoel en het smaakgehalte.
Smaaktype : fris of rijpe tonen
Mondgevoel, filmend ,restzoet
Smaakgehalte, kort, lang.
Je kunt natuurlijk gebruik maken van het Aromawiel en de Cépage ellips
Maar primair is, ontdek het karakter van de wijn en plaats er een terroir en gebied bij

Dan gaan we proeven:
Wijn nr 1. Wij proeven volgens de regels die wij juist aangeboden kregen.
Wat is het, we beschrijven de wijn en kunnen kiezen uit drie mogelijkheden te weten:
a. Malborough Sauvignon
b. Sauvignon Touraine
c. Chablit
Uiteindelijk als we de redenering goed volgen komen we uit op de Sauvignon Touraine dat, geeft goede moet voor de volgende wijn.

Wijn nr 2. Weer een witte wijn en na het keuren en proeven krijgen we de keus uit:
a. 2016 Rias Baixas (Alberigna)
b. 2016 Riesling Trocken (Pfalz)
c. 2016 Soave Classico

De Riesling Trocken uit de Pfalz met zijn duidelijke minerale tonen kon ons overtuigen ,ook door zijn mooie Riesling zuren. Een prachtige wijn
Wijn nr 3. Nog eens wit , de keus:
a. Chardonnay uit Californië
b. Macon Village
c. Vouvray
We nemen de houttonen waar ,het krachtige fruit, het filmende mondgevoel ,we hebben de overtuiging dat de wijn uit Californië komt , een prachtige Chardonnay.
Na de pauze gaan we over op Rood:
Wijn nr 4. Wat is het:
a. 2015 Grozes Hermitage
b. 2014 Givry. Pinot Noir
c. 2015 Vacqueras
De lichtrode transparante kleur, de fruittonen,lichte tannine, de aardse tonen leiden ons naar de Pinot Noir Givry. Toch was het geen makkelijke ontdekking maar, het lukte.
Wijn nr 5. Dieprood, donker fruit met houttonen, maar ook zuren, De keus,
a. Chianti Classico (hart van Toscane)
b. 2015 Langhe Nebbiolo (Piemomte)
c. Cabernet Sauvignon (Medoc)
De mooie zuren onderscheiden zich van de cabernet en de hardere tannines van de nebbiolo.
Wij gaan na een intense innerlijke strijd voor de Sangiovese ,de Chianti Classico.
Wijn nr 6. Geeft de keuze tussen:
a. Haut Médoc
b. Malbec
c. Shiraz
Het is een wijn met een hoge kleurintensiteit, ceder, cassis, een mooie balans. Het wordt de Médoc met 71% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot en 4 % Petit Verdot
Wijn nr 7. Is een wijn met wat phenolische onrijpheid, De druif heeft mogelijk niet helemaal goed op zijn plek gestaan. Er zijn vegetale tonen en een disbalans mogelijk zijn de druiven te vroeg geplukt.
De keus:
a. 2015 Carmenère uit Maipo Valley
b. 2015 Pinotage ,Stellenbosch
c. 2013 Rioja Réserva
De Carmenère wint maar bij de keuze had de Pinotage ook veel aanhang.
Na deze mooie en goed opgebouwde leerzame proeverij verraste Ons lid Max de aanwezigen met zelfgemaakte Bonbons. Veel verschillende smaken met vullingen met kruiden ,kaneel en drank. Werkelijk erg knap gemaakt en een heerlijke combinatie met de geserveerde Port.
Max had er gelukkig veel gemaakt want er werd ruim van genoten.
Een Masterclass die zeker nog eens een vervolg zal hebben.


  • -

PROEVERIJ PORTUGESE WIJNEN BAILLIAGE EDV

Nettie heet allen welkom. In het bijzonder Ingrid Geraedts die voor ons de proeverij gaat verzorgen.

Ontwikkeling van de wijnbouw in Portugal
• Wijnbouw werd ver vóór Christus geïntroduceerd.
• Kort intermezzo tijdens de Arabische overheersing in de vroege middeleeuwen.
• Pas in de 12e en 13e eeuw (Reconquista) weer opleving en introductie van zowel inheemse als internationale rassen uit diverse Franse gebieden.
• Groei portwijnen door 17e eeuwse oorlog Engeland-Frankrijk.
• Britten verruilden Franse wijnen voor import van Portugese wijnen. Conserveren voor de lange zeereizen leidde tot de versterkte zoete portwijnen.
• In de 20e eeuw geen financiële middelen om in de wijnbouw te investeren, weinig ontwikkeling, vooral volume.
• 1974: Republiek Portugal werd een democratie. 1986 toetreding tot de EU.
• Europese bijdrage gaf impuls aan de wijnindustrie op gebied van regelgeving, technologie en wijnbouw.
• Belangrijke troef zijn de inheemse druivensoorten (meer dan 200).

Wijnbouwzones in Europa
• Portugal ligt grotendeels in de warmste wijnbouwzone (C 111)
• Wijnclassificatie: Vinho de Mesa, Vinho Regional, DOC
• 55 Gebieden vastgelegd, waarvan 31 DOC
• In totaal 250.000 ha wijnstokken
• Nummer 5 van Europa

Wijngebieden nader bekeken

ALENTEJO
• 13.000 ha wijngaard;
• Bodem veelal graniet en leem;
• Zuidelijk binnenland dicht bij Spaanse grens, direct aan de Taag;
• Het gebied is vooral vlak, droog en vol met rotsen;
• Land van olijfbomen, wijngaarden, kurkeiken;
• Hete droge zomers, oogst begin augustus;
• Moderne vinificatietechnieken, eigen rassen;
• 60% rood, 40% wit.

VINHO VERDE
• Groene wijn (niet vanwege kleur, maar vroege oogst en jong op de markt). Uitsluitend in Portugal;
• Bodem graniet met zand en humus;
• Ligging: in noord westelijk Portugal (provincie Minho);
• Klimaat: koel met veel regenval;
• Grootste druivenrassen: Alvarinho, Loureiro Trajadura en Pederña (wit) en Alvarelhão, Amaral en Borraçal (blauw);
• Speciale productie: gist in open stenen kuipen, daarna opslag in vaten. Hier vindt 2e malolactische gisting plaats waarbij koolzuur vrijkomt.

DOURO
• De Douro is een rivier in het noorden van Portugal en Spanje. Betekent ‘gouden rivier’. Ontspringt in de Sierra de la Demanda, mondt uit in de               Atlantische Oceaan bij Porto;
• 40.000 ha wijngaard, 50% port / 50% wijn;
• Bodem rotsblokken met daaronder schist (mineraal);
• Bergen Marão en Montemuro beschermen tegen zware regenval en winden. De winters zijn mild, de zomers zeer heet.

Selectie wijnen uit de DOC-regio’s Alentejo, Vinho Verde en Douro

Terra d’Alter, rosé, Alentejo, 2017, 12,5% alc.
• Druivensoorten: Aragonez 80%, Touriga Nacional 20%
• Korte schilweking, koude persing
• Vergisting in RVS bij 14˚C, 15 dagen
• Gewaardeerd met 13,8 punten
• Aperitief, kip, varkensvlees, zalm, pasta, pizza, salades

Terra d’Alter, Alentejo, 2017, 12,5% alc.
• Druivensoorten: Siria, Arinto, Viognier
• Koel geperst en 20 dagen vergist in RVS, 3 maanden contact met de lie
• Gewaardeerd met 13,4 punten
• Aperitief, bij zeevruchten, witvis, gegrild gevogelte, geitenkaas

Borges, Alvarinho, Vinho Verde, 2017, 12,5% alc.
• Druivensoort: Alvarinho
• Vergisting op 12 – 14˚C
• Gewaardeerd met 14,6 punten
• Aperitief, goede begeleider van zeevruchten en bijna alles wat uit zee komt

Borges, Reserva, Douro, 2015, 13,5% alc.
• Druivensoorten: Gouveio, Viosinho
• Vergisting in RVS op 12 – 14˚C, daarna 6 maanden rijping op nieuw eiken vaten
• Gewaardeerd met 14,9 punten
• Een wijn voor speciale gelegenheden die bij vis en koud vlees goed tot zijn recht komt

Terra d’Alter, Alicante Bouschet, Alentejo, 2015, 14,5% alc.
• Druivensoort: Alicante Bouschet (= teinturier: kleur zit in de schil maar ook in vruchtvlees)
• Late pluk, schilweking, 14 maanden op hout
• Gewaardeerd met 14,9 punten
• Gegrild vlees, wild, kazen, Indiase curry, lamsvlees, stoofvlees

Terra d’Alter, Reserva, Alentejo, 2015, 15% alc.
• Druivensoorten: Trincadeira, Tinta Caida, Aragonez, Alicante Bouschet, Petit Verdot
• Oude stokken van hoger gelegen wijngaarden
• Vergisting op kleine tanks
• 22 maanden rijping op eiken vaten
• Gewaardeerd met 15,4 punten
• Een goede begeleider van krachtig vlees en wildgerechten

Telhas, Alentejo, 2014, 15,5% alc.
(Telhas = terracotta dakpannen)
• Druivensoorten: Syrah 95%, Viognier 5%
• Vergisting in open tanks met wilde gisten, regelmatig onderdompeling van de hoed
• 18 maanden rijping in nieuw Amerikaans eiken
• Gewaardeerd met 16,2 punten
• Smaakt bij gegrild vlees, wild, kazen en stoofschotels

Outeiro, Terra d’Alter, Alentejo, 2013, 14,5% alc.
• Druivensoorten: Syrah 50%, Petit Verdot 50%
• 5 dagen vergisting temperatuur gecontroleerd, wilde gisten
• Daarna naar nieuw Amerikaans eiken, bâtonnage, malolactische gisting, 22 maanden rijping
• Gewaardeerd met 16,5 punten
• Begeleider van rood vlees, gegrild vlees, wild, lamsvlees, steaks, choco

Met dank aan Ingrid voor deze interessante proeverij met veel verve gebracht. We hebben mooie wijnen geproefd en veel informatie ontvangen.
Als blijk van waardering overhandigt Nettie een flesje wijn.

We kunnen spreken van een mooie opkomst. Dank aan allen voor de aanwezigheid en we sluiten de avond af met een uitgebreid kaasbuffet.

 

 

 

 

 


  • -

Nieuwsbrief FICB

De actuele versie van de nieuwsbrief van het FICB met daarin:

  • Terugblik Wereld Wijn Congres in Macedonië
  • en de data voor de congressen in 2020 en 2022.
  • start inschrijving voor de “Wine Tasting en Rating Challenge” in Finland
  • vooraankondiging Algemene Ledenvergadering FICB op 26 januari 2019 in Parijs.

Klik hier voor de nieuwsbrief  (Engelse versie) FICB_Newsletter_9_EN

of (Franstalige versie) FICB_Newsletter_9_FR


  • -

Op Avontuur met Vins Nature, Marnix Rombaut, Bailliage Oost-Brabant

Bailliage Oost-Brabant gaf op 4 oktober een proeverij over “Natuurlijke wijnen” Marnix Rombaut presenteerde de proeverij.
Wie is Marnix Rombaut: hij is Brabander en vertrok naar Amsterdam om rechten te studeren, ontmoette daar zijn vriendin en daarmee ook de liefde voor wijn. Zijn vriendin werd jurist hij brak zijn studie af om het wijnbedrijf dat zij inmiddels hadden opgebouwd voort te zetten.
Het bedrijf “Daxivin”leverde eerst biologische wijnen uit Z.Afrika.
Sinds 2005 leveren zij “Echte Wijnen”
Bij Natuurlijke wijnen zijn de druiven biologisch, er zijn geen pesticiden en herbiciden toegepast ,er is geen kunstmest gebruikt ,uitsluitend natuurlijke meststoffen er is geen of zeer weinig sulfiet gebruikt ,er wordt niet gechaptaliseerd,geen toegevoegde enzymen,kleurstof,zuren of suikers. liefst geen gekweekte gisten. Het vergt een gezonde, levendige wijngaard en bevlogenheid van een kundige wijnmaker.
De wijn wordt niet gefilterd waardoor hij soms nog wat troebel kan zijn.

Kees Weijters heet iedereen welkom en wenst Agnes Haitsma proficiat met haar verjaardag er wordt gezongen en Agnes krijgt bloemen. Kees attendeert op de proeverij in november. Er is dan een workshop bij Claudia van Dongen, dit wordt ook een interessante proeverij van hoog niveau.


Dan geeft Kees het woord aan Marnix.
George Mes heeft de Rince Bouche geleverd en vertelt . Dit is het tegenovergestelde van de wijnen die hierna komen. De Rince Bouche is een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.Mount Riley 2017. Gekweekte gistcellen, krachtig in neus en mond ,zeker geen Natuur wijn.

Marnix presenteert :
1e. Wijn, het is een bruisende wijn,een Rififi au Beaulieu 2017. Pétillant naturel VDF. Druiven, Chenin blanc en Chardonnay. van Domaine Bobinet-Saumur. De wijn is pétillant omdat hij wordt gebotteld wanneer hij bijna klaar is en doorgist op de fles. Er moet nog voldoende suiker in zitten om door te gisten. Er is wel een dégorgement geweest om het bezinksel te verwijderen.
De bubbels blijven lang in het glas, hij is fris met tonen van rabarber geen standaard neus. De smaak is evenwichtig,door de natuurlijke gistcellen zijn er wat animale tonen in de wijn die je zelden bij toegevoegde gisten ziet.

2e. Wijn Goeland 2017, Sauvignon Blanc VDF van Valentin Valles_Gard. VDF Vin De France is vaak een Geuzennaam, Het kunnen soms dure wijnen zijn.
Ook dit is een echte Natuur wijn. Geen Chaptalisatie, handgeplukt en dat typische animale in de neus. De wijn is 14,5 %. De wijn is evenwichtig maar we moeten nog erg wennen aan de animale tonen die we bij onze wijnen die we tot dusver hebben gedronken niet gewend zijn.
Kan goed gedronken worden bij Charcuterie of een stoofpot hij verdraagt een stevige tegenhanger.

3e. Wijn Les Gruches 2016 Chenin Blanc. Domaine Bobinet Saumur, 12,5% Een Goudgele kleur, hij smaakt beter dan hij ruikt. Wat minder animaal maar gedroogde appel en kruidigheid. De wijn rijpt in kalksteen grotten. De wijn kan zich nog flink ontwikkelen. De wijn heeft een jaar op oud hout gelegen er zijn wat tonen van noten. Een interessante wijn die ook hoger scoort.

4e. Wijn Copains comme raisins 2017- Vin Orange .Druiven Pinot Gris, Sylvaner, Auxerrois, Gewurztraminer. Hausherr-Eguisheim/ Elzas. Deze Oranje kleurige wijn van witte druiven heeft 21 dagen schil contact gehad. Bij de meeste Oranje wijnen is het schilcontact 2 tot 6 weken.
We ruiken rijpe appels, noten, kruiden er zijn duidelijke tonen van rozen die de Gewurztraminer verraden. alc.12,5%
Hij combineert mooi met Lagoustines, Munster kaas en zuurkool.

5e. Wijn ,Diablerie 2016 Merlot-Cotes de Duras, Les Hauts de Riquets-Duras Deze Cotes de Duras ligt tussen de Bergerac en Bordeaux in.
Transparant rood met zwevende deeltjes. In de neus,kers,pruim,( geur van vers gevilde holenbeer en naderend onweer ( Ninolaas Klei)
Aardse tonen en laurier, een echte Merlot . Een wijn om jong te drinken.

6e. Wijn Terre de Bois 2012- IGP Pays du Gard. Grenache en Mourvedre. Domaine Gressac- Gard. Een donkerrode transparante wijn. 13,5% De neus donkerrood fruit, stallig, laurier,kruidigheid,Het is een toegankelijke evenwichtige wijn met een mooie afdronk. Nog lichte tannines en een bittertje.Een fluwelige wijn ,heel mooi.

7e. wijn Vent d’Anges 2013 VDF. -100% Carignan van Mas Zenitude- St-Jean de Fos-Héraelt. De wijn is licht troebel maar transparant donkerrood. Niet gefilterd. Deze wijnen zijn op beton gevinificeerd , streek Languedoc, Carignan is van oorsprong een Spaanse druif, deze is geoogst in 2013 en gebotteld in 2015. Een mooie wijn ,roodfruit, kruidigheid,stal met een mooi evenwicht en lange afdronk. Hij is fris en licht jammig.

Marnix verrast ons nog met een toegift , een Oranje wijn uit Nederland.Zonder sulfiet, of Bordeauxe pap, het is een Sauvignin Gris. dit is een Neuzuchtung /kruising van Cabernet Sauvignon X Bronner En heeft 3 weken schilweking gehad.

Het was een mooie proeverij, in onze verwachtingen werden we verrast met een aantal geuren en smaken , waar we aan moesten wennen. In het verloop van de proeverij liepen de punten op omdat we blijkbaar de wijnen steeds meer gingen waarderen.
Kees bedankte Marnix en George overhandigde nog een wijn zonder sulfiet maar met een alternatieve conserverings component.

De puntenbeoordeling is onder toegevoegd.

En dan waren er natuurlijk weer de bijpassende happen, de nazit was weer gezellig ook door de vele aanwezigen die waren verrast en veel geleerd hadden van deze proeverij.
Verslag: Dick Jager


  • -

Bailliage Oost Brabant Piemonte Proeverij door Eros Bellistracci 20-09-2018

Verslag van de Piëmonte-proeverij op 20-09-2018 in Eindhoven
door Eros Bellistracci
(verslag gemaakt door Peter Derks en hand-out samengesteld door George Mes)

Deze avond was Eros Bellistracci – eigenaar van “A taste of Piëmonte” – bij ons op bezoek om een selectie van zijn mooie Piëmontese wijnen te laten proeven. Deze bevlogen Italiaan, geboren in Turijn, woont al geruime tijd met zijn Nederlandse vrouw in Nuenen en is ook een verdienstelijke schrijver. Behalve dat hij een hartstochtelijke wijnliefhebber is weet hij ook veel van wijn-spijs combinaties en dat is dan ook een belangrijke reden waarom hij graag avonden verzorgt bij particulieren thuis met combinaties van fraaie Piëmontese wijnen en bijpassende gerechtjes.

Maar nu was hij dus de gastspreker bij NGW Oost-Brabant in ‘t Slot te Eindhoven waarbij maar liefst 28 bezoekers aanwezig waren tijdens deze proeverij van Piëmontese wijnen.

Piëmonte is een van de beroemdste wijnregio’s in Italië en heeft verreweg het grootste aantal DOC’s en DOCG’s van alle Italiaanse wijnregio’s.
Hand-out bij A taste of Piëmonte 20-9-2018

Piëmonte in het noordwesten van Italië behoort tot de bekendste wijnstreken van de wereld. Klimatologisch kent het gebied een landklimaat met lange koude winters en warme, vaak vochtige zomers. Door de hoofdstad Turijn stroomt de Po, de rivier die de regio in tweeën deelt. In het zuidelijke deel, dat de steden Asti, Alba, Barolo en Barbaresco huisvest, worden de meeste en mooiste wijnen gemaakt. Van autochtone druiven en van Franse variëteiten die in dichte rijen groeien op de zuidelijk georiënteerde heuvels tegen de grens met Ligurië aan.
Hoewel minder dan vijf procent van de wijnen uit Piëmonte gemaakt wordt van Nebbiolo is dit toch de beroemdste druif van de regio. Hij heeft een dikke schil en rijpt laat: vaak pas eind oktober als de dalen alweer nevelig worden en de zomer ten einde is. Aan die herfstnevel dankt de Nebbiolo ook z’n naam: nebbia betekent mist in het Italiaans.
De beroemdste wijn uit Piëmonte is zonder twijfel de Barolo, genoemd naar het gelijknamige stadje iets onder Alba. Een elftal gemeenten, op totaal 1300 hectare met een overwegend kalkhoudende bodem, mag deze wijn produceren. Een traditionele Barolo is een tannineuze wijn met een hoge zuurgraad. Kenmerkend voor de vinificatie van dit type is de lange extractietijd van dertig tot veertig dagen en de rijping van drie jaar op grote houten vaten – een Riserva rijpt zelfs vijf jaar. Deze wijnen komen met een jaar of tien pas op dronk. Een Barolo ‘nieuwe stijl’ gist korter (acht tot tien dagen), rijpt op kleine vaatjes en kan in de regel eerder uitgeschonken worden. Het karakter van deze wijnen is wat zachter en voller. Naast Barolo is er de al even beroemde Barbaresco, gemaakt van dezelfde druif, maar doordat de bodem in dit gebied meer zand bevat, zijn de wijnen doorgaans wat lichter dan Barolo – hoewel dit niet altijd opgaat en dit natuurlijk ook afhangt van de wijnmaker.

Nebbiolo heeft Piëmonte als wijngebied beroemd gemaakt, maar Barbera is met meer dan de helft van de totale aanplant het meest voorkomende blauwe ras. Wijnen in alle stijlen worden van deze druif gemaakt: van lichte sappige “pizzawijnen” tot volle hout gelagerde exemplaren die baat hebben bij enkele jaren rijping. Ook voor Dolcetto is een mooie rol weggelegd. Van dit vroeg rijpende druivenras wordt een gelijknamige rode wijn gemaakt met veel sap, weinig tannines en frisse kersenaroma’s. Bijzonder is dat rond het stadje Dogliani de beste wijngaarden beplant zijn met dolcetto en niet met Nebbiolo, wat in Piëmonte gebruikelijk is. De wijnen hebben meer concentratie dan die uit andere gebieden en het gebied heeft terecht een DOCG voor zijn dolcetto.

Rode wijnen worden in Piëmonte ook steeds vaker aangevuld met Franse druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot. Datzelfde geldt voor de witte wijnen. Naast de authentieke druiven Cortese en Arneis, vinden ook Chardonnay en Sauvignon blanc regelmatig hun weg naar de fles. Vaak als onderdeel van een blend, maar er worden ook mooie cépagewijnen van gemaakt. De bekendste witte wijn is echter de Moscato d’Asti, een aromatische, friszoete mousserende wijn, gemaakt van de gelijknamige Moscato. Deze lichte, elegante bubbel ontbreekt in Italië op geen enkel feest!

De volgende wijnen werden op deze avond beproefd:
Wijn 0, de Rince Bouche, ingebracht door George Mes:
Azienda Pico Maccario, Estrosa 2016, DOC Monferrato bianco
Over het Wijngoed: Pico Maccario is een relatief jonge (vanaf 1997) maar zeer succesvolle wijnproducent in Piëmonte en gevestigd in Mombaruzzo in het centrum van het Barbera d’Asti -gebied. Modern ingericht bedrijf, respect voor de natuurlijke omgeving en modern wijngaardbeheer resulteren in karaktervolle wijnen. Over de wijn: Deze Estrosa is een assemblage van Chardonnay, Sauvignon-blanc en Favorita-druiven, geteeld op heuvels uit het Pleistoceen, handgeplukt. Na de schilweking werden de druiven geperst en m.b.v. geselecteerde gisten in rvs-tanks vergist. Vervolgens 6 maanden geouderd in rvs-tanks en daarna nog eens 6 maanden op fles. Zuurgehalte 5,5 g per liter.
Proefnotities: Strogele kleur, intens bouquet met bloemige tonen. Een volle frisfruitige smaak, elegant met een mooi bittertje, een heel klein zoetje en aangename zuren.
Gemiddelde score: 14,4

Wijn 1
Azienda Carlin de Paolo, Spumante extra dry rosé, Luis 2016
Over het Wijngoed: Het bedrijf is gevestigd in San Damiano d’Asti en wordt geleid door de 4e generatie van de familie Ponte. Giancarlo Ponte is de oenoloog van het bedrijf van 40 hectare en een jaarlijkse productie van ca. 190.000 flessen. De naam Carlin de Paolo slaat op de twee voorvaderen die het wijndomein opgebouwd en groot gemaakt hebben.
Er wordt een groot gamma van wijnen ,mousserend, wit, rosé en rood , aangeboden van autochtone druiven , zoals Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Grignolino, Arneis en Moscato.
Een vreemde eend in deze bijt is de Chardonnay. Toppers van het assortiment zijn de Barolo DOCG en de Moscato d’Asti DOCG.
Over de wijn:
SPUMANTE DRY ROSÉ LUIS (2016)
Grapes: Brachetto, Barbera, Nebbiolo.
Process: produced with traditional “Martinotti method” (Charmat-methode), vinification in stainless steel tanks at low temperature.
Colour: light pink with peach hues.
Perfume: intense, floral and fruity.
Flavour: elegant and fresh with a fine and persistent perlage (bubbles).
Serving suggestions: Excellent as an aperitif or to accompany with appetizers, fresh cheese and sea-food.
Proefnotities: Zalmkleurige rosé met een bescheiden neus, een heerlijk frisse smaak met flinke zuren, een klein bittertje en slechts een zeer klein zoetje. De wijn bevat veel koolzuur maar de belletjes verdwijnen wel vrij snel. Het bittertje zorgt voor een lange afdronk.
Gemiddelde score: 13,7:

Wijn 2
Over het Wijngoed: Het bedrijf is gevestigd in Neviglie in de Langhe en al vele generaties in handen van de familie Rapalino. De broers Marco en Claudio runnen nu het bedrijf met ondersteuning van vader Giorgio. Marco heeft het vak van keldermeester gedurende 10 jaar geleerd bij één der beroemdste wijnhuizen in Piëmonte, Bruno Giacosa in Neive. De doelstelling van de familie bij de wijnbereiding is het behouden van de traditionele waarden met inachtneming van de moderne technieken in de wijnbouw. De wijngaarden van Rapalino liggen in Alba, Treiso, Neveglie, Mango en Camo en zorgen aldus voor een groot gamma aan wijnen van zowel rood, wit als mousserend. Een specialiteit zijn de Moscato en Favorita wijnen uit de Camo wijngaarden.
Over de wijn: De Favorita-druif wordt al sinds 1676 geteeld in de Piëmonte regio. De wijnen van deze druif zijn altijd wat boers en hebben een stevige smaak, wat deze wijnen bijzonder geschikt maakt om te drinken in combinatie met vrij stevige gerechten, bijvoorbeeld met tarbot. De wijn is vergist en opgevoed in rvs-tanks.
Proefnotities: Licht groengeel van kleur, een nogal aparte geur (ietsje chemisch van aard, sommigen vinden hem vies, anderen omschrijven deze als vuursteen of mineralig) en mooie frisse zuren in de stevige, wat boerse, mineralige smaak met een behoorlijk bittertje en slechts weinig zoet.
Gemiddelde score : 16,3

Wijn 3
Azienda Dante Rivetti, Arneis, Briccodoro 2017, DOC Langhe
Over het Wijngoed: Eind 19e eeuw kocht Giuseppe Rivetti in de Neive drie wijnhuizen en in 1970 nam zijn kleinzoon deze over en begon onder zijn eigen naam wijn te maken en te verkopen. Inmiddels bezit de familie 42 hectare aan keurig onderhouden wijngaarden. Dante brengt er het grootste deel van zijn tijd door, terwijl zijn vrouw en drie kinderen thuis de zaken perfect voor elkaar hebben. Het zijn vooral de traditionele wijze van wijn maken en de prachtige kwaliteit die de familie Rivetti de bekendheid geven die ze momenteel geniet.

Over de wijn: LANGHE DOC ARNEIS BRICCODORO (2017)
Grape: 100% Arneis
Process: aging 6 months (with the skin) in stainless steel tanks.
Colour: straw yellow with greenish nuances.
Perfume: fresh, with aromas of exotic fruit.
Flavour: intense and persistent, buttery on the tongue, notes of pineapple.
Serving suggestions: starters, white meat, carpaccio, seafood.
Proefnotities: gele kleur met groene tonen; aangename geur met wat tropische indrukken van ananas, mango en misschien ietsje banaan. In de mond heel elegant en evenwichtig van smaak, harmonieus met de neus, een klein bittertje, elegante zuren, een klein zoetje en een behoorlijk goede afdronk.
Gemiddelde score: 16,3 Prijs

Wijn 4
Azienda Claudio e Tino Torchio, Merlazza 2015, DOCG Barbera d’Asti
Over het Wijngoed: In het Monferrato gebied in het gehucht Merlazza , ca. 10 kilometer van Asti, runnen Tino (vader) en Claudio ( zoon) een gemengd bedrijf met agrarische producten ( granen , noten) en ca. 25 ha. wijngaarden. De specialisatie en trots zijn de Barbera wijnen Merlazza en La Masca. Daarnaast worden ook wijnen gemaakt op basis van de druiven Nebbiolo en Arneis.
Over de wijn: Druiven: 100% Barbera. De Barbera d’Asti is (normaliter) wat fruitiger en eleganter dan de Barbera d’Alba, zo vertelt Eros ons. Langdurige vinificatie in rvs-tanks waarna 9 maanden oudering eveneens in rvs-vaten.
Proefnotities: Donkerrood van kleur met wat paars. Een mooie fruitige neus met veel donker fruit zoals bramen en (amarene) kersen. Veel smaak, heel zachte tannines, aangename zuren en een redelijke (fruitige) afdronk.
Gemiddelde score: 15,4 Prijs

Wijn 5
Azienda Dante Rivetti, Mara 2015, DOC Barbera d’Alba
Over het Wijngoed: zie onder Wijn 3
Over de wijn: BARBERA D’ALBA DOC MARA (2015)
Grape: 100% Barbera
Vinification process: in steel for 8 days at a controlled temperature, with traditional pumping of the must over the cap. Matured for 10 months in steel, followed by 2 months in the bottle.
Colour: deep ruby red with purple highlights.
Perfume: intense ripe red fruit, cherries and berries.
Flavour: a highly drinkable wine with depth and balance.
Serving suggestions: great for serving throughout the meal, a perfect match for pasta, various cheese and cased meats.
Proefnotities: (zeer) donkerrode kleur met ietsje paars. In de neus ook weer donker fruit, maar minder in intensiteit dan de vorige terwijl de secundaire en tertiaire geuren juist wat sterker zijn (tabak, laurier). Wat complexer in de mond, aangename zuren, een heel klein zoetje en wat (zeer zachte) tannines. Een tamelijk goede afdronk.
Gemiddelde score: 15,7 Prijs

Wijn 6
Azienda Dante Rivetti, Boschi 2013, DOC Barbera d’Alba Superiore
Over het Wijngoed: zie onder Wijn 3
Over de wijn: Druiven: 100% Barbera, afkomstig uit een andere wijngaard dan de vorige, oudere stokken. Na de vinificatie nog 1 jaar lang geouderd op eiken vaten.
Proefnotities: (zeer) donkerrode kleur maar nu geen spatje paars meer. Nog steeds het nodige donkere fruit in de neus en aanzienlijk meer tertiaire geuren. Naast iets vanille ook duidelijke tonen van leer, laurier en tabak. Rond en zacht in de mond, aangename zuren, complex en harmonieus. Zeer zachte tannines en een goede afdronk.
Gemiddelde score: 16,2 Prijs

Wijn 7
Azienda Dante Rivetti, L’Eglise 2013, DOCG Barolo
Over het Wijngoed: zie onder Wijn 3
Over de wijn: BAROLO DOCG L’EGLISE (2013)
Grape: 100% Nebbiolo (de druif met de langste rijpingsperiode, dus meer risicovolle teelt !)
Vinification process: fermentation in steel for 12-15 days at a controlled temperature. Ageing for at least 24 months in wood, with 60% in French oak barrels holding 225 litres and 40% in casks of Slavonian oak holding 25 hl.
Colour: deep garnet red with orange tones.
Perfume: complex and intense. Red fruit and spices. Typical hints of roses and violets, notes of to-bacco, leather.
Flavour: full-bodied, soft on entry developing in a nicely tannic structure.
Serving Suggestions: egg pasta dishes, truffle, game and mature cheeses.
Proefnotities: rood-bruin van kleur. In de neus rood fruit, wat kruiden en tonen van rozen en viooltjes en daarnaast ook aardse tonen, wat leer en tabak. Komt nog wat streng over in de mond (deze is ook nog jong voor een Barolo), vrij stevige zuren en behoorlijk stevige tannines. Volgens de meeste aanwezigen is deze complexe wijn nog niet helemaal op dronk maar belooft nog veel plezier na meerdere jaren opleggen !
Gemiddelde score: 16,3

Eros Bellistracci werd door de notulist erg bedankt voor zijn enthousiaste presentatie van mooie Piëmontese wijnen, hij kreeg dan ook veel applaus. Hierna kreeg hij het NGW-schildje uitgereikt waarmee hij zeer verguld was.
Eros Bellistracci kunt u gemakkelijk bereiken via zijn e-mail adres: atasteofpiemonte@gmail.com

Tenslotte hebben we met z’n allen bijzonder genoten van de exquise hapjes die de dames Maria en Bettie hadden klaargezet voor ons. Heerlijke kazen zoals truffelkaas (heerlijk bij Barolo), ham, olijven, mozzarella met tomaatjes en basilicum: grandioos en complimenten !


  • -

“de heerlijckheit Hoorne” Verslag proeverij: Ahr wijnen

 

 

 

Proeverij “de heerlijckheit Hoorne”
Thema: Ahr wijnen
Datum: 4 juli 2018
Aantal aanwezigen:10 wijnliefhebbers
Gegeven door: Wim Ophelders,
lid van de bailliage “de heerlijckheit Hoorne”

 

Wij hebben wijnen geproefd van

 

1: wijngoed: JULIA BERTRAM

Zij vertelt:
Na mijn studie wijnbouw en oenologie in Geisenheim, was ik veel op reis als een Duitse wijnkoningin. Over de hele wereld Duitse wijn mogen vertegenwoordigen – dat was een unieke ervaring.

Mijn moeder en mijn tante runnen onze kleine familiewijnmakerij van de 4e generatie. Hier zijn mijn wortels en de basis voor mijn wijnmakerij. Dankzij mijn ouders, heb ik de mogelijkheid om mijn fascinatie met Pinot Noir uit te leven op de beste locaties in de Ahr-vallei van oude wijnstokken. Werken in en met de natuur, de verschillende uitdagingen in elk jaar en de veelzijdigheid maken het werk uniek voor mij.
Mijn wijnen moeten inspireren met hun authenticiteit. De bodem, het weer, het werk in de wijngaard, het verhaal van een jaar en een deel van mijn persoonlijkheid zullen later in het glas verschijnen. Daarom concentreer ik me op het werk op de steile hellingen. Uit speciale locaties, oude wijnstokken en veel handwerk, worden hier karakteristieke en langlevende Bourgondiërs gecreëerd. Ik probeer de kwaliteit die in de wijngaard in de kelder is ontwikkeld te behouden door zorgvuldige verwerking.

 

2: wijngoed: Ernst Sebastian

De geschiedenis van de wijnmakerij Ernst Sebastian is terug te voeren tot het jaar 1910.
Dit jaar durfde de Dernau-wijnmaker Gottfried Sebastian de stap naar onafhankelijkheid. Vanaf dat moment oogstte hij de druiven uit zijn wijngaarden en verwerkte deze in het al beroemdste product van de Ahr.
De oudste zoon, Anton-Robert Sebastian , zette het vermogen van de wijnmakerij van zijn vader voort.
Na zijn dood in 1966 nam zijn oudste zoon, wijnmaker Ernst Sebastian , de verantwoordelijkheid over in de wijnmakerij van zijn vader.
Sinds 1998 hebben de twee dochters van Ernst Sebastian, Andrea Bertram en Ricarda Sebastian , het “roer in de hand” en bepalen het economische succes van de kleine maar fijne wijnmakerij Ernst Sebastian in Dernau.
Op 2,5 hectare worden voornamelijk Spätburgunder- wijnstokken geteeld, maar ook typisch voor de Ahr Frühburgunder als specialiteit.
Hoewel Andrea Bertram erg betrokken is bij buitenactiviteiten, worden de wijnproductie en wijnverkoop afgehandeld door Ricarda Sebastian. De twee worden al ondersteund door de 5e generatie met Andrea’s dochter Julia.

Gebiedskenmerken Ahr
560 ha
85 % rood, waarvan
60 % Spätburgunder (Pinot Noir)
7 % Frühburgunder (Pinot Madeleine)
Daarnaast Portugieser, Regent, Dornfelder
Witte rassen m.n. Riesling, Müller-Thurgau, Weissburgunder
Bodem m.n. leisteen
Zacht klimaat
Gemiddelde jaartemperatuur 9,5 graden C
Steillagen
Nauwelijks machines, meeste handwerk

De geproefde wijnen:

 

Wijn 1: Handwerk ( naam van de wijn ) Blance de noir (gemaakt van blauwe druiven ) 2017

 

Weingut Julia Bertram

Gutswein trocken 12,0 % alc.
Opbrengst 60 hl/ha
Spontane gisting
Grof gefilterd

Kleur: petillant (licht mousserend) licht rosé, zalm kleur, mooie viscositeit.
Geur: fruitig, appel, mineralig
Smaak: fris, mooie zuren, fijn bittertje, appel, mineralig
Eindoordeel: de wijn is behoorlijk droog, heeft een redelijke afdronk, is nog jong en nog niet in balans.
Totaal aantal punten: 14,8

 

Wijn 2: Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder 2015

 

Weingut Ernst Sebastian

Grof gefilterd

 

Kleur: licht rood, tuilé, doorzichtig
Geur: rood fruit, overrijpe bessen, paprika, kersenpitten,
Smaak: mooie zuren en bitters, rood fruit
Eindoordeel: de wijn heeft een lange afdronk, maar heeft weinig diepgang
Totaal aantal punten: 12,7

 

 

Wijn 3: Handwerk Spätburgunder 2016

 

Weingut Julia Bertram

Gutswein trocken 11,5 % alc.
Opbrengst 60 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Grof gefilterd

Kleur: helder, doorzichtig rood, een beetje tuilé
Geur: een beetje fruit, aards, terroir, teerachtig.
Smaak: droog, mineralig, kersen, mooie zuren en bitters.
Eindoordeel: de wijn had een matige afdronk, een zgn. instap wijn
Totaal aantal punten: 14

 

Wijn 4: Dernauer Hardtberg Frühburgunder 2015

 

 

Weingut Ernst Sebastian

Lagenwein trocken 13,0 % alc.
Opbrengst 30 hl/ha (o.a. door vorst)
Koude maceratie 4 – 5 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Grof gefilterd

Kleur: helder kersenrood, mooie viscositeit, iets tuilé
Geur: hout, gekookt fruit, zwart fruit, kersen, pruimen, iets branderigs
Smaak: kersen, bessen, droog, mooie zuren bitters
Eindoordeel: deze wijn werd zeer wisselend beoordeeld en ervaren
Totaal aantal punten: 13

Wijn 5: Ahrweiler Spätburgunder 2016

 

Weingut Julia Bertram

Ortswein trocken 12,0 % alc.
Opbrengst 50 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Grof gefilterd

Kleur: helder, mooie viscositeit, kersen rood, iets tuilé
Geur: hout, klein rood fruit, kersen, bessen, iets aards, groene paprika.
Smaak: mooie zuren en bitters, aards, kersen.
Eindoordeel: een wijn met een lange afdronk, goed in balans, een mooi glas wijn
Totaal aantal punten; 15,1

 

 

Wijn 6: Dernauer Spätburgunder 2016

 

Weingut Julia Bertram

Ortswein trocken 12,0 % alc.
Opbrengst 50 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Grof gefilterd

Kleur: helder rood, doorzichtig met een mooie viscositeit
Geur: hout, vanille, klein rood fruit, bessen, bramen, laurier
Smaak: bosbessen, kersen, morellen, mooie zuren, licht bittertje
Eindoordeel: een wijn met een lange afdronk, meer kruidig dan fruit
Totaal aantal punten: 15,2

 

 

Wijn 7: Neuenahrer Sonnenberg Spätburgunder 2015

 

Weingut Julia Bertram

Lagenwein trocken 12,0 % alc.
Opbrengst 30 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Niet gefilterd

Kleur: licht rood, helder, doorzichtig, mooie viscositeit
Geur: hout, klein rood fruit, kersen, bessen, terroir, sinaasappel
Smaak: klein rood fruit, kersen, bessen, kruidig, mooie zuren, fijn bittertje, mooie tannine
Eindoordeel: een wijn met een lange afdronk, een mooi glas wijn
Totaal aantal punten: 16

 

 

Wijn 8: Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder 2016

 

Weingut Julia Bertram

Lagenwein trocken 12,5 % alc.
Opbrengst 30 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Niet gefilterd

Kleur: licht rood, helder, doorzichtig, mooie viscositeit
Geur: elegant en complex, klein rood fruit, kersen, bessen, kruidig, laurier.
Smaak: mooie zuren, fijne bitters, zachte tannine, kersen, bessen, laurier
Eindoordeel: een wijn met een lange afdronk die goed in balans is
Totaal aantal punten: 16,5

 

 

Wim is een gedreven wijnliefhebber.
Hij had deze proeverij goed voorbereid en bracht de proeverij met veel kennis over de wijn in zijn algemeenheid en de beide wijnhuizen in het bijzonder.
Wim hiervoor onze dank.

Na het gebruikelijke kaas en paté buffet ging iedereen huiswaarts en genieten van hopelijk een mooie zomer.

 

 

Annie Peulen – van Bree


  • -

Jaarfeest NGW 2018

Op zaterdag 2 juni vond in De Weijer in Boxmeer het jaarfeest 2018 plaats. Een mooie locatie. We mogen terugkijken op een geslaagd feest. Bijzonder was de aanwezigheid van een delegatie uit Madeira (Confraria Gastronomica de Madeira), onze wijnvrienden van de Gentse Wijnmeters, wijnvrienden uit Frankrijk en Duitsland.

De president van ons genootschap heeft deze middag 2 van onze buitenlandse gasten geintroniseerd: Mw. Martine Oris en Dhr. Gregoria Freitas). 

Voor leden die zich op een bijzondere wijze inzetten voor het NGW bestaat er o.a. de “eredruif”. Dit jaar viel deze onderscheiding te beurt aan Cs. Maria Jongen.

 

Na het officiele gedeelte was er gelegenheid tot het bezoeken van de Foire aux Vins met medewerking van: Cave Heitzman uit de Elzas, Wijnhoeve Wilmy Matton, Cave de Wittenberg, Weingut Blesius uit de Moesel.

 


  • -

Oost-Brabant Asperge-proeverij 31 mei 2018

Onze kok uit Spanje overgekomen zal na 20 jaar ons Aspergediner voor de laatste keer verzorgen.
André Vermeulen zal door familie omstandigheden minder naar Nederland komen . Maar wij blijven goede herinneringen houden aan de gezellige en zeer gevarieerde aspergediners. André werd in de asperge tijd een begrip voor onze Bailliage.
Bij binnenkomst een heerlijk fruitige CAVA, die onze nieuwe locatie bij de scouting in Eindhoven inleidt .
In de keuken is André druk bezig en wordt geholpen door enkele leden.
We beginnen met een Asperge soep verrijkt door gerookte forel.


Dan volgt een Aspergesalade met aardbei,framboos en seranoham. Het geheel voor zien van een heerlijke dressing.



Er worden twee wijnen bij geserveerd ,beide uit 2017.
Het zijn Spätburgunders uit de Nahe maar als witte wijnen gevinifiseerd.
Het zijn beide mooie wijnen en de voorkeur welke wijn het best bij het gerecht past loopt uiteen. Zoals André altijd zegt :over smaak valt niet te twisten.

Dan volgt weer een traditioneel aspergegerecht met ham en ei.
De wijnen: Riesling Leinhőhle Mehling 2013 en een Riesling 2013 Kabinet trocken Diedesheimer Paradiesgarten , ook hier geven we onze voorkeuren aan. Beide wijnen hebben een duidelijke Firne.

Er wordt hard gewerkt in de keuken , de gerechten die komen zijn bewerkelijk en we moeten voor 24U. het pand verlaten dus , doorwerken en dooreten en proeven.

Het vierde gerecht is een heerlijk stuk zalm ,altijd een goede combinatie met asperges. De puree van zoete aardappel geeft een mooie touche.
De geserveerde wijnen bij dit gerecht komen uit de Elsas. Een Vin d’Alsace van Schoffit een Pinot Blanc Vieilles Vignes 2014 ,de andere wijn is van Vignobles Reinhart 2014 een Riesling Bellenberg.

Dan komen we bij het laatste gerecht , de afsluiting van dit diner en de proeverij en het afscheid van André.
Het zijn asperges met kaassaus ,kleine blokjes kaas en blokjes kwee-peer. Een gedurfde combinatie. Hierbij serveert André twee glazen Gewurztraminer.
De combinatie met de kwee-peer en kaas valt bij iedereen in de smaak.

En natuurlijk een verrassende fles wijn voor André, geen Spanjaard en geen Duitser maar een Tjech.


  • -

Wijn- en spijsavond Bailliage Entre Deux Villes, 3 mei 2018

Omdat we met een wat kleiner gezelschap zijn hebben Paul en Bea Geraedts ons uitgenodigd om de wijn- en spijsavond bij hun te laten plaatsvinden.
Een bijzonder mooi gebaar waar wij heel graag gebruik van maken.

MENU

Amuse met asperges (Nettie)
Wijn: Cava Mont Marçal Extremarium Reserva

Op de huid gepocheerde zalm op een bedje van julienne gesneden groenten, met een saus obv  zelfgemaakte mayonaise (Paul) Wijn: De wijn is afkomstig uit de Achterhoek (wijngoed De Hennepe, Aalten), Uutbloaz’n, 2015 (op basis van de Mertzling druif)

Een vijftal structuren van rode biet vergezeld van stukjes gerookte paling (Elly)
Wijn: Pinot Noir, gran reserva, 2015, Single Valley Lot, Valle de Casablanca, Valdivieso, Chili

Truffelrisotto met sucade en rode wijnsaus (Sjaak)
Wijn: Rocca Maura, 2015, Lirac, Grenache/Syrah

Lente-tompouce (Maureen)
Wijn: Moscato d’Asti

Aangenaam gezelschap, serieuze gesprekken, mooie herinneringen, heerlijke gerechtjes en wijnen. Een bijzondere avond.
Bea en Paul hartelijk dank voor jullie gastvrijheid.


Aankomende activiteiten

dec
20
do
19:45 Oost Brabant: Virtuele wijnwande...
Oost Brabant: Virtuele wijnwande...
dec 20 @ 19:45 – 22:45
Oost Brabant: Virtuele wijnwandeling: In de voetsporen van Koning Lodewijk !! @ Wijkcentrum 't Slot | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
In de voetsporen van Koning Lodewijk !! Een virtuele wandeling door een bekend wijngebied vol met historie, cultuur en romantiek. De vorst, die we volgen, was zo onder de indruk van dit gebied dat hij

Recente proefverslagen & nieuws

Nieuwsbrief FICB