Proefverslagen & nieuws

 • -

Nieuwjaarstreffen Bailliage EDV, 13 januari 2019

In de gelagkamer van hotel het Anker, gelegen aan de Dorpstraat 106 in Heythuysen, is het gezellige en knusse restaurant RED gevestigd dé locatie voor ons nieuwjaarstreffen.

Hotel het Anker bestaat als etablissement vanaf ongeveer 1890. De naam ‘het Anker’ is afgeleid van anker wat een oude inhoudsmaat voor wijn en bier is.
Rond 1900 en daarvoor was in dit gebouw een kazerne van de bereden Marechaussee gevestigd waarin ook gevangeniscellen aanwezig waren. In 1907 is het pand gekocht door slager Keunke Theelen die er het slagersbedrijf uitoefende. Het pand is na die periode tot 1940 uitgebaat als café.
Tijdens en vlak na de oorlogstijd (1940 – 1945) was in het pand met de ‘Trepkes” het voedselbureau gevestigd.
In de jaren die volgden heeft het pand dienstgedaan als woonhuis, hotel en café. In 1966 kwam het pand in handen van de Amstel bierbrouwerij en hebben verschillende huurders gebruik gemaakt van het horecapand.

               

Ontvangst en aperitief met heerlijke amuses waarna wij aan tafel gaan.

Een woord van welkom. Nettie doet dit door een persoonlijk woordje te richten aan eenieder van ons.

Felicitaties zijn er voor Emmy Willems. Op 1 januari was Emmy 20 jaar lid van het NGW en ontvangt ze van Nettie een mooie fles wijn.

Daarna volgen er ook lovende woorden voor Nettie gesproken door Math en Jos.

De wijnen voor het menu zijn geselecteerd door Wijnkoperij Alex Storms.
Alex voorziet ons bij elk gerechtje van uitgebreide informatie.

MENU
Voorgerecht

Biet ] yoghurt ] basilicum ] mierikswortel
Verscheidene bereidingen van bietsoorten, een bavarois basilicum, Yoghurt structuren en een spongecake met mierikswortel

Wijn: Domaine de la Provenquière, Le Téméraire, vdp Coteaux d’Ensérune, 2016

Tussengerecht

Vlaswijting ] tomaat ] wortel ] citroengras ]
Zacht gegaarde vlaswijting (kabeljauwachtige) met een crème en compote van tomaat, wortelsoorten en een schuimige saus geparfumeerd met citroengras

Wijn: Niersteiner, Patersberg, Grauburgunder, Spätlese, Trocken, Rheinhessen, 2015

Hoofdgerecht

Ossenhaas ] zwezerik ] pompoen ] steranijs
Gebraden ossenhaas met een schuim van zwezerik, crème fudge van pompoen. De jus hebben we afgemaakt met steranijs

Wijn: Ornament Mavrud Reserve, Chat Asana, Thracian Valley, 2012

Nagerecht

Chocolade ] passievrucht ] ananas ] rozemarijn
Crème patissier van pure chocolade met een agar van passievrucht, gemarineerde, gegrilde ananas en roomijs van rozemarijn

Wijn: Château de Cérons (grand enclos), zoet, 2000

Koffie / thee / friandises

 

Nieuwjaarstreffen 2019: Gezellig, fijn gezelschap, heerlijke gerechtjes en wijnen, een knusse ambiance en een mooie opkomst.


 • -

Verslag Eindejaar proeverij NGW Oost-Brabant op 20-12-2018

Eindejaar proeverij NGW Oost-Brabant op 20-12-2018
(verslag gemaakt door Peter Derks)

Onze bailli Kees Weijters heette alle 23 aanwezigen van harte welkom op deze sfeervolle proeverij. Vervolgens vestigde Kees nog onze aandacht op de aanstaande Nieuwjaars-bijeenkomst op zondag 13 jan 2019 in het restaurant “Olijf” te Nuenen met als thema “Portugal”. De uitnodiging hiervoor zal binnenkort verzonden worden.
Hierna gaf Kees het woord aan George Mes die ons een virtuele wandeling “In de voetsporen van Koning Lodewijk” had voorgespiegeld. George had het bij de aankondiging van deze proeverij wat spannend gemaakt door ons in het ongewisse te laten over de streek waar deze “wandeling” dan wel zou plaatsvinden en had ons uitgedaagd om hem te mailen welk wijngebied (en welke Koning) het hier betrof: de winnaar verdiende een mooie fles wijn !
Om de spanning nog verder op te voeren had hij in de aankondiging van de proeverij dan ook geen te proeven wijnen vermeld. Lekker spannend allemaal !

Maar voordat George aan zijn zeer fraaie en leerzame beamer-presentatie over de wijnen uit het lievelingsgebied van koning Lodewijk begon, kregen we eerst een verrukkelijke rince-bouche te drinken welke afkomstig was van Weingut Spindler uit Forst in de Pfalz : een goed-typische (en stuivende) sauvignon blanc 2017 !
Prijs € 9,00

In de Powerpoint-presentatie voerde George ons met fraaie beelden langs de Weinstrasse in de Pfalz. Ik ga hier in dit verslag niet verder op in omdat de aanwezigen deze PP-presentatie al recentelijk direct via George ontvangen hebben; overige geïnteresseerden kunnen deze direct bij hem opvragen via cgmes@ziggo.nl
Opvallend vond ik de opmerking van George dat we hier een wandeling maakten door het “grootste rode wijn gebied van Duitsland”, voor mij een eye-opener !
Nog een opmerking: GG betekent Grosses Gewächs (Fransen zouden zeggen Grand Cru)

Na de rince-bouche mochten we de volgende wijnen op deze avond beproeven:

1. Das kleine Kreuz 2013, Cuvëe merlot, st.laurant, c.s. en c.f. , Weingut Rings, Freinsheim, Pfalz
Afkomstig uit de warmste wijngaard (“Das schwartzes Kreuz”) van Duitsland !

Bijzonderheden bij de vinificatie: Gebruik van natuurlijke gisten. 18 mnd oudering op (50% nieuwe + 50% oudere) barriques.
Onze proefnotities en beoordelingen:
Kleur: (zeer) donkerrood met ietsje paars/zwart en redelijk helder. Vrij zwaar in de neus met wat potloodslijpsel en veel donker fruit, wat laurier en ietsje mint. De smaak is ook vrij zwaar (ondanks veel donker fruit), vrij zachte tannines en nogal flinke zuren. Weinig zoet en daardoor iets aan de strenge kant, met een redelijke afdronk
Puntenbeoordeling: 15,0 gemiddeld met een matige spreiding (per tafel variërend tussen gemiddelden van 14,6 en 16).
Prijs € 20,00


2. Höhenflug Riesling Spielberg 2016, Weingut Hensel, Bad Dürkheim, Pfalz

Bijzonderheden bij de vinificatie: Gebruik van natuurlijke gisten. Vergisting in RVS-tanks, maar opvoeding “sur lie” in eiken vaten van 500 liter.
Onze proefnotities en beoordelingen:
Deze wijn is middengeel van kleur en helder. In de complexe neus is duidelijk wat petrol waar te nemen, wat gistgeur, honing, geel fruit en iets vanille. In de mond tamelijk fris en complex, aangename zuren, een klein zoetje en een nog kleiner bittertje.
Puntenbeoordeling: 15,7 gemiddeld met een zeer kleine spreiding (15,4 – 16,0 per tafel) !
Prijs € 15,50


3. Höhenflug Cuvée Rotwein 2015, merlot, c.s. en syrah, Weingut Hensel, Bad Dürkheim

Bijzonderheden bij de vinificatie: 60% merlot, 30% cab.sauv. en 10% syrah. Gebruik van natuurlijke gisten. Na de vergisting nog 12 mnd oudering in 500 liter eiken vaten. 14% alc., 5,2 g/l zuren en 4,6 g/l restsuiker.
Onze proefnotities en beoordelingen:
Deze wijn is zeer donkerrood van kleur met ietsje met ietsje paars/zwart en redelijk helder. In de neus donker/zwart fruit zoals pruim en bosbes, ietsje vanille en ook wat leer en laurier. In de mond komt het donkere fruit weer terug naast flinke laurier tonen, behoorlijke zuren, vol van smaak en slechts zeer weinig zoet. De tannines zijn duidelijk aanwezig en komen iets onrijp over, daardoor wat aan de strenge kant. Redelijke afdronk.
Puntenbeoordeling: 15,85 gemiddeld met een vrij grote spreiding (15,2 – 17,0 per tafel).
Prijs € 15,90


4. Forster Ungeheuer Riesling GG 2012, Reichsrat von Buhl, Deidesheim, Pfalz

Bijzonderheden bij de vinificatie: Druivenstokken groeien op verweerde zandsteen. Gebruik van natuurlijke gisten tijdens de vergisting in RVS-tanks waarna opvoeding in 1200 liter grote eiken vaten. 13,5% alc., 6,8 g/l zuren en 4,5 g/l restsuiker.
Onze proefnotities en beoordelingen:
Zachtgeel van kleur en helder. In de neus ietsje petrol, geel fruit, iets vuursteen en iets bloemigs. In de mond vrij veel zuren en mineralen, een tamelijk frisse smaak, weinig zoet en een miniem bittertje. Redelijk harmonieus met de geur. Lange afdronk.
Puntenbeoordeling: 16,1 gemiddeld met een grote spreiding (15,2 – 17,2 per tafel).
Prijs € 36,00


5. Deidesheimer Paradiesgarten Riesling 2016 Erste Lage, von Winning, Deidesheim

Bijzonderheden bij de vinificatie: Werken biologisch. Gebruik van natuurlijke gisten. Na de vergisting nog 6 tot 9 mnd opgevoed in houten vaten “sur lie”. Géén klaring of filtering ! 12% alc., 9 g/l zuren maar ook 8,6 g/l restsuiker.
Onze proefnotities en beoordelingen:
Lichtgeel van kleur en helder. Een fruitige geur met o.a. groene appel en nagenoeg geen petrol-tonen. Fris in de mond met hoge zuren maar die zijn wel goed gecompenseerd door een mooi zoetje. Een sappige wijn met hooguit een klein bittertje. Harmonieus met de geur.
Puntenbeoordeling: 15,5 gemiddeld met een grote spreiding (14,5 – 16,6 per tafel).
Prijs € 20,50


6. Kalmit Weisser Burgunder GG 2014, Weingut Kranz, Ilbesheim, Pfalz

Bijzonderheden bij de vinificatie: Werken biologisch. Gebruik van natuurlijke gisten. Na de vergisting verblijft de wijn “sur lie” in RVS-tanks waarna botteling in aug 2016. 14% alc., 6,0 g/l zuren en 2,9 g/l restsuiker.
Onze proefnotities en beoordelingen:
Zachtgeel van kleur en helder. In de neus fruitig met wat gisttonen en aparte (zoet-lijkende) tonen, wellicht van zoethout. Een zachte, frisse wijn met een klein zoetje en aangename zuren.
Puntenbeoordeling: 15,4 gemiddeld met een matige spreiding (14,8 – 16,0 per tafel)).
Prijs € 28,00


7. Kalmit Spätburgunder GG 2014, Weingut Kranz, Ilbesheim, Pfalz

Bijzonderheden bij de vinificatie: Werken biologisch. Gebruik van natuurlijke gisten. Na de vergisting rijpt deze wijn nog 12 mnd op eiken barriques waarvan 50% nieuwe en 50% voor de 2e keer gebruikte vaten. 13% alc., 5,6 g/l zuren en 0,2 g/l restsuiker (ongelooflijk laag !)
Onze proefnotities en beoordelingen:
Tamelijk donkerrood van kleur en helder. In de neus wat natte grond, champignons, rood fruit en ietsje vanille. Kortom een vrij zachte, Bourgogne-achtige wijn maar dan wel met minder uitgesproken zuren. De smaak is in balans en redelijk harmonieus met de geur.
Puntenbeoordeling: 15,8 gemiddeld met een zeer kleine spreiding (15,5 – 16,0 per tafel).
Prijs € 32,00

8. Spätburgunder Sonnenberg RG 2013 GG, Weingut Bernhart, Schweigen, Pfalz

Bijzonderheden bij de vinificatie: Na de vinificatie minimaal 24 mnd rijping waarvan 12 mnd op eiken barriques. 13% alc., 5,3 g/l zuren en 0,2 g/l restsuiker (wederom ongelooflijk laag !)
Onze proefnotities en beoordelingen:
Donkerrood van kleur en helder. In de neus veel kersen en mooie houttonen (licht vanille).
Ook deze wijn is Bourgogne-achtig met mooie aangename zuren (meer dan de vorige), rijpe, vrij zachte tannines, een heel klein zoetje en een klein bittertje. Oftewel een harmonieuze wijn die op dronk is, met ook nog eens een goede afdronk !
Puntenbeoordeling: 16,4 gemiddeld met een matige spreiding (15,7 – 16,9 per tafel).
Prijs € 37,00

Samenvattend: het was wederom een prachtige eindejaar proeverij met een zeer mooie selectie wijnen ! George Mes werd daarom – en ook vanwege zijn enthousiaste en informatieve presentatie – met een erg verdiend applaus bedankt.

Cor Maatje kreeg uit handen van George Mes nog een mooie fles wijn (uiteraard uit de Pfalz) overhandigd omdat hij als enige het goede antwoord had gegeven op zowel de naam van de koning (Ludwig I van Beieren) als op het wijngebied waar diens zomerkasteel zich bevond !

Onder het genot van diverse heerlijke kaasjes, ham, worst, olijven en paté hebben we nog gezellig kunnen napraten en enkele wijnrestanten (tot in de late uurtjes) eens goed kunnen testen in combinatie met dit smakelijke voedsel !
De aanwezigen hebben erg genoten van de bijzonder mooie wijnen en smakelijke hapjes.


 • -

Nieuwjaarsdiner Oost-Brabant 2019

Bailliage Oost-Brabant hield op zondag 13 januari het Nieuwjaarsdiner dat volgens traditie in Restaurant “Olijf” in Nuenen wordt gehouden.

Kees Weijters heet iedereen welkom en we proosten op een goed wijnjaar. Sprankelend gevulde glazen met “Champagne” van Genoels Elderen.
Speciaal welkom worden geheten onze President van het NGW ,Raymond Janssen met zijn vrouw Sylvia .
Na van 2009 tot 2019 Bailli te zijn geweest neemt Kees Weijters afscheid als Bailli.
Na tien jaar een actieve Bailli met veel wijnkennis te zijn geweest heeft hij aangegeven te stoppen.
Ook penningmeester Sjef Joosten gaat zijn bestuursfunctie overdragen na vier jaren waarin hij de kasboeken voortreffelijk heeft bijgehouden.
Het dankwoord aan Kees en Sjef wordt namens de Bailliage door Dick Jager uitgesproken.
Kees krijgt een Oorkonde en beide heren worden met bloemen ,wijn en een sommeliers mes bedankt voor hun grote inzet.
Ook de President Raymond Janssen bedankt Kees.
Dan wordt er een interim bestuur voorgesteld dat in een van de komende bijeenkomsten officieel door de leden gekozen kan worden.
Agnes Haitsma Bailli,
Peter Derks secretaris
Arend Bolt penningmeester
George Mes Wijnactiviteiten
Cor Maatje lid
Onze wijnvrienden gaan aan tafel en Bij “OLIJF” worden we weer verwend met wijn en spijs ,waarbij het thema Portugal is gekozen.
In 2019 organiseert het NGW een reis naar dit uitdagende wijnland.
Onderstaand een impressie van het geslaagde diner en de start van 2019 voor Bailliage Oost-Brabant. • -

“de heerlijckheit Hoorne” proefverslag Piëmonte

 

Verslag wijnproeverij 9 oktober 2018. Thema: Piëmont

Wijn 1   (indringer): San Antonio Soave 2016 DOC Veneto (niet beoordeeld)
Bloemig en fris met tropisch fruit

Wijn 2:  Terredavino Vite Colte Villata Roero Arneis 2016 DOCG 

Alcohol: 12,5 %, druif: Arneis.
Cantina van 2500 boeren met 5000 ha.
Wijn: Handpluk, silica in bodem, fermentatie 10 dagen. Vinificatie en lagering op r.v.s. en fles.
Kleur: helder, bleek lichtgeel, dun.
Geur: niet geheel zuiver? , strak en grassig, mineraal. Lucifer, acasiahoning.
Smaak: aanzet droog met stevige mooie zuren, amandelbittertje.
Afdronk: redelijk met bittertje.
Punten: 13.8

Wijn 3:  Villadoria Roero Arneis 2016 DOCG 

Alcohol: 13.5%, druif: Arneis.
Familiebedrijf in de 4e generatie wijnboeren. Fam. Lanzavecchia. 19 ha. wijngaarden, gelegen in de Serralunga d’Alba.
Rendement 70 hl. Per ha. handpluk en opvoeding op r.v.s.
Kleur: helder licht goudgeel, mooie viscositeit.
Geur: Zuiver, fijn mineraal, bloemig, citrus, grapefruit, rieslingneus, kruidig.
Smaak: aanzet droog, frisse zuren, grapefruit en tropisch fruit.
Afdronk: frisse afdronk.
Punten: 13.7

 

Wijn 4:  Terredavino Vite Colte, San Nicolao Barbera D’Asti 2016 DOCG

Alcohol: 13.5%, druif: Barbera. Wijngaarden gelegen bij Asti. Vinificatie en lagering op r.v.s. en fles.
Kleur: donker ondoorzichtig, kersenrood, mooie tranen.
Geur: zuiver, kersen, pruimen, bramen, salmiak zoethout.
Smaak: aanzet fijn zoetje, kersen, aangename zuren, fijn bittertje.
Afdronk: redelijk lang met aanhoudende aangename zuren.
Punten: 15.8

 

 

Wijn 5:  Villadoria Senatore Primo DOC Piëmont rosso 2013

Alcohol: 14.5%, druiven: dolcetto en barbera. Dolcetto ondergaat een korte houtlagering en na blending met barbera volgt nog een korte lagering.
Kleur: donker kersenrood. Mooie viscositeit.
Geur: zuiver, zwarte pruimen en kersen, anijs, leer tabak, aangenaam .
Smaak: aanzet zacht, zwarte pruimen, frisse zuren, sappig, evenwichtig.
Afdronk: vrij lang en sappig.
Punten: 16.3

 

Wijn 6:  Villadoria Bricco Magno Langhe rosso DOC 2013

Alcohol: 13.5%, Druif: nebbiolo. Wijngaarden in heuvels in de Langhe, diverse bodems zoals limestone en sands, 60 hl. Per ha. Decanteren aanbevolen.
Kleur: rood met bruin rose. Mooi viscoos.
Geur: Zuiver, stevig, amarena kersen, vanille, amandel en cacao, maggie en leer, complex.
Smaak: aanzet stevig met zuren, kersen, bittertje, pruimen.
Afdronk: lang en mooie volle afdronk.
Punten: 16.3

 

Wijn 7:  Mauro Molino, Barolo 2012 DOCG

Alcohol: 13.5%, druif: nebbiolo. Familiebedrijf met 15 ha. topwijngaarden. In bezit van de Cru Vigna Conca. Tegenwoordig maakt vader Mauro samen met zoon en dochter de wijnen. Bodem vooral kalk/klei. 12 dagen maceratie, vinificatie op r.v.s. en lagering op aged Franse barrique. 18 maanden en fleslagering van 6 maanden.
Kleur: donker intens evolutie bruinrood, mooie viscositeit.
Geur: Zuiver, gesloten, mineraal, zwarte pruimen, moncheri bonbon, rozen, leer, laurier, complex.
Smaak: aanzet zacht, fris, geconfijt fruit, mooie zuren, zwarte pruimen, mooie zuren. Evenwichtig.
Afdronk: lange afdronk met leer en pruimen, zachte tannines.
Punten: 17.1

 

Wijn 8:  Gianni Galiardo Barolo Preve 2010 DOCG

Alcohol: 14.5%. druif: nebbiolo. Gelegen in de Serralungo d’Alba. Familiebedrijf dat zeer goede recenties krijgt. De druiven zijn langer aan de stokken blijven hangen wat geresulteerd heeft in een topwijn. 18 maanden barrique en 12 maanden botti. (grote vaten)
Kleur: doorzichtig bruinrood, evolutie. Mooie viscositeit.
Geur: zuiver, cederhout, pruimen, elegant, peper, leer, kersenbonbons, tabak, fijn houttonen.
Smaak: aanzet zacht droog, fris, stevige mooie zuren, rijp zwart fruit, krachtig, vol.
Afdronk: lang met iets drogende zuren en rijpe tannines.
Punten: 17.7

 

 

Wijn 9:  Brachetto Cascina Galetto DOC Piëmonte 2017

Klein familiebedrijf met 1 ha. brachetto. Totaal 19 ha. fam. Perrone
Een frisse afsluiter met lichte mousse en fruit en frissigheid.

 

 

 

 

 

Als afsluiter nog een kaasplankje.

 

Verslag Marian Van Pol

 

 

 


 • -

Proefverslag Italiaanse wijnen, 14-12-2018

Onze laatste proeverij stond geheel in het teken van wijnen uit “ de minder bekende Italiaanse regio’s” Het zou een zeer verassende proeverij worden 
onder de bezielende leiding van onze Italië kenner Guy. 
De eerste wijn was een Vino Frizzante van de druivensoorten Pecorino / Timorasso van Aurora & Consortia uit 2017. Kleur lichtgeel, transparant. In de neus geuren van gegiste appels, cider, vuursteen. Bij binnenkomst vrij hoge zuren, cider, schonend, bittertje in de afdronk. 
Van Alfonso Rinaldi proefden we een Erbalucce 2017 Collo Novarese. Costa di Sera dei Tabacchei, Bianco. Kleur helder, fonkelend. Geur citrus, anijs, rijpe boskoop. Citrus, appel, mooie zuren proefden we in deze verfijnde wijn. De kleur van Erbalucce Primavigna di Caluso DOCG 2016 van Cantina Crosio was helder, lichtgeel overwegend citrus in de neus. Groene appel, citrus in de smaak. Complexe wijn met een lange afdronk. 
Uit de DOC Langhe proefden we Ellena 2016 een wijn gemaakt van de Nascettadruif. Wijnmaker Ellena Guiseppe maakt van deze druif een bijzondere wijn. Gezien de kleur heeft deze wijn een lang schilcontact gehad (sur lie)De kleur was goudgeel, transparant. In de neus, hooi, gemaaid gras, bloemen, gele appels. In de mond gele appels, kruidig, amandel. Een klein bittertje in de lange afdronk. 
De eerste rode wijn was gemaakt van de Vespolinadruif, de druiven staan aangeplant in de Colle Novarese DOCG. Wijnmaker Francesco Brigatti. Kleur was kersenrood met een licht waterrandje. Aardbeien, snoepjes, viooltjes in de neus. Framboos, kers, drop, in de mond. Deze wijn is uitdrogend, tannine en een bittertje in de afdronk. 
De tweede Vespolina van La Capuccina Novarina 2016 Colline Novarese DOCG de kleur is kersenrood, iets rokerig, kers en Engelse drop in de neus. Hoge zuren, kers, leer en drop in de smaak. 
Uva Rare DOC uit Colline Novarese van Barbaglia is een monocepage. Kersenrood, een stinkje, kers, kruiden, chocolade, iets rokerigs in de neus. Aards, kers, drop, amandel in de smaak. Bitters en tannines in de afdronk. 
Croatina 2013 Colline Novarese DOC van Barbaglia. Kleur kersenrood, donkerrood. Gesloten, zwart fruit, pruimen, kruidig, zuivel. In de smaak frisse zuren, kers, vanille, tannines en mooie zuren. De afdronk is lang.
Cenasene di Olevano 2016 Rosso DOC superiore uit Lazio van Damiano Ciolli, was donkerrood van kleur. Rijp rood fruit en een stinkje in de neus. Rijp rood fruit, zuivel, kruidig in de smaak. 
We kunnen terugkijken op een prachtig proefjaar waar we wederom heel veel bijzondere wijnen hebben kunnen proeven. Dat was het voor 2018. Met vineuze groet, Erica


 • -

Proefverslag Port proeverij

De NGW novemberproeverij stond helemaal in het teken van Port én wat is er nu nog mooier om alle varianten te proeven.
 • De eerste port: Porto Rosé van Quinta do Tedo. De kleur was licht rosé, in de neus vers rood fruit, aardbeien, framboos. Rood fruit in de smaak en een zoetje. Door toevoeging van een stukje limoen veranderde deze port in een zeer aangename zomerdrank.
 • Sandeman Founders Reserve Ruby was de tweede port. Kleur donkerrood, ondoorzichtig. Kersen, honing, noten en zwarte bessen in de neus. Gedroogde kruiden, kersen, rozijnen, gekonfijt fruit in de smaak. Tannineus.
 • LBV van J.H. Andressen 2011 was de derde port. Gedroogde vijgen, noten, kruiden en drop in de neus. Voller van smaak, zwart fruit, rozijnen een lange afdronk, zeer evenwichtig met chocoladetonen.
 • Ramos Pinto 10 years old tawny van Quinta de Ervamoira was de vierde port van deze avond. De kleur was bruin / rood , doorzichtig. Zwart fruit, lijnolie, gedroogd fruit en noten in de neus. Chocolade, koffie, pruimen en caramel in de smaak. Zachte tannines en mooie zuren completeren dit prachtige glas port.
 • Graham’s 20 years old twany port. Amberkleur, zeer elegant, rietsuiker, mandarijn in de neus. Caramel, vijgen, dadels, honing en noten in de smaak. Een licht bittertje in de afdronk. Kopke Colheita 1999 was de zesde port. Transparant, amberkleurig. Mandarijn, gedroogd fruit en sinaasappelzeste in de neus. Zeer aangename binnenkomst, rozijnen, caramel en chocolade. Volle afdronk met gekonfijt fruit.
 • Hanneke had nog een fles Colheita 1957 van Niepoort en deze heeft zij met ons gedeeld. Een prachtige port, amberkleurig met een lichte geelzweem, transparant. Kaneel, peperkoek, gedroogd fruit en noten in de neus. Chocolade, rozijnen, rijpe smaken en vanille. Een mooie elegante afdronk met een klein bittertje.
 • We sluiten deze avond af met Delaforce Corte Vintage Port 1991. De kleur is ondoorzichtig, dik, rood met een bruinzweem. Een “stinkje” in de neus, dadels, rokerig, tabak. De binnenkomst aards, koffie, chocolade, rijp zwart fruit. Mooie zuren en zachte tannines en een klein bittertje in de afdronk.
 
Aan de reacties kan ik zeggen dat dit thema zeer in de smaak is gevallen. 
Erica

 • -

Proefverslag wijnen wijnreis Noord Portugal

Verslag proef-wijnreis Noord Portugal 2018 tbv van het NGW

Maandag 8 okt:

Vlucht met Ryanair van Eindhoven naar Porto

Vertrek Eindhoven         13.15 uur

Aankomst Porto             14.50 uur

 

 • Quinta da Aveleda in de Vinho Verde 16:15 uur

Afstand ca. 40 km ten oosten van Porto, reistijd 45 min

Rua da Aveleda, nº2 , 4560-570 Penafiel

Tel. : +351 255 718 200  www.aveleda.pt

Contactpersoon: Chantal Guilhonato (via Peter)

 

Korte beschrijving Quinta da Aveleda (door Peter):

Een gerenommeerd wijnbedrijf in de Vinho Verde.

We kregen een uitvoerige rondleiding over het prachtige (klassieke) landgoed met zijn bijzonder fraaie tuinen waar (indien het goed weer is) ook geluncht kan worden. Ook heel bijzonder zijn de opslagloodsen met grote aantallen flinke eiken vaten gevuld met aquavit.

We hebben hier enkele smakelijke witte Vinho Verde wijnen mogen proeven waarna we hebben afgesproken dat Peter via e-mail verder met hen zal afstemmen betreffende de NGW-reis 2019.

 

 

Hotel Apartamento Solverde in Espinho, ca. 15 km ten zuiden van Porto

check-in ca. 20:30 uur

Afstand ca. 55 km, reistijd 45 min

Rua 21, 77 – 4500-267 Espinho     hotelapartamento@solverde.pt      Tel:   +351 227 338 000

 

Dinsdag 9 okt:

2) Quinta do Crasto, S.A. aan de Douro    12:30 uur

Afstand ca. 142 km, reistijd 1h52 min met auto vanaf Espinho

Quinta do Crasto – Gouvinhas   5060-063 Sabrosa

Tel.: +351 254 920 020                     www.quintadocrasto.pt

Contactpersoon: Andreia Freitas (via Peter)

Korte beschrijving Quinta do Crasto (door Peter):

Een gerenommeerde Quinta aan de noordelijke oever in het centrale Douro-gebied (de Cima Corgo) met een adembenemende ligging tussen de wijngaarden met schitterend zicht op de veel lager gelegen Douro rivier. Ook de weg er naar toe is heel indrukwekkend. Na een bezoek aan Quinta do Crasto kan je in het vlakbij gelegen gehucht Ferrão (aan de Douro) óf op de trein stappen óf via de kade op een boot voor een tocht over de rivier door dit majestueuze Douro-dal.

We hebben het binnenhalen, ontstelen en triéren van mooie trossen blauwe druiven gezien en zijn verder rondgeleid door de vinificatie- en opslag-ruimtes van deze Quinta: met lagares voorzien van automatische hoed-onderdompeling en indrukwekkende hoeveelheden nieuwe eiken vaten voor de lagering van de betere Douro-wijnen.

Hierna genoten van het uitzicht op de Douro (bij het zwembad) en vervolgens van een uitstekende lunch met heerlijke bijpassende wijnen. Tenslotte hebben we afgesproken dat Peter via e-mail verder met hen zal afstemmen betreffende de NGW-reis 2019.

 

Bij de wijnreis in 2019 willen we de afstand tussen Quinta do Crasto en Quinta de Marrocos per boot afleggen.

 

3) Quinta de Marrocos aan de zuidelijke oever van de Douro         16:00 uur

Afstand ca. 50 km vanaf Quinta do Crasto, reistijd 50 min

Estrada Nacional 222 – Valdigem, 5100-840 Lamego
Tel: +351 254313012   Mobile phone: +351 93 6661480   www.golddrink.pt

Contactpersoon: Catarina Sequeira (via Koos)

 

Korte beschrijving Quinta de Marrocos (QdM) (door Koos):

QdM is een van de oudste wijnbedrijven in het Douro-demarcatiegebied met een fantastisch uitzicht op de Douro rivier. Op sommige plekken staan nog steeds de “marcos de feitoria”, de massieve granieten zuilen die in 1757 zijn opgericht om de regio af te bakenen. In het begin van de vorige eeuw verwierf de groot-grootvader van de huidige eigenaar César Sequeira, QdM met het huis van het oude Franciscaanse klooster. In 1979 stapte César Sequeira in het wijnbedrijf, en nam productie, botteling en certificering van de wijnen ter hand. Agro-toerisme werd hieraan toegevoegd. Verder restoreerde hij de oude familie eigendommen, waardoor het bedrijf en de wijnen bekendheid kregen. De kwaliteit van deze wijnen is in internationale competities erkend. Dochter Rita Sequeira is

oenologist en tegenwoordig verantwoordelijk voor de wijnproductie.

 

QdM ligt op de linker oever van de Douro, in het hart van de “Baixo Corgo” (het meest westelijke Douro sub-gebied). Er staan traditionele wijnstokken waarbij de belangrijkste edele druivensoorten uit de regio domineren. Het bedrijf gaat prat op zijn granieten persen waar de druiven nog met de voeten worden getrapt, en zijn kelders waar de wijn rijpt in houten vaten, kuipen en tonnen, die een groot aandeel levert in de complexiteit van de Port en Douro wijn.

 

Mal Cozinhado                19:45 uur

Rua do Outeirinho,13    4050-450  Porto        www.malcozinhado.pt

tel: +351 22 208 1319    reservas@malcozinhado.pt

 

Korte beschrijving Mal Cozinhado (door Chris):

Restaurant Malcozinhado is gehuisvest is een 14e eeuws gebouw op de historische Noord-oever van Porto. Het ligt ongeveer 2 meter boven het waterniveau van de Douro. De zijmuren en houten balken zijn authentiek en meer dan 6 eeuwen oud. Het gebouw is eigendom geweest van een Engels bedrijf en werd in 1976 een restaurant. De naam Malcozinhado, bijna 600 jaar oud, kwam pas later. In de loop der jaren traden hier vele Fado artiesten hier op, waaronder ook de bekende Amalia Rodrigues.

 

Woensdag 10 okt:

4) Taylor’s voor proeverij en lunch          11:50 uur

Afstand ca. 20 km vanaf Espinho, reistijd 30 min

Rua do Choupelo, nº 250          4400-088 Vila Nova de Gaia

Tel.:  +351 223 772 973                www.taylor.pt

Contactpersoon: …… (via Chris)

 

Korte beschrijving Taylor’s (door Chris):

Het verhaal begint in 1692 wanneer een wijnhandelaar uit Londen, Job Bearsley, arriveert in Noord-Portugal. Hij vestigt zich daar en exporteert de daar aanwezige friszure Minho wijn. Zijn zoon acht deze wijn niet zo geschikt en trekt daarom naar de oostelijke kant van de Douro. Daar vindt hij wat hij zoekt: volle, krachtige wijnen. Zijn zoon is de eerste Britse wijnhandelaar die in 1744 een Quinta in de Douro koopt. Als de laatste Bearsley in 1826 is overleden weet John Taylor het volledige eigendom te verkrijgen. In 1835 benoemt hij Morgan Yeatman en John Fladgate tot zijn opvolgers. Deze verhuizen in 1838 naar Portugal, het bedrijf krijgt dan de huidige naam Taylor Fladgate & Yeatman.

                            De opslag bij Taylor’s                                                Aparte lunch-room

 

5) Graham’s voor proeverij en diner            16:30 uur

Rua de Agro 141, 4400-351 Vila Nova de Gaia

Tel.:  +351 22 377 6484               www.grahams-port.com

Contactpersoon: Rosalina Dias (via Koos)

Rondleiding and tasting: Ana Pinto (spreekt Nederlands)

19h30 the Vinum restaurant for 3 people.

 

Korte beschrijving Graham’s (door Koos):

Begin 19e eeuw stichtten William en John Graham een firma in Porto voor de textiel handel. In 1820 accepteerden zij 27 vaten Port als afbetaling voor een schuld.  De 2 broers besloten toen hun energie te wijden om te beste Port wijnen te maken van de Douro vallei: en zo was het Graham’s Port huis geboren. Daarmee is Graham’s al bijna 200 jaar een onafhankelijk familiebedrijf, vermaard vanwege het maken van uitgelezen Port wijnen.

Het was een van de eerste Port bedrijven die investeerde in de eigen wijngaarden in de Douro vallei in 1890. Tegenwoordig delen 5 Symington neven de verantwoordelijkheid voor alle bedrijfsaspecten en maken persoonlijk de Graham’s wijnen.

De Graham’s 1890 Lodge in Vila Nova de Gaia, ligt op de zuidelijke oever van de Douro en is nog steeds als kelder in bedrijf. Vandaaruit heeft men een prachtig uitzicht op het historische centrum van Porto en de brug die Gaia met Porto verbindt.

 

                          Graham’s 1890 Lodge                                   Port proeven in de VIP-room

 

Hotel Estalagem Da Pateira

Afstand ca. 80 km vanaf Porto, reistijd 1 uur

Rua Da Pateira, Nº 84, 3750 – 439 Fermentelos

Tel.: +351 234 721 219

 

Korte beschrijving hotel Estalagem da Pateira (door Chris):

Het bedrijf is oorspronkelijk in 1962 gestart als restaurant. In 1971 kwam er een hotel voor in de plaats, dat in 1991 is uitgebreid tot 57 kamers.

 

 

 

Het hotel is gesitueerd op de westelijke oever van het Pateira meer (“Lagoa Adormecida”), bij Vila de Fermentelos. Gevoed door het riviertje Cértima, is het de grootste natuurlijke lagune van het Iberische schiereiland, met een oppervlakte van 529 ha. In het verleden was het een privéreservaat van koning Manuel I, met de aanduiding “Pateira” vanwege het grote aantal eenden op het meer. Het meer kent een opmerkelijk rijke flora en fauna en is belangrijk voor veel vis- en vogelsoorten.

 

Donderdag 11 okt:

6) Luis Pato winery in de Bairrada                           10:30 uur

Afstand ca. 15 km vanaf hotel Pateira, reistijd 20 min

Rua da Quinta Nova      6ª Amoreira da Gândara

Tel.: 231 596 432              www.luispato.com

Contactpersoon: Maria João Café (via Peter)

 

Korte beschrijving Luis Pato winery (door Peter):

De wijnmaker Luis Pato is een heel belangrijke pionier in Bairrada en maakt een groot scala aan wijnen, zowel stille (rood en wit) als mousserende (methode traditionel). De blauwe druif Baga is belangrijk in de Bairrada en zeker ook bij Luis Pato maar staat anderzijds bekend om zijn lastige karakter. Witte wijnen van Sercial, Bical en Maria Gomez druiven. Chalky clay bodem.

Wij hebben een groot aantal witte, rosé en rode (alle zowel droge en mousserende) wijnen mogen beproeven, voorzien van uitleg over (het maken van) deze wijnen door Luis Pato zelf: alles bijzonder interessant en een heel gastvrije ontvangst. We hebben een korte rondleiding gehad en kunnen in 2019 tijdens de wijnreis ook een van zijn wijngaarden gaan bezoeken.

Traditionele lunches (of diners), o.a. met speenvarken aan het spit, worden hier ook aangeboden voor een groep zoals de onze.

We hebben afgesproken dat Peter via e-mail verder met hen zal afstemmen betreffende de NGW-reis 2019.

Maria João Café met de door ons geproefde wijnen

 

7) Caves Sào João, Bairrada en Dão            15:00 uur

Afstand ca. 11 km, reistijd 15 min

São João da Azenha (Anadia) – Rua Fonte de São João
3781-901 Avelãs de Caminho    Tel.:  +351 234 743 118

Contactpersoon: Sandra Monteiro (via Koos)

 

Korte beschrijving Caves Sào João (CSJ) (door Koos):

CSJ is een oud familiebedrijf dat terug gaat tot 1920. Het heeft wijngaarden in de Bairrada en Dão. De wijn wordt op klassieke, ambachtelijke wijze gemaakt. Sommige wijnen kunnen jarenlang worden bewaard. Het bedrijf heeft prachtige kelders, die vol liggen met (nog steeds goed drinkbare) bewaarwijnen van soms wel meer dan 50 jaar oud. De bekendste druif in de Bairrada is de Baga druif. Gezien het natte klimaat en de ligging dicht bij de Oceaan kan de Baga druif niet altijd goed rijpen. Het is dan ook een uitdaging hiervan goede wijn te maken. Veel Baga wordt daarom ook gebruikt voor mousserende rode wijn (combineert uitstekend met het lokale, traditionele geroosterde speenvarken) en als blend.

Wij willen hier tijdens de wijnreis een proeverij gaan doen van oude wijnen. Wijnen die nog steeds de moeite waard zijn en ook nog vaak te koop zijn.

 

                                           Kelders vol met oude wijnen bij Caves Sào João

 

Palace Hotel do Bussaco in Luso  17:30 uur

Voor het slotdiner

Luso    Tel.: (+351) 231 937 970  bussaco@almeidahotels.pt

Afstand ca. 20 km, reistijd 30 min

Palace Hotel do Bussaco – hotel Pateira: Afstand ca. 35 km, reistijd 40 min

 

Korte beschrijving Palace Hotel do Bussaco (door Chris):

Het Bussaco Palies ligt hoog op een heuvel in het hart van Bussaco National Park, en is gebouwd in decoratieve Manueline-Gothische stijl. Het werd in 1885 gebouwd voor de laatste koning van Portugal, en omgevormd in een luxe hotel in 1917. Nu is het een van de mooiste, historische hotels in de wereld. Rondom ligt een prachtig aangelegde paleistuin van 250 acres met bijzondere en exotische bomen en flora vanuit de hele wereld, ingevoerd door Portugese zeevaarders.

 

Het paleis met tuinen is opgenomen in het boek ”1000 Places to See Before You Die”.

Het restaurant, een van de beste, biedt een klassieke (in de stijl van de voormalige Franse chefkok Auguste Escoffier), gastronomische en buitengewoon moderne Portugese terroir keuken, onder de leiding van Chef Miguel Silva. Ook worden er de exclusieve Bussaco wijnen van wereldklasse geschonken, die op het kasteel zijn gebotteld.

 

Vrijdag 12 okt:

8) Casa de Vilacetinho, Vinho Verde               10:30 uur

Afstand ca. 100 km, reistijd 1h10min, vanaf hotel Pateira

4575-073 Alpendorada          Tel.: +351 255 619 744      www.casadevilacetinho.pt

Contactpersoon: João Miguel Maia, managing director

 

Korte beschrijving Casa de Vilacetinho (CdV) (door Koos):

De geschiedenis van CdV valt min of meer samen met die van de Vinhos Verdes. Gelegen in Alpendurada, deel van Marco de Canavezes, is het sinds 1790 een van de eerste producenten in de regio. CdV is een groot bedrijf, zeker in vergelijking met de afmetingen van de meeste andere wijnbedrijven in de regio. Dat CdV zo groot is, komt door de samenvoeging van 2 behoorlijk grote bedrijven, die oorspronkelijk deel uitmaakten van het Benedictijner klooster van Alpendurada.

In die tijd, had het klooster iets meer dan 100 ha agrarisch land, in een vlakte direct aan de Douro – en was het een soort groot landgoed in een regio gekarakteriseerd door kleine boerderijtjes. De ex-libris van het eigendom was het elegante Casa (house) van Vilacetinho, een herenhuis uit de 17e en 18e eeuw, omringd door een erudiete tuin dat het huis scheidt van de wijngaarden.

 

De basiswijn bij CdV is wijn gemaakt van de Avesso druif. Deze wijn blinkt uit door zijn karakter, balans en elegante stijl. Met een jong en fris profiel, is de wijn geschikt voor elk moment van de dag.

 

 

 

12:45 vertrek vanaf Vilacetinho naar Porto Airport

Casa de Vilacetinho – vliegveld

Afstand ca. 60 km, reistijd 1 uur

 

Vertrek vliegtuig 16h25

Aankomst Eindhoven 20h10

 


 • -

Proeverij wijnen uit de Elzas

PROEVERIJ VERZORGD DOOR LENNY SAES

Welkomstdrankje: Crémant d’Alsace, cuvée prestige van het huis Arthur Metz

Algemene informatie
De Elzas (Alsace) is een heuvelachtige streek in Noordoost-Frankrijk. Het wijngebied ligt aan de oostelijke kant van de Vogezen tegen het Rijndal. De hellingen van de Vogezen bieden bescherming tegen het koele klimaat en de regen vanuit het westen. Er heerst daardoor een bijzonder mesoklimaat: warmer en droger dan aan de westelijke kant. Een ideaal klimaat voor druiventeelt.
De Elzas heeft een complexe geologische bodemstructuur met lagen graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen. Door deze verschillende bodemsoorten is er een grote verscheidenheid in het karakter van de wijnen.
Niet alleen aan de plaatsnamen kun je nog aflezen dat het gebied lange tijd Duits is geweest, ook het landschap heeft Duitse trekjes.
De Elzas is een langgerekt gebied. De wijngaarden strekken zich uit van Straatsburg in het noorden (Bas-Rhin) tot aan Mulhouse in het zuiden (Haut-Rhin).
De wijnen van de Elzas zijn veelal monocépagewijnen. Ze worden van één druivenras gemaakt en worden niet, zoals elders in Frankrijk, benoemd naar de naam van de regio of het dorp waarin de productie plaatsvindt, maar naar de naam van het gebruikte druivenras.
Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en de Muscat worden algemeen gezien als de beste, ofwel ‘edele’ druivenrassen van de Elzas. Alleen deze druivenrassen zijn toegestaan voor de Alsace Grand Cru.

De belangrijkste zeven druivenrassen van de Elzas zijn in volgorde van meest aangeplant:
• Riesling: Brengt in de Elzas en Duitsland de beste wijn voort.
• Pinot Blanc: Heel vaak dient hij als druif voor de basiswijn van Crémant d’Alsace.
• Gewurztraminer (Traminer Rose): Het oudste druivenras van de streek die enkel voor de productie van witte wijn wordt gebruikt.
• Pinot Gris: Voorheen heette deze druif Tokay d’Alsace maar deze naam mag vanaf 2005 niet meer gebruikt worden vanwege verwarring met de Hongaarse Tokaji.
• Sylvaner: Deze druif is in de loop der jaren vanwege zijn grote opbrengst uit de gratie geraakt -> matige kwaliteit wijnen. Wijnen van deze druif kunnen echter ook van goede kwaliteit zijn mits ze op een goede bodem staan en de opbrengst beperkt wordt.
• Pinot Noir: Het is de enige toegestane druif voor het maken van rode wijn. Behalve voor stille wijnen, wordt hij ook gebruikt voor de productie van witte en rosé Crémant d’Alsace.
• Muscat: Bestaat uit twee soorten die vermengd worden voor de productie van de wijnen Muscat d’Alsace en Muscat Ottonel.

Appellations Elzas
• AOPAlsace (sinds 1962). Basisappellation voor alle ‘gewone’ wijngaarden.
• AOP Alsace Grand Cru (sinds 1975). Wijnen afkomstig van de betere wijngaarden.
• AOP Crémant d’Alsace (sinds 1976). Appellation is ingesteld voor de mousserende wijnen uit de Elzas.

Geproefde wijnen

Domaine Bernhard Schneider, Chasselas, 2014, 11,5%
• Specialiteit van Schneider is de Chasselas. Een der oudste wijnen van de Elzas. Licht en fruitig (specialiteit van het huis).
• Uitstekend bij amuses en kaasfondue.
• De wijn is gewaardeerd met 13,4 punten.

Clos Meckert, Klevener de Heiligenstein, 2016, 12,5%
• Clos Meckert ligt in Heiligenstein, ’n klein dorpje in het noorden van de Elzas. Het wijnhuis is nu gespecialiseerd in het maken van wijn met name Klevener de Heiligenstein. De Klevener wordt alleen in Heiligenstein verbouwd. Ook wel Savagnin rose genoemd.
• De Klevener is vol, evenwichtig met een discreet aroma. En hoe ouder hoe mooier.
• De wijn is gewaardeerd met 13,6 punten.

Bott Frères, Pinot Gris, 2016, 12,5%
• De wijngaarden zijn gelegen op de hellingen van Ribeauvillé. Het huis maakt duurzame wijnen.
• Proefnotitie: De wijn is strogeel, in de neus licht tropisch fruit.
• Complex van smaak, zoet/zuur, mooi in balans. Een echte gastronomische wijn.
• Uitstekend bij zuurkool, vis, gevogelte, wit vlees en geitenkaas.
• De wijn is gewaardeerd met 12,6 punten.

Domaine Francois Schwach, Riesling, 2017, 12,5%
• Is een jong wijnhuis (sinds 1950) en ligt in Hunawihr. Ze hebben 4 grand cru wijngaarden en maken een breed spectrum van wijnen.
• Proefnotitie: Bloemig, fris, mooi zuur, mooi zoetje, citrus. Perfecte afdronk tussen droog, zoet en zuur. Frisse afdronk.
• Lekker bij vis en zeevruchten.
• De wijn is gewaardeerd met 14,3 punten.

Jean-Baptiste Adam, Pinot Noir, 2017, 12,5%
• Het bedrijf is een van de weinige familiebedrijven die 400 jaar geschiedenis kunnen claimen bij het maken van wijn.
• Het landgoed staat in Ammerschwihr. Sinds 2004 maakt het bedrijf ook biologische en biodynamische wijnen.
• Proefnotitie: In de neus rood fruit, zure kers, framboos, subtiele tonen van kreupelhout.
• Smaak: zure rode vruchten met zijdezachte tannines.
• Ideaal bij terrines van vlees en sterke kazen.
• De wijn is gewaardeerd met 14,8 punten.

Domaine Bernhard Schneider, Pinot Noir, élevé en barriques, 2009, 12% 
• Wijn is in balans, mooie afdronk.
• Lekker bij lamsvlees, paddenstoelenragout,
• coq au vin, geroosterde groenten, tonijnsteak.
• De wijn is gewaardeerd met 16,8 punten.

Domaine Meyer-Fonné, Grand Cru, Gewürztraminer, Wineck Schlossberg, 2015, 13,5%
• De beroemde wijnberg Wineck Schlossberg Grand Cru behoort tot één van de mooiste terroirs van de Elzas. De kruimelige ondergrond is zeer rijk aan graniet en staat ook wel bekend als ‘de Turckheim’.
• Proefnotitie: Rijke florale aroma’s, rozen, specerijen als kruidnagel en nootmuskaat, lychee en een tropische fruitmand. Dit alles in combinatie met de ongekende mineraliteit.
• De smaak is zacht met een licht-zoete impressie, mooie zuren en een lange afdronk.
• Wijn en spijs: gerookte vis, gevogelte, pasta met vis, stevige visgerechten, sushi, varkensvlees, wit vlees en zachte kazen.
• De wijn is gewaardeerd met 18 punten.

Met dank aan Lenny voor het verzorgen van deze proeverij. We hebben veel informatie ontvangen en wijnen geproefd van bekende en minder bekende druivenrassen.

We sluiten de proeverij af met een kaasplankje.


 • -

Masterclass Wijnproefkunde Bailliage Oost-Brabant

Masterclass Wijnproefkunde, Bailliage Oost-Brabant 8 nov.2018 ,Verslag Dick Jager

Op donderdagavond 8 november hadden wij onze Masterclass wijnproefkunde bij Claudia van Dongen in haar proeflokaal in Eindhoven.

 

 

 

 

 

 

Rond kwart voor acht is iedereen binnen en genieten we van de Rince Bouche
Het werd proeven op examenniveau .
Bij binnenkomst een mooi glas bubbels uit de Loire-streek, methode traditionele. Een Chenin-Blanc gedomineerde wijn uit de Saumur met mooie zuren en bubbels die lang actief bleven.
Claudia is sinds 1989 werkzaam in de wijnwereld met reizen, cursussen en inkopen en keuren voor bedrijven.
Claudia vertelt ,om een wijn te beoordelen moet je de wijn begrijpen.
Je moet het antwoord loslaten , niet direct bij het proeven uitgaan van de naam van de druif dan, ga je redeneren naar wat bij de druif past maar, eerst kijken naar de factoren die deze wijn zijn karakter geven.
Je probeert voor je zelf de wijn te beschrijven , kijk naar het seizoen waarin de wijn past, komt hij uit een koele of warmere streek ,ontdek de aroma’s in de wijn , de primaire, secundaire en tertiaire aroma’s. Dus fruittonen, is er houtrijping (toast,vanille) ,is er malolactische gisting, zijn er minerale tonen of zijn er onrijpheden in de tonen zoals groene paprika.
Welk smaaktype proef je, wat is het mondgevoel en het smaakgehalte.
Smaaktype : fris of rijpe tonen
Mondgevoel, filmend ,restzoet
Smaakgehalte, kort, lang.
Je kunt natuurlijk gebruik maken van het Aromawiel en de Cépage ellips
Maar primair is, ontdek het karakter van de wijn en plaats er een terroir en gebied bij

Dan gaan we proeven:
Wijn nr 1. Wij proeven volgens de regels die wij juist aangeboden kregen.
Wat is het, we beschrijven de wijn en kunnen kiezen uit drie mogelijkheden te weten:
a. Malborough Sauvignon
b. Sauvignon Touraine
c. Chablit
Uiteindelijk als we de redenering goed volgen komen we uit op de Sauvignon Touraine dat, geeft goede moet voor de volgende wijn.

Wijn nr 2. Weer een witte wijn en na het keuren en proeven krijgen we de keus uit:
a. 2016 Rias Baixas (Alberigna)
b. 2016 Riesling Trocken (Pfalz)
c. 2016 Soave Classico

De Riesling Trocken uit de Pfalz met zijn duidelijke minerale tonen kon ons overtuigen ,ook door zijn mooie Riesling zuren. Een prachtige wijn
Wijn nr 3. Nog eens wit , de keus:
a. Chardonnay uit Californië
b. Macon Village
c. Vouvray
We nemen de houttonen waar ,het krachtige fruit, het filmende mondgevoel ,we hebben de overtuiging dat de wijn uit Californië komt , een prachtige Chardonnay.
Na de pauze gaan we over op Rood:
Wijn nr 4. Wat is het:
a. 2015 Grozes Hermitage
b. 2014 Givry. Pinot Noir
c. 2015 Vacqueras
De lichtrode transparante kleur, de fruittonen,lichte tannine, de aardse tonen leiden ons naar de Pinot Noir Givry. Toch was het geen makkelijke ontdekking maar, het lukte.
Wijn nr 5. Dieprood, donker fruit met houttonen, maar ook zuren, De keus,
a. Chianti Classico (hart van Toscane)
b. 2015 Langhe Nebbiolo (Piemomte)
c. Cabernet Sauvignon (Medoc)
De mooie zuren onderscheiden zich van de cabernet en de hardere tannines van de nebbiolo.
Wij gaan na een intense innerlijke strijd voor de Sangiovese ,de Chianti Classico.
Wijn nr 6. Geeft de keuze tussen:
a. Haut Médoc
b. Malbec
c. Shiraz
Het is een wijn met een hoge kleurintensiteit, ceder, cassis, een mooie balans. Het wordt de Médoc met 71% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot en 4 % Petit Verdot
Wijn nr 7. Is een wijn met wat phenolische onrijpheid, De druif heeft mogelijk niet helemaal goed op zijn plek gestaan. Er zijn vegetale tonen en een disbalans mogelijk zijn de druiven te vroeg geplukt.
De keus:
a. 2015 Carmenère uit Maipo Valley
b. 2015 Pinotage ,Stellenbosch
c. 2013 Rioja Réserva
De Carmenère wint maar bij de keuze had de Pinotage ook veel aanhang.
Na deze mooie en goed opgebouwde leerzame proeverij verraste Ons lid Max de aanwezigen met zelfgemaakte Bonbons. Veel verschillende smaken met vullingen met kruiden ,kaneel en drank. Werkelijk erg knap gemaakt en een heerlijke combinatie met de geserveerde Port.
Max had er gelukkig veel gemaakt want er werd ruim van genoten.
Een Masterclass die zeker nog eens een vervolg zal hebben.


 • -

PROEVERIJ PORTUGESE WIJNEN BAILLIAGE EDV

Nettie heet allen welkom. In het bijzonder Ingrid Geraedts die voor ons de proeverij gaat verzorgen.

Ontwikkeling van de wijnbouw in Portugal
• Wijnbouw werd ver vóór Christus geïntroduceerd.
• Kort intermezzo tijdens de Arabische overheersing in de vroege middeleeuwen.
• Pas in de 12e en 13e eeuw (Reconquista) weer opleving en introductie van zowel inheemse als internationale rassen uit diverse Franse gebieden.
• Groei portwijnen door 17e eeuwse oorlog Engeland-Frankrijk.
• Britten verruilden Franse wijnen voor import van Portugese wijnen. Conserveren voor de lange zeereizen leidde tot de versterkte zoete portwijnen.
• In de 20e eeuw geen financiële middelen om in de wijnbouw te investeren, weinig ontwikkeling, vooral volume.
• 1974: Republiek Portugal werd een democratie. 1986 toetreding tot de EU.
• Europese bijdrage gaf impuls aan de wijnindustrie op gebied van regelgeving, technologie en wijnbouw.
• Belangrijke troef zijn de inheemse druivensoorten (meer dan 200).

Wijnbouwzones in Europa
• Portugal ligt grotendeels in de warmste wijnbouwzone (C 111)
• Wijnclassificatie: Vinho de Mesa, Vinho Regional, DOC
• 55 Gebieden vastgelegd, waarvan 31 DOC
• In totaal 250.000 ha wijnstokken
• Nummer 5 van Europa

Wijngebieden nader bekeken

ALENTEJO
• 13.000 ha wijngaard;
• Bodem veelal graniet en leem;
• Zuidelijk binnenland dicht bij Spaanse grens, direct aan de Taag;
• Het gebied is vooral vlak, droog en vol met rotsen;
• Land van olijfbomen, wijngaarden, kurkeiken;
• Hete droge zomers, oogst begin augustus;
• Moderne vinificatietechnieken, eigen rassen;
• 60% rood, 40% wit.

VINHO VERDE
• Groene wijn (niet vanwege kleur, maar vroege oogst en jong op de markt). Uitsluitend in Portugal;
• Bodem graniet met zand en humus;
• Ligging: in noord westelijk Portugal (provincie Minho);
• Klimaat: koel met veel regenval;
• Grootste druivenrassen: Alvarinho, Loureiro Trajadura en Pederña (wit) en Alvarelhão, Amaral en Borraçal (blauw);
• Speciale productie: gist in open stenen kuipen, daarna opslag in vaten. Hier vindt 2e malolactische gisting plaats waarbij koolzuur vrijkomt.

DOURO
• De Douro is een rivier in het noorden van Portugal en Spanje. Betekent ‘gouden rivier’. Ontspringt in de Sierra de la Demanda, mondt uit in de               Atlantische Oceaan bij Porto;
• 40.000 ha wijngaard, 50% port / 50% wijn;
• Bodem rotsblokken met daaronder schist (mineraal);
• Bergen Marão en Montemuro beschermen tegen zware regenval en winden. De winters zijn mild, de zomers zeer heet.

Selectie wijnen uit de DOC-regio’s Alentejo, Vinho Verde en Douro

Terra d’Alter, rosé, Alentejo, 2017, 12,5% alc.
• Druivensoorten: Aragonez 80%, Touriga Nacional 20%
• Korte schilweking, koude persing
• Vergisting in RVS bij 14˚C, 15 dagen
• Gewaardeerd met 13,8 punten
• Aperitief, kip, varkensvlees, zalm, pasta, pizza, salades

Terra d’Alter, Alentejo, 2017, 12,5% alc.
• Druivensoorten: Siria, Arinto, Viognier
• Koel geperst en 20 dagen vergist in RVS, 3 maanden contact met de lie
• Gewaardeerd met 13,4 punten
• Aperitief, bij zeevruchten, witvis, gegrild gevogelte, geitenkaas

Borges, Alvarinho, Vinho Verde, 2017, 12,5% alc.
• Druivensoort: Alvarinho
• Vergisting op 12 – 14˚C
• Gewaardeerd met 14,6 punten
• Aperitief, goede begeleider van zeevruchten en bijna alles wat uit zee komt

Borges, Reserva, Douro, 2015, 13,5% alc.
• Druivensoorten: Gouveio, Viosinho
• Vergisting in RVS op 12 – 14˚C, daarna 6 maanden rijping op nieuw eiken vaten
• Gewaardeerd met 14,9 punten
• Een wijn voor speciale gelegenheden die bij vis en koud vlees goed tot zijn recht komt

Terra d’Alter, Alicante Bouschet, Alentejo, 2015, 14,5% alc.
• Druivensoort: Alicante Bouschet (= teinturier: kleur zit in de schil maar ook in vruchtvlees)
• Late pluk, schilweking, 14 maanden op hout
• Gewaardeerd met 14,9 punten
• Gegrild vlees, wild, kazen, Indiase curry, lamsvlees, stoofvlees

Terra d’Alter, Reserva, Alentejo, 2015, 15% alc.
• Druivensoorten: Trincadeira, Tinta Caida, Aragonez, Alicante Bouschet, Petit Verdot
• Oude stokken van hoger gelegen wijngaarden
• Vergisting op kleine tanks
• 22 maanden rijping op eiken vaten
• Gewaardeerd met 15,4 punten
• Een goede begeleider van krachtig vlees en wildgerechten

Telhas, Alentejo, 2014, 15,5% alc.
(Telhas = terracotta dakpannen)
• Druivensoorten: Syrah 95%, Viognier 5%
• Vergisting in open tanks met wilde gisten, regelmatig onderdompeling van de hoed
• 18 maanden rijping in nieuw Amerikaans eiken
• Gewaardeerd met 16,2 punten
• Smaakt bij gegrild vlees, wild, kazen en stoofschotels

Outeiro, Terra d’Alter, Alentejo, 2013, 14,5% alc.
• Druivensoorten: Syrah 50%, Petit Verdot 50%
• 5 dagen vergisting temperatuur gecontroleerd, wilde gisten
• Daarna naar nieuw Amerikaans eiken, bâtonnage, malolactische gisting, 22 maanden rijping
• Gewaardeerd met 16,5 punten
• Begeleider van rood vlees, gegrild vlees, wild, lamsvlees, steaks, choco

Met dank aan Ingrid voor deze interessante proeverij met veel verve gebracht. We hebben mooie wijnen geproefd en veel informatie ontvangen.
Als blijk van waardering overhandigt Nettie een flesje wijn.

We kunnen spreken van een mooie opkomst. Dank aan allen voor de aanwezigheid en we sluiten de avond af met een uitgebreid kaasbuffet.

 

 

 

 

 


Aankomende activiteiten

mrt
14
do
19:45 Oost-Brabant: Bailli proeverij P...
Oost-Brabant: Bailli proeverij P...
mrt 14 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Bailli proeverij Portugal @ Activiteitencentrum 't Slot | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Portugal Het reisdoel voor de reeds volgeboekte wijnreis 2019. Onze Bailli’s hebben voor u de mooiste wijnen gekozen voor deze Portugal proeverij, om alvast te genieten van al; het moois wat dit land, buiten de
mrt
20
wo
19:45 Bois le Duc – Thema proeverij Zu...
Bois le Duc – Thema proeverij Zu...
mrt 20 @ 19:45 – 22:30
Themaproeverij over Zuid-Afrika, verzorgd door onze confrère Neelsjan Albertus.
apr
10
wo
19:45 Bois le Duc – Thema proeverij mo...
Bois le Duc – Thema proeverij mo...
apr 10 @ 19:45 – 22:30
Thema proeverij mousserende wijnen, verzorgd door Wijnhandel Luc van Boort
apr
11
do
19:45 Oost-Brabant: Thema proeverij Ch...
Oost-Brabant: Thema proeverij Ch...
apr 11 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Thema proeverij Chardonnay @ Activiteitencentrum 't Slot | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Thema wijnproeverij “Chardonnay” het is de naam van de druif en bijna een algemene term: doe maar een chardonnaytje…..maar wat zijn de mooiste wijnen, van welke gebieden, de groendsoort, het klimaat, de wijnmaker? we proberen