Proefverslagen & nieuws

  • -

Proefverslag wijnen wijnreis Noord Portugal

Verslag proef-wijnreis Noord Portugal 2018 tbv van het NGW

Maandag 8 okt:

Vlucht met Ryanair van Eindhoven naar Porto

Vertrek Eindhoven         13.15 uur

Aankomst Porto             14.50 uur

 

  • Quinta da Aveleda in de Vinho Verde 16:15 uur

Afstand ca. 40 km ten oosten van Porto, reistijd 45 min

Rua da Aveleda, nº2 , 4560-570 Penafiel

Tel. : +351 255 718 200  www.aveleda.pt

Contactpersoon: Chantal Guilhonato (via Peter)

 

Korte beschrijving Quinta da Aveleda (door Peter):

Een gerenommeerd wijnbedrijf in de Vinho Verde.

We kregen een uitvoerige rondleiding over het prachtige (klassieke) landgoed met zijn bijzonder fraaie tuinen waar (indien het goed weer is) ook geluncht kan worden. Ook heel bijzonder zijn de opslagloodsen met grote aantallen flinke eiken vaten gevuld met aquavit.

We hebben hier enkele smakelijke witte Vinho Verde wijnen mogen proeven waarna we hebben afgesproken dat Peter via e-mail verder met hen zal afstemmen betreffende de NGW-reis 2019.

 

 

Hotel Apartamento Solverde in Espinho, ca. 15 km ten zuiden van Porto

check-in ca. 20:30 uur

Afstand ca. 55 km, reistijd 45 min

Rua 21, 77 – 4500-267 Espinho     hotelapartamento@solverde.pt      Tel:   +351 227 338 000

 

Dinsdag 9 okt:

2) Quinta do Crasto, S.A. aan de Douro    12:30 uur

Afstand ca. 142 km, reistijd 1h52 min met auto vanaf Espinho

Quinta do Crasto – Gouvinhas   5060-063 Sabrosa

Tel.: +351 254 920 020                     www.quintadocrasto.pt

Contactpersoon: Andreia Freitas (via Peter)

Korte beschrijving Quinta do Crasto (door Peter):

Een gerenommeerde Quinta aan de noordelijke oever in het centrale Douro-gebied (de Cima Corgo) met een adembenemende ligging tussen de wijngaarden met schitterend zicht op de veel lager gelegen Douro rivier. Ook de weg er naar toe is heel indrukwekkend. Na een bezoek aan Quinta do Crasto kan je in het vlakbij gelegen gehucht Ferrão (aan de Douro) óf op de trein stappen óf via de kade op een boot voor een tocht over de rivier door dit majestueuze Douro-dal.

We hebben het binnenhalen, ontstelen en triéren van mooie trossen blauwe druiven gezien en zijn verder rondgeleid door de vinificatie- en opslag-ruimtes van deze Quinta: met lagares voorzien van automatische hoed-onderdompeling en indrukwekkende hoeveelheden nieuwe eiken vaten voor de lagering van de betere Douro-wijnen.

Hierna genoten van het uitzicht op de Douro (bij het zwembad) en vervolgens van een uitstekende lunch met heerlijke bijpassende wijnen. Tenslotte hebben we afgesproken dat Peter via e-mail verder met hen zal afstemmen betreffende de NGW-reis 2019.

 

Bij de wijnreis in 2019 willen we de afstand tussen Quinta do Crasto en Quinta de Marrocos per boot afleggen.

 

3) Quinta de Marrocos aan de zuidelijke oever van de Douro         16:00 uur

Afstand ca. 50 km vanaf Quinta do Crasto, reistijd 50 min

Estrada Nacional 222 – Valdigem, 5100-840 Lamego
Tel: +351 254313012   Mobile phone: +351 93 6661480   www.golddrink.pt

Contactpersoon: Catarina Sequeira (via Koos)

 

Korte beschrijving Quinta de Marrocos (QdM) (door Koos):

QdM is een van de oudste wijnbedrijven in het Douro-demarcatiegebied met een fantastisch uitzicht op de Douro rivier. Op sommige plekken staan nog steeds de “marcos de feitoria”, de massieve granieten zuilen die in 1757 zijn opgericht om de regio af te bakenen. In het begin van de vorige eeuw verwierf de groot-grootvader van de huidige eigenaar César Sequeira, QdM met het huis van het oude Franciscaanse klooster. In 1979 stapte César Sequeira in het wijnbedrijf, en nam productie, botteling en certificering van de wijnen ter hand. Agro-toerisme werd hieraan toegevoegd. Verder restoreerde hij de oude familie eigendommen, waardoor het bedrijf en de wijnen bekendheid kregen. De kwaliteit van deze wijnen is in internationale competities erkend. Dochter Rita Sequeira is

oenologist en tegenwoordig verantwoordelijk voor de wijnproductie.

 

QdM ligt op de linker oever van de Douro, in het hart van de “Baixo Corgo” (het meest westelijke Douro sub-gebied). Er staan traditionele wijnstokken waarbij de belangrijkste edele druivensoorten uit de regio domineren. Het bedrijf gaat prat op zijn granieten persen waar de druiven nog met de voeten worden getrapt, en zijn kelders waar de wijn rijpt in houten vaten, kuipen en tonnen, die een groot aandeel levert in de complexiteit van de Port en Douro wijn.

 

Mal Cozinhado                19:45 uur

Rua do Outeirinho,13    4050-450  Porto        www.malcozinhado.pt

tel: +351 22 208 1319    reservas@malcozinhado.pt

 

Korte beschrijving Mal Cozinhado (door Chris):

Restaurant Malcozinhado is gehuisvest is een 14e eeuws gebouw op de historische Noord-oever van Porto. Het ligt ongeveer 2 meter boven het waterniveau van de Douro. De zijmuren en houten balken zijn authentiek en meer dan 6 eeuwen oud. Het gebouw is eigendom geweest van een Engels bedrijf en werd in 1976 een restaurant. De naam Malcozinhado, bijna 600 jaar oud, kwam pas later. In de loop der jaren traden hier vele Fado artiesten hier op, waaronder ook de bekende Amalia Rodrigues.

 

Woensdag 10 okt:

4) Taylor’s voor proeverij en lunch          11:50 uur

Afstand ca. 20 km vanaf Espinho, reistijd 30 min

Rua do Choupelo, nº 250          4400-088 Vila Nova de Gaia

Tel.:  +351 223 772 973                www.taylor.pt

Contactpersoon: …… (via Chris)

 

Korte beschrijving Taylor’s (door Chris):

Het verhaal begint in 1692 wanneer een wijnhandelaar uit Londen, Job Bearsley, arriveert in Noord-Portugal. Hij vestigt zich daar en exporteert de daar aanwezige friszure Minho wijn. Zijn zoon acht deze wijn niet zo geschikt en trekt daarom naar de oostelijke kant van de Douro. Daar vindt hij wat hij zoekt: volle, krachtige wijnen. Zijn zoon is de eerste Britse wijnhandelaar die in 1744 een Quinta in de Douro koopt. Als de laatste Bearsley in 1826 is overleden weet John Taylor het volledige eigendom te verkrijgen. In 1835 benoemt hij Morgan Yeatman en John Fladgate tot zijn opvolgers. Deze verhuizen in 1838 naar Portugal, het bedrijf krijgt dan de huidige naam Taylor Fladgate & Yeatman.

                            De opslag bij Taylor’s                                                Aparte lunch-room

 

5) Graham’s voor proeverij en diner            16:30 uur

Rua de Agro 141, 4400-351 Vila Nova de Gaia

Tel.:  +351 22 377 6484               www.grahams-port.com

Contactpersoon: Rosalina Dias (via Koos)

Rondleiding and tasting: Ana Pinto (spreekt Nederlands)

19h30 the Vinum restaurant for 3 people.

 

Korte beschrijving Graham’s (door Koos):

Begin 19e eeuw stichtten William en John Graham een firma in Porto voor de textiel handel. In 1820 accepteerden zij 27 vaten Port als afbetaling voor een schuld.  De 2 broers besloten toen hun energie te wijden om te beste Port wijnen te maken van de Douro vallei: en zo was het Graham’s Port huis geboren. Daarmee is Graham’s al bijna 200 jaar een onafhankelijk familiebedrijf, vermaard vanwege het maken van uitgelezen Port wijnen.

Het was een van de eerste Port bedrijven die investeerde in de eigen wijngaarden in de Douro vallei in 1890. Tegenwoordig delen 5 Symington neven de verantwoordelijkheid voor alle bedrijfsaspecten en maken persoonlijk de Graham’s wijnen.

De Graham’s 1890 Lodge in Vila Nova de Gaia, ligt op de zuidelijke oever van de Douro en is nog steeds als kelder in bedrijf. Vandaaruit heeft men een prachtig uitzicht op het historische centrum van Porto en de brug die Gaia met Porto verbindt.

 

                          Graham’s 1890 Lodge                                   Port proeven in de VIP-room

 

Hotel Estalagem Da Pateira

Afstand ca. 80 km vanaf Porto, reistijd 1 uur

Rua Da Pateira, Nº 84, 3750 – 439 Fermentelos

Tel.: +351 234 721 219

 

Korte beschrijving hotel Estalagem da Pateira (door Chris):

Het bedrijf is oorspronkelijk in 1962 gestart als restaurant. In 1971 kwam er een hotel voor in de plaats, dat in 1991 is uitgebreid tot 57 kamers.

 

 

 

Het hotel is gesitueerd op de westelijke oever van het Pateira meer (“Lagoa Adormecida”), bij Vila de Fermentelos. Gevoed door het riviertje Cértima, is het de grootste natuurlijke lagune van het Iberische schiereiland, met een oppervlakte van 529 ha. In het verleden was het een privéreservaat van koning Manuel I, met de aanduiding “Pateira” vanwege het grote aantal eenden op het meer. Het meer kent een opmerkelijk rijke flora en fauna en is belangrijk voor veel vis- en vogelsoorten.

 

Donderdag 11 okt:

6) Luis Pato winery in de Bairrada                           10:30 uur

Afstand ca. 15 km vanaf hotel Pateira, reistijd 20 min

Rua da Quinta Nova      6ª Amoreira da Gândara

Tel.: 231 596 432              www.luispato.com

Contactpersoon: Maria João Café (via Peter)

 

Korte beschrijving Luis Pato winery (door Peter):

De wijnmaker Luis Pato is een heel belangrijke pionier in Bairrada en maakt een groot scala aan wijnen, zowel stille (rood en wit) als mousserende (methode traditionel). De blauwe druif Baga is belangrijk in de Bairrada en zeker ook bij Luis Pato maar staat anderzijds bekend om zijn lastige karakter. Witte wijnen van Sercial, Bical en Maria Gomez druiven. Chalky clay bodem.

Wij hebben een groot aantal witte, rosé en rode (alle zowel droge en mousserende) wijnen mogen beproeven, voorzien van uitleg over (het maken van) deze wijnen door Luis Pato zelf: alles bijzonder interessant en een heel gastvrije ontvangst. We hebben een korte rondleiding gehad en kunnen in 2019 tijdens de wijnreis ook een van zijn wijngaarden gaan bezoeken.

Traditionele lunches (of diners), o.a. met speenvarken aan het spit, worden hier ook aangeboden voor een groep zoals de onze.

We hebben afgesproken dat Peter via e-mail verder met hen zal afstemmen betreffende de NGW-reis 2019.

Maria João Café met de door ons geproefde wijnen

 

7) Caves Sào João, Bairrada en Dão            15:00 uur

Afstand ca. 11 km, reistijd 15 min

São João da Azenha (Anadia) – Rua Fonte de São João
3781-901 Avelãs de Caminho    Tel.:  +351 234 743 118

Contactpersoon: Sandra Monteiro (via Koos)

 

Korte beschrijving Caves Sào João (CSJ) (door Koos):

CSJ is een oud familiebedrijf dat terug gaat tot 1920. Het heeft wijngaarden in de Bairrada en Dão. De wijn wordt op klassieke, ambachtelijke wijze gemaakt. Sommige wijnen kunnen jarenlang worden bewaard. Het bedrijf heeft prachtige kelders, die vol liggen met (nog steeds goed drinkbare) bewaarwijnen van soms wel meer dan 50 jaar oud. De bekendste druif in de Bairrada is de Baga druif. Gezien het natte klimaat en de ligging dicht bij de Oceaan kan de Baga druif niet altijd goed rijpen. Het is dan ook een uitdaging hiervan goede wijn te maken. Veel Baga wordt daarom ook gebruikt voor mousserende rode wijn (combineert uitstekend met het lokale, traditionele geroosterde speenvarken) en als blend.

Wij willen hier tijdens de wijnreis een proeverij gaan doen van oude wijnen. Wijnen die nog steeds de moeite waard zijn en ook nog vaak te koop zijn.

 

                                           Kelders vol met oude wijnen bij Caves Sào João

 

Palace Hotel do Bussaco in Luso  17:30 uur

Voor het slotdiner

Luso    Tel.: (+351) 231 937 970  bussaco@almeidahotels.pt

Afstand ca. 20 km, reistijd 30 min

Palace Hotel do Bussaco – hotel Pateira: Afstand ca. 35 km, reistijd 40 min

 

Korte beschrijving Palace Hotel do Bussaco (door Chris):

Het Bussaco Palies ligt hoog op een heuvel in het hart van Bussaco National Park, en is gebouwd in decoratieve Manueline-Gothische stijl. Het werd in 1885 gebouwd voor de laatste koning van Portugal, en omgevormd in een luxe hotel in 1917. Nu is het een van de mooiste, historische hotels in de wereld. Rondom ligt een prachtig aangelegde paleistuin van 250 acres met bijzondere en exotische bomen en flora vanuit de hele wereld, ingevoerd door Portugese zeevaarders.

 

Het paleis met tuinen is opgenomen in het boek ”1000 Places to See Before You Die”.

Het restaurant, een van de beste, biedt een klassieke (in de stijl van de voormalige Franse chefkok Auguste Escoffier), gastronomische en buitengewoon moderne Portugese terroir keuken, onder de leiding van Chef Miguel Silva. Ook worden er de exclusieve Bussaco wijnen van wereldklasse geschonken, die op het kasteel zijn gebotteld.

 

Vrijdag 12 okt:

8) Casa de Vilacetinho, Vinho Verde               10:30 uur

Afstand ca. 100 km, reistijd 1h10min, vanaf hotel Pateira

4575-073 Alpendorada          Tel.: +351 255 619 744      www.casadevilacetinho.pt

Contactpersoon: João Miguel Maia, managing director

 

Korte beschrijving Casa de Vilacetinho (CdV) (door Koos):

De geschiedenis van CdV valt min of meer samen met die van de Vinhos Verdes. Gelegen in Alpendurada, deel van Marco de Canavezes, is het sinds 1790 een van de eerste producenten in de regio. CdV is een groot bedrijf, zeker in vergelijking met de afmetingen van de meeste andere wijnbedrijven in de regio. Dat CdV zo groot is, komt door de samenvoeging van 2 behoorlijk grote bedrijven, die oorspronkelijk deel uitmaakten van het Benedictijner klooster van Alpendurada.

In die tijd, had het klooster iets meer dan 100 ha agrarisch land, in een vlakte direct aan de Douro – en was het een soort groot landgoed in een regio gekarakteriseerd door kleine boerderijtjes. De ex-libris van het eigendom was het elegante Casa (house) van Vilacetinho, een herenhuis uit de 17e en 18e eeuw, omringd door een erudiete tuin dat het huis scheidt van de wijngaarden.

 

De basiswijn bij CdV is wijn gemaakt van de Avesso druif. Deze wijn blinkt uit door zijn karakter, balans en elegante stijl. Met een jong en fris profiel, is de wijn geschikt voor elk moment van de dag.

 

 

 

12:45 vertrek vanaf Vilacetinho naar Porto Airport

Casa de Vilacetinho – vliegveld

Afstand ca. 60 km, reistijd 1 uur

 

Vertrek vliegtuig 16h25

Aankomst Eindhoven 20h10

 


  • -

Proeverij wijnen uit de Elzas

PROEVERIJ VERZORGD DOOR LENNY SAES

Welkomstdrankje: Crémant d’Alsace, cuvée prestige van het huis Arthur Metz

Algemene informatie
De Elzas (Alsace) is een heuvelachtige streek in Noordoost-Frankrijk. Het wijngebied ligt aan de oostelijke kant van de Vogezen tegen het Rijndal. De hellingen van de Vogezen bieden bescherming tegen het koele klimaat en de regen vanuit het westen. Er heerst daardoor een bijzonder mesoklimaat: warmer en droger dan aan de westelijke kant. Een ideaal klimaat voor druiventeelt.
De Elzas heeft een complexe geologische bodemstructuur met lagen graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen. Door deze verschillende bodemsoorten is er een grote verscheidenheid in het karakter van de wijnen.
Niet alleen aan de plaatsnamen kun je nog aflezen dat het gebied lange tijd Duits is geweest, ook het landschap heeft Duitse trekjes.
De Elzas is een langgerekt gebied. De wijngaarden strekken zich uit van Straatsburg in het noorden (Bas-Rhin) tot aan Mulhouse in het zuiden (Haut-Rhin).
De wijnen van de Elzas zijn veelal monocépagewijnen. Ze worden van één druivenras gemaakt en worden niet, zoals elders in Frankrijk, benoemd naar de naam van de regio of het dorp waarin de productie plaatsvindt, maar naar de naam van het gebruikte druivenras.
Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en de Muscat worden algemeen gezien als de beste, ofwel ‘edele’ druivenrassen van de Elzas. Alleen deze druivenrassen zijn toegestaan voor de Alsace Grand Cru.

De belangrijkste zeven druivenrassen van de Elzas zijn in volgorde van meest aangeplant:
• Riesling: Brengt in de Elzas en Duitsland de beste wijn voort.
• Pinot Blanc: Heel vaak dient hij als druif voor de basiswijn van Crémant d’Alsace.
• Gewurztraminer (Traminer Rose): Het oudste druivenras van de streek die enkel voor de productie van witte wijn wordt gebruikt.
• Pinot Gris: Voorheen heette deze druif Tokay d’Alsace maar deze naam mag vanaf 2005 niet meer gebruikt worden vanwege verwarring met de Hongaarse Tokaji.
• Sylvaner: Deze druif is in de loop der jaren vanwege zijn grote opbrengst uit de gratie geraakt -> matige kwaliteit wijnen. Wijnen van deze druif kunnen echter ook van goede kwaliteit zijn mits ze op een goede bodem staan en de opbrengst beperkt wordt.
• Pinot Noir: Het is de enige toegestane druif voor het maken van rode wijn. Behalve voor stille wijnen, wordt hij ook gebruikt voor de productie van witte en rosé Crémant d’Alsace.
• Muscat: Bestaat uit twee soorten die vermengd worden voor de productie van de wijnen Muscat d’Alsace en Muscat Ottonel.

Appellations Elzas
• AOPAlsace (sinds 1962). Basisappellation voor alle ‘gewone’ wijngaarden.
• AOP Alsace Grand Cru (sinds 1975). Wijnen afkomstig van de betere wijngaarden.
• AOP Crémant d’Alsace (sinds 1976). Appellation is ingesteld voor de mousserende wijnen uit de Elzas.

Geproefde wijnen

Domaine Bernhard Schneider, Chasselas, 2014, 11,5%
• Specialiteit van Schneider is de Chasselas. Een der oudste wijnen van de Elzas. Licht en fruitig (specialiteit van het huis).
• Uitstekend bij amuses en kaasfondue.
• De wijn is gewaardeerd met 13,4 punten.

Clos Meckert, Klevener de Heiligenstein, 2016, 12,5%
• Clos Meckert ligt in Heiligenstein, ’n klein dorpje in het noorden van de Elzas. Het wijnhuis is nu gespecialiseerd in het maken van wijn met name Klevener de Heiligenstein. De Klevener wordt alleen in Heiligenstein verbouwd. Ook wel Savagnin rose genoemd.
• De Klevener is vol, evenwichtig met een discreet aroma. En hoe ouder hoe mooier.
• De wijn is gewaardeerd met 13,6 punten.

Bott Frères, Pinot Gris, 2016, 12,5%
• De wijngaarden zijn gelegen op de hellingen van Ribeauvillé. Het huis maakt duurzame wijnen.
• Proefnotitie: De wijn is strogeel, in de neus licht tropisch fruit.
• Complex van smaak, zoet/zuur, mooi in balans. Een echte gastronomische wijn.
• Uitstekend bij zuurkool, vis, gevogelte, wit vlees en geitenkaas.
• De wijn is gewaardeerd met 12,6 punten.

Domaine Francois Schwach, Riesling, 2017, 12,5%
• Is een jong wijnhuis (sinds 1950) en ligt in Hunawihr. Ze hebben 4 grand cru wijngaarden en maken een breed spectrum van wijnen.
• Proefnotitie: Bloemig, fris, mooi zuur, mooi zoetje, citrus. Perfecte afdronk tussen droog, zoet en zuur. Frisse afdronk.
• Lekker bij vis en zeevruchten.
• De wijn is gewaardeerd met 14,3 punten.

Jean-Baptiste Adam, Pinot Noir, 2017, 12,5%
• Het bedrijf is een van de weinige familiebedrijven die 400 jaar geschiedenis kunnen claimen bij het maken van wijn.
• Het landgoed staat in Ammerschwihr. Sinds 2004 maakt het bedrijf ook biologische en biodynamische wijnen.
• Proefnotitie: In de neus rood fruit, zure kers, framboos, subtiele tonen van kreupelhout.
• Smaak: zure rode vruchten met zijdezachte tannines.
• Ideaal bij terrines van vlees en sterke kazen.
• De wijn is gewaardeerd met 14,8 punten.

Domaine Bernhard Schneider, Pinot Noir, élevé en barriques, 2009, 12% 
• Wijn is in balans, mooie afdronk.
• Lekker bij lamsvlees, paddenstoelenragout,
• coq au vin, geroosterde groenten, tonijnsteak.
• De wijn is gewaardeerd met 16,8 punten.

Domaine Meyer-Fonné, Grand Cru, Gewürztraminer, Wineck Schlossberg, 2015, 13,5%
• De beroemde wijnberg Wineck Schlossberg Grand Cru behoort tot één van de mooiste terroirs van de Elzas. De kruimelige ondergrond is zeer rijk aan graniet en staat ook wel bekend als ‘de Turckheim’.
• Proefnotitie: Rijke florale aroma’s, rozen, specerijen als kruidnagel en nootmuskaat, lychee en een tropische fruitmand. Dit alles in combinatie met de ongekende mineraliteit.
• De smaak is zacht met een licht-zoete impressie, mooie zuren en een lange afdronk.
• Wijn en spijs: gerookte vis, gevogelte, pasta met vis, stevige visgerechten, sushi, varkensvlees, wit vlees en zachte kazen.
• De wijn is gewaardeerd met 18 punten.

Met dank aan Lenny voor het verzorgen van deze proeverij. We hebben veel informatie ontvangen en wijnen geproefd van bekende en minder bekende druivenrassen.

We sluiten de proeverij af met een kaasplankje.


  • -

Masterclass Wijnproefkunde Bailliage Oost-Brabant

Masterclass Wijnproefkunde, Bailliage Oost-Brabant 8 nov.2018 ,Verslag Dick Jager

Op donderdagavond 8 november hadden wij onze Masterclass wijnproefkunde bij Claudia van Dongen in haar proeflokaal in Eindhoven.

 

 

 

 

 

 

Rond kwart voor acht is iedereen binnen en genieten we van de Rince Bouche
Het werd proeven op examenniveau .
Bij binnenkomst een mooi glas bubbels uit de Loire-streek, methode traditionele. Een Chenin-Blanc gedomineerde wijn uit de Saumur met mooie zuren en bubbels die lang actief bleven.
Claudia is sinds 1989 werkzaam in de wijnwereld met reizen, cursussen en inkopen en keuren voor bedrijven.
Claudia vertelt ,om een wijn te beoordelen moet je de wijn begrijpen.
Je moet het antwoord loslaten , niet direct bij het proeven uitgaan van de naam van de druif dan, ga je redeneren naar wat bij de druif past maar, eerst kijken naar de factoren die deze wijn zijn karakter geven.
Je probeert voor je zelf de wijn te beschrijven , kijk naar het seizoen waarin de wijn past, komt hij uit een koele of warmere streek ,ontdek de aroma’s in de wijn , de primaire, secundaire en tertiaire aroma’s. Dus fruittonen, is er houtrijping (toast,vanille) ,is er malolactische gisting, zijn er minerale tonen of zijn er onrijpheden in de tonen zoals groene paprika.
Welk smaaktype proef je, wat is het mondgevoel en het smaakgehalte.
Smaaktype : fris of rijpe tonen
Mondgevoel, filmend ,restzoet
Smaakgehalte, kort, lang.
Je kunt natuurlijk gebruik maken van het Aromawiel en de Cépage ellips
Maar primair is, ontdek het karakter van de wijn en plaats er een terroir en gebied bij

Dan gaan we proeven:
Wijn nr 1. Wij proeven volgens de regels die wij juist aangeboden kregen.
Wat is het, we beschrijven de wijn en kunnen kiezen uit drie mogelijkheden te weten:
a. Malborough Sauvignon
b. Sauvignon Touraine
c. Chablit
Uiteindelijk als we de redenering goed volgen komen we uit op de Sauvignon Touraine dat, geeft goede moet voor de volgende wijn.

Wijn nr 2. Weer een witte wijn en na het keuren en proeven krijgen we de keus uit:
a. 2016 Rias Baixas (Alberigna)
b. 2016 Riesling Trocken (Pfalz)
c. 2016 Soave Classico

De Riesling Trocken uit de Pfalz met zijn duidelijke minerale tonen kon ons overtuigen ,ook door zijn mooie Riesling zuren. Een prachtige wijn
Wijn nr 3. Nog eens wit , de keus:
a. Chardonnay uit Californië
b. Macon Village
c. Vouvray
We nemen de houttonen waar ,het krachtige fruit, het filmende mondgevoel ,we hebben de overtuiging dat de wijn uit Californië komt , een prachtige Chardonnay.
Na de pauze gaan we over op Rood:
Wijn nr 4. Wat is het:
a. 2015 Grozes Hermitage
b. 2014 Givry. Pinot Noir
c. 2015 Vacqueras
De lichtrode transparante kleur, de fruittonen,lichte tannine, de aardse tonen leiden ons naar de Pinot Noir Givry. Toch was het geen makkelijke ontdekking maar, het lukte.
Wijn nr 5. Dieprood, donker fruit met houttonen, maar ook zuren, De keus,
a. Chianti Classico (hart van Toscane)
b. 2015 Langhe Nebbiolo (Piemomte)
c. Cabernet Sauvignon (Medoc)
De mooie zuren onderscheiden zich van de cabernet en de hardere tannines van de nebbiolo.
Wij gaan na een intense innerlijke strijd voor de Sangiovese ,de Chianti Classico.
Wijn nr 6. Geeft de keuze tussen:
a. Haut Médoc
b. Malbec
c. Shiraz
Het is een wijn met een hoge kleurintensiteit, ceder, cassis, een mooie balans. Het wordt de Médoc met 71% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot en 4 % Petit Verdot
Wijn nr 7. Is een wijn met wat phenolische onrijpheid, De druif heeft mogelijk niet helemaal goed op zijn plek gestaan. Er zijn vegetale tonen en een disbalans mogelijk zijn de druiven te vroeg geplukt.
De keus:
a. 2015 Carmenère uit Maipo Valley
b. 2015 Pinotage ,Stellenbosch
c. 2013 Rioja Réserva
De Carmenère wint maar bij de keuze had de Pinotage ook veel aanhang.
Na deze mooie en goed opgebouwde leerzame proeverij verraste Ons lid Max de aanwezigen met zelfgemaakte Bonbons. Veel verschillende smaken met vullingen met kruiden ,kaneel en drank. Werkelijk erg knap gemaakt en een heerlijke combinatie met de geserveerde Port.
Max had er gelukkig veel gemaakt want er werd ruim van genoten.
Een Masterclass die zeker nog eens een vervolg zal hebben.


  • -

PROEVERIJ PORTUGESE WIJNEN BAILLIAGE EDV

Nettie heet allen welkom. In het bijzonder Ingrid Geraedts die voor ons de proeverij gaat verzorgen.

Ontwikkeling van de wijnbouw in Portugal
• Wijnbouw werd ver vóór Christus geïntroduceerd.
• Kort intermezzo tijdens de Arabische overheersing in de vroege middeleeuwen.
• Pas in de 12e en 13e eeuw (Reconquista) weer opleving en introductie van zowel inheemse als internationale rassen uit diverse Franse gebieden.
• Groei portwijnen door 17e eeuwse oorlog Engeland-Frankrijk.
• Britten verruilden Franse wijnen voor import van Portugese wijnen. Conserveren voor de lange zeereizen leidde tot de versterkte zoete portwijnen.
• In de 20e eeuw geen financiële middelen om in de wijnbouw te investeren, weinig ontwikkeling, vooral volume.
• 1974: Republiek Portugal werd een democratie. 1986 toetreding tot de EU.
• Europese bijdrage gaf impuls aan de wijnindustrie op gebied van regelgeving, technologie en wijnbouw.
• Belangrijke troef zijn de inheemse druivensoorten (meer dan 200).

Wijnbouwzones in Europa
• Portugal ligt grotendeels in de warmste wijnbouwzone (C 111)
• Wijnclassificatie: Vinho de Mesa, Vinho Regional, DOC
• 55 Gebieden vastgelegd, waarvan 31 DOC
• In totaal 250.000 ha wijnstokken
• Nummer 5 van Europa

Wijngebieden nader bekeken

ALENTEJO
• 13.000 ha wijngaard;
• Bodem veelal graniet en leem;
• Zuidelijk binnenland dicht bij Spaanse grens, direct aan de Taag;
• Het gebied is vooral vlak, droog en vol met rotsen;
• Land van olijfbomen, wijngaarden, kurkeiken;
• Hete droge zomers, oogst begin augustus;
• Moderne vinificatietechnieken, eigen rassen;
• 60% rood, 40% wit.

VINHO VERDE
• Groene wijn (niet vanwege kleur, maar vroege oogst en jong op de markt). Uitsluitend in Portugal;
• Bodem graniet met zand en humus;
• Ligging: in noord westelijk Portugal (provincie Minho);
• Klimaat: koel met veel regenval;
• Grootste druivenrassen: Alvarinho, Loureiro Trajadura en Pederña (wit) en Alvarelhão, Amaral en Borraçal (blauw);
• Speciale productie: gist in open stenen kuipen, daarna opslag in vaten. Hier vindt 2e malolactische gisting plaats waarbij koolzuur vrijkomt.

DOURO
• De Douro is een rivier in het noorden van Portugal en Spanje. Betekent ‘gouden rivier’. Ontspringt in de Sierra de la Demanda, mondt uit in de               Atlantische Oceaan bij Porto;
• 40.000 ha wijngaard, 50% port / 50% wijn;
• Bodem rotsblokken met daaronder schist (mineraal);
• Bergen Marão en Montemuro beschermen tegen zware regenval en winden. De winters zijn mild, de zomers zeer heet.

Selectie wijnen uit de DOC-regio’s Alentejo, Vinho Verde en Douro

Terra d’Alter, rosé, Alentejo, 2017, 12,5% alc.
• Druivensoorten: Aragonez 80%, Touriga Nacional 20%
• Korte schilweking, koude persing
• Vergisting in RVS bij 14˚C, 15 dagen
• Gewaardeerd met 13,8 punten
• Aperitief, kip, varkensvlees, zalm, pasta, pizza, salades

Terra d’Alter, Alentejo, 2017, 12,5% alc.
• Druivensoorten: Siria, Arinto, Viognier
• Koel geperst en 20 dagen vergist in RVS, 3 maanden contact met de lie
• Gewaardeerd met 13,4 punten
• Aperitief, bij zeevruchten, witvis, gegrild gevogelte, geitenkaas

Borges, Alvarinho, Vinho Verde, 2017, 12,5% alc.
• Druivensoort: Alvarinho
• Vergisting op 12 – 14˚C
• Gewaardeerd met 14,6 punten
• Aperitief, goede begeleider van zeevruchten en bijna alles wat uit zee komt

Borges, Reserva, Douro, 2015, 13,5% alc.
• Druivensoorten: Gouveio, Viosinho
• Vergisting in RVS op 12 – 14˚C, daarna 6 maanden rijping op nieuw eiken vaten
• Gewaardeerd met 14,9 punten
• Een wijn voor speciale gelegenheden die bij vis en koud vlees goed tot zijn recht komt

Terra d’Alter, Alicante Bouschet, Alentejo, 2015, 14,5% alc.
• Druivensoort: Alicante Bouschet (= teinturier: kleur zit in de schil maar ook in vruchtvlees)
• Late pluk, schilweking, 14 maanden op hout
• Gewaardeerd met 14,9 punten
• Gegrild vlees, wild, kazen, Indiase curry, lamsvlees, stoofvlees

Terra d’Alter, Reserva, Alentejo, 2015, 15% alc.
• Druivensoorten: Trincadeira, Tinta Caida, Aragonez, Alicante Bouschet, Petit Verdot
• Oude stokken van hoger gelegen wijngaarden
• Vergisting op kleine tanks
• 22 maanden rijping op eiken vaten
• Gewaardeerd met 15,4 punten
• Een goede begeleider van krachtig vlees en wildgerechten

Telhas, Alentejo, 2014, 15,5% alc.
(Telhas = terracotta dakpannen)
• Druivensoorten: Syrah 95%, Viognier 5%
• Vergisting in open tanks met wilde gisten, regelmatig onderdompeling van de hoed
• 18 maanden rijping in nieuw Amerikaans eiken
• Gewaardeerd met 16,2 punten
• Smaakt bij gegrild vlees, wild, kazen en stoofschotels

Outeiro, Terra d’Alter, Alentejo, 2013, 14,5% alc.
• Druivensoorten: Syrah 50%, Petit Verdot 50%
• 5 dagen vergisting temperatuur gecontroleerd, wilde gisten
• Daarna naar nieuw Amerikaans eiken, bâtonnage, malolactische gisting, 22 maanden rijping
• Gewaardeerd met 16,5 punten
• Begeleider van rood vlees, gegrild vlees, wild, lamsvlees, steaks, choco

Met dank aan Ingrid voor deze interessante proeverij met veel verve gebracht. We hebben mooie wijnen geproefd en veel informatie ontvangen.
Als blijk van waardering overhandigt Nettie een flesje wijn.

We kunnen spreken van een mooie opkomst. Dank aan allen voor de aanwezigheid en we sluiten de avond af met een uitgebreid kaasbuffet.

 

 

 

 

 


  • -

Nieuwsbrief FICB

De actuele versie van de nieuwsbrief van het FICB met daarin:

  • Terugblik Wereld Wijn Congres in Macedonië
  • en de data voor de congressen in 2020 en 2022.
  • start inschrijving voor de “Wine Tasting en Rating Challenge” in Finland
  • vooraankondiging Algemene Ledenvergadering FICB op 26 januari 2019 in Parijs.

Klik hier voor de nieuwsbrief  (Engelse versie) FICB_Newsletter_9_EN

of (Franstalige versie) FICB_Newsletter_9_FR


  • -

Op Avontuur met Vins Nature, Marnix Rombaut, Bailliage Oost-Brabant

Bailliage Oost-Brabant gaf op 4 oktober een proeverij over “Natuurlijke wijnen” Marnix Rombaut presenteerde de proeverij.
Wie is Marnix Rombaut: hij is Brabander en vertrok naar Amsterdam om rechten te studeren, ontmoette daar zijn vriendin en daarmee ook de liefde voor wijn. Zijn vriendin werd jurist hij brak zijn studie af om het wijnbedrijf dat zij inmiddels hadden opgebouwd voort te zetten.
Het bedrijf “Daxivin”leverde eerst biologische wijnen uit Z.Afrika.
Sinds 2005 leveren zij “Echte Wijnen”
Bij Natuurlijke wijnen zijn de druiven biologisch, er zijn geen pesticiden en herbiciden toegepast ,er is geen kunstmest gebruikt ,uitsluitend natuurlijke meststoffen er is geen of zeer weinig sulfiet gebruikt ,er wordt niet gechaptaliseerd,geen toegevoegde enzymen,kleurstof,zuren of suikers. liefst geen gekweekte gisten. Het vergt een gezonde, levendige wijngaard en bevlogenheid van een kundige wijnmaker.
De wijn wordt niet gefilterd waardoor hij soms nog wat troebel kan zijn.

Kees Weijters heet iedereen welkom en wenst Agnes Haitsma proficiat met haar verjaardag er wordt gezongen en Agnes krijgt bloemen. Kees attendeert op de proeverij in november. Er is dan een workshop bij Claudia van Dongen, dit wordt ook een interessante proeverij van hoog niveau.


Dan geeft Kees het woord aan Marnix.
George Mes heeft de Rince Bouche geleverd en vertelt . Dit is het tegenovergestelde van de wijnen die hierna komen. De Rince Bouche is een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.Mount Riley 2017. Gekweekte gistcellen, krachtig in neus en mond ,zeker geen Natuur wijn.

Marnix presenteert :
1e. Wijn, het is een bruisende wijn,een Rififi au Beaulieu 2017. Pétillant naturel VDF. Druiven, Chenin blanc en Chardonnay. van Domaine Bobinet-Saumur. De wijn is pétillant omdat hij wordt gebotteld wanneer hij bijna klaar is en doorgist op de fles. Er moet nog voldoende suiker in zitten om door te gisten. Er is wel een dégorgement geweest om het bezinksel te verwijderen.
De bubbels blijven lang in het glas, hij is fris met tonen van rabarber geen standaard neus. De smaak is evenwichtig,door de natuurlijke gistcellen zijn er wat animale tonen in de wijn die je zelden bij toegevoegde gisten ziet.

2e. Wijn Goeland 2017, Sauvignon Blanc VDF van Valentin Valles_Gard. VDF Vin De France is vaak een Geuzennaam, Het kunnen soms dure wijnen zijn.
Ook dit is een echte Natuur wijn. Geen Chaptalisatie, handgeplukt en dat typische animale in de neus. De wijn is 14,5 %. De wijn is evenwichtig maar we moeten nog erg wennen aan de animale tonen die we bij onze wijnen die we tot dusver hebben gedronken niet gewend zijn.
Kan goed gedronken worden bij Charcuterie of een stoofpot hij verdraagt een stevige tegenhanger.

3e. Wijn Les Gruches 2016 Chenin Blanc. Domaine Bobinet Saumur, 12,5% Een Goudgele kleur, hij smaakt beter dan hij ruikt. Wat minder animaal maar gedroogde appel en kruidigheid. De wijn rijpt in kalksteen grotten. De wijn kan zich nog flink ontwikkelen. De wijn heeft een jaar op oud hout gelegen er zijn wat tonen van noten. Een interessante wijn die ook hoger scoort.

4e. Wijn Copains comme raisins 2017- Vin Orange .Druiven Pinot Gris, Sylvaner, Auxerrois, Gewurztraminer. Hausherr-Eguisheim/ Elzas. Deze Oranje kleurige wijn van witte druiven heeft 21 dagen schil contact gehad. Bij de meeste Oranje wijnen is het schilcontact 2 tot 6 weken.
We ruiken rijpe appels, noten, kruiden er zijn duidelijke tonen van rozen die de Gewurztraminer verraden. alc.12,5%
Hij combineert mooi met Lagoustines, Munster kaas en zuurkool.

5e. Wijn ,Diablerie 2016 Merlot-Cotes de Duras, Les Hauts de Riquets-Duras Deze Cotes de Duras ligt tussen de Bergerac en Bordeaux in.
Transparant rood met zwevende deeltjes. In de neus,kers,pruim,( geur van vers gevilde holenbeer en naderend onweer ( Ninolaas Klei)
Aardse tonen en laurier, een echte Merlot . Een wijn om jong te drinken.

6e. Wijn Terre de Bois 2012- IGP Pays du Gard. Grenache en Mourvedre. Domaine Gressac- Gard. Een donkerrode transparante wijn. 13,5% De neus donkerrood fruit, stallig, laurier,kruidigheid,Het is een toegankelijke evenwichtige wijn met een mooie afdronk. Nog lichte tannines en een bittertje.Een fluwelige wijn ,heel mooi.

7e. wijn Vent d’Anges 2013 VDF. -100% Carignan van Mas Zenitude- St-Jean de Fos-Héraelt. De wijn is licht troebel maar transparant donkerrood. Niet gefilterd. Deze wijnen zijn op beton gevinificeerd , streek Languedoc, Carignan is van oorsprong een Spaanse druif, deze is geoogst in 2013 en gebotteld in 2015. Een mooie wijn ,roodfruit, kruidigheid,stal met een mooi evenwicht en lange afdronk. Hij is fris en licht jammig.

Marnix verrast ons nog met een toegift , een Oranje wijn uit Nederland.Zonder sulfiet, of Bordeauxe pap, het is een Sauvignin Gris. dit is een Neuzuchtung /kruising van Cabernet Sauvignon X Bronner En heeft 3 weken schilweking gehad.

Het was een mooie proeverij, in onze verwachtingen werden we verrast met een aantal geuren en smaken , waar we aan moesten wennen. In het verloop van de proeverij liepen de punten op omdat we blijkbaar de wijnen steeds meer gingen waarderen.
Kees bedankte Marnix en George overhandigde nog een wijn zonder sulfiet maar met een alternatieve conserverings component.

De puntenbeoordeling is onder toegevoegd.

En dan waren er natuurlijk weer de bijpassende happen, de nazit was weer gezellig ook door de vele aanwezigen die waren verrast en veel geleerd hadden van deze proeverij.
Verslag: Dick Jager


  • -

Bailliage Oost Brabant Piemonte Proeverij door Eros Bellistracci 20-09-2018

Verslag van de Piëmonte-proeverij op 20-09-2018 in Eindhoven
door Eros Bellistracci
(verslag gemaakt door Peter Derks en hand-out samengesteld door George Mes)

Deze avond was Eros Bellistracci – eigenaar van “A taste of Piëmonte” – bij ons op bezoek om een selectie van zijn mooie Piëmontese wijnen te laten proeven. Deze bevlogen Italiaan, geboren in Turijn, woont al geruime tijd met zijn Nederlandse vrouw in Nuenen en is ook een verdienstelijke schrijver. Behalve dat hij een hartstochtelijke wijnliefhebber is weet hij ook veel van wijn-spijs combinaties en dat is dan ook een belangrijke reden waarom hij graag avonden verzorgt bij particulieren thuis met combinaties van fraaie Piëmontese wijnen en bijpassende gerechtjes.

Maar nu was hij dus de gastspreker bij NGW Oost-Brabant in ‘t Slot te Eindhoven waarbij maar liefst 28 bezoekers aanwezig waren tijdens deze proeverij van Piëmontese wijnen.

Piëmonte is een van de beroemdste wijnregio’s in Italië en heeft verreweg het grootste aantal DOC’s en DOCG’s van alle Italiaanse wijnregio’s.
Hand-out bij A taste of Piëmonte 20-9-2018

Piëmonte in het noordwesten van Italië behoort tot de bekendste wijnstreken van de wereld. Klimatologisch kent het gebied een landklimaat met lange koude winters en warme, vaak vochtige zomers. Door de hoofdstad Turijn stroomt de Po, de rivier die de regio in tweeën deelt. In het zuidelijke deel, dat de steden Asti, Alba, Barolo en Barbaresco huisvest, worden de meeste en mooiste wijnen gemaakt. Van autochtone druiven en van Franse variëteiten die in dichte rijen groeien op de zuidelijk georiënteerde heuvels tegen de grens met Ligurië aan.
Hoewel minder dan vijf procent van de wijnen uit Piëmonte gemaakt wordt van Nebbiolo is dit toch de beroemdste druif van de regio. Hij heeft een dikke schil en rijpt laat: vaak pas eind oktober als de dalen alweer nevelig worden en de zomer ten einde is. Aan die herfstnevel dankt de Nebbiolo ook z’n naam: nebbia betekent mist in het Italiaans.
De beroemdste wijn uit Piëmonte is zonder twijfel de Barolo, genoemd naar het gelijknamige stadje iets onder Alba. Een elftal gemeenten, op totaal 1300 hectare met een overwegend kalkhoudende bodem, mag deze wijn produceren. Een traditionele Barolo is een tannineuze wijn met een hoge zuurgraad. Kenmerkend voor de vinificatie van dit type is de lange extractietijd van dertig tot veertig dagen en de rijping van drie jaar op grote houten vaten – een Riserva rijpt zelfs vijf jaar. Deze wijnen komen met een jaar of tien pas op dronk. Een Barolo ‘nieuwe stijl’ gist korter (acht tot tien dagen), rijpt op kleine vaatjes en kan in de regel eerder uitgeschonken worden. Het karakter van deze wijnen is wat zachter en voller. Naast Barolo is er de al even beroemde Barbaresco, gemaakt van dezelfde druif, maar doordat de bodem in dit gebied meer zand bevat, zijn de wijnen doorgaans wat lichter dan Barolo – hoewel dit niet altijd opgaat en dit natuurlijk ook afhangt van de wijnmaker.

Nebbiolo heeft Piëmonte als wijngebied beroemd gemaakt, maar Barbera is met meer dan de helft van de totale aanplant het meest voorkomende blauwe ras. Wijnen in alle stijlen worden van deze druif gemaakt: van lichte sappige “pizzawijnen” tot volle hout gelagerde exemplaren die baat hebben bij enkele jaren rijping. Ook voor Dolcetto is een mooie rol weggelegd. Van dit vroeg rijpende druivenras wordt een gelijknamige rode wijn gemaakt met veel sap, weinig tannines en frisse kersenaroma’s. Bijzonder is dat rond het stadje Dogliani de beste wijngaarden beplant zijn met dolcetto en niet met Nebbiolo, wat in Piëmonte gebruikelijk is. De wijnen hebben meer concentratie dan die uit andere gebieden en het gebied heeft terecht een DOCG voor zijn dolcetto.

Rode wijnen worden in Piëmonte ook steeds vaker aangevuld met Franse druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot. Datzelfde geldt voor de witte wijnen. Naast de authentieke druiven Cortese en Arneis, vinden ook Chardonnay en Sauvignon blanc regelmatig hun weg naar de fles. Vaak als onderdeel van een blend, maar er worden ook mooie cépagewijnen van gemaakt. De bekendste witte wijn is echter de Moscato d’Asti, een aromatische, friszoete mousserende wijn, gemaakt van de gelijknamige Moscato. Deze lichte, elegante bubbel ontbreekt in Italië op geen enkel feest!

De volgende wijnen werden op deze avond beproefd:
Wijn 0, de Rince Bouche, ingebracht door George Mes:
Azienda Pico Maccario, Estrosa 2016, DOC Monferrato bianco
Over het Wijngoed: Pico Maccario is een relatief jonge (vanaf 1997) maar zeer succesvolle wijnproducent in Piëmonte en gevestigd in Mombaruzzo in het centrum van het Barbera d’Asti -gebied. Modern ingericht bedrijf, respect voor de natuurlijke omgeving en modern wijngaardbeheer resulteren in karaktervolle wijnen. Over de wijn: Deze Estrosa is een assemblage van Chardonnay, Sauvignon-blanc en Favorita-druiven, geteeld op heuvels uit het Pleistoceen, handgeplukt. Na de schilweking werden de druiven geperst en m.b.v. geselecteerde gisten in rvs-tanks vergist. Vervolgens 6 maanden geouderd in rvs-tanks en daarna nog eens 6 maanden op fles. Zuurgehalte 5,5 g per liter.
Proefnotities: Strogele kleur, intens bouquet met bloemige tonen. Een volle frisfruitige smaak, elegant met een mooi bittertje, een heel klein zoetje en aangename zuren.
Gemiddelde score: 14,4

Wijn 1
Azienda Carlin de Paolo, Spumante extra dry rosé, Luis 2016
Over het Wijngoed: Het bedrijf is gevestigd in San Damiano d’Asti en wordt geleid door de 4e generatie van de familie Ponte. Giancarlo Ponte is de oenoloog van het bedrijf van 40 hectare en een jaarlijkse productie van ca. 190.000 flessen. De naam Carlin de Paolo slaat op de twee voorvaderen die het wijndomein opgebouwd en groot gemaakt hebben.
Er wordt een groot gamma van wijnen ,mousserend, wit, rosé en rood , aangeboden van autochtone druiven , zoals Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Grignolino, Arneis en Moscato.
Een vreemde eend in deze bijt is de Chardonnay. Toppers van het assortiment zijn de Barolo DOCG en de Moscato d’Asti DOCG.
Over de wijn:
SPUMANTE DRY ROSÉ LUIS (2016)
Grapes: Brachetto, Barbera, Nebbiolo.
Process: produced with traditional “Martinotti method” (Charmat-methode), vinification in stainless steel tanks at low temperature.
Colour: light pink with peach hues.
Perfume: intense, floral and fruity.
Flavour: elegant and fresh with a fine and persistent perlage (bubbles).
Serving suggestions: Excellent as an aperitif or to accompany with appetizers, fresh cheese and sea-food.
Proefnotities: Zalmkleurige rosé met een bescheiden neus, een heerlijk frisse smaak met flinke zuren, een klein bittertje en slechts een zeer klein zoetje. De wijn bevat veel koolzuur maar de belletjes verdwijnen wel vrij snel. Het bittertje zorgt voor een lange afdronk.
Gemiddelde score: 13,7:

Wijn 2
Over het Wijngoed: Het bedrijf is gevestigd in Neviglie in de Langhe en al vele generaties in handen van de familie Rapalino. De broers Marco en Claudio runnen nu het bedrijf met ondersteuning van vader Giorgio. Marco heeft het vak van keldermeester gedurende 10 jaar geleerd bij één der beroemdste wijnhuizen in Piëmonte, Bruno Giacosa in Neive. De doelstelling van de familie bij de wijnbereiding is het behouden van de traditionele waarden met inachtneming van de moderne technieken in de wijnbouw. De wijngaarden van Rapalino liggen in Alba, Treiso, Neveglie, Mango en Camo en zorgen aldus voor een groot gamma aan wijnen van zowel rood, wit als mousserend. Een specialiteit zijn de Moscato en Favorita wijnen uit de Camo wijngaarden.
Over de wijn: De Favorita-druif wordt al sinds 1676 geteeld in de Piëmonte regio. De wijnen van deze druif zijn altijd wat boers en hebben een stevige smaak, wat deze wijnen bijzonder geschikt maakt om te drinken in combinatie met vrij stevige gerechten, bijvoorbeeld met tarbot. De wijn is vergist en opgevoed in rvs-tanks.
Proefnotities: Licht groengeel van kleur, een nogal aparte geur (ietsje chemisch van aard, sommigen vinden hem vies, anderen omschrijven deze als vuursteen of mineralig) en mooie frisse zuren in de stevige, wat boerse, mineralige smaak met een behoorlijk bittertje en slechts weinig zoet.
Gemiddelde score : 16,3

Wijn 3
Azienda Dante Rivetti, Arneis, Briccodoro 2017, DOC Langhe
Over het Wijngoed: Eind 19e eeuw kocht Giuseppe Rivetti in de Neive drie wijnhuizen en in 1970 nam zijn kleinzoon deze over en begon onder zijn eigen naam wijn te maken en te verkopen. Inmiddels bezit de familie 42 hectare aan keurig onderhouden wijngaarden. Dante brengt er het grootste deel van zijn tijd door, terwijl zijn vrouw en drie kinderen thuis de zaken perfect voor elkaar hebben. Het zijn vooral de traditionele wijze van wijn maken en de prachtige kwaliteit die de familie Rivetti de bekendheid geven die ze momenteel geniet.

Over de wijn: LANGHE DOC ARNEIS BRICCODORO (2017)
Grape: 100% Arneis
Process: aging 6 months (with the skin) in stainless steel tanks.
Colour: straw yellow with greenish nuances.
Perfume: fresh, with aromas of exotic fruit.
Flavour: intense and persistent, buttery on the tongue, notes of pineapple.
Serving suggestions: starters, white meat, carpaccio, seafood.
Proefnotities: gele kleur met groene tonen; aangename geur met wat tropische indrukken van ananas, mango en misschien ietsje banaan. In de mond heel elegant en evenwichtig van smaak, harmonieus met de neus, een klein bittertje, elegante zuren, een klein zoetje en een behoorlijk goede afdronk.
Gemiddelde score: 16,3 Prijs

Wijn 4
Azienda Claudio e Tino Torchio, Merlazza 2015, DOCG Barbera d’Asti
Over het Wijngoed: In het Monferrato gebied in het gehucht Merlazza , ca. 10 kilometer van Asti, runnen Tino (vader) en Claudio ( zoon) een gemengd bedrijf met agrarische producten ( granen , noten) en ca. 25 ha. wijngaarden. De specialisatie en trots zijn de Barbera wijnen Merlazza en La Masca. Daarnaast worden ook wijnen gemaakt op basis van de druiven Nebbiolo en Arneis.
Over de wijn: Druiven: 100% Barbera. De Barbera d’Asti is (normaliter) wat fruitiger en eleganter dan de Barbera d’Alba, zo vertelt Eros ons. Langdurige vinificatie in rvs-tanks waarna 9 maanden oudering eveneens in rvs-vaten.
Proefnotities: Donkerrood van kleur met wat paars. Een mooie fruitige neus met veel donker fruit zoals bramen en (amarene) kersen. Veel smaak, heel zachte tannines, aangename zuren en een redelijke (fruitige) afdronk.
Gemiddelde score: 15,4 Prijs

Wijn 5
Azienda Dante Rivetti, Mara 2015, DOC Barbera d’Alba
Over het Wijngoed: zie onder Wijn 3
Over de wijn: BARBERA D’ALBA DOC MARA (2015)
Grape: 100% Barbera
Vinification process: in steel for 8 days at a controlled temperature, with traditional pumping of the must over the cap. Matured for 10 months in steel, followed by 2 months in the bottle.
Colour: deep ruby red with purple highlights.
Perfume: intense ripe red fruit, cherries and berries.
Flavour: a highly drinkable wine with depth and balance.
Serving suggestions: great for serving throughout the meal, a perfect match for pasta, various cheese and cased meats.
Proefnotities: (zeer) donkerrode kleur met ietsje paars. In de neus ook weer donker fruit, maar minder in intensiteit dan de vorige terwijl de secundaire en tertiaire geuren juist wat sterker zijn (tabak, laurier). Wat complexer in de mond, aangename zuren, een heel klein zoetje en wat (zeer zachte) tannines. Een tamelijk goede afdronk.
Gemiddelde score: 15,7 Prijs

Wijn 6
Azienda Dante Rivetti, Boschi 2013, DOC Barbera d’Alba Superiore
Over het Wijngoed: zie onder Wijn 3
Over de wijn: Druiven: 100% Barbera, afkomstig uit een andere wijngaard dan de vorige, oudere stokken. Na de vinificatie nog 1 jaar lang geouderd op eiken vaten.
Proefnotities: (zeer) donkerrode kleur maar nu geen spatje paars meer. Nog steeds het nodige donkere fruit in de neus en aanzienlijk meer tertiaire geuren. Naast iets vanille ook duidelijke tonen van leer, laurier en tabak. Rond en zacht in de mond, aangename zuren, complex en harmonieus. Zeer zachte tannines en een goede afdronk.
Gemiddelde score: 16,2 Prijs

Wijn 7
Azienda Dante Rivetti, L’Eglise 2013, DOCG Barolo
Over het Wijngoed: zie onder Wijn 3
Over de wijn: BAROLO DOCG L’EGLISE (2013)
Grape: 100% Nebbiolo (de druif met de langste rijpingsperiode, dus meer risicovolle teelt !)
Vinification process: fermentation in steel for 12-15 days at a controlled temperature. Ageing for at least 24 months in wood, with 60% in French oak barrels holding 225 litres and 40% in casks of Slavonian oak holding 25 hl.
Colour: deep garnet red with orange tones.
Perfume: complex and intense. Red fruit and spices. Typical hints of roses and violets, notes of to-bacco, leather.
Flavour: full-bodied, soft on entry developing in a nicely tannic structure.
Serving Suggestions: egg pasta dishes, truffle, game and mature cheeses.
Proefnotities: rood-bruin van kleur. In de neus rood fruit, wat kruiden en tonen van rozen en viooltjes en daarnaast ook aardse tonen, wat leer en tabak. Komt nog wat streng over in de mond (deze is ook nog jong voor een Barolo), vrij stevige zuren en behoorlijk stevige tannines. Volgens de meeste aanwezigen is deze complexe wijn nog niet helemaal op dronk maar belooft nog veel plezier na meerdere jaren opleggen !
Gemiddelde score: 16,3

Eros Bellistracci werd door de notulist erg bedankt voor zijn enthousiaste presentatie van mooie Piëmontese wijnen, hij kreeg dan ook veel applaus. Hierna kreeg hij het NGW-schildje uitgereikt waarmee hij zeer verguld was.
Eros Bellistracci kunt u gemakkelijk bereiken via zijn e-mail adres: atasteofpiemonte@gmail.com

Tenslotte hebben we met z’n allen bijzonder genoten van de exquise hapjes die de dames Maria en Bettie hadden klaargezet voor ons. Heerlijke kazen zoals truffelkaas (heerlijk bij Barolo), ham, olijven, mozzarella met tomaatjes en basilicum: grandioos en complimenten !


  • -

“de heerlijckheit Hoorne” Verslag proeverij: Ahr wijnen

 

 

 

Proeverij “de heerlijckheit Hoorne”
Thema: Ahr wijnen
Datum: 4 juli 2018
Aantal aanwezigen:10 wijnliefhebbers
Gegeven door: Wim Ophelders,
lid van de bailliage “de heerlijckheit Hoorne”

 

Wij hebben wijnen geproefd van

 

1: wijngoed: JULIA BERTRAM

Zij vertelt:
Na mijn studie wijnbouw en oenologie in Geisenheim, was ik veel op reis als een Duitse wijnkoningin. Over de hele wereld Duitse wijn mogen vertegenwoordigen – dat was een unieke ervaring.

Mijn moeder en mijn tante runnen onze kleine familiewijnmakerij van de 4e generatie. Hier zijn mijn wortels en de basis voor mijn wijnmakerij. Dankzij mijn ouders, heb ik de mogelijkheid om mijn fascinatie met Pinot Noir uit te leven op de beste locaties in de Ahr-vallei van oude wijnstokken. Werken in en met de natuur, de verschillende uitdagingen in elk jaar en de veelzijdigheid maken het werk uniek voor mij.
Mijn wijnen moeten inspireren met hun authenticiteit. De bodem, het weer, het werk in de wijngaard, het verhaal van een jaar en een deel van mijn persoonlijkheid zullen later in het glas verschijnen. Daarom concentreer ik me op het werk op de steile hellingen. Uit speciale locaties, oude wijnstokken en veel handwerk, worden hier karakteristieke en langlevende Bourgondiërs gecreëerd. Ik probeer de kwaliteit die in de wijngaard in de kelder is ontwikkeld te behouden door zorgvuldige verwerking.

 

2: wijngoed: Ernst Sebastian

De geschiedenis van de wijnmakerij Ernst Sebastian is terug te voeren tot het jaar 1910.
Dit jaar durfde de Dernau-wijnmaker Gottfried Sebastian de stap naar onafhankelijkheid. Vanaf dat moment oogstte hij de druiven uit zijn wijngaarden en verwerkte deze in het al beroemdste product van de Ahr.
De oudste zoon, Anton-Robert Sebastian , zette het vermogen van de wijnmakerij van zijn vader voort.
Na zijn dood in 1966 nam zijn oudste zoon, wijnmaker Ernst Sebastian , de verantwoordelijkheid over in de wijnmakerij van zijn vader.
Sinds 1998 hebben de twee dochters van Ernst Sebastian, Andrea Bertram en Ricarda Sebastian , het “roer in de hand” en bepalen het economische succes van de kleine maar fijne wijnmakerij Ernst Sebastian in Dernau.
Op 2,5 hectare worden voornamelijk Spätburgunder- wijnstokken geteeld, maar ook typisch voor de Ahr Frühburgunder als specialiteit.
Hoewel Andrea Bertram erg betrokken is bij buitenactiviteiten, worden de wijnproductie en wijnverkoop afgehandeld door Ricarda Sebastian. De twee worden al ondersteund door de 5e generatie met Andrea’s dochter Julia.

Gebiedskenmerken Ahr
560 ha
85 % rood, waarvan
60 % Spätburgunder (Pinot Noir)
7 % Frühburgunder (Pinot Madeleine)
Daarnaast Portugieser, Regent, Dornfelder
Witte rassen m.n. Riesling, Müller-Thurgau, Weissburgunder
Bodem m.n. leisteen
Zacht klimaat
Gemiddelde jaartemperatuur 9,5 graden C
Steillagen
Nauwelijks machines, meeste handwerk

De geproefde wijnen:

 

Wijn 1: Handwerk ( naam van de wijn ) Blance de noir (gemaakt van blauwe druiven ) 2017

 

Weingut Julia Bertram

Gutswein trocken 12,0 % alc.
Opbrengst 60 hl/ha
Spontane gisting
Grof gefilterd

Kleur: petillant (licht mousserend) licht rosé, zalm kleur, mooie viscositeit.
Geur: fruitig, appel, mineralig
Smaak: fris, mooie zuren, fijn bittertje, appel, mineralig
Eindoordeel: de wijn is behoorlijk droog, heeft een redelijke afdronk, is nog jong en nog niet in balans.
Totaal aantal punten: 14,8

 

Wijn 2: Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder 2015

 

Weingut Ernst Sebastian

Grof gefilterd

 

Kleur: licht rood, tuilé, doorzichtig
Geur: rood fruit, overrijpe bessen, paprika, kersenpitten,
Smaak: mooie zuren en bitters, rood fruit
Eindoordeel: de wijn heeft een lange afdronk, maar heeft weinig diepgang
Totaal aantal punten: 12,7

 

 

Wijn 3: Handwerk Spätburgunder 2016

 

Weingut Julia Bertram

Gutswein trocken 11,5 % alc.
Opbrengst 60 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Grof gefilterd

Kleur: helder, doorzichtig rood, een beetje tuilé
Geur: een beetje fruit, aards, terroir, teerachtig.
Smaak: droog, mineralig, kersen, mooie zuren en bitters.
Eindoordeel: de wijn had een matige afdronk, een zgn. instap wijn
Totaal aantal punten: 14

 

Wijn 4: Dernauer Hardtberg Frühburgunder 2015

 

 

Weingut Ernst Sebastian

Lagenwein trocken 13,0 % alc.
Opbrengst 30 hl/ha (o.a. door vorst)
Koude maceratie 4 – 5 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Grof gefilterd

Kleur: helder kersenrood, mooie viscositeit, iets tuilé
Geur: hout, gekookt fruit, zwart fruit, kersen, pruimen, iets branderigs
Smaak: kersen, bessen, droog, mooie zuren bitters
Eindoordeel: deze wijn werd zeer wisselend beoordeeld en ervaren
Totaal aantal punten: 13

Wijn 5: Ahrweiler Spätburgunder 2016

 

Weingut Julia Bertram

Ortswein trocken 12,0 % alc.
Opbrengst 50 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Grof gefilterd

Kleur: helder, mooie viscositeit, kersen rood, iets tuilé
Geur: hout, klein rood fruit, kersen, bessen, iets aards, groene paprika.
Smaak: mooie zuren en bitters, aards, kersen.
Eindoordeel: een wijn met een lange afdronk, goed in balans, een mooi glas wijn
Totaal aantal punten; 15,1

 

 

Wijn 6: Dernauer Spätburgunder 2016

 

Weingut Julia Bertram

Ortswein trocken 12,0 % alc.
Opbrengst 50 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Grof gefilterd

Kleur: helder rood, doorzichtig met een mooie viscositeit
Geur: hout, vanille, klein rood fruit, bessen, bramen, laurier
Smaak: bosbessen, kersen, morellen, mooie zuren, licht bittertje
Eindoordeel: een wijn met een lange afdronk, meer kruidig dan fruit
Totaal aantal punten: 15,2

 

 

Wijn 7: Neuenahrer Sonnenberg Spätburgunder 2015

 

Weingut Julia Bertram

Lagenwein trocken 12,0 % alc.
Opbrengst 30 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Niet gefilterd

Kleur: licht rood, helder, doorzichtig, mooie viscositeit
Geur: hout, klein rood fruit, kersen, bessen, terroir, sinaasappel
Smaak: klein rood fruit, kersen, bessen, kruidig, mooie zuren, fijn bittertje, mooie tannine
Eindoordeel: een wijn met een lange afdronk, een mooi glas wijn
Totaal aantal punten: 16

 

 

Wijn 8: Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder 2016

 

Weingut Julia Bertram

Lagenwein trocken 12,5 % alc.
Opbrengst 30 hl/ha
Koude maceratie 3 – 4 dagen
Spontane gisting, traditioneel, 8 – 12 dagen
Niet gefilterd

Kleur: licht rood, helder, doorzichtig, mooie viscositeit
Geur: elegant en complex, klein rood fruit, kersen, bessen, kruidig, laurier.
Smaak: mooie zuren, fijne bitters, zachte tannine, kersen, bessen, laurier
Eindoordeel: een wijn met een lange afdronk die goed in balans is
Totaal aantal punten: 16,5

 

 

Wim is een gedreven wijnliefhebber.
Hij had deze proeverij goed voorbereid en bracht de proeverij met veel kennis over de wijn in zijn algemeenheid en de beide wijnhuizen in het bijzonder.
Wim hiervoor onze dank.

Na het gebruikelijke kaas en paté buffet ging iedereen huiswaarts en genieten van hopelijk een mooie zomer.

 

 

Annie Peulen – van Bree


  • -

Jaarfeest NGW 2018

Op zaterdag 2 juni vond in De Weijer in Boxmeer het jaarfeest 2018 plaats. Een mooie locatie. We mogen terugkijken op een geslaagd feest. Bijzonder was de aanwezigheid van een delegatie uit Madeira (Confraria Gastronomica de Madeira), onze wijnvrienden van de Gentse Wijnmeters, wijnvrienden uit Frankrijk en Duitsland.

De president van ons genootschap heeft deze middag 2 van onze buitenlandse gasten geintroniseerd: Mw. Martine Oris en Dhr. Gregoria Freitas). 

Voor leden die zich op een bijzondere wijze inzetten voor het NGW bestaat er o.a. de “eredruif”. Dit jaar viel deze onderscheiding te beurt aan Cs. Maria Jongen.

 

Na het officiele gedeelte was er gelegenheid tot het bezoeken van de Foire aux Vins met medewerking van: Cave Heitzman uit de Elzas, Wijnhoeve Wilmy Matton, Cave de Wittenberg, Weingut Blesius uit de Moesel.

 


  • -

Oost-Brabant Asperge-proeverij 31 mei 2018

Onze kok uit Spanje overgekomen zal na 20 jaar ons Aspergediner voor de laatste keer verzorgen.
André Vermeulen zal door familie omstandigheden minder naar Nederland komen . Maar wij blijven goede herinneringen houden aan de gezellige en zeer gevarieerde aspergediners. André werd in de asperge tijd een begrip voor onze Bailliage.
Bij binnenkomst een heerlijk fruitige CAVA, die onze nieuwe locatie bij de scouting in Eindhoven inleidt .
In de keuken is André druk bezig en wordt geholpen door enkele leden.
We beginnen met een Asperge soep verrijkt door gerookte forel.


Dan volgt een Aspergesalade met aardbei,framboos en seranoham. Het geheel voor zien van een heerlijke dressing.



Er worden twee wijnen bij geserveerd ,beide uit 2017.
Het zijn Spätburgunders uit de Nahe maar als witte wijnen gevinifiseerd.
Het zijn beide mooie wijnen en de voorkeur welke wijn het best bij het gerecht past loopt uiteen. Zoals André altijd zegt :over smaak valt niet te twisten.

Dan volgt weer een traditioneel aspergegerecht met ham en ei.
De wijnen: Riesling Leinhőhle Mehling 2013 en een Riesling 2013 Kabinet trocken Diedesheimer Paradiesgarten , ook hier geven we onze voorkeuren aan. Beide wijnen hebben een duidelijke Firne.

Er wordt hard gewerkt in de keuken , de gerechten die komen zijn bewerkelijk en we moeten voor 24U. het pand verlaten dus , doorwerken en dooreten en proeven.

Het vierde gerecht is een heerlijk stuk zalm ,altijd een goede combinatie met asperges. De puree van zoete aardappel geeft een mooie touche.
De geserveerde wijnen bij dit gerecht komen uit de Elsas. Een Vin d’Alsace van Schoffit een Pinot Blanc Vieilles Vignes 2014 ,de andere wijn is van Vignobles Reinhart 2014 een Riesling Bellenberg.

Dan komen we bij het laatste gerecht , de afsluiting van dit diner en de proeverij en het afscheid van André.
Het zijn asperges met kaassaus ,kleine blokjes kaas en blokjes kwee-peer. Een gedurfde combinatie. Hierbij serveert André twee glazen Gewurztraminer.
De combinatie met de kwee-peer en kaas valt bij iedereen in de smaak.

En natuurlijk een verrassende fles wijn voor André, geen Spanjaard en geen Duitser maar een Tjech.


Aankomende activiteiten

jun
1
za
hele dag Jaarfeest NGW
Jaarfeest NGW
jun 1 hele dag
Het jaarfeest van het NGW vindt dit jaar plaats op zaterdag 1 juni op de mooie locatie Kasteel Maurick in Vught.
jun
6
do
hele dag Congres FICB in Finland
Congres FICB in Finland
jun 6 – jun 9 hele dag
Congres FICB in Finland
Het FICB organiseerde in het voorjaar een mooi congres in Macedonië. Het volgende evenement op hun kalender is het International Wine Tasting and Rating Challenge. Dit vindt plaats in Helsinke / Finland. Voor de lokale organisatie
aug
17
za
hele dag Oost-Brabant: Eendaagse excursie...
Oost-Brabant: Eendaagse excursie...
aug 17 hele dag
Oost-Brabant: Eendaagse excursie Bremmer Calmont
rundwanderung-calmont-klettersteig-bremm-mosel Ons Zomertreffen is deze keer de “Eendaagse wijnexcursie” naar de stijlste wijngaarden van Europa: Bremmer-Calmont aan de Moezel. Bezoek, lunch en wijnproeverij Excursie Bremmer Calmont 17-8-2019 NGW Oost Brabant Voorlopig Programma : Vertrek 8.00