Proefverslagen & nieuws

  • -

Wijn- en spijsavond Bailliage Entre Deux Villes, 3 mei 2018

Omdat we met een wat kleiner gezelschap zijn hebben Paul en Bea Geraedts ons uitgenodigd om de wijn- en spijsavond bij hun te laten plaatsvinden.
Een bijzonder mooi gebaar waar wij heel graag gebruik van maken.

MENU

Amuse met asperges (Nettie)
Wijn: Cava Mont Marçal Extremarium Reserva

Op de huid gepocheerde zalm op een bedje van julienne gesneden groenten, met een saus obv  zelfgemaakte mayonaise (Paul) Wijn: De wijn is afkomstig uit de Achterhoek (wijngoed De Hennepe, Aalten), Uutbloaz’n, 2015 (op basis van de Mertzling druif)

Een vijftal structuren van rode biet vergezeld van stukjes gerookte paling (Elly)
Wijn: Pinot Noir, gran reserva, 2015, Single Valley Lot, Valle de Casablanca, Valdivieso, Chili

Truffelrisotto met sucade en rode wijnsaus (Sjaak)
Wijn: Rocca Maura, 2015, Lirac, Grenache/Syrah

Lente-tompouce (Maureen)
Wijn: Moscato d’Asti

Aangenaam gezelschap, serieuze gesprekken, mooie herinneringen, heerlijke gerechtjes en wijnen. Een bijzondere avond.
Bea en Paul hartelijk dank voor jullie gastvrijheid.


  • -

Bailliage Maestricht: proefverslag eilandwijnen, 19-4-2018

Bailliage Maestricht

Verslag proeverij Eiland wijnen 19 april 2018

Europa heeft veel eilanden. Eilanden hebben voor mij altijd iets magisch.

Het ene eiland is ontstaan door een vulkanische uitbarsting zoals bijvoorbeeld Santorini, het andere eiland is ontstaan door landverschuivingen. Op veel eilanden wordt al heel lang wijn geproduceerd. Zelfs ten tijde van de Moorse bezetting ging de wijnproductie op bijvoorbeeld Mallorca gewoon door. De verscheidenheid aan het terroir en de autochtone druivensoorten waren voor mij de reden om de wijnen van de Europese eilanden eens nader onder de loep te nemen. Een ding hebben veel eilanden gemeen en dat is de wind.

Veel leden van onze bailliage waren toch wel nieuwsgierig geworden welke wijnen er geproefd zouden worden.

De eerste wijn van deze avond was een rosé uit Corsica. Een cuvée van 70% Nielluccio en 30% Grenache 2015 van Domaine Alzitella.

De kleur was licht rose, helder, transparant. In de neus, perzik, wit steenfruit en framboos.  De binnenkomst, mooie zuren, licht, fris licht rood fruit, perzik, steenfruit, kruidig met een klein bittertje in de afdronk. Zaalgemiddelde: 14,1

De wijn van het eiland Santorini was wel een heel bijzondere wijn. We proefden een 100% Assyrtiko PDO 2016, een product van het zeer bijzondere project van Paris Sigalas ‘7 Villages’. Wij proefden de wijn uit het dorp Imerovigli. De wijn schittert in het glas, is helder en transparant. In de neus vuursteen, ‘vulkaan’, zwavel, floraal en mineralen. In de mond, mooie zuren, groene appel, mineralen, ‘vulkaan’ en een klein bittertje in afdronk. Deze wijn was nog niet helemaal in harmonie.

Zaalgemiddelde: 14,

De tweede wijn van het eiland Santorini én van Domaine Sigalas was wederom een 100% Assyrtiko PDO uit 2014. De druiven voor de wijn komen van de single vineyard Kavalieros. De kleur was strogeel en de wijn oogde ‘vettig’. In de neus vuursteen, zwavel, mooie zuren. Een binnenkomst met rijp fruit, citrus, kruidig, mineralen, honing, rokerig, zeewier, ziltig en een lichte ‘petrol’ werden waargenomen. De afdronk is middellang. Zaalgemiddelde: 14,5

Na de eerste drie prachtige witte wijnen was de overgang naar de eerste rode wijn van Valenti uit Sicilie wel moeilijk. Valenti is een biowijnboer. De druiven voor deze wijn groeien op 1000 meter hoogte op de hellingen van de Etna. Norma Etna Rosso 2013 is een cuvée van 98% Nerello Mascalese en 2% Nerello Cappuccio. De kleur is vergelijkbaar met een Pinot Noir uit de Elzas, robijnrood met een licht bruin randje. In de neus, kaneel, aards, aardbeien, mooie zuren. In mond kersen, aardbeien en frambozen. De afdronk is lang met een klein zoetje.  Zaalgemiddelde: 13

Terre Nostra 2014 een 100% Nielluccio van Corsica was de tweede rode wijn. De kleur was donkerrood, helder. In de neus, kersen, aardbeien, rood fruit. In de mond frisse zuren, beendroog, rijpe kersen, mineralen en tomaat.  Zaalgemiddelde: 13,3

Een cuvée van Manto Negro, Cabernet Sauvignon, Syrah en Callet van Bodegas José Luis Ferrer D.O. Binissalem uit Mallorca was onze derde rode wijn. De naam van deze wijn Vinyes Velles Veritas zegt het al, de stokken zijn gemiddeld 60 jaar oud.

De kleur was donkerrood, de wijn hangt mooi in het glas en is ondoorzichtig. De geur is complex, bos, aards, zwart fruit en kruidig. De binnenkomst zwart fruit, peper, laurier, zwart fruit, drop, tannine, mooie zuren. In de afdronk een licht zoetje. Zaalgemiddelde: 14,5

Cantina di Dolianova produceert als een van de weinigen een 100% Barbera Sarda op Sardinië. Nee, deze druif is géén familie van de Barbera uit de Piëmont. Wij proefden Isola dei Nuraghi 2009 IGT. De kleur is ondoorzichtig, ‘stroopkleur’ donkerrood. In de neus, kruiden, aardse tonen, stal, tabak en zwart fruit. In de mond rijp zwart fruit, drop, laurier, aards, vanille. Zaalgemiddelde: 15

Wijn nummer acht kwam van Elba. Azienda Agr. Cecilia Imago 2010. Een cuvée van 90% Sangiovese en 10% Syrah. De kleur was donkerrood met een bruin randje, ondoorzichtig. In de neus, stoffig, stal, rozen, ‘remover’. De binnenkomst was zeer aangenaam, rijp rood fruit, drop, laurier en ‘scherpe’ tannine. Deze wijn had een mooie lange afdronk. Zaalgemiddelde: 14,9

Een wijn van het eiland Madeira mocht natuurlijk niet ontbreken op deze proefavond. Van het Madeirahuis Blandy’s proefden we een Colheita single harvest 1996, 100% Malvasia. De kleur was goudgeel, stroperig. In de neus, noten, abrikozen, koffie, mokka, chocolade en tabak. Een zeer weelderige binnenkomst, rozijnen, mandarijnen, rietsuikerstroop, pruimen, mokka, hoge zuren. Zaalgemiddelde: 17,4

De laatste wijn was van Carlo Pellegrino. Pantelleria Passito Liquorose D.O.P. Deze wijn, gemaakt van 100% gedroogde Zibibbo, was het sluitstuk van deze spannende proefavond. De kleur was oranje-goudgeel. Nootmuskaat, rozenblaadjes, floraal, noten, abrikoos in de neus. De binnenkomst was overweldigend, rozijnen, sinaasappel, rietsuiker, vijgen, mango en een zeer lange rijke afdronk. Zaalgemiddelde: 17

 

Het was een zeer leerzame proefavond. Met een heerlijk kaasbuffetje werd deze proefavond afgesloten.

 

Erica Moonen

 


  • -

Baillage Maestricht: proefverslag bailliwijnen maart 2018

Bailliage Maestricht

Verslag Bailli proeverij 27 maart 2018

De bailli proeverij is altijd een spannende belevenis. Tijdens de algemene ledenvergadering wordt het jaarthema bepaald. Het is dan aan de bailli’s om de wijnen voor het komende jaarthema te bepalen. Tijdens de bailli-bijeenkomsten worden vele wijnen geproefd en geselecteerd.

Daar onze wijnreis 2018 naar Puglia gaat, zullen wij dit jaar heel veel mooie wijnen uit de hak van Italië gaan proeven.

Op 27 maart werd in onze bailliage de aftrap gedaan. Veel leden waren toch wel nieuwsgierig geworden welke wijnen er geproefd zouden worden.

 

De eerste wijn die op ons proefformulier stond was een Verdeca 2016 IGP van Azienda Mocavero. Van de Verdeca-druif staan nog maar enkele hectaren aangeplant. De kleur is lichtgroen, helder, transparant. In de neus, citrus, kruiden, peper en mineralen. De binnenkomst, groene appel, citrus, heftige zuren en een bittertje in de afdronk. Zaalgemiddelde: 13,4

Fiano 2015 IGT Salento van Masseria Altemura was onze tweede wijn. De wijn schittert in het glas, helder, transparant. In de neus zeer exotische geuren, peer, rijpe banaan, appel, floraal. In de mond, kruidig, citrus, Boskoopappel en peer. Deze wijn werd niet door iedereen geapprecieerd. Zaalgemiddelde: 12,7

De laatste witte wijn kwam uit Campania. Greco di Tufo 2015 van Feudi di San Gregogio viel meer in de smaak bij de aanwezigen. De kleur was goudgeel, vettig (lange benen), fonkelend. In de neus perzik, rijpe, geuren, mango en appel. Een beendroge binnenkomst, mooie zuren, mineralen, sinaasappel zeste, kruiden, ziltig. Zaalgemiddelde 14,1

De naam van de eerste rode wijn betekent eigenlijk dubbelzwart. Negroamaro del Salento 2015, 12 et. Mezzo IGP Puglia van Azienda Varvaglione. De kleur donkerrood, ondoorzichtig, lange benen. In de neus, kruidnagel, zwarte kersen, kaneel en chocolade. In mond zwart fruit, gestoofde pruimen, rokerig, sappig, drop, dierlijk. De afdronk is lang met tonen van rijp fruit. Zaalgemiddelde: 15

Primitivo di Manduria 2014 Papale d’Oro DOC Puglia van Azienda Varvaglione was de tweede rode wijn. De kleur was donkerrood, helder. In de neus, zwart fruit, kruiden, zwarte kersen en zoethout. De binnenkomst, tannine, gestoofd fruit, cacao, ‘Amarone achtig’, zoetje. In de afdronk, vanille, zoethout en alcohol. Zaalgemiddelde: 14,3

De beide Aglianico’s werden naast elkaar geproefd.

Aglianico del Vulture 2014 Repertorio DOCG Basilicata van Cantina del Notaio. De kleur was donkerrood, de wijn hangt mooi in het glas, transparant. De geur nog gesloten, zwart fruit, aardbeien rijpe pruimen. De binnenkomst is fris, kruiden, zwart fruit, peper, kersen, jeneverbes, jammig. In de afdronk een klein bittertje. Zaalgemiddelde: 14,3

Aglianico 2011 Taurasi DOCG Campania Feudi di San Gregorio (deze wijn wordt ook wel de Barolo van het zuiden genoemd.) De kleur is ondoorzichtig, lichte bruinschakering aan de rand. In de neus aardse tonen, ‘iets chemisch’ en zwart fruit. In de mond rijp zwart fruit, drop, laurier, aards, vanille. Zaalgemiddelde: 15,1

De laatste wijn van deze avond was een Nero di Troia 2010. Per Apuliae DOCG Castel del Monte, Puglia van Azienda Vinicola Rivera.

De kleur was donkerrood. In de neus kruidig complex, ‘Pinotage achtig”. De binnenkomst was stroef, astringent, bosaardbeitjes, kruidig, rijp fruit. Deze wijn had een mooie lange afdronk met een klein bittertje. Zaalgemiddelde: 16,7

Uit de gemaakte opmerkingen is gebleken dat de aanwezigen de rode wijnen meer wisten te waarderen dan de witte wijnen.

Het was weer een spannende proefavond met een leuk thema en enthousiaste leden die zeer geanimeerde opmerkingen maakten over de wijnen.

Met een heerlijk kaasbuffetje werd deze proefavond afgesloten.

 

Erica Moonen

 

 


  • -

Themaproeverij Pinot Noir door George Mes en Peter Derks 12 april 2018

Volgens afspraak verzorgen George Mes en Peter Derks vanavond een Thema-proeverij Pinot Noir.
Maar het wordt een workshop waarbij we vergelijkend zullen gaan proeven en waarbij alle facetten ( dat is niet overdreven) van de Pinot Noir aan de orde komen.
Het belooft een erg interessante en leerzame avond te worden maar, eerst attendeert Bailli Kees Weijters ons op de Asperge-proeverij op 31 mei en geeft dan het woord aan de penningmeester Jef Joosten die de Jaarstukken 2017 uitlegt.

Maar dan begint de workshop, eerst krijgen we documentatie uitgereikt met een overzicht dat als thema Pinot Noir heeft.
Dan zien we een trailer van de film “Sideways”, die zich afspeelt in Californië . Deze film heeft er toe bijgedragen dat de Pinot Noir in Amerika en ver daar buiten enorm in de belangstelling is gekomen. ( Kijk op internet)
Wij zullen vanavond 6 wijnen drinken en één Bench-mark (referentiewijn). Deze standaard komt uit de Côte d’Or en de andere wijnen komen uit andere landen en werelddelen en worden vergeleken met de Bench-mark.

In een notendop noem ik de onderwerpen die passeren:
Geschiedenis en herkomst, Klimaat en bodem, Onderstammen,Klonen, Vinificatie en Gisten, Waar wordt de Pinot Noir aangeplant.
De enorme diversiteit aan terroirs en klonen maakt het moeilijk een generaliserende beschrijving te geven van deze wijn. Maar hier volgt toch een indicatie. De kleur rood is vaak bescheiden in vergelijking tot b.v. een Cabernet Sauvignon. De kleur varieerd van licht kersenrood tot diep robijnrood.
De geur is vaak elegant en verleidelijk.,met aroma’s van klein rood fruit en soms zwart fruit als kersen,frambozen en bramen. Door het gebruik van nieuw hout krijgen de wijnen een kruidige toon. Gerijpte wijnen ontwikkelen animale aroma’s, de geur van bosbodem(le sous-bois) en het verse fruit maakt plaats voor meer fruitlikeurachtige aroma’s. De beste wijnen zijn intens van smaak en wat minder krachtig, maar zeer elegant.
Zowel George als Peter waren gedreven in hun presentatie , George vertelde o.a over klonen en onderstammen terwijl Peter als chemicus zijn verhaal deed over het terrein van gisten en de eigenschappen daarvan.
Onze Bench-Mark was een wijn van Joseph Drouhin uit Beaune , deSavigny-les Beaune Clos des Godeaux 2014.
Deze echte duidelijke Pinot Noir diende als standaard en vergelijking met de volgende Pinot Noirs die wij gepresenteerd kregen.
George legt ons eerst een puntenbeoordeling uit die logisch en simpel is zonder allerlei wazige poëtische termen. Dat geeft meteen houvast en duidelijkheid.

De bedoeling van deze avond is om de vele facetten van de Pinot Noir te ontdekken. Het is een druif waarop het terroir, het klimaat en niet op de laatste plaats de wijnmaker grote invloed uitoefent.

Bovenstaand gezegde van Aubere de Villaire van Domaine de la Conti geeft duidelijk het aanpassingsvermogen van de Pimot Noir weer.

Hier volgt een overzicht van de Aanplant Pinot Noir Wereldwijd: Totaal 117000 hectare Worldwide.
Frankrijk, 30,560 ha
United States 29,500 ha
Duitsland , 11,718
Nieuw Zeeland 4,295 ha
Italië 4,065 ha
Australië 3,506 ha
Chili 2,875 ha
Argentinië 1,795 ha
Zuid Afrika 1,015 ha

Het Paspoort Pinot Noir:
Behoort tot de familie Vitis Vinifera , Vader en moeder onbekend, Waarschijnlijk afstamming 2 generaties van de wilde wijnstok.
Een onstabiel karakter, Een moeilijk te hanteren type. Merkwaardige familie relaties. Eerste vermelding en beschrijving door Romeinse auteurs in de eerste eeuw.

De Eigenschappen van de Pinot Noir:
Een Cool Climate Druif/ Loopt vroeg uit maar groeit dan langzaam / vroeg rijpend/ moeilijke vruchtzetting/ Dunne schil/ Gevoelig voor valse en echte meeldauw en botrytis./lage en instabiele anthocyaan concentraties/ Exposure voor kleur nodig, maar kans op zonnebrand.

De volgende wijnen werden geproefd:

De verschillen in kleur ,geur en smaak van al deze Pinot Noir wijnen worden ons duidelijk,
Het zijn allemaal wijnen met een eigen karakter maar de wijn die het meest gelijkenis vertoond met de referentie wijn is de wijn van Franz Haas uit Alto Adige

Peter Derks die de wijnen na de pauze presenteert vertelt ons ook over de vele geheimen van Gisten en Vinificatie.

Wij kregen vanavond veel informatie, de informatie werd zeer duidelijk en met afwisselende beelden gegeven . Hierdoor bleef het interessant en daagde ons uit meer te willen weten.
Een bijzonder geslaagde avond met een grote opkomst . het was een zeer goed voorbereide proeverij waar veel werk in was gestoken.
De overheerlijke aangepaste hapjes van Maria en Betty zorgden weer voor een gezellige afsluiting.
Allen bedankt.
Verslag Dick Jager


  • -

“de heerlijckheit Hoorne”: verslag van de bailliproeverij

 

 

Verslag wijnproeverij 24 maart 2018. Thema: Bailliproeverij

 

Onze voorzitter huldigt de jubilarissen Koos en Marjo bij gelegenheid van hun 25-jarig lidmaatschap.

Als laatste bedankt de voorzitter Nellie met een bloemetje voor de gastvrijheid in de Molshoof.

 

 

 

 

 

Wijn 1: Verdeca Mocavero 2016 IGP Puglia. 

Alcohol: 12.5 %
Kleur: helder, fonkelend, licht strogeel, fijn tranend.
Geur: zuiver, mineraal, citrus, floraal, licht tropisch, rijp fruit.
Smaak: aanzet romig, zoetje, stevige zuren, bittertje, fruit blijft achter in de smaak.
Afdronk: redelijk lang maar branderig.
Conclusie: aroma’s neus komen niet terug in de smaak.
Punten: 13.8

 

 

 

Wijn 2: Fiano Altemura 2015, IGT Salento Puglia.

 

Alcohol: 13 %
Kleur: helder, fonkelend, lichtgeel.
Geur: zuiver, bloemig, kruidig, mineraal.
Smaak: aanzet droog, stevige zuren, vettig.
Afdronk: branderig en vettig.
Punten: 14

 

 

 

 

Wijn 3: Feudi di San Gregoria 2015, DOCG Campanië, Greco di Tufo.

Alcohol: 12.5%
Kleur: helder licht goudgeel, mooie viscositeit.
Geur: Zuiver, fijn mineraal, peer, caramel, rijp tropisch, anijs.
Smaak: aanzet zacht licht zoetje, mineraal, mooie zuren, rijp tropisch, kracht en concentratie.
Afdronk: lange krachtige afdronk.
Punten: 15.3

 

 

 

 

Wijn 4: Varvaglione Negroamaro 2015 IGP Salento Puglia.

Alcohol: 12.5%
Kleur: donker, kersenrood paarse rand, mooie tranen.
Geur: zuiver, kersen, peper, laurier, bittere chocola, tabak, leer.
Smaak: aanzet zoetje, strakke zuren, fijn bittertje.
Afdronk: redelijk lang met laurier, bittere chocola.
Punten: 15.5

 

 

 

 

Wijn 5: Papale D’Oro Varvaglione 2014 DOC Puglia Primitivo di Maduria.

Alcohol: 14.5%
Kleur: donker ondoorzichtig, kersenrood. Gekleurde tranen.
Geur: zuiver, kersen, vanille, bramen, bessen, chocola, koffie, drop.
Smaak: aanzet zacht, zwarte pruimen, drop, zwoel, jammig, mooie zuren, iets van gestoofd fruit.
Afdronk: lang iets drogend, licht branderig.
Punten: 15.8

 

 

 

 

 

Wijn 6: Nero di Troia Puer Apuliae 2010 Rivera, DOC Castel del Monte Puglia

Alcohol: 14%
Kleur: donker ondoorzichtig rood. paars randje. Mooi viscoos.
Geur: Zuiver, strak, gesloten, iets verbrand, roostergeur, kersen, koffie, complex.
Smaak: aanzet zacht, stevige, zuren, kersen, bittertje.
Afdronk: lang, stevige tannines.
Punten: 15.7

 

 

 

 

 

Wijn 7: Feudi di San Gregorio 2011 DOCG Taurasi Campanië.

Alcohol: 14.5%
Kleur: donker intens ondoorzichtig kersenrood, gekleurde tranen.
Geur: Zuiver, mineraal, zwarte pruimen, bessen, kruidig, selderij, complex.
Smaak: aanzet zoetje, zacht, zwarte pruimen, stevige zuren, vlierbes.
Afdronk: lange afdronk waarbij de tannines stevig en iets groenig zijn.
Punten: 15.4

 

 

 

 

Wijn 8: Repertorio Cantina del Notaio 2014 DOC Basilicata, Aglianico del Vulture.

Alcohol: 14.%
Kleur: donker doorzichtig, kersenrood, fijn tranend, waterig randje.
Geur: zuiver, floraal, zwarte bes, laurier, kruidig, mineraal, tabak, fijn houttonen.
Smaak: aanzet droog, fris, stevige mooie zuren, zwart fruit, krachtig, vol, laurier.
Afdronk: lang met stevige rijpe tannines.
Punten: 16.7

 

 

 

 

             Aan het einde van de proeverij stond er een lekker kaas en paté buffet klaar.

Verslag: Marian Van Pol

 

 

 

 


  • -

  • -

NGW Oost Brabant: Verslag Portugal proeverij

 

Verslag NGW O-Brabant Portugal-proeverij op 8 maart 2018

Presentatie: Cobi Baken

 

Mooie Portugese wijnen uit diverse regio’s en een super-enthousiaste presentatie door vinologe Cobi Baken uit Valkenswaard: veel gezelligheid en een absolute succesformule !    Er waren 19 bezoekers aanwezig en het verslag is gemaakt door Peter Derks.

De volgende Portugese wijnen mochten wij proeven:

  • Muros Antigos Escolha 2017 van Anselmo Mendes, DOC Vinho Verde              Vinho Verde is de grootste DOC in het koele en groene noordwesten van Portugal. De gebruikte druiven in deze witte blend zijn Alvarinho (geteeld aan de oevers van de Minho), Loureiro (uit het dal van de Lima) en Avessa (uit het zuiden). De alcoholische gisting vond op lage temperatuur plaats, waarna deze wijn nog 4 maande mocht rijpen op zijn lie. De kleur is lichtgeel, zeer helder. In de neus (veel aroma’s) zijn bloemen, peer, perzik en nectarines waarneembaar. De smaak is zeer fris met mooie zuren en karaktervol, wellicht geholpen door de rijping op lie. Tevens een klein bittertje.
  • Alc.12,5%      Onze gemiddelde score was 15,3 pnt en de winkelprijs is € 7,95

 

  • Rótulo Branco 2015, Quinta de Baixo, van Niepoort, DOC Dão                        
  • Het wijngebied Dão (ten zuidwesten van Porto) ligt tussen de bergen en is al zeer oud. De bodem, bestaat hier voornamelijk uit graniet. Niepoort kocht deze Quinta met 60 tot 80 jaar oude druivenstokken in hun wijngaard in 2014. De gebruikte druivenrassen in deze cuvée zijn Encruzado, Borrado das Moscas, Cercial en Rabo de Ovelha. De vergisting vond plaats in RVS-tanks waarna rijping gedurende 12 maanden in (gecoate) cementen tanks. De wijn is mooi helder en zachtgeel van kleur. In de neus dik fruit zoals mango en abrikoos en wat gedroogde kruiden. De smaak is frisdroog en mineralig, ook wat kruidig, mooie zuren, een klein bittertje en een tamelijk goede afdronk.                                                            Alc. 12,5% Onze gemiddelde score was 14,8 pnt en de winkelprijs is € 9,95

 

  • Falcoaria 2015, Fernao Pires, van Casal Branco, DOC Tejo                               
  •  We gaan nu naar het stroomgebied van de Taag, oftewel Tejo op z’n Portugees. Dit wijngebied heette in de vorige eeuw nog Ribatejo (oevers van de Tejo) maar nu dus simpelweg Tejo. Hier woonden veel koningen voorheen en die deden graag aan valkenjacht, vandaar ook de naam van deze wijn: Falcoaria. De wijngaard waaruit deze wijn afkomstig is bestaat uit 60 jaar oude stokken van de Fernão Pires druif. Dit is de meest aangeplante witte druif in Portugal die in veel andere Portugese wijngebieden ook wel Maria Gomes genoemd wordt. De bodem van de wijngaard bestaat voornamelijk uit zand. De vergisting vond voor 50% plaats in RVS-tanks, terwijl de andere helft in nieuwe  Frans-eiken vaten werd vergist, waarna rijping gedurende 8 maanden in het vat op zijn lie. De wijn is goed helder en zachtgeel van kleur. In de neus wit fruit, iets bloemen, kruiden en ietwat vanille. Een complexe smaak, nogal fris met mooie zuren, wat mineralig en een mooie (diepe) afdronk.                  
  • Alc. 13 % Onze gemiddelde score was 16,1- pnt en de winkelprijs is € 7,95                

  • Reserva  Branco 2016, Herdade do Esporao, DOC Alentejo    We verplaatsen ons nog meer zuidoostelijker in Portugal naar het grote (en nieuwere) wijngebied Alentejo (betekent letterlijk: ver van de Tejo vandaan). Het is hier zeer warm en het is één van de meest dynamische wijngebieden van Portugal. Herdade do Esporao maakt kwalitatief goede wijnen en had al in 1988 (tijdens Cobi’s bezoek daar) computergestuurde processen. De gebruikte druiven in deze cuvée zijn Antãoi Vaz, Arinto, Roupeiro en Sémillon. De druivenstokken zijn ongeveer 17 jaar oud en de bodem bestaat uit graniet, leisteen en klei. Voorafgaand aan de alcoholische vergisting werden de druiven bij lage temperatuur ingeweekt: voor extra extractie. De vergisting vond plaats in RVS-tanks waarna rijping gedurende 6 maanden in nieuwe Amerikaans- en Frans-eiken vaten. De wijn is helder en heeft een mooi gele kleur (met iets groenzweem). Een complexe geur met duidelijk vanille-tonen en veel wit fruit. In de mond compenseren de frisse zuren mooi de zwaardere rijp-fruit en houttonen. Ook romig, mineralig en een bittertje Tevens een mooie lange afdronk.
    Alc. 13,5%     Onze gemiddelde score was 16,4 pnt en de winkelprijs is € 11,95

 

  • Gestolen Fiets 2015, Niepoort, DOC Douro                                                              
  • Na de pauze beproefden we deze eerste rode wijn, welke afkomstig is uit het centrale deel van het Douro-gebied in noord-Portugal. Het is de (in Nederland goed verkrijgbare) instapwijn van Niepoort met een fraai etiket ontworpen door Peter van Straaten. De 10 tot 60 jaar oude stokken groeien op een bodem van voornamelijk schist, leisteen en graniet. In deze cuvée werden de druiven Touriga Franc, Touriga Nacional, Tinta Barroca en Tinta Cao (allemaal typische Port-druiven) gebruikt. Deze wijn is behoorlijk diep rood van kleur met een tikkeltje paars en is niet 100% helder (ietsje foezelig). In de neus wat kruidige donker fruit tonen maar ook zwaardere tonen van zuivel (teveel melkzuur ?). In de mond bosvruchten, mooie zuren, redelijk vol en bescheiden tannines, maar ook weer die zwaardere zuiveltonen en een redelijk goede afdronk.     Alc. 13 % Onze gemiddelde score was 15,2 pnt en de winkelprijs is € 9,50

 

Barrancôa 2014 van Ribafreixo wines, VR Alentejano                  

  • We gaan weer terug naar de Alentejo voort een regionale wijn (in andere landen IGP genoemd maar hier in Portugal aangeduid met VR). De wijn is door een nog jong wijnbedrijf (sinds 2007) gemaakt maar dit bedrijf heeft inmiddels toch al veel gouden medailles behaald en heeft nu 100 ha wijngaarden ! De gebruikte druiven zijn 40% Aragones (oftewel Tempranillo), 40% Trincadeira (elders ook wel Castelao of Tinta Amarela genoemd) en 20% Alicante Bouchet, de laatstgenoemde geeft veel kleur vanwege zijn rode vruchtvlees. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen. Na de alcoholische vergisting rijpte (slechts) een deel van de wijn op Frans-eiken vaten, waarna het geheel nog 8 tot 10 maanden flesrijping onderging. Deze wijn is vrij helder en heeft een donkerrode kleur met een zweempje paars. In de neus rijp donker fruit (zoals bosbessen), specerijen en mooie houttonen (maar niet teveel). Redelijk intens en mooi rond van smaak, mooie (vrij zachte) zuren, zachte tannines en een klein zoetje, met andere woorden: mooi in balans. Ook een redelijk goede afdronk.                        
  • Alc. 14 % Onze gemiddelde score was 16,1- pnt en de winkelprijs is € 6,50

  • Fossil 2015 van Vale da Capucha, VR Lisboa (DOC Torres Vedras)                    
  •  Vale da Capucha ligt zo’n 60 km ten noorden van Lissabon op slechts 8 km van de Atlantische kust. Dit is een biologische wijn gemaakt door Pedro Marguez en hoog gewaardeerd in de wijngids van Johnson. De gebruikte druiven zijn 60% Touriga Nacional, 30% Tinto Roriz (= Tempranillo) en 10% Syrah. De bodem bestaat uit kalksteen en fossielen. De wijn is nagenoeg helder en donkerrood van kleur. In de neus veel kruidigheid, donker fruit en wat laurier. De smaak toont een tamelijk volle wijn met mooi zachte zuren, frisfruitig, bescheiden en zachte tannines en een aangenaam (klein) zoetje, oftewel goed in balans. Ook een goede afdronk.               
  • Alc. 13 % Onze gemiddelde score was 16,1 pnt en de winkelprijs is € 11,95 
  • Lagar de Baixo 2012, Baga, van Niepoort, DOC Bairrada     
  • Voor onze laatste wijn gaan we naar Bairrada, een wijngebied dichtbij de Atlantische kust, 100 km ten zuiden van Porto. De wijn is afkomstig van Quinta de Baixo (nu eigendom van Niepoort) en is uitsluitend gemaakt uit de Baga-druif welke bekend staat om zijn zeer stevige tannines, een wijn om te ouderen dus. De bodem bestaat hier uit witte kalk +wat klei. De gisting vond plaats in lagares gedurende 5 weken ! Hierna kreeg de wijn een rijping gedurende 20 maanden in barriques . De wijn is helder en donkerrood van kleur (met een tikkeltje paars zelfs nog en dat voor een ruim 5 jaar oude wijn !). In de neus donker fruit, ook wat ceder, vanille en laurier. In de mond een complexe wijn met mineralen en nog stevige tannines, mooie zuren en een klein bittertje. De afdronk is fris en langdurig. Een prachtige eetwijn dus, bijvoorbeeld bij geroosterd speenvarken .     
  • Alc. 12,5% Onze gemiddelde score was 16,4 pnt en de winkelprijs is € 15,95
  • Ribamar, Garafeira 2006, Ramisco, van Antonio da Silva, DOC Colares            
  • Als verrassing (toetje) nodigde Cobi ons nog uit om een al wat belegen wijn te proeven gemaakt van de Ramisco-druif en geproduceerd door een “Portugese oude vriend” van haar: Antonio da Silva. De druiven groeiden in het duingebied Colares, ten westen van Lissabon, een wijngebied waar de druifluis nog niet heeft toegeslagen (vanwege de droge zandgrond !). Ik heb geen info over het vinificatieproces. De wijn is nog vrij donker rood van kleur met duidelijk wat bruin. In zowel de geur als de smaak komen rozijnen voor, de smaak is mooi zacht inmiddels. Wellicht net iets over de top maar toch nog een goed drinkbare wijn met veel tertiaire aroma’s !              
  •   Alc. 13 % Onze gemiddelde score was 16,0 pnt en de winkelprijs is nu € 5,00

 

Hierna konden we diverse wijnen nog proeven in combinatie met verschillende heerlijke hapjes (kazen, worsten, vijgen en olijven) die door ons dames-team waren uitgezocht. We hebben genoten van een zeer verrassende Portugese wijnproeverij, met name ook door het spontane en bijzonder gezellige optreden van onze presentatrice Cobi Baken, die daarvoor erg hartelijk bedankt werd door onze bailli Kees weijters !!

P.S.: Opvallend was de (vrij) kleine spreiding (van bijzonder kleine tot matige spreiding) in de beoordeling van alle wijnen tijdens deze proeverij !

 

 


  • -

Jaarvergadering Entre Deux Villes, 8 februari 2018

Een woord van welkom door onze bailli Nettie waarna wij overgaan tot het behandelen van de agenda.

Aanwezig zijn 11 leden.

 

Rondvraag

 

Toelichting financieel jaarverslag 2017

De financiële stukken zijn in het bezit van onze leden. In verband met de vakantie van onze penningmeester, licht Nettie de stukken nader toe.

We hebben het jaar met een positief resultaat afgesloten.

 

Verslag kascontrolecommissie

De kascontrolecommissie, bestaande uit Math Cremers en Jos Zentjens, heeft de financiën gecontroleerd. Er zijn geen onrechtmatigheden geconstateerd. De commissie verzoekt de vergadering decharge te verlenen aan het bestuur van Bailliage EDV.

 

Math Cremers is aftredend en wordt opgevolgd door Claartje Schaap-Meulemeester. Met dank aan Math.

Vanaf heden bestaat de kascontrolecommissie uit Claartje Schaap en Jos Zentjens.

 

Terugblik 2017

Jaarlijks kijken wij even terug op de activiteiten van onze Bailliage.

 

Mini proeverij Rieslingwijnen, gepresenteerd door Math Cremers

In 2017 heeft Heleen Zentjens een kroonjaar bereikt en voor deze proeverij wil zij de Rieslingdruif wat nader belicht zien.

We hebben Math Cremers bereid gevonden om deze proeverij voor ons te verzorgen.

 

Geproefde wijnen

Rheingau

Weingut G.H. von Mumm

Rüdesheimer Riesling trocken, 2013, Alc. 12%

  • Bodem: leisteen en kwartsiet
  • Sinds 1822
  • 65 ha in de gemeenten Assmannshausen, Rüdesheim, Geisenheim, Johannisberg en Winkel
  • Waarvan 12,5 ha Grosses Gewӓchs

 

Rheinhessen

Weingut Winter, Geyersberg, aan de voet van de Kloppberg

Riesling Grosses Gewӓchs Qualitӓtsstufe VDP. Grosse Lage, 2010, Alc. 13%

  • 20 ha
  • Restsuiker 2,5 g/l
  • Drinktemperatuur ca. 10° C in het glas
  • 40 jaar oude stokken
  • In de late herfst geplukt
  • Korte lagering op droesem
  • Spontane gisting in rvs vaten
  • De wijnberg Geyersberg ligt tussen Monzernheim en Dittelsheim
  • Bodem: mengsel uit zware klei met mergel en kalk

 

Mosel

Weingut Pohl-Botzet, Graacher Domprobst

Riesling, Kabinett trocken, 2013, Alc. 11%

  • Bodem leisteen
  • Alleen maar Riesling

 

Elzas

Weingut Marcel Hugg

Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim, 2005, Alc. 13%

  • Sinds 1760
  • Grootte 10 ha

 

4 wijnen uit 4 verschillende gebieden, een mooie presentatie en veel informatie. Math bedankt voor het verzorgen van deze proeverij.

Met dank aan allen sluiten we de jaarvergadering af met een heerlijk kaasbuffet verzorgd door Grand Café Bie de Tied.

Maureen Kimmel, februari 2018

 

 

 


  • -

“de heerlijckheit Hoorne” verslag proeverij met het thema: Macedoine

 

 

Verslag wijnproeverij 23 februari 2018. Thema: Macedoine

Verzorgd door 9 leden.

 

Met 19 wijnliefhebbers nemen we deel aan deze uitnodigende wijnproeverij.  Een aantal leden zijn in de gelegenheid gesteld om een wijn mee te brengen die ze graag met ons willen delen.  9 wijnen staan op het programma om door ons beoordeeld te worden en enkele “oude knarren” maken ons op voorhand zeer nieuwsgierig. En het jonge geweld van jonge wijnmakers met kennis van zaken gecombineerd met de traditie van generaties laten de verwachtingen alleen maar stijgen. 

Indrinker.

Wijn 1: AOP Côtes de Provence MIP 2016

Alcohol: 12.5 %

Kleur: helder, zalmrose, fijn tranend.

Geur: zuiver, framboos, bloemig, fris, groene kruiden, grassig, citrus, abrikoos.

Smaak: aanzet zacht, droog, mooi fruit, elegant, fijne zuren, vettig in de mond.

Afdronk: redelijk lang voor een rosé wijn.

Conclusie: Vrouwvriendelijke wijn. Zomer in hartje winter.

Punten: 15.1

Made in Provence vandaar MIP.

Gemaakt van 60 % Cinsault, 20% Syrah, 20% Grenache. Zachte, reductieve persing. Koude lagering van 4 maanden sur lie. 

 

Wijn 2: Grecante, DOC Colli Martani, Arnaldo Caprai 2016

Alcohol: 13 %

Kleur: helder, licht goudgeel, viscoos.

Geur: zuiver, hazelnoot, amandel, anijs, bloemig, lichee, witte perzik en citrus.

Smaak: aanzet zacht, stevige zuren achteraf, bitters.

Afdronk: redelijk lang, iets branderig in de afdronk.

Punten: 14.7

Wijn gemaakt van 100% Grechetto in Umbrië. Wijnmaker met naam en faam voor de regio.

 

 

Wijn 3: Baltus Benedikt, Spätburgunder Gross Heubach 2016

Alcohol: 12.5%

Kleur: doorzichtig, kersenrood. Mooie viscositeit.

Geur: Zuiver, jong, kersen, bessen, licht animaal, aards, kruidig, hout.

Smaak: aanzet fris,  zuren duidelijk aanwezig, kracht en veel potentie.

Afdronk: lang met tannines en bittertje. Te jong op dit moment. Veelbelovende wijn voor toekomst.

Punten: 15.6

Baltus Benedikt uit Chur Franken is sinds enkele jaren wijnbouwer in deze regio. Voorheen wijngaard onder de naam van Stadt Klingenberg. De wijnstokken staan op Bunt Sandstein en terrassen. Het is een waterwingebied waar volledig ecologisch in de wijngaarden wordt gewerkt. De opvoeding gebeurt op Duits eiken. Spontane vergisting, Klaring d.m.v. de zwaartekracht en tijd. Een veelbelovende wijn en wijnmaker die kennis combineert met traditie.

 

Wijn 4: Chateau La Tulipe de la Garde. AC Bordeaux Superieur 2012.

Alcohol: 12.5%

Kleur: donker, ondoorzichtig, kersen/granaatrood, viscositeit.

Geur: zuiver, amarene kersen, zwarte pruimen, kruidig, zoet, aards.

Smaak: aanzet fris, zachte zuren, rode en zwarte bes, pruimen, pepertje op de tong.

Afdronk: bittertje dat redelijk lang aanhoudt.

Punten: 14.9

Ilja Gort is de kasteelheer die van drummer in Nederland tot schrijver en wijnmaker op een Frans Chateau terecht is gekomen. Chateau de la Garde waar in 2004 de naam La Tulipe aan toegevoegd werd als eerbetoon aan Nederland. Vooral bekend van TV. De wijn is gemaakt van 86% Merlot, 10% Cabernet-sauvignon en 4% Cabernet-franc.

 

Wijn 5: Badia a Coltibuono  DOCG Chianti Classico Reserva 1988.

Alcohol: 13%

Kleur: donker bruinrood met oranje reflectie, tuillé, iets troebel. (kurk afgebroken en in geen goede conditie na 30 jaar)

Geur: zuiver, animaal, leer, koffie, tabak, cederhout, kersen, krenten, pruimen.

Smaak: aanzet zacht, mooie zuren, nog iets van gestoofd fruit, fris, bittertje.

Afdronk: lang maar vooral drogend.

Punten: 15.9

Deze oude wijn wordt betiteld als “oude knar” en moet daarom met zachtheid behandeld. Ontkurken is dan een probleem waarbij de veroudering van de kurk een grote rol speelt. Dit wijnhuis met goede naam en een goede lagering heeft gezorgd dat de wijn na 30 jaar het genieten waard is. Voor wijnliefhebbers een mooi voorbeeld om tertaire geuren in een wijn waar te nemen.

 

Wijn 6: Bodegas Ramon Ramos Tinto Crianza DO Toro 1996

Alcohol: 13.5%

Kleur: donker ondoorzichtig granaatrood. Bruin randje. Mooi viscoos.

Geur: Zuiver, vegetaal, zwarte pruimen, krenten, fris, drop, tabak, laurier.

Smaak: aanzet fris met licht zoetje, vettig, zuren, fruit zoals in de neus en wat bittere chocola.

Afdronk: lang, balans met aangenaam bittertje.

Punten: 16.5

De wijn is afkomstig uit Toro. Een wijngebied dat ligt in het verlengde van de Douro/Duero. De wijnbedrijven hebben moeten strijden voor hun DO. Maar overtuigd van kwaliteit zijn wijnmakers van bedrijven met grote naam zoals Vega Secilia ook hier in bedrijven gaan investeren. Zowel met kennis en kunde als met geld. Schitterende wijn na 22 jaar met verrassend veel fruit.

 

Wijn 7: Le Theron, AOC Cahors 2001

Alcohol: 13%

Kleur: Paarsrood, donker ondoorzichtig met mooie viscositeit.

Geur: Zuiver, zwart rijp fruit, bessen, stallig, champignons, chocola, rokerig en leer.

Smaak: aanzet zacht, klein zoetje, mooie zuren, pruimen,bittertje.

Afdronk: lange afdronk waarbij de tannines goed aanwezig zijn.

Punten: 17

Een schitterende wijn met een prachtige kleur waar menig jonge wijn bij verbleekt. Gemaakt van Cot (Malbec), 18 maanden houtopvoeding. Slechts 45 hl. per ha. De leeftijd van de wijn is niet van invloed op de kwaliteit. De wijn geeft nog altijd een impressie van jeugdigheid en frisheid en fruit.

 

Wijn 8: Michel Torino El Esteco Torrontes 2016 La Cafayate Argentinië

Alcohol: 13.5%

Kleur: lichtgeel, helder, stevige tranen.

Geur: zuiver, bloemig, lichee, licht exotisch, expressief, aromatisch.

Smaak: aanzet zoet, sinaasappel, bloemen in de mond, citrus, stevige zuren.

Afdronk: redelijk lang met een bloemigheid die impressie van zeep geven.

Punten: 15.5

Bodega Esteco is gelegen in het gebied La Cafayate, Argentinië. De wijngaarden liggen op hoogte zoals in deze contreien gebruikelijk is op 700 meter. De koelte van de Andes is een factor om frisse witte wijnen te maken. Deze wijn is een wijn die als aperitief zeer geschikt is. Ongekend bloemig en aromatisch.

 

Wijn 9: Grande Reserve, AOC Rivesaltes 1978.

Alcohol: 16%

Kleur: amberkleurig, mooi tranend met een rode schittering.

Geur: Caramel, toffee, kruidig, rozijn, krenten, honing, gemaderiseerd, complex.

Smaak: aanzet zoet, stevige prachtige zuren, neus komt overeen met de smaak, evenwichtig.

Afdronk: Zeer lang met aanhoudende herhaling van fruit en toffee in de smaak.

Punten: 18.25

Een prachtige wijn. Na 40 jaar heeft de wijnmaker ons iets nagelaten dat diepe indruk maakt. Dit “laatste” vat van de wijnmaker is lang bewaard gebleven als herinnering maar uiteindelijk toch gebotteld om ons ervan te laten genieten. En we hebben genoten.

 

 

 

 

Verslag:  Marian Van Pol

 

 

 


  • -

Aankomende activiteiten

jun
1
za
hele dag Jaarfeest NGW
Jaarfeest NGW
jun 1 hele dag
Het jaarfeest van het NGW vindt dit jaar plaats op zaterdag 1 juni op de mooie locatie Kasteel Maurick in Vught.
jun
6
do
hele dag Congres FICB in Finland
Congres FICB in Finland
jun 6 – jun 9 hele dag
Congres FICB in Finland
Het FICB organiseerde in het voorjaar een mooi congres in Macedonië. Het volgende evenement op hun kalender is het International Wine Tasting and Rating Challenge. Dit vindt plaats in Helsinke / Finland. Voor de lokale organisatie
aug
17
za
hele dag Oost-Brabant: Eendaagse excursie...
Oost-Brabant: Eendaagse excursie...
aug 17 hele dag
Oost-Brabant: Eendaagse excursie Bremmer Calmont
rundwanderung-calmont-klettersteig-bremm-mosel Ons Zomertreffen is deze keer de “Eendaagse wijnexcursie” naar de stijlste wijngaarden van Europa: Bremmer-Calmont aan de Moezel. Bezoek, lunch en wijnproeverij Excursie Bremmer Calmont 17-8-2019 NGW Oost Brabant Voorlopig Programma : Vertrek 8.00