Proefverslagen & nieuws

  • -

“de heerlijckheit Hoorne”: verslag van de bailliproeverij

 

 

Verslag wijnproeverij 24 maart 2018. Thema: Bailliproeverij

 

Onze voorzitter huldigt de jubilarissen Koos en Marjo bij gelegenheid van hun 25-jarig lidmaatschap.

Als laatste bedankt de voorzitter Nellie met een bloemetje voor de gastvrijheid in de Molshoof.

 

 

 

 

 

Wijn 1: Verdeca Mocavero 2016 IGP Puglia. 

Alcohol: 12.5 %
Kleur: helder, fonkelend, licht strogeel, fijn tranend.
Geur: zuiver, mineraal, citrus, floraal, licht tropisch, rijp fruit.
Smaak: aanzet romig, zoetje, stevige zuren, bittertje, fruit blijft achter in de smaak.
Afdronk: redelijk lang maar branderig.
Conclusie: aroma’s neus komen niet terug in de smaak.
Punten: 13.8

 

 

 

Wijn 2: Fiano Altemura 2015, IGT Salento Puglia.

 

Alcohol: 13 %
Kleur: helder, fonkelend, lichtgeel.
Geur: zuiver, bloemig, kruidig, mineraal.
Smaak: aanzet droog, stevige zuren, vettig.
Afdronk: branderig en vettig.
Punten: 14

 

 

 

 

Wijn 3: Feudi di San Gregoria 2015, DOCG Campanië, Greco di Tufo.

Alcohol: 12.5%
Kleur: helder licht goudgeel, mooie viscositeit.
Geur: Zuiver, fijn mineraal, peer, caramel, rijp tropisch, anijs.
Smaak: aanzet zacht licht zoetje, mineraal, mooie zuren, rijp tropisch, kracht en concentratie.
Afdronk: lange krachtige afdronk.
Punten: 15.3

 

 

 

 

Wijn 4: Varvaglione Negroamaro 2015 IGP Salento Puglia.

Alcohol: 12.5%
Kleur: donker, kersenrood paarse rand, mooie tranen.
Geur: zuiver, kersen, peper, laurier, bittere chocola, tabak, leer.
Smaak: aanzet zoetje, strakke zuren, fijn bittertje.
Afdronk: redelijk lang met laurier, bittere chocola.
Punten: 15.5

 

 

 

 

Wijn 5: Papale D’Oro Varvaglione 2014 DOC Puglia Primitivo di Maduria.

Alcohol: 14.5%
Kleur: donker ondoorzichtig, kersenrood. Gekleurde tranen.
Geur: zuiver, kersen, vanille, bramen, bessen, chocola, koffie, drop.
Smaak: aanzet zacht, zwarte pruimen, drop, zwoel, jammig, mooie zuren, iets van gestoofd fruit.
Afdronk: lang iets drogend, licht branderig.
Punten: 15.8

 

 

 

 

 

Wijn 6: Nero di Troia Puer Apuliae 2010 Rivera, DOC Castel del Monte Puglia

Alcohol: 14%
Kleur: donker ondoorzichtig rood. paars randje. Mooi viscoos.
Geur: Zuiver, strak, gesloten, iets verbrand, roostergeur, kersen, koffie, complex.
Smaak: aanzet zacht, stevige, zuren, kersen, bittertje.
Afdronk: lang, stevige tannines.
Punten: 15.7

 

 

 

 

 

Wijn 7: Feudi di San Gregorio 2011 DOCG Taurasi Campanië.

Alcohol: 14.5%
Kleur: donker intens ondoorzichtig kersenrood, gekleurde tranen.
Geur: Zuiver, mineraal, zwarte pruimen, bessen, kruidig, selderij, complex.
Smaak: aanzet zoetje, zacht, zwarte pruimen, stevige zuren, vlierbes.
Afdronk: lange afdronk waarbij de tannines stevig en iets groenig zijn.
Punten: 15.4

 

 

 

 

Wijn 8: Repertorio Cantina del Notaio 2014 DOC Basilicata, Aglianico del Vulture.

Alcohol: 14.%
Kleur: donker doorzichtig, kersenrood, fijn tranend, waterig randje.
Geur: zuiver, floraal, zwarte bes, laurier, kruidig, mineraal, tabak, fijn houttonen.
Smaak: aanzet droog, fris, stevige mooie zuren, zwart fruit, krachtig, vol, laurier.
Afdronk: lang met stevige rijpe tannines.
Punten: 16.7

 

 

 

 

             Aan het einde van de proeverij stond er een lekker kaas en paté buffet klaar.

Verslag: Marian Van Pol

 

 

 

 


  • -

  • -

NGW Oost Brabant: Verslag Portugal proeverij

 

Verslag NGW O-Brabant Portugal-proeverij op 8 maart 2018

Presentatie: Cobi Baken

 

Mooie Portugese wijnen uit diverse regio’s en een super-enthousiaste presentatie door vinologe Cobi Baken uit Valkenswaard: veel gezelligheid en een absolute succesformule !    Er waren 19 bezoekers aanwezig en het verslag is gemaakt door Peter Derks.

De volgende Portugese wijnen mochten wij proeven:

  • Muros Antigos Escolha 2017 van Anselmo Mendes, DOC Vinho Verde              Vinho Verde is de grootste DOC in het koele en groene noordwesten van Portugal. De gebruikte druiven in deze witte blend zijn Alvarinho (geteeld aan de oevers van de Minho), Loureiro (uit het dal van de Lima) en Avessa (uit het zuiden). De alcoholische gisting vond op lage temperatuur plaats, waarna deze wijn nog 4 maande mocht rijpen op zijn lie. De kleur is lichtgeel, zeer helder. In de neus (veel aroma’s) zijn bloemen, peer, perzik en nectarines waarneembaar. De smaak is zeer fris met mooie zuren en karaktervol, wellicht geholpen door de rijping op lie. Tevens een klein bittertje.
  • Alc.12,5%      Onze gemiddelde score was 15,3 pnt en de winkelprijs is € 7,95

 

  • Rótulo Branco 2015, Quinta de Baixo, van Niepoort, DOC Dão                        
  • Het wijngebied Dão (ten zuidwesten van Porto) ligt tussen de bergen en is al zeer oud. De bodem, bestaat hier voornamelijk uit graniet. Niepoort kocht deze Quinta met 60 tot 80 jaar oude druivenstokken in hun wijngaard in 2014. De gebruikte druivenrassen in deze cuvée zijn Encruzado, Borrado das Moscas, Cercial en Rabo de Ovelha. De vergisting vond plaats in RVS-tanks waarna rijping gedurende 12 maanden in (gecoate) cementen tanks. De wijn is mooi helder en zachtgeel van kleur. In de neus dik fruit zoals mango en abrikoos en wat gedroogde kruiden. De smaak is frisdroog en mineralig, ook wat kruidig, mooie zuren, een klein bittertje en een tamelijk goede afdronk.                                                            Alc. 12,5% Onze gemiddelde score was 14,8 pnt en de winkelprijs is € 9,95

 

  • Falcoaria 2015, Fernao Pires, van Casal Branco, DOC Tejo                               
  •  We gaan nu naar het stroomgebied van de Taag, oftewel Tejo op z’n Portugees. Dit wijngebied heette in de vorige eeuw nog Ribatejo (oevers van de Tejo) maar nu dus simpelweg Tejo. Hier woonden veel koningen voorheen en die deden graag aan valkenjacht, vandaar ook de naam van deze wijn: Falcoaria. De wijngaard waaruit deze wijn afkomstig is bestaat uit 60 jaar oude stokken van de Fernão Pires druif. Dit is de meest aangeplante witte druif in Portugal die in veel andere Portugese wijngebieden ook wel Maria Gomes genoemd wordt. De bodem van de wijngaard bestaat voornamelijk uit zand. De vergisting vond voor 50% plaats in RVS-tanks, terwijl de andere helft in nieuwe  Frans-eiken vaten werd vergist, waarna rijping gedurende 8 maanden in het vat op zijn lie. De wijn is goed helder en zachtgeel van kleur. In de neus wit fruit, iets bloemen, kruiden en ietwat vanille. Een complexe smaak, nogal fris met mooie zuren, wat mineralig en een mooie (diepe) afdronk.                  
  • Alc. 13 % Onze gemiddelde score was 16,1- pnt en de winkelprijs is € 7,95                

  • Reserva  Branco 2016, Herdade do Esporao, DOC Alentejo    We verplaatsen ons nog meer zuidoostelijker in Portugal naar het grote (en nieuwere) wijngebied Alentejo (betekent letterlijk: ver van de Tejo vandaan). Het is hier zeer warm en het is één van de meest dynamische wijngebieden van Portugal. Herdade do Esporao maakt kwalitatief goede wijnen en had al in 1988 (tijdens Cobi’s bezoek daar) computergestuurde processen. De gebruikte druiven in deze cuvée zijn Antãoi Vaz, Arinto, Roupeiro en Sémillon. De druivenstokken zijn ongeveer 17 jaar oud en de bodem bestaat uit graniet, leisteen en klei. Voorafgaand aan de alcoholische vergisting werden de druiven bij lage temperatuur ingeweekt: voor extra extractie. De vergisting vond plaats in RVS-tanks waarna rijping gedurende 6 maanden in nieuwe Amerikaans- en Frans-eiken vaten. De wijn is helder en heeft een mooi gele kleur (met iets groenzweem). Een complexe geur met duidelijk vanille-tonen en veel wit fruit. In de mond compenseren de frisse zuren mooi de zwaardere rijp-fruit en houttonen. Ook romig, mineralig en een bittertje Tevens een mooie lange afdronk.
    Alc. 13,5%     Onze gemiddelde score was 16,4 pnt en de winkelprijs is € 11,95

 

  • Gestolen Fiets 2015, Niepoort, DOC Douro                                                              
  • Na de pauze beproefden we deze eerste rode wijn, welke afkomstig is uit het centrale deel van het Douro-gebied in noord-Portugal. Het is de (in Nederland goed verkrijgbare) instapwijn van Niepoort met een fraai etiket ontworpen door Peter van Straaten. De 10 tot 60 jaar oude stokken groeien op een bodem van voornamelijk schist, leisteen en graniet. In deze cuvée werden de druiven Touriga Franc, Touriga Nacional, Tinta Barroca en Tinta Cao (allemaal typische Port-druiven) gebruikt. Deze wijn is behoorlijk diep rood van kleur met een tikkeltje paars en is niet 100% helder (ietsje foezelig). In de neus wat kruidige donker fruit tonen maar ook zwaardere tonen van zuivel (teveel melkzuur ?). In de mond bosvruchten, mooie zuren, redelijk vol en bescheiden tannines, maar ook weer die zwaardere zuiveltonen en een redelijk goede afdronk.     Alc. 13 % Onze gemiddelde score was 15,2 pnt en de winkelprijs is € 9,50

 

Barrancôa 2014 van Ribafreixo wines, VR Alentejano                  

  • We gaan weer terug naar de Alentejo voort een regionale wijn (in andere landen IGP genoemd maar hier in Portugal aangeduid met VR). De wijn is door een nog jong wijnbedrijf (sinds 2007) gemaakt maar dit bedrijf heeft inmiddels toch al veel gouden medailles behaald en heeft nu 100 ha wijngaarden ! De gebruikte druiven zijn 40% Aragones (oftewel Tempranillo), 40% Trincadeira (elders ook wel Castelao of Tinta Amarela genoemd) en 20% Alicante Bouchet, de laatstgenoemde geeft veel kleur vanwege zijn rode vruchtvlees. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen. Na de alcoholische vergisting rijpte (slechts) een deel van de wijn op Frans-eiken vaten, waarna het geheel nog 8 tot 10 maanden flesrijping onderging. Deze wijn is vrij helder en heeft een donkerrode kleur met een zweempje paars. In de neus rijp donker fruit (zoals bosbessen), specerijen en mooie houttonen (maar niet teveel). Redelijk intens en mooi rond van smaak, mooie (vrij zachte) zuren, zachte tannines en een klein zoetje, met andere woorden: mooi in balans. Ook een redelijk goede afdronk.                        
  • Alc. 14 % Onze gemiddelde score was 16,1- pnt en de winkelprijs is € 6,50

  • Fossil 2015 van Vale da Capucha, VR Lisboa (DOC Torres Vedras)                    
  •  Vale da Capucha ligt zo’n 60 km ten noorden van Lissabon op slechts 8 km van de Atlantische kust. Dit is een biologische wijn gemaakt door Pedro Marguez en hoog gewaardeerd in de wijngids van Johnson. De gebruikte druiven zijn 60% Touriga Nacional, 30% Tinto Roriz (= Tempranillo) en 10% Syrah. De bodem bestaat uit kalksteen en fossielen. De wijn is nagenoeg helder en donkerrood van kleur. In de neus veel kruidigheid, donker fruit en wat laurier. De smaak toont een tamelijk volle wijn met mooi zachte zuren, frisfruitig, bescheiden en zachte tannines en een aangenaam (klein) zoetje, oftewel goed in balans. Ook een goede afdronk.               
  • Alc. 13 % Onze gemiddelde score was 16,1 pnt en de winkelprijs is € 11,95 
  • Lagar de Baixo 2012, Baga, van Niepoort, DOC Bairrada     
  • Voor onze laatste wijn gaan we naar Bairrada, een wijngebied dichtbij de Atlantische kust, 100 km ten zuiden van Porto. De wijn is afkomstig van Quinta de Baixo (nu eigendom van Niepoort) en is uitsluitend gemaakt uit de Baga-druif welke bekend staat om zijn zeer stevige tannines, een wijn om te ouderen dus. De bodem bestaat hier uit witte kalk +wat klei. De gisting vond plaats in lagares gedurende 5 weken ! Hierna kreeg de wijn een rijping gedurende 20 maanden in barriques . De wijn is helder en donkerrood van kleur (met een tikkeltje paars zelfs nog en dat voor een ruim 5 jaar oude wijn !). In de neus donker fruit, ook wat ceder, vanille en laurier. In de mond een complexe wijn met mineralen en nog stevige tannines, mooie zuren en een klein bittertje. De afdronk is fris en langdurig. Een prachtige eetwijn dus, bijvoorbeeld bij geroosterd speenvarken .     
  • Alc. 12,5% Onze gemiddelde score was 16,4 pnt en de winkelprijs is € 15,95
  • Ribamar, Garafeira 2006, Ramisco, van Antonio da Silva, DOC Colares            
  • Als verrassing (toetje) nodigde Cobi ons nog uit om een al wat belegen wijn te proeven gemaakt van de Ramisco-druif en geproduceerd door een “Portugese oude vriend” van haar: Antonio da Silva. De druiven groeiden in het duingebied Colares, ten westen van Lissabon, een wijngebied waar de druifluis nog niet heeft toegeslagen (vanwege de droge zandgrond !). Ik heb geen info over het vinificatieproces. De wijn is nog vrij donker rood van kleur met duidelijk wat bruin. In zowel de geur als de smaak komen rozijnen voor, de smaak is mooi zacht inmiddels. Wellicht net iets over de top maar toch nog een goed drinkbare wijn met veel tertiaire aroma’s !              
  •   Alc. 13 % Onze gemiddelde score was 16,0 pnt en de winkelprijs is nu € 5,00

 

Hierna konden we diverse wijnen nog proeven in combinatie met verschillende heerlijke hapjes (kazen, worsten, vijgen en olijven) die door ons dames-team waren uitgezocht. We hebben genoten van een zeer verrassende Portugese wijnproeverij, met name ook door het spontane en bijzonder gezellige optreden van onze presentatrice Cobi Baken, die daarvoor erg hartelijk bedankt werd door onze bailli Kees weijters !!

P.S.: Opvallend was de (vrij) kleine spreiding (van bijzonder kleine tot matige spreiding) in de beoordeling van alle wijnen tijdens deze proeverij !

 

 


  • -

Jaarvergadering Entre Deux Villes, 8 februari 2018

Een woord van welkom door onze bailli Nettie waarna wij overgaan tot het behandelen van de agenda.

Aanwezig zijn 11 leden.

 

Rondvraag

 

Toelichting financieel jaarverslag 2017

De financiële stukken zijn in het bezit van onze leden. In verband met de vakantie van onze penningmeester, licht Nettie de stukken nader toe.

We hebben het jaar met een positief resultaat afgesloten.

 

Verslag kascontrolecommissie

De kascontrolecommissie, bestaande uit Math Cremers en Jos Zentjens, heeft de financiën gecontroleerd. Er zijn geen onrechtmatigheden geconstateerd. De commissie verzoekt de vergadering decharge te verlenen aan het bestuur van Bailliage EDV.

 

Math Cremers is aftredend en wordt opgevolgd door Claartje Schaap-Meulemeester. Met dank aan Math.

Vanaf heden bestaat de kascontrolecommissie uit Claartje Schaap en Jos Zentjens.

 

Terugblik 2017

Jaarlijks kijken wij even terug op de activiteiten van onze Bailliage.

 

Mini proeverij Rieslingwijnen, gepresenteerd door Math Cremers

In 2017 heeft Heleen Zentjens een kroonjaar bereikt en voor deze proeverij wil zij de Rieslingdruif wat nader belicht zien.

We hebben Math Cremers bereid gevonden om deze proeverij voor ons te verzorgen.

 

Geproefde wijnen

Rheingau

Weingut G.H. von Mumm

Rüdesheimer Riesling trocken, 2013, Alc. 12%

  • Bodem: leisteen en kwartsiet
  • Sinds 1822
  • 65 ha in de gemeenten Assmannshausen, Rüdesheim, Geisenheim, Johannisberg en Winkel
  • Waarvan 12,5 ha Grosses Gewӓchs

 

Rheinhessen

Weingut Winter, Geyersberg, aan de voet van de Kloppberg

Riesling Grosses Gewӓchs Qualitӓtsstufe VDP. Grosse Lage, 2010, Alc. 13%

  • 20 ha
  • Restsuiker 2,5 g/l
  • Drinktemperatuur ca. 10° C in het glas
  • 40 jaar oude stokken
  • In de late herfst geplukt
  • Korte lagering op droesem
  • Spontane gisting in rvs vaten
  • De wijnberg Geyersberg ligt tussen Monzernheim en Dittelsheim
  • Bodem: mengsel uit zware klei met mergel en kalk

 

Mosel

Weingut Pohl-Botzet, Graacher Domprobst

Riesling, Kabinett trocken, 2013, Alc. 11%

  • Bodem leisteen
  • Alleen maar Riesling

 

Elzas

Weingut Marcel Hugg

Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim, 2005, Alc. 13%

  • Sinds 1760
  • Grootte 10 ha

 

4 wijnen uit 4 verschillende gebieden, een mooie presentatie en veel informatie. Math bedankt voor het verzorgen van deze proeverij.

Met dank aan allen sluiten we de jaarvergadering af met een heerlijk kaasbuffet verzorgd door Grand Café Bie de Tied.

Maureen Kimmel, februari 2018

 

 

 


  • -

“de heerlijckheit Hoorne” verslag proeverij met het thema: Macedoine

 

 

Verslag wijnproeverij 23 februari 2018. Thema: Macedoine

Verzorgd door 9 leden.

 

Met 19 wijnliefhebbers nemen we deel aan deze uitnodigende wijnproeverij.  Een aantal leden zijn in de gelegenheid gesteld om een wijn mee te brengen die ze graag met ons willen delen.  9 wijnen staan op het programma om door ons beoordeeld te worden en enkele “oude knarren” maken ons op voorhand zeer nieuwsgierig. En het jonge geweld van jonge wijnmakers met kennis van zaken gecombineerd met de traditie van generaties laten de verwachtingen alleen maar stijgen. 

Indrinker.

Wijn 1: AOP Côtes de Provence MIP 2016

Alcohol: 12.5 %

Kleur: helder, zalmrose, fijn tranend.

Geur: zuiver, framboos, bloemig, fris, groene kruiden, grassig, citrus, abrikoos.

Smaak: aanzet zacht, droog, mooi fruit, elegant, fijne zuren, vettig in de mond.

Afdronk: redelijk lang voor een rosé wijn.

Conclusie: Vrouwvriendelijke wijn. Zomer in hartje winter.

Punten: 15.1

Made in Provence vandaar MIP.

Gemaakt van 60 % Cinsault, 20% Syrah, 20% Grenache. Zachte, reductieve persing. Koude lagering van 4 maanden sur lie. 

 

Wijn 2: Grecante, DOC Colli Martani, Arnaldo Caprai 2016

Alcohol: 13 %

Kleur: helder, licht goudgeel, viscoos.

Geur: zuiver, hazelnoot, amandel, anijs, bloemig, lichee, witte perzik en citrus.

Smaak: aanzet zacht, stevige zuren achteraf, bitters.

Afdronk: redelijk lang, iets branderig in de afdronk.

Punten: 14.7

Wijn gemaakt van 100% Grechetto in Umbrië. Wijnmaker met naam en faam voor de regio.

 

 

Wijn 3: Baltus Benedikt, Spätburgunder Gross Heubach 2016

Alcohol: 12.5%

Kleur: doorzichtig, kersenrood. Mooie viscositeit.

Geur: Zuiver, jong, kersen, bessen, licht animaal, aards, kruidig, hout.

Smaak: aanzet fris,  zuren duidelijk aanwezig, kracht en veel potentie.

Afdronk: lang met tannines en bittertje. Te jong op dit moment. Veelbelovende wijn voor toekomst.

Punten: 15.6

Baltus Benedikt uit Chur Franken is sinds enkele jaren wijnbouwer in deze regio. Voorheen wijngaard onder de naam van Stadt Klingenberg. De wijnstokken staan op Bunt Sandstein en terrassen. Het is een waterwingebied waar volledig ecologisch in de wijngaarden wordt gewerkt. De opvoeding gebeurt op Duits eiken. Spontane vergisting, Klaring d.m.v. de zwaartekracht en tijd. Een veelbelovende wijn en wijnmaker die kennis combineert met traditie.

 

Wijn 4: Chateau La Tulipe de la Garde. AC Bordeaux Superieur 2012.

Alcohol: 12.5%

Kleur: donker, ondoorzichtig, kersen/granaatrood, viscositeit.

Geur: zuiver, amarene kersen, zwarte pruimen, kruidig, zoet, aards.

Smaak: aanzet fris, zachte zuren, rode en zwarte bes, pruimen, pepertje op de tong.

Afdronk: bittertje dat redelijk lang aanhoudt.

Punten: 14.9

Ilja Gort is de kasteelheer die van drummer in Nederland tot schrijver en wijnmaker op een Frans Chateau terecht is gekomen. Chateau de la Garde waar in 2004 de naam La Tulipe aan toegevoegd werd als eerbetoon aan Nederland. Vooral bekend van TV. De wijn is gemaakt van 86% Merlot, 10% Cabernet-sauvignon en 4% Cabernet-franc.

 

Wijn 5: Badia a Coltibuono  DOCG Chianti Classico Reserva 1988.

Alcohol: 13%

Kleur: donker bruinrood met oranje reflectie, tuillé, iets troebel. (kurk afgebroken en in geen goede conditie na 30 jaar)

Geur: zuiver, animaal, leer, koffie, tabak, cederhout, kersen, krenten, pruimen.

Smaak: aanzet zacht, mooie zuren, nog iets van gestoofd fruit, fris, bittertje.

Afdronk: lang maar vooral drogend.

Punten: 15.9

Deze oude wijn wordt betiteld als “oude knar” en moet daarom met zachtheid behandeld. Ontkurken is dan een probleem waarbij de veroudering van de kurk een grote rol speelt. Dit wijnhuis met goede naam en een goede lagering heeft gezorgd dat de wijn na 30 jaar het genieten waard is. Voor wijnliefhebbers een mooi voorbeeld om tertaire geuren in een wijn waar te nemen.

 

Wijn 6: Bodegas Ramon Ramos Tinto Crianza DO Toro 1996

Alcohol: 13.5%

Kleur: donker ondoorzichtig granaatrood. Bruin randje. Mooi viscoos.

Geur: Zuiver, vegetaal, zwarte pruimen, krenten, fris, drop, tabak, laurier.

Smaak: aanzet fris met licht zoetje, vettig, zuren, fruit zoals in de neus en wat bittere chocola.

Afdronk: lang, balans met aangenaam bittertje.

Punten: 16.5

De wijn is afkomstig uit Toro. Een wijngebied dat ligt in het verlengde van de Douro/Duero. De wijnbedrijven hebben moeten strijden voor hun DO. Maar overtuigd van kwaliteit zijn wijnmakers van bedrijven met grote naam zoals Vega Secilia ook hier in bedrijven gaan investeren. Zowel met kennis en kunde als met geld. Schitterende wijn na 22 jaar met verrassend veel fruit.

 

Wijn 7: Le Theron, AOC Cahors 2001

Alcohol: 13%

Kleur: Paarsrood, donker ondoorzichtig met mooie viscositeit.

Geur: Zuiver, zwart rijp fruit, bessen, stallig, champignons, chocola, rokerig en leer.

Smaak: aanzet zacht, klein zoetje, mooie zuren, pruimen,bittertje.

Afdronk: lange afdronk waarbij de tannines goed aanwezig zijn.

Punten: 17

Een schitterende wijn met een prachtige kleur waar menig jonge wijn bij verbleekt. Gemaakt van Cot (Malbec), 18 maanden houtopvoeding. Slechts 45 hl. per ha. De leeftijd van de wijn is niet van invloed op de kwaliteit. De wijn geeft nog altijd een impressie van jeugdigheid en frisheid en fruit.

 

Wijn 8: Michel Torino El Esteco Torrontes 2016 La Cafayate Argentinië

Alcohol: 13.5%

Kleur: lichtgeel, helder, stevige tranen.

Geur: zuiver, bloemig, lichee, licht exotisch, expressief, aromatisch.

Smaak: aanzet zoet, sinaasappel, bloemen in de mond, citrus, stevige zuren.

Afdronk: redelijk lang met een bloemigheid die impressie van zeep geven.

Punten: 15.5

Bodega Esteco is gelegen in het gebied La Cafayate, Argentinië. De wijngaarden liggen op hoogte zoals in deze contreien gebruikelijk is op 700 meter. De koelte van de Andes is een factor om frisse witte wijnen te maken. Deze wijn is een wijn die als aperitief zeer geschikt is. Ongekend bloemig en aromatisch.

 

Wijn 9: Grande Reserve, AOC Rivesaltes 1978.

Alcohol: 16%

Kleur: amberkleurig, mooi tranend met een rode schittering.

Geur: Caramel, toffee, kruidig, rozijn, krenten, honing, gemaderiseerd, complex.

Smaak: aanzet zoet, stevige prachtige zuren, neus komt overeen met de smaak, evenwichtig.

Afdronk: Zeer lang met aanhoudende herhaling van fruit en toffee in de smaak.

Punten: 18.25

Een prachtige wijn. Na 40 jaar heeft de wijnmaker ons iets nagelaten dat diepe indruk maakt. Dit “laatste” vat van de wijnmaker is lang bewaard gebleven als herinnering maar uiteindelijk toch gebotteld om ons ervan te laten genieten. En we hebben genoten.

 

 

 

 

Verslag:  Marian Van Pol

 

 

 


  • -

  • -

Oost Brabant: Proefverslag Italië proeverij

Voor deze reis naar de hak van Italië zijn de Bailly’s van onze afdelingen verantwoordelijk. Er is gekozen voor het gebied waar dit jaar onze wijnreis plaatsvind.
Voor aanvang van de proeverij werden de uitslagen van een enquête besproken alsmede het jaarprogramma van onze wijnproefgroep.
Kees Weijters presenteerde deze wijnproeverij en van hem zijn ook deze teksten, hier en daar bewerkt door Cor Maatje.

Thema Italië ten zuiden van Napels

Wij proeven vanavond wijnen uit Puglia , Campanie en Basilicata en dus geen uit Calabrie

Classificatie systeem 1 DOCG Denominazione di origine e Garantita ->DOP of BOB
2 Doc -> DOPof BOB
3 IGP Indicazione Geografica protetta -> BGA

Puglia of Apulia
Puglia is het meest langgerekte (400 km )wijngebied van Italië. De hedendaagse benaming voor de streek is Puglia.

Historie
Puglia is voornamelijk vlak, met uitgestrekte plateaus en lage heuvels tot aan de zee. De wijngaarden nemen een flink stuk in beslag van het bouwland. Er is hier al heel lang sprake van wijnbouw. Deze begon in de Griekse en Romeinse tijd en ging verder tijdens de periode van de Lombarden, de Byzantijnen, de Noormannen, het volk van Anjou en van Aragon.

Productie
Tegenwoordig is Puglia met 5800 hectare aan wijngaarden een van de meest productieve wijnstreken van Italië̈. Nml. 6.200.000 HL
De productie van kwaliteitswijnen is aanzienlijk kleiner nml 200000 HL
Door de eeuwen heen werden de plaatselijke druivenrassen – 13 rode en 14 witte – door natuurlijke en menselijke selectie vermeerderd. In Puglia tellen we momenteel 4 DOCG’s en 28 DOC’s en talrijke sub-appellaties. Puglia is vooral een streek voor rode wijn (60%) , volgens sommigen een van de meest veelbelovende van Italië.

Bewustwording
Hoogteligging, samenstelling van de bodem, oriëntatie en ligging ten opzichte van de zon, temperaturen en ventilatie variëren sterk in deze streek, maar bieden ideale condities voor wijnbouw. De laatste jaren is de kwaliteit van de wijnen aanzienlijk verbeterd, met als uitgangspunt de waardevolle traditionele druivenrassen van de streek. De juiste druivenrassen op het juiste perceel. Een aantal DOC’s kan worden samengevoegd, er zijn er simpelweg te veel die op elkaar lijken. Ze ontstonden door plaatselijke politiek en door de rivaliteit tussen dorpen en gemeentes (vergelijk de hoogte van kerktorens). Maar er is nog een lange weg te gaan: van de in Puglia geproduceerde wijn wordt slechts 30% in de streek zelf gebotteld. En het woord Puglia mag vreemd genoeg volgens de wet niet op het etiket staan.

Wellicht is Apulia een alternatief?

Voor de beschrijving van de te proeven wijnen zijn de teksten van producenten en verdelers gebruikt, welke door Kees Weijters zijn gebundeld . De puntentelling aan het einde van elke beschrijving is het gemiddelde van alle proevers.

1 . Verdeca 2016 Mocavero IGP Puglia
Het gebied: Apulië

Apulië, de hak van de Italiaanse laars, maakt furore.. Het is een perfecte streek voor de wijnbouw, vanwege het milde klimaat in combinatie met een bij tijden frisse wind van zee. Het behoeft weinig uitleg dat de druiven onder de zonnige omstandigheden hier een perfecte rijpheid ontwikkelen. Sterker nog, vanwege de krachtige zonneschijn worden hier druivenrassen gebruikt die in dat opzicht een extra stootje kunnen verdragen. En dat maakt de wijnen uit deze streek ook weer extra aantrekkelijk. Deze eigen druiven zijn beter in staat om in de hitte toch voldoende zuren en frisheid te behouden.
Paradepaardje van de streek is de Primitivo druif, waarvan bij onderzoek van de Universiteit van Davis in Californië werd vastgesteld dat het dezelfde druif zou zijn als het Californische succesnummer Zinfandel. De beide druiven vinden hun oorsprong in de Kroatische Crljenak, zo is inmiddels vastgesteld. Het heeft de Primitivo een prettige steun in de rug gegeven en sommige producenten noemen de wijn zelfs Zinfandel. Dit overigens tot ergernis van de Californische producenten, die het alleenrecht op de enige eigen druif alsnog dreigen kwijt te raken.
Tweede interessante druif hier is de Negroamaro, de belangrijkste druif van de grote herkomstgebieden van de hak van de laars, zoals onder andere Salice Salentino. Het is een druif die een eigen willetje heeft en bepaald karaktervolle wijnen oplevert. Niet voor niets betekent Negroamaro ‘donkere donker ’.. Het is dan ook van groot belang om Negroamaro laat te oogsten, op het moment dat de druiven werkelijk volkomen rijp zijn. Soms laat met de druiven na de oogst drogen, om wijnen te maken met meer kracht, zwoelheid en diepte.
De fraaie wijnen die deze streek inmiddels voortbrengt, trekken internationaal de aandacht. En dat niet alleen, het zorgt er ook voor dat steeds meer wijnmakers van internationale allure naar deze streek trekken, om hier zeer fraaie wijnen te maken, zodat de reputatie alleen maar nog beter wordt.

Het wijnhuis: Mocavero
Mocavero is een van de uitstekende wijnbedrijven die we vinden in de provincie Salerno. Het bedrijf werd in 1950 opgericht door Tommaso Congedo. Hij bouwde het in de loop der jaren op samen met zijn neef (oomzegger), Pietro Mocavero. Deze was verantwoordelijk voor de vernieuwing van de wijngaarden en de aanpassing van de kelder aan de moderne techniek. Pietro Mocavero heeft twee zoons, Francesco en Marco, die zijn werk sinds 1987 geleidelijk hebben overgenomen. Francesco heeft de leiding over het bedrijf, zijn broer Marco is verantwoordelijk voor de wijnproductie. Daarmee is op dit moment de derde generatie van de familie verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van dit familiebedrijf in Monteroni di Lecce, in het hartje van de regio Salerno. Er wordt een fraaie serie wijnen gemaakt, die een verbintenis vormt tussen de traditie van de streek en de moderne wijncultuur. Bij de rode wijnen en de rosé heersen de klassieke, bekende druiven van de streek: Negroamaro, Montepulciano, Malvasia Nera en Primitivo. Een bewuste en belangrijke keuze voor de authenticiteit van de grote wijnen en druiven van deze streek. Wit wordt hier gemaakt van de eigentijdse, uit Frankrijk afkomstige Chardonnay.
De broers Mocavero hebben zich toegelegd op een steeds verdere verbetering van de kwaliteit van de wijnen. De druiven zijn afkomstig van veelal oudere wijngaarden en worden geplukt als ze perfect rijp zijn. De wijnen zijn zonder uitzondering mooi krachtig en intens van karakter, waarbij het fruit echter ook nadrukkelijk aanwezig is. Prachtige, diepgekleurde wijnen, ware visitekaartjes van het nieuwe Puglia.

De wijngaard

Plaats: Locorotondo
Ligging: 400m
Bodem : kalkachtig
Opbrengst: 60hl/ha
Snoeimethode: Alberello Pugliesi = struik

De Wijn
Na ontsteling volgt 12 uur maceratie bij 20 gr C , dan een lichte persing en toevoeging van gisten vervolgens gisting bij 20 gr C
Opslag in roestvrijstalen tanks
Na dubbele filtering door cellulose en membranen volgt botteling
Verkoop 5 maanden na de oogst.
Alcohol : 13 %. Zuren 3,50 gr Restsuiker 1,5 gr p/l
Gemiddelde waardering: 13,9/20

2. Fiano 2015 Altemura IGT Salento Puglia

Producent : Zonin

Weinig mensen weten dat de Fiano-wijnstok al in de dertiende en zestiende eeuw bekend was bij Frederik II van Zwaben en Charles I van Anjou en dat hij in Salento werd verbouwd. De familie Zonin is hersteld van de vergetelheid en vindt in het land van Masseria Altemura een ideaal microklimaat om te bewijzen dat je zelfs in Puglia een wit van excellentie kunt krijgen. Het herstel van rassenklonen was niet gemakkelijk, maar het resultaat is een verheugende glimp van de wijngeschiedenis in de fles. De sensorische balans, tussen amandel-, oranjebloesem-, perzik- en aromatische kruiden is een duik in de unieke habitat tussen de twee zeeën. De Ionische en Adriatische gevoel in de mond, daalde in verfijnde zoute en minerale tonen en in een frisse en elegante frisheid. Dankzij de schitterende reflecties kan het worden gedefinieerd als het goud van Salento

POINTS OF INTEREST
Reflective limestone fragments warm the grapes.

Het landgoed
De geschiedenis van het landgoed dateert vanaf de 4 eeuw het werd in 2000 door de familie Zonin aangekocht en in volle glorie hertsteld
Het is 300 ha groot waarvan 150 ha beplant is met druivenstokken het heeft een ondergrondse rivier
Masseria betekent Clos
Het ligt 300m boven de zeespiegel en de grond bestaat uit klei en kalkachtig gravel
De snoeimethode die wordt toegepast is de Gyuot simple .
Klimaat : zeeklimaat warm overdag koele nachten en noordelijke winden
Opbrengst : 55 hl per hectare
Druiven :: Primitivo, Negroamaro, Aglianico and Fiano.


Wijn;
De druiven worden machinaal ge plukt en de vergisting vindt plaats bij 18 tot 20 graden .
De opvoeding van de wijn is 6 maanden inox vaten en 3 maanden op fles
Alcohol 13 %
Gemiddelde waardering: 14.0/20

3. Greco . Feudi di San Gregorio. DOCG Greco di Tufo Campanie.
Campanie ligt aan de west kust recht tegenover Puglia dat aan de oost kust ligt ter hoogte van Napels
Wijngaard areaal 2664 HA en een totale productie van 155000HL waarvan 64 % rood en dus 36 % wit .
Belangrijkste druivensoorten
Rood : Aglianico en Piedirosso Wit: Greco , Falanghina en Biancolella
Een andere bekende wijn uit dit gebied is de Lacryma Christi
Wijn huis :Feudi di San Gregorio

Fakten
Gründungsjahr: 1986
Eigentümer: Antonio Capaldo
Agronom: Pierpaolo Sirch und Marco Simonit
Jahresproduktion: ca. 3.500.000 Flaschen
Rebfläche: ca. 250 Hektar
Konventioneller Anbau

Wijn:
Gisting : bij 16/18 gr C in roestvrijstalen tanks
Oudering : 4 maanden in dezelfde tanks waarbij de wijn steeds in contact blijft met de lie
Smaak : Pittige mineraliteit typisch voor druiven geteeld op tufsteen gevolgd door zachte tonen van balsamico.
Gemiddelde waardering: 14.2/20

4. Negro Amaro 2015 Varvaglione IGP Salento Puglia
Wijngoed : Eigendom van de familie Varvaglione sinds 1921
Opp : 120 ha maar om de productie 3.700.000 flessen te kunnen maken worden er druiven van betroeuwbare leverancies uit een gebied van 1500 ha ingekocht
Druiven : 12 soorten zowel wit als rood en export naar 60 landen

Wijn:
Negro amaro wordt uitgelegd als : zwart en zwart , amaro zou van het griekse mavros komen en niet van bitter.
Snoeiwijze : struik.
Alc: 12,5 %
Opbrengst: 8000-9000 kg per ha
Opvoeding : 3 maanden op vaten van frans eiken
Gemiddelde waardering: 14,1/20

5. Primitivo Papale Linea Oro2013 Varvaglione Doc Primitivo di Manduria Puglia
De Papale is het vlaggeschip van het bedrijf en werd voor het eerst gemaakt in 2011 ter gelegenheid van het 90 jarig jubileum van het bedrijf
Alc: 14,5 %
De snoeivorm is de struik en de druiven worden met de hand geplukt
Opbrengst:: 6000 kg per ha
Opvoeding : 10 maanden in vaten van frans eiken en barriques van amerikaans eiken
Gemiddelde waardering: 16,0/20

6. Nero di Troya Puer Apuliae 2010 . Rivera. DOC Castel del Monte Puglia
PUER APULIAE 2010 is geen DOCG maar DOC

Castel del monte was alleen DOC rondom het plaatsje Andria maar in 2011 zijn er binnen het gebied drie DOCG’s gedefineerd : bambino nero( min 90%), Rosso Riserva ( 65% Nero Di Troia) Nero di troia Riserva ( min 90%)

en ook deze wijn zou in 2011 gepromoveerd zijn Docg Nero di Troia riserva beslaat 58 ha en geeft een opbrengst van 3712 hl hetgeen gemiddeld op 60hl/ha opleverd.
De oudering moet minimaal 2 jaar zijn waarvan 1 jaar op hout

Wijngoed
De eigenaar van Rivera – de familie Corato behoort tot een kleine groep van fameuze wijnmakers en zit als enige vertegenwoordiger van de regio Apulië in de in “Istituto Grandi Marchi” (www.istitutograndimarchi.com). In dit instituut zitten de 19 meest prestigieuze Italiaanse wijnproducenten zoals Antinori, Gaja, Biondi Santi, Masi, Sassicaia, Pio Cesare, Tasca d’Almerita, Lungarotti,Lageder, Jermann om er zo een aantal te noemen.De familie Corato is in 1900 gestart met het planten van wijnstokken maar eerst in de tweede wereld oorlog is men gestart met het maken van wijn.

Grond : bestaat uit kalk en tufsteen
Het wijngoed is 75 ha groot en ligt ongeveer 200m boven de zeespiegel
De productie van 25 verschillende wijnen bedraagt 1.200000 flessen en dus wordt een gedeelte van de daarvoor benodigde druiven ingekocht

Wijn
Puer Apuliae betekent “Zoon van Apulië” oftewel zoon van Puglia en zo heette Frederik II van Swabia, de 13de eeuwse keizer van het Heilige Romeinse Rijk, die zoveel van deze regio hield en hield daar steevast zijn zomervakantie en heeft daar het majestueuze Castel del Monte gebouwd. Dit onuitwisbare gedenkteken voor de gehele mensheid is ook het thema van de Puer Apuliae.Deze wijn van Rivera is het vlaggenschip is voor 100% een wijn gemaakt van de inheemse druif van Puglia de “Nero di Troia”. De Nero di Troia is een wijn met zeer veel potentie. De druif heeft een late rijping en dikke huid die rijk is aan tannines en anthocyanines. De druif produceert wijnen met een elegant boeket en een hint van viooltjes met een opvallende structuur die een langverouderingspotentieel mogelijk maakt.

De druiven voor Puer Apuliae komen van Rivera’s oudste wijngaarden. Het is een moderne wijn met karakter en elegantie.

De gisting vindt plaats in roestvrij staal gedurende 20 dagen bij 20 ° C en daarna mag de wijn rijpen gedurende 14 maanden in barriques van nieuw frans eiken en krijgt daarna nog minimaal 12 maanden flesrijping .

Proefnotitie : In het glas heeft de Puer Apuliae een diepe, ondoordringbare paarsrode kleur. In de neus ruiken we intense, frisse aroma’s van donkere bessen, steranijs en viooltjes. In de mond is deze full bodied wijngeconcentreerde met fijne smaakjes in het gehemelte, met pittig zwart bessenfruit. De wijn heeft goede tannines maar ook nog een goede zuurgraad. Dit tezamen zorgt voor een elegante wijn met mooie lagen en een fraaie afdronk. De wijn heeft in 2017 van Decanter 92/100 punten gekregen.
Gemiddelde waardering: 15,5/20

7. Aglianico Feudi di San Gregorio 2011 DOCG Taurasi Campanie
Docg Taurasi Ligt op 50 km ten noord oosten van Napels in de heuvels van Avellino op 400 m boven zeespiegel het gebied kreeg zijn doc status in 1970 en promoveerde in 1993 to DOCG.
De wijnen moeten voor minstens 85 % van de aglianico druif uit de provincie Avellino gemaakt zijn voor de rest kunnen een aantal andere locale druiven gebruikt worden zoals de Piedirosso
De wijnen moeten drie jaar ouderen waarvan 1 jaar op houten vaten. Riservas 18 maanden
De wijn wordt ook wel de barolo van het zuiden genoemd en hebben een erg goed bewaar potentieel tot wel 20 jaar . Ondanks hun grote consentratie en tannine gehalte zijn ze goed in balans en hebben finesse

Bodem : Vulkanisch, zandsteen en kleiachtige gravel
Vinificatie : Inweking en gisting gedurende 3 weken in inox vaten gevolgd door 18 maanden oudering in medium getoaste vaten van frans eiken daarna 9 maanden op fles Grape
Druif :Aglianico 100%
Proefnotitie : Zwart fruit : Kersen vanille anijs kaneel nootmuskaat
Food match
Ideal with steak, venison
An excellent wine for drinking with the finest roasted red meats and poultry, braised in Aglianico
Critical Acclaim
RP 91 Robert Parker’s Wine Advocate
WE 91 Wine Enthusiast
WS 90 Wine Spectator

Drink now through 2026.
Druif : 100 % aglianico
Gisting: 21 dagen in roestvrijstalen tanks
Oudering:18 maanden in barriques van frans eiken en 9 maanden op fles.
Gemiddelde waardering:15,3/20

8. Aglianico Repertorio 2014 Cantine del Notaio. DOC Aglianico del Vulture . Basilicata.
Basilicata : Klein wijngebied ligt tussen Puglia en Campanie ghet heeft een DCOG A del V superiore en een DOC A del V
Wijnbouw areaal is 53 ha en er wordt 708hl wijn geproduceerd.
Ligging : 450- 600 M en een wild en ruig landschap, Weinig interessant gebied behalve de Aglianico o del vulture ten noorden van de stad Potensa op de hellingen van de oude vulkaan Vulture deze wijn moet minimaal 12 maanden ouderen.
IL REPERTORIO 2014
Wijnhuis: Cantine del Notaio
Aan de voet van de inactieve Vulture vulkaan ligt Cantine del Notaio. Kleinzoon Gerardo Giuratrabocchetti zet hier op biodynamische wijze het werk voort dat zijn grootvader ooit is begonnen. De grond bestaat uit mineralen en oude vulkanische lavagrond en vanwege grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht krijgen we rijp fruit en aangename zuren die mooi in balans zijn.
Deze il Repertorio is de tweede in een reeks van vier van dit huis, allen gemaakt van de aglianicodruif die typisch is voor deze streek.

Opp: 30 ha.
De Wijn
Druif 100% aglianico
Classificatie DOC
Alcohol 14,5%
Vinificatie, rijping De druiven worden handmatig geplukt halverwege oktober. Rijping gedurende 12 maanden in Frans eiken barriques, opgeslagen in de natuurlijke tufsteen grotten van het wijnhuis.

Biologisch ja, biodynamisch
Smaaktype stevig & elegant
Awards 3 rode glaasjes Gambero Rosso voor de 2012!
Wijn & Spijs Gaat goed samen met rood vlees, geroosterd vlees en met wild.
Gemiddelde waardering: 15,2/20*

  • *Een groep heeft geen waardering gegeven voor deze wijn: vlezig en niet helder in de kleur,, wel goed in de neus maar zeer sterk tegenvallend in de mond, rare bijsmaak.
    Kortom: een zeer geslaagde wijnproefavond in een tijdelijk proeflokaal waar de voorbereidingen van het naderende carnaval hoorbaar waren.
    Als afsluiting werd nagekaart onder het genot van heerlijke hapjes en een wijntje.

 


  • -

Bailliage Maestricht – Proefverslag vrijdag 15 december 2017

Bring on the Bubbly.
Mousserende wijn en nougat was het thema van onze december proeverij.

Veel leden waren verbaasd over het thema en vroegen zich ook af waar deze toch wel heel bijzondere combinaties vandaan kwamen. Tijdens ons bezoek aan JC le Roux in Stellenbosch ontdekte ik dat men aldaar die combinatie als proeverij aanbood. Dit sprak mij aan en leek mij zeker het proberen waard. Om een zo goed mogelijke combinatie te vormen had ik nougat uit diverse landen gekocht. Een zachte, ambachtelijk gemaakte nougat met gedroogd citrusfruit en rijpe bosvruchten uit noord Italië, een harde Spaanse Turrón en natuurlijk de ons meer bekende zachte nougat uit Montélimar.

Bij alle wijnen, met uitzondering van een wijn, was er sprake van een tweede gisting op de fles, de zogenaamde “Methode Traditionnelle”.

De eerste wijn van deze avond, een Sekt, kwam van Weingut Lehnert Veit uit Neumagen Dhron aan de Moezel. Gecombineerd met de Italiaanse nougat met gedroogd citrusfruit. Een heldere, goudgele kleur. Fijne gecentreerde belletjes. In de neus, citrus, groene appel, bloemig een echte Rieslingsekt. Schonend, rijpe appels met een klein bittertje in de afdronk.

Edition Adèle 2011 van Sektkellerei Szigeti uit Burgenland Oostenrijk was de tweede wijn. Een Brut Blanc de Blancs gemaakt van 100% Chardonnay. Deze sekt werd geproduceerd voor het heuglijke feit dat het schilderij van Gustav Klimpt “Adèle” sinds 2001 te bezichtigen is in de Neue Galerie in New York. Deze sekt had een goudgele kleur, de mousse was fijn. Rijp fruit, gist en citrus in de neus. De binnenkomst was mond vullend, rijke mousse, citrus, fris, perzik en tropisch fruit. De afdronk was aangenaam.

De derde wijn kwam uit het ’s werelds oudste wijngebied voor mousserende wijn, Limoux. Antech Cuvée Emotion AOC Crémant de Limoux is een cuvée: 68% Chardonnay, 20% Chenin, 10% Mauzac en 2% Pinot Noir. De kleur was helder met een lichte roze zweem. Weinig mousse. In de neus; een duidelijke geur van Pinot Noir was waarneembaar, ‘tropisch’ fruit. Een volle binnenkomst met rijp fruit en een klein zoetje in de afdronk. Een perfecte combinatie met de zachte Italiaanse nougat met bosvruchten.

Van Parés Baltà uit de Penedès proefden wij een Cava van 100% Grenache. De druiven voor de Rosa Cusiné 2012 komen van een wijngaard Planes de Torrelles (Finca les Torres); deze ligt op hoogte van 670 meter boven zeeniveau. Parès Baltà is Demeter gecertificeerd. Productie: 3767 flessen. De kleur is rosé met een mooie fijne mousse. In de neus gekonfijt fruit, kersen framboos, aardbeien. De binnenkomst is rijkelijk, rode fruittonen, framboos, aardbeien en een lichte aardsheid worden geproefd. Een perfecte combinatie met de harde Spaanse Turrón.

De enige uitzondering van de avond was de Blanquette méthode ancestrale, doux en fruité van Antech uit Limoux.
Methodé ancestrale is een ‘oeroude’ méthode om een mousserende wijn te produceren. Belangrijkste verschil tussen méthode ancéstrale en de méthode traditionelle is dat bij de méthode ancéstrale maar één gisting plaats vindt. Deze gisting wordt onderbroken door de most terug te koelen naar 0 graden. Aansluitend wordt de wijn gefilterd en gebotteld. Zodoende ontstaat er een natuurlijk zoete wijn met een alcoholpercentage van 6,5%. De kleur was helder, lichtgeel. In de neus zuurstokken, aards. In de mond, rijpe ananas, zuurstokken, gele rijpe golden delicious. Een rijpe zoete afdronk. Met de zachte nougat uit Montélimar was dit een goede combinatie.

Natuurlijk mocht een echte Champagne op deze avond vol “Bubbles” niet ontbreken.
Van het champagnehuis Chassenay d’Arce proefden wij de Cuvée Première Brut. Een cuvée van 60% Pinot Noir en 40% Chardonnay. Deze cuvée wordt enkel in de beste oogstjaren geproduceerd. Duur van de tweede gisting: 36 maanden, dosage 9 gr/l. Heldere licht geel van kleur. Fijne mousse. Binnenkomst, mooie mousse, rijp fruit, honing en mooie citrustonen. Goede combinatie met de versgebakken Biscuits Roses de Reims.

Champagne de Castellane Brut uit Épernay een cuvée van de drie champagne druiven: 35% Chardonnay, 35% Pinot Noir en 30% Pinot Meunier. Tweede gisting: minimaal 24 maanden. Dosage: likeur 9g/l suiker, Chardonnay en Pinot Noir. Goudgele kleur met een mooie, gecentreerde mousse. In de neus mineralen, krijt, rijp rood fruit, floraal en appel. In de mond, mooie volle mousse, levendig, rijp rood fruit, lichte gisttonen en citrusvruchten.

De laatste mousserende wijn van deze avond kwam van het wijnhuis Ca’del Bosco DOCG Franciacorta uit Lombardije. Een cuvée van 75% Chardonnay, 10% Pinot Bianco en 15% Pinot Nero. Tweede gisting op fles: 28 maanden. Prachtige goudgele kleur en een mooie mousse. In de geur, toast, gist, rijpe perzik en golden delicious. Verfijnde mousse bij binnenkomst. Aroma’s van appels, mineraliteit: vuursteen, citrus; een wijn met een lange, schonende afdronk met een klein bittertje.

Onder het genot van een heerlijk kaasbuffetje werden enkele flessen rode wijnen geopend en werd er nog enthousiast nagepraat over deze laatste, maar wel zo bijzondere proefavond van het jaar 2017.

Erica Moonen


  • -

“de heerlijckheit Hoorne” verslag nieuwjaarstreffen 2018

 

Nieuwjaarstreffen 14 januari 2018

                        Bailliage “de heerlijckheit Hoorne”

 

Dit jaar waren we te gast bij Restaurant “ OH 30 “ in Weert

November 2014 openden Elvira en Emile Maessen met ontzettend veel energie

en trots de deuren van restaurant OH30.

 

                             

Vanaf 12.00 uur werden we verwelkomd met een mooi glas mousserende wijn van domein Aldeneijck, een pinot brut.

 

Tijdens het openingswoord door onze Bailli Marian van Pol kregen twee leden van onze bailliage een mooie fles wijn aangebonden.

Math Gielkens omdat hij 25 jaar lid is van ons genootschap.

Wim Ophelders omdat hij het diploma S.D.E.N. (Stichting Dranken Examens en Normering)  niveau 3 met goed gevolg heeft afgesloten.

Wim Gefeliciteerd! Math bedankt voor je bijdrage die je in de afgelopen 25 jaar voor ons genootschap hebt geleverd.

 

Hierna volgde het verrassingsmenu.

Amuses.

Voorgerecht:

Een compositie van kreeft

of

een steak tartaar.

Met als wijn:

Sensale – Grillo – Sicilië

Tussengerecht:

Een compositie van coquille  

of  patrijs.

 Met als wijn:

 

 

Bij de coquille: Via Edetana – Garnacha/Viognier uit Spanje

Bij de patrijs: La Cuna de la poesia rosé – Garnacha uit spanje

 

 

 

 

 

 

Hoofdgerecht:

Een gerecht van rundvlees

of

Een gerecht van zeebaars.

Met als wijn:

Bij het rundvlees: Palena – Carmenere reserva uit Chili

Bij de zeebaars: Via Edetana – Garnacha/Viognier uit Spanje

Dessert:

Een zoet dessert op basis van banaan

of

Een kaasplateau.

Met als wijn:

Bij het zoete desset: Chateau du Haut Mayne – Semillon uit Frankrijk

Bij het kaasplateau: Graham’s Port Ruby of Tawny

 

 

Het was al met al en sfeervol en gezellig nieuwjaarstreffen.                                                         

foto’s Fr@Be

Annie Peulen – van Bree

 

 

 

 


  • -

Nieuwjaarsdiner Bailliage Oost-Brabant 14-1-2018

Is het gebrek aan creativiteit, is het gemakzucht of desinteresse , Neen absoluut niet.
De reden dat wij er een traditie van maken ons Nieuwjaarsdiner bij “OLIJF” in Nuenen te vieren komt door de geweldige gastvrijheid en kwaliteit van het diner. Verslag Dick Jager


De met zorg uitgezochte bijpassende wijnen bij een diner waar je een sterrenkok achter verwacht.
En ook dit jaar wist Danny ( De eigenaar van het restaurant) ons weer in een zeer goede stemming te brengen met zijn prachtige en heerlijke creaties.
Bij ontvangst een Prosecco
Kees Weijters heet ons welkom en de goede wensen voor het verenigingsjaar 2018 worden uitgewisseld.
Daarna zoeken we onze tafelgenoten op en gaan genieten van de volgende combinaties:
Voorgerecht: Buratta, het is een streekgerecht met een basis van Mozerella daarbij Gepofte tomaatjes, Linten van groene asperges, Aceto Balsamico, Olie van Basilicim en een krokant strooisel van gebakken broodkruim met ansjovis .
De wijn : Bianco d’Alessano “ELFO’ Apollonio IGT Salento uit Puglia. De wijn is niet zoet maar gul en rijp met zilte tonen van de zee.


Tussengerecht 1.
Kabeljauw zacht gegaard, met een Tapenade van zongedroogde tomaatjes,Crunsh van zwarte olijven,bereidingen van winter postelein.
Wij drinken hierbij een Giba Bianco ,100% Vermentino di Sardegna. Deze wijn uit Sardinie is puur en zuiver ,jaar 2008. De wijn heeft geconcentreerde krokante zuren die een mooie balans vormen met de kabeljauw.


Tussengerecht2;

Fregula, Het is Risotto met een compote van aubergine en knoflook, geconfijte eendenbout, gebakken beukenzwammen,,uitgebakken pancette (buikspek).
We proeven een Negroamaro “ELFO’Apollonio IGT Salento. Deze druif vormt veel blad om de vrucht tegen de zon te beschermen. De wijn is vol zwart fruit met ,bramen kersen en kruidigheid met een mooi bittertje wat het geheel complex maakt ,de wijn heeft op RVS gelegen.


De avond gaat geanimeerd naar het hoofdgerecht dat bestaat uit Wildzwijn , een prachtig stuk filet ,mooi rosé van binnen , gebakken artisjok en artisjok crème ,gekaramelliseerde meloeske, jus van salie. De geschonken wijn ,geoogst in 2008, een Nocte Terra dei Re., DOC Aglianico del Vulture. Een wijn uit Basilicata, uit een vulcanisch gebied . Het is de Barolo van het Zuiden ,een fantastische wijn . Wat een weelde om dit in het glas te krijgen met zo’n mooi gerecht!

We komen bij het nagerecht
Een mooie compositie voor de lekkerbekken van Ricotta & Choco met Amandel
De Negroamaro “Mater Terra”Passito Apollonio IGT Salento is een complexe wijn geen overheersend zoet maar een evenwicht van smaak sensaties ,zoals ook dit nagerecht ons voorbereid als een nocturne naar een afsluiting met koffie en Pasticciotti.

Na dit prachtige menu willen sommige leden al voorstellen bij “OLIJF’voor de komende 5 jaar ons Nieuwjaarsdiner te reserveren.
Het was GRANDIOOS en Bailli Kees Weijters bedankt Danny en de keukenbrigade in lovende bewoordingen , we nemen afscheid met mooie herinneringen aan deze avond. Zij hebben een gulle hand van de penningmeester verdiend.


Aankomende activiteiten

mrt
14
do
19:45 Oost-Brabant: Bailli proeverij P...
Oost-Brabant: Bailli proeverij P...
mrt 14 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Bailli proeverij Portugal @ Activiteitencentrum 't Slot  | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Portugal Het reisdoel voor de reeds volgeboekte wijnreis 2019. Onze Bailli’s hebben voor u de mooiste wijnen gekozen voor deze Portugal proeverij, om alvast te genieten van al; het moois wat dit land, buiten de
mrt
20
wo
19:45 Bois le Duc – Thema proeverij Zu...
Bois le Duc – Thema proeverij Zu...
mrt 20 @ 19:45 – 22:30
Themaproeverij over Zuid-Afrika, verzorgd door onze confrère Neelsjan Albertus.
apr
10
wo
19:45 Bois le Duc – Thema proeverij mo...
Bois le Duc – Thema proeverij mo...
apr 10 @ 19:45 – 22:30
Thema proeverij mousserende wijnen, verzorgd door Wijnhandel Luc van Boort
apr
11
do
19:45 Oost-Brabant: Thema proeverij Ch...
Oost-Brabant: Thema proeverij Ch...
apr 11 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Thema proeverij Chardonnay @ Activiteitencentrum 't Slot  | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Thema wijnproeverij “Chardonnay” het is de naam van de druif en bijna een algemene term: doe maar een chardonnaytje…..maar wat zijn de mooiste wijnen, van welke gebieden, de groendsoort, het klimaat, de wijnmaker? we proberen