Proefverslagen & nieuws

  • -

Bailliage Maestricht – Proefverslag vrijdag 15 december 2017

Bring on the Bubbly.
Mousserende wijn en nougat was het thema van onze december proeverij.

Veel leden waren verbaasd over het thema en vroegen zich ook af waar deze toch wel heel bijzondere combinaties vandaan kwamen. Tijdens ons bezoek aan JC le Roux in Stellenbosch ontdekte ik dat men aldaar die combinatie als proeverij aanbood. Dit sprak mij aan en leek mij zeker het proberen waard. Om een zo goed mogelijke combinatie te vormen had ik nougat uit diverse landen gekocht. Een zachte, ambachtelijk gemaakte nougat met gedroogd citrusfruit en rijpe bosvruchten uit noord Italië, een harde Spaanse Turrón en natuurlijk de ons meer bekende zachte nougat uit Montélimar.

Bij alle wijnen, met uitzondering van een wijn, was er sprake van een tweede gisting op de fles, de zogenaamde “Methode Traditionnelle”.

De eerste wijn van deze avond, een Sekt, kwam van Weingut Lehnert Veit uit Neumagen Dhron aan de Moezel. Gecombineerd met de Italiaanse nougat met gedroogd citrusfruit. Een heldere, goudgele kleur. Fijne gecentreerde belletjes. In de neus, citrus, groene appel, bloemig een echte Rieslingsekt. Schonend, rijpe appels met een klein bittertje in de afdronk.

Edition Adèle 2011 van Sektkellerei Szigeti uit Burgenland Oostenrijk was de tweede wijn. Een Brut Blanc de Blancs gemaakt van 100% Chardonnay. Deze sekt werd geproduceerd voor het heuglijke feit dat het schilderij van Gustav Klimpt “Adèle” sinds 2001 te bezichtigen is in de Neue Galerie in New York. Deze sekt had een goudgele kleur, de mousse was fijn. Rijp fruit, gist en citrus in de neus. De binnenkomst was mond vullend, rijke mousse, citrus, fris, perzik en tropisch fruit. De afdronk was aangenaam.

De derde wijn kwam uit het ’s werelds oudste wijngebied voor mousserende wijn, Limoux. Antech Cuvée Emotion AOC Crémant de Limoux is een cuvée: 68% Chardonnay, 20% Chenin, 10% Mauzac en 2% Pinot Noir. De kleur was helder met een lichte roze zweem. Weinig mousse. In de neus; een duidelijke geur van Pinot Noir was waarneembaar, ‘tropisch’ fruit. Een volle binnenkomst met rijp fruit en een klein zoetje in de afdronk. Een perfecte combinatie met de zachte Italiaanse nougat met bosvruchten.

Van Parés Baltà uit de Penedès proefden wij een Cava van 100% Grenache. De druiven voor de Rosa Cusiné 2012 komen van een wijngaard Planes de Torrelles (Finca les Torres); deze ligt op hoogte van 670 meter boven zeeniveau. Parès Baltà is Demeter gecertificeerd. Productie: 3767 flessen. De kleur is rosé met een mooie fijne mousse. In de neus gekonfijt fruit, kersen framboos, aardbeien. De binnenkomst is rijkelijk, rode fruittonen, framboos, aardbeien en een lichte aardsheid worden geproefd. Een perfecte combinatie met de harde Spaanse Turrón.

De enige uitzondering van de avond was de Blanquette méthode ancestrale, doux en fruité van Antech uit Limoux.
Methodé ancestrale is een ‘oeroude’ méthode om een mousserende wijn te produceren. Belangrijkste verschil tussen méthode ancéstrale en de méthode traditionelle is dat bij de méthode ancéstrale maar één gisting plaats vindt. Deze gisting wordt onderbroken door de most terug te koelen naar 0 graden. Aansluitend wordt de wijn gefilterd en gebotteld. Zodoende ontstaat er een natuurlijk zoete wijn met een alcoholpercentage van 6,5%. De kleur was helder, lichtgeel. In de neus zuurstokken, aards. In de mond, rijpe ananas, zuurstokken, gele rijpe golden delicious. Een rijpe zoete afdronk. Met de zachte nougat uit Montélimar was dit een goede combinatie.

Natuurlijk mocht een echte Champagne op deze avond vol “Bubbles” niet ontbreken.
Van het champagnehuis Chassenay d’Arce proefden wij de Cuvée Première Brut. Een cuvée van 60% Pinot Noir en 40% Chardonnay. Deze cuvée wordt enkel in de beste oogstjaren geproduceerd. Duur van de tweede gisting: 36 maanden, dosage 9 gr/l. Heldere licht geel van kleur. Fijne mousse. Binnenkomst, mooie mousse, rijp fruit, honing en mooie citrustonen. Goede combinatie met de versgebakken Biscuits Roses de Reims.

Champagne de Castellane Brut uit Épernay een cuvée van de drie champagne druiven: 35% Chardonnay, 35% Pinot Noir en 30% Pinot Meunier. Tweede gisting: minimaal 24 maanden. Dosage: likeur 9g/l suiker, Chardonnay en Pinot Noir. Goudgele kleur met een mooie, gecentreerde mousse. In de neus mineralen, krijt, rijp rood fruit, floraal en appel. In de mond, mooie volle mousse, levendig, rijp rood fruit, lichte gisttonen en citrusvruchten.

De laatste mousserende wijn van deze avond kwam van het wijnhuis Ca’del Bosco DOCG Franciacorta uit Lombardije. Een cuvée van 75% Chardonnay, 10% Pinot Bianco en 15% Pinot Nero. Tweede gisting op fles: 28 maanden. Prachtige goudgele kleur en een mooie mousse. In de geur, toast, gist, rijpe perzik en golden delicious. Verfijnde mousse bij binnenkomst. Aroma’s van appels, mineraliteit: vuursteen, citrus; een wijn met een lange, schonende afdronk met een klein bittertje.

Onder het genot van een heerlijk kaasbuffetje werden enkele flessen rode wijnen geopend en werd er nog enthousiast nagepraat over deze laatste, maar wel zo bijzondere proefavond van het jaar 2017.

Erica Moonen


  • -

“de heerlijckheit Hoorne” verslag nieuwjaarstreffen 2018

 

Nieuwjaarstreffen 14 januari 2018

                        Bailliage “de heerlijckheit Hoorne”

 

Dit jaar waren we te gast bij Restaurant “ OH 30 “ in Weert

November 2014 openden Elvira en Emile Maessen met ontzettend veel energie

en trots de deuren van restaurant OH30.

 

                             

Vanaf 12.00 uur werden we verwelkomd met een mooi glas mousserende wijn van domein Aldeneijck, een pinot brut.

 

Tijdens het openingswoord door onze Bailli Marian van Pol kregen twee leden van onze bailliage een mooie fles wijn aangebonden.

Math Gielkens omdat hij 25 jaar lid is van ons genootschap.

Wim Ophelders omdat hij het diploma S.D.E.N. (Stichting Dranken Examens en Normering)  niveau 3 met goed gevolg heeft afgesloten.

Wim Gefeliciteerd! Math bedankt voor je bijdrage die je in de afgelopen 25 jaar voor ons genootschap hebt geleverd.

 

Hierna volgde het verrassingsmenu.

Amuses.

Voorgerecht:

Een compositie van kreeft

of

een steak tartaar.

Met als wijn:

Sensale – Grillo – Sicilië

Tussengerecht:

Een compositie van coquille  

of  patrijs.

 Met als wijn:

 

 

Bij de coquille: Via Edetana – Garnacha/Viognier uit Spanje

Bij de patrijs: La Cuna de la poesia rosé – Garnacha uit spanje

 

 

 

 

 

 

Hoofdgerecht:

Een gerecht van rundvlees

of

Een gerecht van zeebaars.

Met als wijn:

Bij het rundvlees: Palena – Carmenere reserva uit Chili

Bij de zeebaars: Via Edetana – Garnacha/Viognier uit Spanje

Dessert:

Een zoet dessert op basis van banaan

of

Een kaasplateau.

Met als wijn:

Bij het zoete desset: Chateau du Haut Mayne – Semillon uit Frankrijk

Bij het kaasplateau: Graham’s Port Ruby of Tawny

 

 

Het was al met al en sfeervol en gezellig nieuwjaarstreffen.                                                         

foto’s Fr@Be

Annie Peulen – van Bree

 

 

 

 


  • -

Nieuwjaarsdiner Bailliage Oost-Brabant 14-1-2018

Is het gebrek aan creativiteit, is het gemakzucht of desinteresse , Neen absoluut niet.
De reden dat wij er een traditie van maken ons Nieuwjaarsdiner bij “OLIJF” in Nuenen te vieren komt door de geweldige gastvrijheid en kwaliteit van het diner. Verslag Dick Jager


De met zorg uitgezochte bijpassende wijnen bij een diner waar je een sterrenkok achter verwacht.
En ook dit jaar wist Danny ( De eigenaar van het restaurant) ons weer in een zeer goede stemming te brengen met zijn prachtige en heerlijke creaties.
Bij ontvangst een Prosecco
Kees Weijters heet ons welkom en de goede wensen voor het verenigingsjaar 2018 worden uitgewisseld.
Daarna zoeken we onze tafelgenoten op en gaan genieten van de volgende combinaties:
Voorgerecht: Buratta, het is een streekgerecht met een basis van Mozerella daarbij Gepofte tomaatjes, Linten van groene asperges, Aceto Balsamico, Olie van Basilicim en een krokant strooisel van gebakken broodkruim met ansjovis .
De wijn : Bianco d’Alessano “ELFO’ Apollonio IGT Salento uit Puglia. De wijn is niet zoet maar gul en rijp met zilte tonen van de zee.


Tussengerecht 1.
Kabeljauw zacht gegaard, met een Tapenade van zongedroogde tomaatjes,Crunsh van zwarte olijven,bereidingen van winter postelein.
Wij drinken hierbij een Giba Bianco ,100% Vermentino di Sardegna. Deze wijn uit Sardinie is puur en zuiver ,jaar 2008. De wijn heeft geconcentreerde krokante zuren die een mooie balans vormen met de kabeljauw.


Tussengerecht2;

Fregula, Het is Risotto met een compote van aubergine en knoflook, geconfijte eendenbout, gebakken beukenzwammen,,uitgebakken pancette (buikspek).
We proeven een Negroamaro “ELFO’Apollonio IGT Salento. Deze druif vormt veel blad om de vrucht tegen de zon te beschermen. De wijn is vol zwart fruit met ,bramen kersen en kruidigheid met een mooi bittertje wat het geheel complex maakt ,de wijn heeft op RVS gelegen.


De avond gaat geanimeerd naar het hoofdgerecht dat bestaat uit Wildzwijn , een prachtig stuk filet ,mooi rosé van binnen , gebakken artisjok en artisjok crème ,gekaramelliseerde meloeske, jus van salie. De geschonken wijn ,geoogst in 2008, een Nocte Terra dei Re., DOC Aglianico del Vulture. Een wijn uit Basilicata, uit een vulcanisch gebied . Het is de Barolo van het Zuiden ,een fantastische wijn . Wat een weelde om dit in het glas te krijgen met zo’n mooi gerecht!

We komen bij het nagerecht
Een mooie compositie voor de lekkerbekken van Ricotta & Choco met Amandel
De Negroamaro “Mater Terra”Passito Apollonio IGT Salento is een complexe wijn geen overheersend zoet maar een evenwicht van smaak sensaties ,zoals ook dit nagerecht ons voorbereid als een nocturne naar een afsluiting met koffie en Pasticciotti.

Na dit prachtige menu willen sommige leden al voorstellen bij “OLIJF’voor de komende 5 jaar ons Nieuwjaarsdiner te reserveren.
Het was GRANDIOOS en Bailli Kees Weijters bedankt Danny en de keukenbrigade in lovende bewoordingen , we nemen afscheid met mooie herinneringen aan deze avond. Zij hebben een gulle hand van de penningmeester verdiend.


  • -

Eindejaarsproeverij Bailliage Entre Deux Villes, 15-12-2017

Thema: “WIJNEN UIT DE BOURGOGNE”

Gepresenteerd door Nettie Ramaekers

Welkomstdrankje

  • Champagne van het huis Pommery
  • Crémant de Bourgogne van het huis Louis Bouillot, 2005, blanc de noirs

Hapje: Gerookte heilbotfilet op een bedje van basilicumcrème en Hollandse garnaaltjes

DOMAINES / GEPROEFDE WIJNEN

Domaine Michelot

  • Familiebedrijf sinds 6 generaties
  • Specialist in witte wijnen
  • 19 ha wijngaard, diverse met een grand cru status
  • Veel oog voor vernieuwing en modernisering om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden en te kunnen garanderen

Bourgogne Chardonnay, 2014, Domaine Michelot, Côte de Beaune, 100% Chardonnay, Alc. 13%

  • Wijngaarden liggen binnen de gemeente Meursault
  • Vergisting en lagering op een mix van nieuwe en jong gebruikte barriques
  • Gedurende 10 maanden
  • Knisperend frisse neus
  • Florale en vanille tonen
  • Rijp exotisch fruit
  • Evenwichtige zuren en een ronde lange afdronk
  • Wijn- en spijs: schaal- en schelpdieren, gevogelte, wit vlees, vette vissoorten    

Domaine Albert Bichot

  • Familiebedrijf opgericht in 1831
  • Sinds 1996 de 6e generatie Albérique Bichot aan het roer
  • Sindsdien veel geïnvesteerd in moderne apparatuur
  • Biodynamisch
  • Bezit van 4 bijzondere wijndomeinen, totaal 100 ha in Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise
  • Motto: Produceer de beste druiven om de mooiste wijnen te kunnen maken

Saint Romain blanc, 2013, Albert Bichot, Côte de Beaune, 100% Chardonnay, Alc. 12,5%

  • Saint Romain (gemeente appellation) ligt ten westen van Meursault, tegen Auxey – Duresses aan
  • Hoogte: 280 – 400 mtr
  • Bodem: kalksteen, mergel en een beetje klei
  • Rijping: 14 maanden op Frans eikenhouten vaten (elk jaar 20% nieuw)
  • Zuiver aromatische neus met bloesem, citrusfruit en vanille tonen
  • Rijpe smaak met een lange finale, veel structuur en complexiteit
  • Wijn- en spijs: zachte kazen, schaal- en schelpdieren, gevogelte en wit vlees 

Hapje: toastje geitenkaas met honing en truffel

Domaine Adélie

  • Genoemd naar dochter van Bichot
  • Domain van 4,5 ha, verdeeld over 2 wijngaarden, gelegen op hellingen
  • Bodem is goed gedraineerd, klei en stenen op een ondergrond van kalksteen en mergel
  • 10.000 stokken per ha, laag rendement
  • Handmatige oogst en zorgvuldige controle en selectie van druiven
  • Volledige ontsteling

Mercurey Rouge, 2013, Domaine Adélie, Côte Chalonnaise, 100% Pinot Noir, Alc. 13%

  • Inweking op koele temperatuur
  • Langzame temperatuur gecontroleerde vergisting
  • 12 maanden rijping op frans eikenhouten barriques
  • Helder rode kleur
  • Typische Pinot neus
  • Tonen van zwarte bessen, bramen, pruimen, een vleugje kruidigheid, vanille en rijpe tannines
  • Wijn- en spijs: paté, wild, lamsvlees, stoofpot en rijpe kazen

Santenay, 1er Cru “Gravières”, 2009, Abbaye de Santenay, Côte de Beaune, 100% Pinot Noir, Alc. 13%  

  • Eigenaar Michel Clair
  • Dochter Anne is verantwoordelijk voor de vinificatie
  • Wijngaard is 60 jaar oud
  • Wijn heeft veel extractstoffen en diepgang, donker van kleur
  • Veel finesse, kracht en lengte in smaak en afdronk
  • Wijn- en spijs: wild, lamsvlees en geurige kazen

Hapje: Paté en croûte met een confiture van cranberry en blauwe bessen

Domaine Larue

  • Eigenaars zijn Denis, Didier en Bruna Larue
  • Staan hoog aangeschreven
  • Bekend om zeer geraffineerde en verfijnde wijnen
  • Specialist in zowel witte als rode wijnen
  • 15 ha wijngaard
  • Aloxe-Corton ligt in de nabijheid van de grand cru appellation Corton en Corton Charlemagne
  • Bodem is roodbruin met vuursteen en kalksteen in de ondergrond, rijk aan potassium en fosforzuur

Aloxe-Corton, 2014, Domaine Larue, Côte de Beaune, 100% Pinot Noir, Alc. 13%

  • Wijngaard van 1,24 ha in de lieu dit “Les Crapousuets”, aangeplant in 1962.
  • Handmatige oogst, daarna strenge selectie van goede druiven.
  • Volledige ontsteling
  • Koude inweking, vergisting in cuves van beton en edelstaal
  • Rijping van 12 – 18 maanden op eikenhouten vaten (50% nieuw) met behoud van lie fine
  • Ongefilterd op fles voor behoud van aroma’s
  • Diepe donkerrode kleur, veel geuren van rood en zwart fruit, vanille tonen
  • Weelderige smaak met een lange afdronk

Domaine Jean Fournier

  • Domaine is een van de oudste in Marsannay-La-Côte
  • Familiebedrijf met 16 ha wijngaarden (13 ha rood en 13 ha wit)
  • Sinds 2003 in handen van zoon Laurent, overstap naar biologische landbouw
  • Wijnstokken zijn vaak 60 jaar oud
  • Druiven worden 2 keer zorgvuldig geselecteerd (bij het plukken en daarna nogmaals op de sorteertafel)
  • Gemeente appellation Fixin (sinds 1936) levert villages als premier cru wijnen
  • Wijnen zijn vaak gespierd en intens

Fixin, 2014, “Les Petits Crais”, Domaine Jean Fournier, Côte de Nuits, 100% Pinot Noir, Alc. 13%

  • Biologisch gecertificeerde wijn
  • Bodem: rode klei, kalk, mergel en kalksteen
  • Handmatige oogst
  • Opvoeding van 12 maanden in demi-muids (600 ltr) en pièce (228 ltr)
  • Afronding van 5 maanden in demi-muids
  • Diep donkerrode kleur
  • Geurig bouquet met tonen van zwarte bessen, viooltjes, morellen en vanille tonen
  • Volle rijke gestructureerde smaak met een intens lange afdronk
  • Opvallend delicate wijn, zeker gezien het gespierde karakter
  • Wijn- en spijs: wild, lamsvlees, aromatische kazen

De laatste wijn die wij proeven wordt ons aangeboden door onze bailli Nettie.

Château Gris, 2012, Nuits Saint Georges, 1er Cru, Monopole, Albert Bichot, Côte de Nuits, 100% Pinot Noir, Alc. 13%

Namens de aanwezige leden complimenten voor de keuze van de wijnen en de organisatie van deze avond.

Alvorens we afsluiten met een heerlijk kaasbuffet wenst Nettie iedereen fijne kerstdagen en een goed 2018.

 

Maureen Kimmel, december 2017      


  • -

“A Sentimental Journey ” door George Mes van Bailliage Oost-Brabant

Vanavond maakt Bailliage Oost-Brabant een wandeling van Vienne naar Avignon. Wij zijn er op gekleed want het is onze Kerstproeverij en de wandeling is met een Powerpoint presentatie voorbereid door George Mes die ook het wijnassortiment heeft samengesteld. Verslag van Dick Jager
Voor ons is het een complete verrassingstocht want de Rince Bouche is een Weissburgunder uit de Nahe dus aan de Zuidelijke Rhône denkt nog niemand.

Maar eerst heeft onze Baille Kees Weijters nog wat mededelingen te doen.
1e Het Nieuwjaartreffen zal traditiegetrouw weer in de “Olijf” in Nuenen plaats vinden op 14 januari.
2e Mogelijk dat het “Klooster”in Waalre niet meer ons vaste onderkomen zal zijn. De eerste helft van 2018 zal onze Bailliage op het Kastelenplein doorbrengen.

3e Dan richt Kees het woord tot Cor Maatje . Kees refereert aan de vele positieve activiteiten die Cor voor onze Bailliage heeft gedaan. Hij heeft een staat van dienst die al 36 jaar duurt ,in die tijd was hij 10 jaar Bailli en vele jaren bestuurslid,hij kent het gastheerschap als geen ander en is een wijnvriend die altijd bereid is zich waar nodig in te zetten .
Cor wordt bij deze gelegenheid benoemd tot Erelid en krijgt daarbij een speciaal ontworpen oorkonde uitgereikt. Natuurlijk zijn er bloemen voor Thea de vrouw van Cor.
Na een groot applaus voor dit officiële moment begint George Mes zijn presentatie.
Met George maken we een virtuele tocht door natuur en landschap van het gebied Rhone Septentrional en Meridional. Hij neemt ons mee terug in de historie van Julius Caesar en vele bezienswaardigheden in dit gebied.
En dan komen natuurlijk de wijnen uit deze streek met een speciaal verhaal.

Onze eerste stop is de Côte –Rôti met zijn kostbare wijnen. Het zijn stijle hellingen. 1 ha. Kost hier€ 1,1 miljoen.

1e Wijn; Côte Brune & Blonde 1996 AOC Côte-Rotie van J.Vidal-Fleury-Ampuis.
Het Domaine bestaat sinds 1781 . Deze wijn is 21 jaar oud en bestaat uit 95% Shyras en 5% Viognier. Het wordt een belevenis en een avontuur deze kostbare wijn te proeven. Bij de waardering moeten we rekening houden met die leeftijd .De wijn is nog aromatisch met tinten van pruimen en tabak, het is een mooie wijn geweest maar toch bijzonder dat we hem konden proeven.

2e Wijn: Het bevalt goed in de Côte Rôtie,en blijven er nog even om de Côte Rôtie 2013 AOC van Patrick Jasmin te proeven. De cuvé 95% Sérine en 5% Viognier. Sérine is een speciale druif die de druifluis overleefd zou hebben.Het DNA van Sérine zou volgens sommigen overeenkomen met het DNA van de Shiraz. Er is discussie over. De wijn is niet geklaard en niet gefilterd. Dus heel traditioneel gemaakt ,hij wordt ook nog met de voeten getreden. We proeven rood fruit met aardse tonen ,hij kan nog wat liggen door de aanwezige tannine.
Ook een bijzondere wijn ,met veel kwalitet.

De Cote Rotie heeft zeer stijle hellingen dus alles is hier handmatige pluk.

3e Wijn: Hiervoor gaan we naar Condrieu. Dit gebied was helemaal dood. Onvoldoende wijnboeren, nu is het gebied weer goed in ontwikkeling.
We proeven een Domaine Faury La Berne 2014 AOP Condrieu van Lionel Fauru-Chavanay. Het is een cepage Viognier, de bodem is graniet, expositie Z.Z.O. ,40 jaar oude stokken, handmatige pluk. De opvoeding :11 maanden Sur Lie, 60% Barrique en 40% RVS. Het is een prachtige wijn ,mooi evenwicht en lange afdronk. Een wijn die naar veel punten dingt.

4e Wijn:We gaan zuidelijker en komen in de Middeleeuwse Malleval. We proeven een Clos Cuminaille 2011, AOC Saint-Joseph van Pierre Gaillard-Malleval. Het is 100% Syrah,van een terroir van verweerd graniet en zand. De stokken zijn 30jr. oud en een opvoeding van 18 mnd. Barrique 40% nieuw en 60% van 1 tot 5jr.
Een krachtige evenwichtige wijn met mooi donker fruit, caramel, met een lange afdronk. Het was niet moeilijk om hier onze punten aan te geven.

5e Wijn: On the road again (naam van de wijn)De AOC Grosses-Hermitage mag niet op onze reis ontbreken.We proeven de AOC Grozes Hermitage 2015 van Julien Pilon- Condrieu.
Het perceel grenst aan de Hermitage, het is een 100% Marsanne van een bodem met verweerd graniet en rode leem, vergisting op Barrique, Expositie Z.W. We bevinden ons nu op de linker oever . Deze druif heeft snel problemen met zijn zuren dus het moment van oogsten is belangrijk. De wijn was wat minder toeschietelijk en moet in het glas wat loskomen.

6e wijn. Tussen Valence en Montélimar zijn geen wijngaarden. We reizen direct door naar Beaune de Venise en proeven daar de Grangeneuve 2014 AOC Buaunes de Venice Domaine Saint Amant-Suzette. 50% Grenache, 30% Syrah,10% Carignan, 10% viognier. De wijn is opgevoed op oude vaten. Het terroir van mergel ,kalksteen met ijzerhoudende componenten. We vinden allerlei tonen van rood fruit,vanille, een volle stevige wijn met een lange afdronk en een aangenaam bittertje.

7e Wijn. Aan de rechter oever gaan we een Laudun 2014 proeven de AOP Côtes du Rhône Villages Domaine Pélaque-Laudun.
Dit waren in de 17e eeuw allemaal grote wijnen ,nu niet meer. Deze wijn is kruidig, mooi evenwichtig veel rood fruit met zachte tannines.

8e. Dan komt een Tafel Roc-Epine 2016 AOP Tavel Domaine Lafond-Tavel. Een wijn met 60% Grenache,10% Cinsault, 10% Syrah,5% Carignan en verder aangevuld met, Clairette,Picpoul, Bourboulenc en Mourvedre.
De Rosé diep van kleur wordt tegenwoordig weinig verkocht, de Provence is veel populairder vooral wat de prijs betreft. De neus van framboos en aardbei.
Het is de enige Rosé die AOP is. Het was ook de bekendste Rosé. Hier vinden we de zelfde bodem als in de Chateauneuf du Pape. Er is 48 uur schilweking geweest vandaar de intense kleur. Ook weer een wijn die hoog scoorde door z’n balans complexe tonen en mooie afdronk.

9e.Wijn De reis door deze prachtige streek stopt met de Cuée du Baron 2012 AOC Châteauneuf-du Pape Château Fortia-Chateauneuf-du-Pape.
Baron Le Roy is de geestelijk vader en initiator van het AOC Systeem. Er worden 13 druivenrassen gebruikt. Deze wijn bestaat uit: 45% Grenache, 45% Syrah en 10% Mourvèdre. De wijn is opgevoed ,12 tot 18 mnd in foudres van 40 hl. Daar vindt ook de Malo plaats. We vinden tonen van donker rood fruit, kruidigheid en leer.Het is een complexe wijn met een krachtige neus en waarmee de smaak correspondeert hij scoorde hoog.
George bezorgde ons een gevarieerde en onvergetelijke reis met een keur aan wijnen die je privé nauwelijks proeft . George enorm bedankt.
Maar de avond werd pas compleet met de kelderrestanten en de weer heerlijke hapjes van Maria en Bettie die hun creativiteit met de wijncombinaties goed hadden benut.


  • -

Bailliage “de heerlijckheit Hoorne” Verslag Wijnen uit Zuid-Italië

Proeverij Bailliage “de heerlijckheit Hoorne”

Datum: 27 november 2017

Thema: Wijnen uit Zuid – Italië

Verzorgd door: Rolf Zincken van  IL – Leterb

 

 

 

Wijn 1:

Indrinker:

Masseria Pietrosa Bianco Salento

Druivensoort: Malvasia – Sauvignon

Puglia  2016

Masseria Pietrosa in Puglia is gelegen in San Marzano en werd in 1962 opgericht. De wijnen worden gemaakt door Filippo Baccalaro en zijn typerend voor de terroir.

Malvasia Bianco en Sauvignon Blanc zitten in gelijke hoeveelheden in deze wijn. 

Kleur: helder, licht goudgeel, fonkelend, mooi tranend    

Geur:  in eerste instantie iets gesloten, zuiver, fris, citrus, abrikoos, perzik

Smaak: aanzet droog, mooi fris zuur, citrus, appel, bittertje          

Eindoordeel:  een korte afdronk, mooi aperitief                 

Gemiddeld aantal punten: 14,3

 

 

 Wijn 2:

Feudi di San Gregorio

Greco di Tufo D.O.C.G.

Campania  2014

 

Over de wijngaard:

Feudi di San Gregorio ligt in het ruige, landelijke gebied Irpinia in Campania. Midden in de Appenijnen groeien de druivenstokken tussen de fruitbomen, olijven en kruiden. Het landschap is zeer gevarieerd met heuvels en vlaktes en wordt door rivieren doorkruist.

 

Over het wijnhuis:

Enzo Ercolino woonde in Rome toen zijn geboortestreek in 1980 werd verwoest door een aardbeving. Om bij te dragen aan de wederopbouw begon hij in 1986 zijn inmiddels toonaangevende wijnbedrijf, samen met zijn vrouw en broers. Inmiddels wordt het bedrijf geleid door zijn neef Antonio Capaldo. Feudi di San Gregorio was zijn tijd ver vooruit door witte wijnen van hoge kwaliteit te produceren, met als doel Campania internationaal op de kaart te zetten. Midden in het 300 hectare tellende landgoed ligt hun sterrenrestaurant Marennà, dat moderne interpretaties van streekgerechten serveert.

 Kleur: helder, goudgeel, mooi tranend                    

Geur: fris en zuiver, mineralig, rokerig, tropisch fruit, complex                

Smaak: aanzet droog, mooie zuren, mooi fruit, mineralig, bittertje, vettig

Eindoordeel:  een elegante wijn met een lange afdronk                 

Gemiddeld aantal punten: 15

 

Wijn 3:

Firriato Baglio Soria Santagostina Bianca D.O.C. 2015

Druivensoorten: Catarratto – Chardonnay

Sicilië

 Firriato maakt een indrukwekkende reeks wijnen van autochtone druivensoorten, zoals de nero d’avola voor de rode wijn en de grillo, caterratto, inzolia en zibibbo voor de witte wijn. In een aantal gevallen gebruikt Firriato één enkele druivensoort voor haar wijn, in andere gevallen worden deze druiven gemixed met internationale druivenrassen, zoals de cabernet sauvignon, syrah, merlot en chardonnay. Firriato komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Sicilië, maar heeft inmiddels op meerdere plekken op het eiland haar wijnstokken groeien. Onder meer vlakbij de Etna en sinds kort ook op het eilandje Favignana.

 

Kleur: helder, licht strogeel, mooi tranend             

Geur:  zuiver, fris, mineralig, appel, perzik, amandel, honing                    

Smaak: aanzet droog, zuiver, behoorlijk zuur, een bittertje, marsepein     

Eindoordeel:  de wijn heeft een lange droge afdronk                    

Gemiddeld aantal punten: 15,6


  


Wijn 4:

Marisa Cuome

Costa d’Amalfi D.O.C. Fiorduva

Campania 

 

De eigenaren Andrea Ferraiolo en Marisa Cuomo richten zich met wijnmaker Luigi Moio op het maken van wijnen van de hoogste kwaliteit met unieke smaken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de oude geheimen van de lokale wijnboeren en geavanceerde hedendaagse technieken.

 

Kleur: helder, goud geel, hevig tranend                  

Geur:  zuiver, tropisch fruit, kruidig, honing, mineralig                                          

Smaak: een zoetje bij binnen komst, mooie zuren, bittertje, tropisch fruit, honing           

Eindoordeel:  de wijn heeft een lange afdronk, is rond en evenwichtig    

Gemiddeld aantal punten: 16,5

 

Wijn 5:

Messapi

Negroamaro I.G.P.

Puglia 2015

 

Deze negroamaro is een tikje minder zoet waardoor hij minder snel zal gaan vervelen.

Kleur: donker, ondoorzichtig, kersenrood, zwaar tranend                        

Geur:  zuiver, cassis, bessen, bramen, laurier, specerijen                            

Smaak; in de aanzet zoet, laurier, jammig, bessen, iets branderig, ronde tannines, mooie zuren en fijne bitters             

Eindoordeel:  Een wijn met een redelijk lange afdronk, iets branderig in de afdronk

Gemiddeld aantal punten: 14,9

 

 

Wijn 6:

Polvanera

Primitivo 14 D.O.C.

Puglia 2012

 

Polvanera is een jong bedrijf met zeer oude wijnstokken.  De eigenaar Filippo Cassano begon pas in 2003 als wijnboer. Zijn wijngaarden wachtten daar overigens al meer dan een halve eeuw op. Als de prins in Doornroosje heeft hij ze uit hun lethargie doen ontwaken.

Oude stokken, biologische druiventeelt, vinificatie op rvs en het ontbreken van ecologische trucs resulteren in zuivere wijnen met veel karakter.

 

Kleur: helder, doorzichtig, licht rood, mooi tranend                      

Geur:  zuiver, animaal, kruidig, fruit, pruimen, bessen, medicinaal

Smaak: zoet in de aanzet, kersen, zwarte pruimen, fijn bittertje, mooie tannines

Eindoordeel:  de wijn heeft een redelijk lange, branderig afdronk; likeur achtig

Gemiddeld aantal punten: 15

 

Wijn 7:

San Salvatore 19.88

Jungano Aglianico D.O.C.

Campania  2014

 

De producent zit in het hart van het mozzarella gebied, vandaar de waterbuffel op het etiket.

Ze maken niet alleen wijn maar ook mozzarella di buffalo.

 

Kleur: bijna ondoorzichtig paarsrood, mooi tranend                      

Geur:  in het begin gesloten, zuiver, zwart fruit, tabak, leer, chocolade, vanille en rokerig                      

Smaak: in aanzet licht zoet, fris, zwart fruit, amandel, mooie zuren, stevige tannines                 

Eindoordeel:  een wijn met een lange afdronk, die rond en evenwichtig is.

Gemiddeld aantal punten: 16,4

 

 

Wijn 8:

Firriato Harmonium

Nero d’Avola D.O.C. 2013

Sicilië

 

De passie van een jonge ondernemer, verliefd op zijn land, zorgde voor een bloeiende start van het wijnhuis Firriato, midden in de jaren 80. Salvatore di Gaetano en zijn vrouw Vinzia Novara zijn erin geslaagd in relatief korte tijd een wijnhuis van wereldformaat op de kaart te zetten. Het wijnbedrijf werd in 2006 uitgeroepen tot beste wijnbedrijf van Italië.

 

Kleur: donker, paars rood, mooi tranend                

Geur:  zuiver, specerijen, rood fruit, kersen, bessen, vanille, koffie

Smaak: elegant in aanzet, mooie bitters en rijpe tannines, fijne zuren, rijpe kersen                      

Eindoordeel:  een evenwichtige elegante volle wijn                       

Gemiddeld aantal punten: 16,6

 

Het was de laatste proeverij van 2017.

Het was een mooie proeverij met indrukwekkende wijnen.

Rolf bedanken wij voor de presentatie van deze mooie proeverij.

 

Het bestuur bedanken wij voor de organisatie van de proeverij

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

  Annie Peulen – van Bree

 

 

 

 

 

 


  • -

Bailliage Oost-Brabant proeft de wijnen van de Wijnreis

Donderdagavond 9 november proefden wij wijnen die de leden van onze Bailliage hadden meegebracht van de wijnreis naar Hongarije georganiseerd door het NGW in de maand juli. Verslag:Dick Jager
Er is natuurlijk een mooi algemeen verslag van te lezen van Edgar Colson bij verslagen Hongarije-reis NGW maar vanavond gaat het over onze ervaringen en hoe deze avond de meegebrachte wijnen ontvangen worden door onze Bailliage.
Bailli Kees Weijters opent de proeverij met enkele huishoudelijke mededelingen.
De decemberproeverij op de 14e van die maand belooft een bijzondere proeverij te worden, gegeven door George Mes. Het wordt een verrassings proeverij waar zeker bijzondere wijnen op het programma staan.
Het eerste half jaar van 2018 komen we bij elkaar op het Kastelenplein omdat we dan niet in het Klooster in Waalre terecht kunnen. De 2e helft van 2018 zijn we wel weer in het Klooster.
We worden al snel in vakantie stemming gebracht met een Power-Point presentatie door Peter Derks en :
De Rince Bouche die gepresenteerd wordt door Dick. Het is een Chardonnay Balatonmelleki Fischer Boras.
Het is een 100% Chardonnay 2015 volgens de reductieve methode gevinificeerd waardoor de primaire aroma’s en fruittonen goed bewaard zijn gebleven. De wijn heeft licht minerale tonen wat mogelijk door het vulkanisch gesteente komt dat veel in dit gebied voorkomt .We vinden het ten Westen van het Balaton meer. Maar het begin is gemaakt en de wijn wordt gedronken naast :
Wijn 1. Pinot Blanc 2015 Badacsony –Fischer Boras ,gepresenteerd door Peter.
Het is een 100% Pinot Blanc ,licht geel met een groenige schijn. Mooie fruittonen ook weer door zijn reductieve vinificatie methode heerlijk fris. Ook hier vinden we wat minerale tonen . Toch is de wijn wat vlakker als de chardonnay waardoor hij iets minder gewaardeerd wordt.
De Chardonnay 14,5 en de Pino Blanc 14 punten
Wijn 2. Olasz Riesling , Arend presenteert deze wijn die eigenlijk niets met de ons bekende Riesling te maken heeft en een heel eigen druivensoort is. Toch heeft deze lichtgele wijn een neiging naar Goût de Petrol. Met gedroogde fruittonen en een evenwichtig zuurtje in de afdronk die overigens niet lang blijft hangen . 14,9 punten. Deze wijn kocht Arend bij het wijnhuis HILTOP
Het wijnhuis Hilltop ligt in de Hongaarse wijnregio Ászár-Neszmély op 80 kilometer ten noordwesten van Budapest. Het werd in 1991 opgericht als wijnhandelsmaatschappij door Éva Keresztury, Imre Török, Judit Storcz és Ákos Kamocsay. Na enkele jaren succesvol wijn te hebben verkocht, werd in 1993 de beslissing genomen om ook zelf wijn te gaan produceren. Aangezien de frisse, fruitige wijnen het beste verkochten, koos men in de productie ook voor deze wijnstijl. Het wijnhuis heeft een adembenemend uitzicht op golvende heuvels met wijngaarden aan de oevers van de Donau rivier.
3. Chardonnay van Miklos Csabi.Uit de regio Mor. Ingebracht door Dick. Een heel interessante wijnboer met visie op vinificatie en verkoop. Hij ontwerpt zijn eigen etiketten, heeft oenologie gestudeerd in Californië aan de Davis universiteit. Deze Chardonnay had 50% op Hongaars eiken gelegen en was uitstekend in balans met mooie fruittonen . De wijn viel goed in de smaak met 15 punten gemiddeld.
4. Hemina Feher2016 Pannonhalma Apatsagi. Ingebracht door Dick . Een prachtig bedrijf met sterke wortels in de historie.Het wijnhuis Apatsagi werd in 2010 bekroond als beste wijnhuis van Hongarije. De grondsoort is Loss met zand in een bosrijke streek. Alcohol 14,6%.De wijn is een cuvee van 60% Chardonnay, 25% Pinot Blanc, 10% Sauvignon Blanc en 5% Viognier. Hemina is een heerlijke wijn voor mensen die houden van een volle witte wijn met vanille aroma’s .De fermentatie en malolactische gisting vindt in de Hongaars eikenhouten 500 litervaten plaats. Punten 15,4
Na de pauze gaan we verder met :
5. Pinot Noir Rosé 2016, Neszmely Hiltop, gepresenteerd door Arend. De Pinot Noir wordt hier uitsluitend gebruikt om Rosé van te maken. De meningen over deze Rosé waren erg verschillend. De wijn was goed gemaakt maar vlak van smaak wel fruitig maar niet interessant. 12,6 punten.
6.Blauer-Zweigelt 2015 gepresenteerd door Peter, Over Etyeki Kúria
Het wijnhuis Etyeki Kúria uit de Hongaarse wijnregio Etyek is opgericht in 1996 met slechts 2 hectare wijngaard. Het is ontstaan uit het wijnhuis van Tibor Báthori, dat al direct na de val de muur was opgericht. Al snel groeide het nieuwe wijnhuis tot één van de meest toonaangevende in de wijnregio Etyek-Buda. In 2000 was het wijnhuis gegroeid tot 10 hectare en onderging het een volledige modernisering. Het is een diep donkerrode wijn waarbij geen houtlagering is toegepast. 13.5%alc. Een neus met donker rood fruit ,tabak en kruidig. In de afdronk wat overheersende zuren. 15,1 punten.
7.Pinot Noir 2012 Badascony -Fischer Boras ,gepresenteerd door Pieter. Hier weer een wijn van Fischer, van dit huis werden veel wijnen gekocht om de goede prijs-kwaliteit verhouding. Het was geen Pinot Noir zoals wij graag kennen. Wel aardse tonen met rijp rood fruit. Redelijk vlak met een zuurtje in de afdronk. 14 punten.
8. Cabernet Franc 2015 Badascony-Fischer Boras. Gepresenteerd door Peter. Een diep rode wijn van 100% Cabernet Franc. klassiek reductief gevinificeerd zonder hout.In de neus zwarte bessen,minerale tonen ,ook weer wat zuren in een middelmatige afdronk. punten 15.
De proeverij was erg interessant ,de witte wijnen werden gemiddeld beter gewaardeerd dan de rode. We kregen veel informatie over wijn en cultuur en verkeerden nog enige tijd in de Hongaarse sferen met heerlijke hapjes en de wijn die steeds beter ging smaken.


  • -

Verslag wijnproeverij Pan-Amerikaroute, Baillage Maestricht

Wijnlanden aan de Panamerikaanse Route.

Hij hoort tot de langste “straten” van de wereld: de Ruta Panamericana of de Pan-Amerikaanse route. De Pan-Amerikaanse route is een weg, of beter een netwerk van wegen, die de uiteinden van de continenten Noord-Amerika en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. De weg loopt van Fairbanks in Alaska tot Vuurland in Argentinië.

 

Tijdens de voorbereidingen voor deze proeverij heb ik heel veel geleerd. Het meest bijzondere vond ik dat er met name richting evenaar de druivenstokken 2 tot 3 keer per jaar druiven kunnen voortbrengen. Om kwaliteit voor de wijnproductie te garanderen worden de ranken weggesnoeid. De stokken gaan dan in een soort ‘winterslaap’.

De openingswijn was een Peruaanse Sauvignon Blanc 2016 van Bodega Santiago Queirolo uit Valle del Sol. De kleur was helder, bijna kleurloos. De geur was aromatisch, kruisbessen, citrus en gras. De zuren waren aan de hoge kant. Fris, fruitig, kruisbessen en citrus werden geproefd. In de afdronk een klein bittertje. Het zaalgemiddelde was 12,4.

KungFu Girl 2014, een minerale Riesling van Charles Smits uit Columbia Valley USA, was de tweede wijn. Het bijzondere etiket trekt meteen de aandacht. Je houdt ervan of je verafschuwt het etiket. De kleur van de wijn was helder, strogeel. Nogal gesloten in de neus, kruidig, na enige tijd openbaarde zich een Gout de ‘Virne’. De wijn hangt mooi in het glas. De binnenkomst is ‘vettig’, groene appels en perzik. Een lange afdronk met een klein zoetje. Zaalgemiddelde: 12,9

De derde wijn kwam uit Mendoza Valley Argentinië. Ik had bewust een witte cuvée uitgezocht, omdat in Argentinië slechts een klein percentage witte wijn geproduceerd wordt. Alma Negra Misterio Blanco 2015 van Ernesto Catena is een cuvée van Viognier, Chardonnay en Gewürztraminer. De kleur was helder, goudgeel. In de neus; duidelijke Chardonnaygeur was waarneembaar, gist, zuivel, boter, kruidig, bloemen en tropisch fruit. Een volle binnenkomst met rijp fruit, bloemig aangename zuren en lichte houttonen werden waargenomen in de smaak. Een lange afdronk met een klein zoetje/bittertje. Zaalgemiddelde:14,2

De eerste rode wijn, Santa Ines Special Selection van the Martina Family uit Chili. 100% Cinsault uit Choapa Valley (DO Secano Interior/Coelumu). De druiven voor deze wijn komen van 100 jaar oude stokken, de grond bestaat uit graniet. De kleur was lichtrood transparant. In de neus; kersen, framboos en kreupelhout. De wijn traant mooi in het glas. De binnenkomst was aangenaam; een echte ‘fruitboom’, lichte stalgeuren, en drop werden geproefd. De afdronk was redelijk met lichte tannines en zachte zuren. Zaalgemiddelde:13,7

De vijfde wijn was een Pinot Noir VQA 2012 van Pelee Island Winery uit Canada. De kleur was ‘donker’ rood. In de neus; humus, rijpe aardbeien en kersen. De binnenkomst is aangenaam; mooie zuren en tannine. Animaal, bos, lichte stalgeuren, kruidig en aardse tonen in de smaak. Een klein bittertje in de afdronk wordt waargenomen in deze harmonieuze wijn. Zaalgemiddelde:14,1

Wijnhuis L.A Cetto uit Mexico maakt een heuse Nebbiolo Private Reserve. Wij proefden een Nebbiolo 2012. De kleur is diep donkerrood met een licht rosérandje. In de neus bramen, kers en eucalyptus. De binnenkomst is sappig, rijp rood fruit, rijpe kersen, zoethout en drop. Deze wijn was mooi in balans. De tannine en de zuren waren mooi geïntegreerd. Deze wijn heeft een houtrijping van 12 maanden op barrique gehad. De afdronk was lang en aangenaam. Zaalgemiddelde:15,3

Wijn zeven was wederom een wijn van Charles Smits uit Columbia Valley USA. Zijn ‘Boom Boom’ Syrah 2013 had een robijnrode kleur. In de neus kruidig, peper, rood fruit en lichte houttonen. De binnenkomst was zeer verrassend; rood fruit, zachte tannine, mooie zuren, zeer evenwichtig. Deze uiterst elegante Syrah had een lange afdronk. Een zeer mooi glas wijn. Zaalgemiddelde:15,8
Een wijn uit Ecuador? Ja….en wat voor een pracht wijn hebben wij deze avond geproefd. Een Cuvée bestaande uit 50% Malbec en 50% Cabernet Sauvignon 2014 van wijngoed Dos Hemisferos. De druiven voor deze wijn komen uit de regio Playas- Guayaquil. De kleur was robijnrood, ondoorzichtig. In de neus; gestoofd fruit, bramen, koffie, dierlijk, jeneverbes en tabak. In de smaak; gestoofd fruit, pruimen, bramen enz. De tannine was nog ruimschoots aanwezig. Een dijk van een wijn die zeker nog enige jaren bewaard kan worden. De afdronk was lang met een hint van kruidigheid. Zaalgemiddelde:16,3

De afsluiter van deze proefavond was een Late Harvest wijn. Monarch, een cuvée van 85%Vidal en 15% Geisenheimer van Pelee Island Winery uit Canada. De kleur was goudgeel. In de neus; steenfruit, rijpe abrikozen, mandarijn. Mooie zuren, steenfruit, ‘mineralen’, ananas en lichte citrus in de mond. Een zeer lange afdronk met een lichte goût de petrol. Zaalgemiddelde 14,6

Onder het genot van een heerlijk kaasbuffetje werden de flessen geledigd en werd nog nagepraat over deze heel bijzondere wijnen.

Erica Moonen


  • -

SANCERRE Proeverij O-Brabant op 12 oktober 2017

Gepresenteerd door George Mes in “Het Klooster” te Waalre. Notulist: Peter Derks

Ter inleiding van deze Sancerre-proeverij vertelde George Mes ons het volgende:

Het Sancerre gebied is een snoepwinkel voor geologen! Door aardverschuivingen en ander tektonisch geweld komen hier circa 13 zeer oude rotsgesteentes (bijna) aan de oppervlakte met grote invloed op de geur en smaak van de wijnen. Daarnaast wordt het klimaat beïnvloed door de ligging tussen de hoogte van Bourges aan de westkant en de Loire aan de oostkant, waardoor er tal van micro klimaten zijn . Een standaard Sancerre bestaat dus niet! Om dit te bevestigen gaan we een aantal wijnen van diverse bodemsoorten proeven .
Het Sancerre gebied staat bekend om zijn Sauvignon blanc wijnen en we starten daarom met een Nieuw-Zeelandse Sauvignon blanc om de verschillende visies en stijlen aan te geven en te beoordelen. Maar ook de mooi Pinot Noir wijnen, die wel degelijk in de Sancerre worden gemaakt, worden niet vergeten.

De Sancerre in de ochtendmist

Enkele kengetallen betreffende de AOP Sancerre:
– Deze AOP omvat nagenoeg 3000 ha wijngaard
– De jaarproductie omvat ca. 142.000 hl wit (Sauv.blanc), 17.000 hl rood (Pinot Noir) en ca. 15.000 hl rosé (eveneens Pinot Noir)

Geschiedenis van Sancerre (waaruit blijkt dat de Sauv.blanc hier nog relatief jong is):
• Augustijner klooster in Saint-Satur in de 11e eeuw legde wijngaarden aan in dit gebied, waarvan de wijnen een goede reputatie kregen.
• Bouw van kasteel/burcht dat Sancerre een belangrijke vestiging maakte.
• De wijn floreerde in de 18e en 19e eeuw met name in Parijs.
Het betrof rode wijnen van pinot noir en gamay. Chasselas voor wit.
• In 1894 treft de druifluis Sancerre en maakte aan de wijnbouw nagenoeg een einde.
• In 1918 uit wanhoop een proef met een pure Sauvignon blanc gemaakt, met veel succes.
• Vanaf 1926 in Parijs nummer 1 door goede marketing.
• In 1948 nog 1000 ha. wijngaard, daarna begint de victorie!

Drie belangrijke bodemsoorten onderscheidt men in de AOP-Sancerre:
1) Les Terres blanches , bestaande uit verweerde mergel uit de Kimmeridgien periode tezamen met veel klei. Deze slaat wit uit in droge periodes en houdt warmte slecht vast. Rijping van druiven duurt langer en zorgt voor aromatische fenolen en krachtige wijn. Komt voornamelijk in het westelijk deel van het Sancerre gebied.
2) Les Silex , bestaande uit klei en kiezelstenen met veel vuursteen uit jongere periodes (Krijt en Eoceen), warmt snel op waardoor snelle rijping van de druiven. Mineralige wijnen met kruidige tonen en vuursteen-smaak. Komt met name voor op de oostelijke helling van de gemeente Sancerre tot aan de Loire.
3) Les Caillottes , bestaande uit krijtachtige compacte kalksteen met weinig klei en mergel. Door erosie zijn witte schilferachtige lagen ontstaan die overdag langzaam opwarmen en ’s nachts warmte afgeven. Komt vooral voor in het iets lager gelegen middendeel van het Sancerre gebied en zorgt voor florale en fruitige wijnen (buxus en citrus). Meer dan 50% van de wijngaarden staat op deze bodemsoort.

En nu dan de proeverij
Indien de druiven (naar grote waarschijnlijkheid) afkomstig zijn van één specifieke wijngaard zal ik achter de naam van de wijnproducent de toevoeging s.v. (single vineyard) plaatsen.

1. Meer dan Rince Bouche !
Sauvignon blanc 2016
Mount Riley, Marlborough, Nieuw Zeeland

Over het wijngoed: Deze “limited release” Sauv.blanc is een blend afkomstig van twee wijngaarden: 70% uit de Wairau Valley en 30% uit de Awatere Valley in Marlborough. Fermentatie met speciaal geselecteerde gisten in rvs tanks op lage temperatuur.
Beoordeling: (Zeer) lichtgele kleur en fonkelend helder. Duidelijk wat tropische tonen (ananas, mango e.d) maar ook wat groene tonen in de neus, redelijk stuivend maar toch elegant. In de mond elegant fris met een kleinzoetje, mooie zuren en een klein bitterje, alles goed in balans en een redelijk goede afdronk.
13 % alc. Gemiddelde score (n=18) 15,0 punten en een gebruikelijke spreiding.
Prijs € 8,99

2. Sauvignon blanc Chavignol 2016.
Bodem : assemblage (voornamelijk kalksteen)
Domaine Delaporte – Chavignol

Over het wijngoed: Zij bezitten 30 percelen Sancerre-blanc met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar en gebruiken geen herbiciden. Fermentatie in rvs tanks (18 C) en opvoeding op lies gedurende minimaal 6 maanden waarna lichte filtratie.
Beoordeling: Een lichtgele kleur en fonkelend helder. Een niet erg stuivende neus, wel wat citrus. In de smaak een klein bittertje, redelijk fris en een redelijke afdronk.
13 % alc. Gemiddelde score 15,0 punten en een grote spreiding.
Prijs € 13,18

3. Sauvignon blanc Les Caillottes
2015
Bodem : Caillottes van Bué
Domaine Jolivet-Sancerre (s.v.)

Over het wijngoed: Deze wijnmaker gebruikt alleen de op de druiven aanwezige natuurlijke gist ! De druivenstokken zijn 40 jaar oud. Zij maken zeer natuurzuivere wijnen en laten de wijn een klein half jaar op zijn lie rusten. De druiven komen van een der beste terroirs van de Sancerre: van de lieu-dit “La Plante dès Prés”in het dorp Bué-en-Sancerre.
Beoordeling: Bleekgele kleur met een groenzweem en fonkelend helder. In de neus wat citrus en wat vegetaals. Mineralig en zeer fris in de mond met vrij stevige zuren, vrij stevige bitters en een (zeer) klein zoetje. Een goede afdronk.
13 % alc. Gemiddelde score 16,0 punten en een zeer grote spreiding.
Prijs € 22,95

4. Sauvignon blanc la Chatellenie 2015
Bodem : Silex
Domaine Joseph Mellot-Sancerre (s.v.)

Over het wijngoed: Een meer dan 500 jaar oud landgoed in de Sancere met veel kennis. Bewerking volgens duurzame landbouwmethodes. Ligging van deze silex bodem op 300 m.
Beoordeling: (Zeer) lichtgele kleur en fonkelend helder. Een niet erg stuivende neus maar wel met veel rijpere geurtonen dan de vorige, wat een groot verschil !. In de mond lichtfris met veel vuursteen (springt er uit !), zachte zuren, een klein zoetje en klein bittertje. Redelijk vol en veel warmer van smaak dan de vorige en wederom een goede afdronk.
13 % alc., gemiddelde score 15,9 punten en een tamelijk kleine spreiding.
Prijs € 19,95

5. Sauvignon blanc Silex 2015
Bodem : Silex
Domaine Delaporte- Chavignol (s.v.)

Over het wijngoed: De druivenstokken zijn meer dan 40 jaar oud en zij gebruiken geen herbicides. De complete druiventrossen worden zeer zacht en langzaam geperst. Na de gisting verblijft de wijn nog 8 tot 12 maanden in grote (2000 l) houten vaten.
Beoordeling: Lichtgeel van kleur en mooi helder. Een niet erg stuivende neus, wel wat citrus. In de mond wat frisser dan wijn nr. 4 (van dezelfde soort bodem), mooie zuren, klein zoetje, een klein bittertje en iets vuursteen. Goed in balans en elegant. Redelijk goede afdronk.
13 % alc., gemiddelde score 16,7 punten en een gebruikelijke spreiding.
Prijs € 18,14 bij Heeren van Heusden

6. Sauvignon blanc Terre de Maimbray 2015
Bodem : Terres blanches
Domaine P Reverdy – Maimbray (s.v.)

Over het wijngoed: De druivenstokken zijn ruim 20 jaar oud. Zowel de fermentatie als de oudering in rvs tanks. De wijnmaker laat zijn wijn gedurende 6 maanden rijpen op de lie.
Beoordeling: (Zeer) lichtgeel van kleur en mooi helder. Een niet erg stuivende neus, wel iets citrus. In de mond redelijk fris en mineralig, mooie zuren, een klein zoetje en een duidelijk bittertje. Redelijk goede afdronk.
13 % alc., gemiddelde score 15,3 punten en een bijzonder kleine spreiding.
Prijs € 15,75

7. Sauvignon blanc Les Monts Damnés 2015
Bodem: Terres blanches
Dom. Bailly Reverdy- Chavignol (s.v.)

Over het wijngoed: Deze wijnmaker gebruikt alleen de op de druiven aanwezige natuurlijke gist. Les Monts Damnés (een wijngaard van slechts 1 ha groot) heeft een zeer goede naam. In de AOP-Sancerre kent men geen Crus maar anders …. De S.bl.-druiven krijgen een koude inweking voordat (een deel daarvan, per jaar anders) mag vergisten in nieuwe eiken barriques.
Beoordeling: Lichtgele kleur en fonkelend helder. In de neus florale tonen en ook wat houttonen(o.a. wat vanille). In de mond elegant en comlex, licht-fris, mooie zachte zuren, een klein zoetje en ook een klein bittertje waardoor goed in balans. Een goede afdronk.
14,5 % alc., gemiddelde score 16,3 punten en een tamelijk kleine spreiding.
Prijs € 31,50

8. Sancerre Pinot Noir 2015
Bodem : argilo-calcaires
Dom. Pascal Jolivet-Sancerre

Over het wijngoed: Deze wijnmaker gebruikt alleen de op de druiven aanwezige natuurlijke gist. Koude inweking van de P.N.-druiven gedurende 10 dagen gevolgd door een langzame vergisring gedurende 12 tot 15 dagen in op temperatuur gestuurde rvs-tanks. Er wordt géén houtlagering gebruikt.
Beoordeling: Middenrood van kleur en goed helder. In de neus wat chemische tonen, iets animaals en ook wat rood fruit. Soepel en gemakkelijk in de mond, zeer weinig tannine.
12,5 % alc., gemiddelde score 14,4 punten en een kleine spreiding.
Prijs € 17,00

9. Pinot Noir Sancerre Rouge, Belle Dame 2014
Bodem : silex-flint
Dom. Vacheron- Sancerre (s.v.)

Over het wijngoed: Deze wijnmaker werkt biodynamisch ! De druivenstokken (op een unieke Silex-bodem) zijn 50 jaar oud en de opbrengst bedraagt 40 hl/ha. De ontsteelde druiven krijgen eerst een koude inweking gedurende 7 tot 10 dagen. Bijzonder (voor rode wijn) is dat de daarop volgendefermentatie bij lage temperatuur (10 tot 20 graden C) plaats vindt. Daarna volgt nog een lagering op grote houten vaten.
Beoordeling: Iets donkerder rood van kleur met een zweempje bruin. In de neus behoorlijk wat rood fruit waarin het houtgebruik vrijwel volledig is opgenomen, ietsje natte grond, iets viooltjes en een tikkeltje leer. Vrij zacht van smaak (Volnay-achtig), mooi sappig met veel kersen en mooie zuren. Zeer zachte tannines, een goede afdronk, kortom een heel mooie wijn.
13 % alc., gemiddelde score 16,6 punten en een tamelijk kleine spreiding.
Prijs € 39,95

Samengevat:
Het was een zeer bijzondere en smakelijke proeverij met erg verrassende wijnen, die we na de presentatie ook nog tezamen met heerlijke hapjes mochten beproeven: met dank aan de dames.
George Mes werd met applaus bedankt voor zijn enthousiaste presentatie, voor de prachtige selectie van zeer verschillende Sancerre wijnen en voor zijn uitvoerige uitleg van de invloed van de bodem op het karakter van deze Sancerre wijnen. Hij had niets te veel gezegd bij de aankondiging van deze proeverij: Sancerre, snoepjes voor geologen (maar ook voor ons) !


  • -

de heerlijckheit Hoorne: proeverij “Witte druivenrassen uit Duitsland blind”

 

 

Verslag proeverij “Witte druivenrassen uit Duitsland blind”

 

Proeverij 10 oktober 2017 thema “witte druivenrassen uit Duitsland Blind”

Om 20 uur op 10 oktober 2017 heet Koos Daniëls, bij afwezigheid van onze bailli Marian Van Pol de 12 aanwezigen welkom bij ons proeflokaal de Molshoof in Kelpen.
  

Koos geeft informatie over de proeverij. Het is de bedoeling om 5 proefglazen witte wijn blind te proeven en de druif te bepalen die werd gebruikt voor dat glas wijn. Er zijn 5 druivensoorten gegeven en deze kunnen uit héél Duitsland komen. Ieder krijgt een vel papier met hierop kenmerken van de 5 druivenrassen daarnaast krijgt ieder een blanco proefformulier om aantekeningen te maken.
Daarna was het tijd om te starten met de proeverij. De vijf glazen werden elk apart geproefd en besproken. Ieder noteerde voor zich zelf welke druivensoort werd gebruikt. Ook werden punten gegeven. Aan het eind van dit verslag geef ik de opsomming van de gemiddeld gegeven punten.
Er werd constructief gedebatteerd na elk geproefd glas wijn.
Nadat het laatste glas wijn was geproefd en besproken, was het moment gekomen om de druivenrassen van elk glas bekend te maken.
De proevers dachten als volgt;

Indrinker: Château La Tuilerie uit de Bordeaux

Glas 1,

 

6 Proevers dachten dat het een Grauburgunder was, 5 proevers dachten dat het een Silvaner
was en 1 proever dacht dat het een Riesling was. Gemiddeld werd dit glas wijn met 15, 3 punten
gewaardeerd.

In het glas was een Weißburgunder van het Alois Blesius (Moesel).

 

 

Glas 2,

 

11 Proevers dachten dat het een Riesling betrof en 1 proever dacht dat het een Weißburgunder
betrof. Gemiddeld werd de wijn  gewaardeerd met 14,3 punten.

In het glas was een Riesling van het wijnhuis Fürst Loewenstein (Franken).

 

 

 

Glas 3,

 

6 Proevers dachten dat dit een Spätburgunder Blanc de Noir betrof, 5 proevers dachten dat
het een Weißburgunder was en 1 proever dacht aan een Grauburgunder. Het
glas wijn werd gemiddeld beoordeeld met 15,4 punten.

Dit glas wijn betrof een Spätburgunder Blanc de Noir van het wijnhuis Meyer Näckel uit het Ahrtal.

 

 

Glas 4,

 

5 Proevers dachten dat dit een Grauburgunder betrof, 4 proevers dachten dat dit een
Weißburgunder was en 2 proevers een Silvaner en 1 proever dacht aan een Spätburgunder. Dit glas wijn werd beoordeeld
met gemiddeld 14 punten.

Dit glas betrof een Grauburgunder van het wijnhuis Banghert Rinck uit de Pfalz.

 

 

Glas 5,

 

4 Proevers dachten dat het een Spätburgunder Blanc de Noir betrof, 5 proevers dachten dat
het een Silvaner betrof, 2 een Weißburgunder en 1 een Grauburgunder. Gemiddeld werd
dit glas wijn met 15,3 punten beoordeeld.

Dit laatste glas wijn betrof een Silvaner Großes Gewächs van het wijnhuis Fürst Loewenstein (Franken).

 

 

Behalve bij het eerste proefglas, dit werd niet goed geïdentificeerd, waren er bij elk glas diverse proevers die de wijn goed hadden bepaald. Ik mag zeggen dat dit een goed resultaat is en aangeeft dat onder de proevers behoorlijk wat oenoleptische kennis aanwezig is.
Aan het eind van de proeverij werd Koos bedankt voor het organiseren en presenteren van deze proeverij en werd door de aanwezigen beaamd dat het goed zou zijn om meer soortgelijke proeverijen te organiseren. De kennis van wijn, het doel van onze vereniging, wordt op deze manier goed tot uiting gebracht.

En als afsluiter van deze bijzondere proeverij hebben wij nog lekker van de kaas en de paté genoten.

 

 

 

 

 

 

Verslag:

Koos Daniëls.

 


Aankomende activiteiten

dec
20
do
19:45 Oost Brabant: Virtuele wijnwande...
Oost Brabant: Virtuele wijnwande...
dec 20 @ 19:45 – 22:45
Oost Brabant: Virtuele wijnwandeling: In de voetsporen van Koning Lodewijk !! @ Wijkcentrum 't Slot | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
In de voetsporen van Koning Lodewijk !! Een virtuele wandeling door een bekend wijngebied vol met historie, cultuur en romantiek. De vorst, die we volgen, was zo onder de indruk van dit gebied dat hij
jan
20
zo
13:00 “de heerlijckheit Hoorne” Nieuwj...
“de heerlijckheit Hoorne” Nieuwj...
jan 20 @ 13:00 – 18:30
"de heerlijckheit Hoorne" Nieuwjaarstreffen 2019 @ wel bekent maar nog geheim
  Nadere informatie volgt!            

Recente proefverslagen & nieuws

Nieuwsbrief FICB