Proefverslagen & nieuws

  • -

Bailli-Proeverij Oost-Brabant 8 september 2016

Verslag van de Baillis-proeverij O-Brabant op 8 september 2016
Gepresenteerd door Kees Weijters in “Het Klooster” te Waalre. Notulist: Peter Derks

Kees wist ons deze keer te verrassen met een mooie selectie Nederlandse (en 1 Belgische) wijnen. De aankoop en selectie van deze wijnen kwam tot stand via de NGW-baillis.
De wijnen komen (verrassenderwijs) uit vrijwel heel Nederland vandaan: van het uiterst zuidelijke puntje tot bijna bovenaan in Groningen.

1. “Johanniter brut”, Wijndomein De Planck, Slenaken
Deze aangename mousserende wijn is volgens de methode champenoise gemaakt.
Over het wijngoed: Totaal 3 ha wijngaard (gelegen in het meest zuidelijke puntje van Nederland). De eerste 2 ha zijn aangeplant in 2008 waarvan 1 ha (4500 stokken) beplant met de blauwe Regent en 1 ha (4500 stokken) met de witte Johanniter. In 2010 werd nog 1 ha met Pinot Noir aangeplant. Handmatige oogst waarbij alle aangetaste druiven worden verwijderd. Zowel de Johanniter als de Regent zijn vroegrijpend en nogal goed resistent tegen schimmels. Onder de boerderij ligt een wijnkelder van 400 m2 die direct toegankelijk is vanuit de wijngaard, dus korte transporttijd voor de druiven. In 2012 is flink geïnvesteerd in een pneumatische druivenpers en een ontsteler. Opslag van wijn kan in stalen vaten maar ook in barriques.
Beoordeling: Zeer lichtgele kleur en fonkelend helder. Een bescheiden neus, iets bloesem, citrus, meloen. In de smaak een mooi klein bittertje, tamelijk fris en vrij goed in balans met een redelijk goede afdronk. Knap gemaakt !
Gemiddelde score (n=13) 14,0 punten, met een kleine spreiding.
Prijs € 20,00

2. Johanniter 2014, Wijnlandgoed De Hakenberg, NO-Twente
Over het wijngoed: In 2009 werden hier de eerste 200 druivenstokken geplant. Inmiddels staan er 2700 druivenstokken (nog steeds een klein oppervlak dus) en werden in 2013 de eerste druiven geoogst. Onder begeleiding van de “flying winemaker”Stan Beurskens (zie onder wijn nr.3) werden in 2014 de eerste wijnen gebotteld. Naast Johanniter staat er nu ook Pinotin en Cabernet Cortis (beide tamelijk goed resistente) hybride rassen aangeplant.
Beoordeling: Lichtgele kleur en fonkelend helder. In de neus wat bloesem (acacia e.d.), iets mandarijn, meloen en rijp geel fruit. Een fruitige smaak, zachte zuren, een klein bittertje en een klein zoetje, alles vrij goed in balans en een redelijk goede afdronk.
Gemiddelde score (n=13) 15,0 punten, met een vrij kleine spreiding.
Prijs € 12,50

3. “Gris de Villare” 2014, Wijngaard St. Martinus, Vijlen (bij Vaals)
Deze wijn is gemaakt uit Souvignier Gris druiven (met iets Pinot Gris), waarvan een klein deel na de vergisting is gelagerd op nieuwe Frans eiken vaatjes.
Over het wijngoed: Deze bestaat al sinds 1988 en was het eerste wijngoed in Nederland dat (commercieel) rode wijn produceerde. Dit duurzame wijngoed wordt gerund door Stan Beurskens en zijn vrouw Nienke en is gelegen nabij het drielandenpunt in de gemeente Vaals. De wijngaarden ’t Rott, Villare en Holset beslaan momenteel 13 ha in totaal, er wordt zelfs geoogst van in totaal 16,5 ha. Daarmee het grootste wijngoed van Nederland ! De oorspronkelijke wijngaard dient nog steeds als bron voor veel experimenten qua duurzaamheid, “nieuwe” druivenrassen en beperking van systemische bestrijdingsmiddelen. De wijnen van St. martinus hebben al heel veel (inter)nationale prijzen gewonnen. Stan Beurskens studeerde oenologie aan de beroemde universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika en de universiteit van Geisenheim in Duitsland. Naast zijn theoretische achtergrond heeft hij inmiddels bijna 20 jaar praktijkervaring in verschillende wijngaarden over de hele wereld in zowel de klassieke als ook de nieuwe wereld. In 2007 is hij zijn eigen wijnbouwadvies bureau begonnen (www.wijnbouwadvies.nl) waarmee hij meer dan 60 wijngaarden in binnen en buitenland begeleidt bij de wijnbouw en vinificatie.
Zij hebben nu een nieuw wijnkenniscentrum in Vijlen, publiek toegankelijk, waarin onderzoek naar nieuwe en duurzame technieken in de wijnbouw wordt gedaan, ook cursussen voor vinologen. Wijn- en bodemanalyses kunnen hier ook gedaan worden en ook vindt er onderzoek plaats naar het gebruik van ozon, algen en schimmels in de wijngaard.
Beoordeling: Zachtgele kleur (met een kleine groenzweem) en fonkelend helder. Een nogal stuivende neus met tonen van buxus, steenfruit, kruiden en ietsje cederhout. In de mond tamelijk vol met mooie frisse zuren, een heel klein zoetje en idem bittertje. Goed in balans, behoorlijk intens van smaak en een goede afdronk.
13% alc., gemiddelde score 15,9 punten, met een vrij kleine spreiding.
Prijs € 14,00

4. “Linge Wit” 2013, Betuws Wijndomein, Geldermalsen
Deze wijn is gemaakt uit 100% Johanniter druiven, na de gisting zolang mogelijk “sur lie”.
Over het wijngoed: De eerste druivenstokken werden in 2004 aangeplant, inmiddels beslaat het areaal in totaal 6 ha en staan de volgende druivenrassen aangeplant: Regent, Johanniter, Solaris, Cabernet cortis, Muscat bleu, Palatina en Souvignier gris. De (bovenste) grondsoort is hoofdzakelijk rivierklei. Er vindt groene oogst plats waarbij achterblijvende (of slechte) trossen worden verwijderd zodanig date r per ha slechts 35 hl kan worden geoogst. Ze beschikken zelf over een modern ingerichte wijnkelder. Na de schilweking worden de druiven met een pneumatische pers geperst. Na klaring wordt de wijn in roestvrijstalen tanks vergist bij relatief lage temperaturen. Na de gisting blijft de wijn zo lang mogelijk “sur lie” en vinden er zo min mogelijk toevoegingen en/of behandelingen plaats wat bijdraagt aan vollere wijnen.
Beoordeling: Lichtgeel van kleur (iets groenzweem) en mooi helder. In de neus wat bloesem, meloen en iets citrus. In de mond veel frisser dan wijn nr. 2, mooie zuren, klein zoetje en (zeer) klein bittertje. Vrij goed in balans. Redelijk goede afdronk.
12% alc., gemiddelde score 14,8 punten, met een matige spreiding.
Prijs € 16,35

5. Souvignier Gris 2014, Ol Diek, Nieuwolda (in Groningen aan de Dollard)
Over het wijngoed: Wijngaard Ol Diek ligt in het mooie en gastvrije Oldambt gelegen op een zeedijk aan de Dollard. Droge, halfzoete en zoete witte wijnen, rosé wijnen en rode wijnen van de Groninger zeeklei, het is uniek! In 2006 hebben zij hier een 1 ha gote wijngaard aangelegd en in 2011 werd deze uitgebreid tot 3 ha. De wijnmakerij en boerderijwinkel zijn gevestigd in een oude boerderij uit 1867 welke de naam “Ol diek” draagt. Vandaar onze naam ‘Wijngaard Ol Diek’. De witte en rosé wijnen rijpen op rvs-vaten en de rode wijnen (deels) op eiken barriques. Deze druivenrassen staan aangeplant: Cabernet cortis, Cabernet cantor , Souvignier gris ,Solaris, Merzling, Johanniter en Regent.
Beoordeling: Licht- tot zachtgeel van kleur en mooi helder. In de mond redelijk fris, mooie (vrij zacht) zuren, een klein zoetje en miniem bittertje. Balans ietsje aan de zoete kant.
Redelijk goede afdronk.
13% alc., gemiddelde score 15,6 punten met een wat grotere spreiding.
Prijs € 9,25

6. Auxerrois 2014, Apostelhoeve, Maastricht
Over het wijngoed: De in het Jegerdal net onder Maastricht gelegen Apostelhoeve behoeft waarschijnlijk weinig toelichting. Hugo Hulst is hier al in 1970 begonnen met wijnbouw, nu is het eigendom van zijn zoon Mathieu Hulst en de wijngaard omvat nu 8 ha, met als aanplant: Muller Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot Gris. Moderne equipment, de opslagcapaciteit bedraagt 60.000 flessen en 6 eiken barriques worden gebruikt voor de rijping van de Pinot gris barriques. De wijngaardbodem bestaat uit loss, mergel en kiezel.
Beoordeling: Lichtgele kleur en fonkelend helder. In de neus geel fruit, ook wat appel. In de mond redelijk fris, mooie (vrij zachte) zuren, een klein zoetje en ook een klein bittertje waardoor goed in balans. Een redelijk goede afdronk.
11,5% alc., gemiddelde score 15,9 punten met kleine spreiding.
Prijs € 12,50

7. Chardonnay “Goud” 2012, Genoels Elderen, Riemst , België
Over het wijngoed: De familie van Rennes is eigenaar van het prachtige wijnkasteel Genoels-Elderen (van 1859), gelegen in Riemst aan de weg van maastricht naar Tongeren, op slechts 10 km afstand van de Apostelhoeve. Nu in totaal 22 ha wijgaard waarvan 18 ha beplant met Chardonnay en 4 ha Pinot Noir (lijkt wel Côte d’Or in België !). Dochter Joyce is momenteel de keldermeester. De grond bestaat vnl. uit leem op een kalkrijke mergel ondergrond. Er vindt geen chemische onkruidbestrijding plaats, alleen maar schoffelen. De opbrengst bedraagt 40 hl per ha en er worden jaarlijks zo’n 110.000 flessen wijn geproduceerd. Pneumatische persen en vergisting in computergestuurde (temperatuur) Inox-vaten. De Chardonnay Gold wordt 12 maanden (sur lie) opgevoed in Frans eiken vaten uit de Bourgogne waarvan 50% nieuw; de oogst bedroeg 30 hl/ha en is afkomstig uit de oudste en best gelegen wijngaarden.
Spijsadvies: vis en zeevruchten maar ook gegrilde kreeft, gevogelte en pasta’s met roomsaus.
Beoordeling: Een mooie zacht- tot middengele kleur en goed helder. Een typische (flink) houtgelagerde complexe chardonnay geur met de nodige vanille- en cedertonen, ook wat appel en honing. In de mond een botertje, mooie rijpe zuren, een klein zoetje en een klein bittertje. Goed in balans en harmonieus met de geur. Ook een goede afdronk. Velen houden van een dergelijke goede (klassieke) houtlagering, anderen vinden het jammer dat het hout zo domineert in de geur (en smaak), vandaar een behoorlijk grote variatie in beoordeling.
13% alc., gemiddelde score 15,9 punten met flink wat spreiding.
Prijs € 26,50

8. Rouge 2013 (Regent), Wijngoed De Planck, Slenaken
Over het wijngoed: Zie onder wijn nr. 1
Deze wijn werd na de vergisting opgevoed gedurende 14 maanden in eikenhouten vaten
Beoordeling: Een donkerrode kleur en een lichte mate van troebeling. In de neus veel donker fruit, wat natte grond, iets ceder en een ietwat synthetische geur. Vrij zacht van smaak, redelijk vol met veel kersen en behoorlijk kruidig. Weinig tannine, waardoor de balans aan de fruitige kant ligt. Een redelijke afdronk.
12,5% alc., gemiddelde score 15,4 punten met flink wat spreiding.
Prijs € 14,00

Persoonlijke notitie: De notulist was zelf erg gecharmeerd van de witte wijnen gemaakt uit Souvignier gris (wijnen 3 en 5). Blijkbaar kunnen hiermee in Nederland smaakvolle wijnen (met een eigen karakter) gemaakt worden. De druif is een Vitis Vinefera kruising (dus geen hybride) van Cabernet sauvignon met de witte duitse druif Bronner, in 1983 ontstaan door een kruising verricht door Dr. Norbert Becker in het wijnculturele research instituut in Freiburg.
Souvignier gris druiventros
Wijn nr. 3 is zeer verfijnd (mijn persoonlijke voorkeur) terwijl wijn nr. 5 een goede prijs/kwaliteitsverhouding heeft.

Samengevat:
Het was een mooie en smakelijke proeverij met enkele verrassende wijnen, die we na de presentatie ook nog tezamen met heerlijke hapjes (dank je wel Annie) mochten beproeven.
Kees Weijters werd met applaus bedankt voor zijn uitleg en de goede presentatie van deze Nederlandse (en Belgische) wijnen.


  • -

Proeverij Spaanse wijnen 15 september 2016

Verslag proeverij Spaanse wijnen, 15 september 2016

 

Allen van harte welkom in het bijzonder Dieter Froitzheim die ons wegwijs gaat maken in de wereld van de Spaanse wijnen. Ook verwelkomen wij Edgar Colson van bailliage Maestricht.

We kunnen spreken van een grote opkomst; aanwezig zijn 21 personen!

De indrinker is een Chardonnay van het wijnhuis NUVIANA, 2013, 13% Alc., IGP, Valle del Cinça

Mededelingen

  • Het zomertreffen hebben wij helaas moeten cancelen gezien het gering aantal deelnemers.
  • Wijn en spijsavond op vrijdag 4 november
  • Eindejaarsproeverij vrijdag 16 december (mousserende wijnen)

Geproefde wijnen:

Hacienda Zorita, 2012, IGP, Castilla y León, Vino de la Tierra, 14% Alc., € 4,00

Druif: 100% Tempranillo

Kleur: Helder, robijnrood met een zweempje purper

Geur: Zwart fruit, zwarte kersen, bramen

Smaak: Fruitig, zwarte kers, braam, bosvruchtenjam,  kruidig, vanille, zuurtje, bittertje, laag  tanninegehalte

Afdronk: Middellange afdronk. De smaak maakt niet waar  wat het belooft

De wijn is gewaardeerd met 13,4 punten

NUVIANA, 2013, IPG, Valle del Cinça, 13,5% Alc., 2-3 maanden barrique, € 4,00

Druif: Tempranillo, Cabernet Sauvignon

Kleur: Helder, donkere kersenkleur met granaatreflecties

Geur: Rood fruit, kersen, rode bes, lichte toast

Smaak: Rood fruit, kruidig, zachte tannines, frisse zuren,  bittertje

Afdronk: Middellange afdronk

De wijn is gewaardeerd met 13,9 punten

El Portico, Crianza, 2012, DOCa Rioja, Bodega Palacio, 14% Alc., € 5,50 (flying winemaker Michel Roland)

Druif: 100% Tempranillo

Kleur: Helder, transparant, robijnrood

Geur: Rood fruit, kruidig, scherp in de neus, zoetje

Smaak: Rood fruit, kruidig, beetje scherp, zoetje, bittertje,  zachte tannines

Afdronk: Middellange afdronk, elegant, rond

De wijn is gewaardeerd met 14,4 punten

Torremorón, Tinto Joven, 2015, DO Ribera del Duero, Bodega Torremorón, 80 – 100 jaar oude stokken, opvoeding in stalen tanks, 13,5% Alc., € 5,90

Druif: 100% tempranillo

Kleur: Donker violet met paarse zweem helder

Geur: Rijp zwart fruit zoals zwarte bes, pruimen,  bramen en kersen.

Smaak: Sappig, vlezig, zoetje, zwart fruit, pepertje, drop, zoethout, chocolade, weinig zuren,  zachte tannines, bittertje

Afdronk: Middellange afdronk, rond en soepel

De wijn is gewaardeerd met 15,3 punten

Fina a Vuit, 2013, DOCa Priorat, Celler Hidalgo Albert, 14,5% Alc., 12 mnd gerijpt op Frans en Amerikaans eiken,€ 15,50

Druif: 50% Garnacha, 30% Syrah, 10% Merlot, 10%  Cabernet Sauvignon

Kleur: Robijnrood, fonkelend, helder

Geur: Rijp donker fruit, vanille, drop, laurier

Smaak: Vlezig, sappig, kruidig, laurier, scherp, pepertje, zoetje, zachte tannines, bittertje

Afdronk: Middellange afdronk, harmonie in geur en smaak

De wijn is gewaardeerd met 16,4 punten

Torre de Oña, Reserva, 2010, DOCa Rioja, Bodega Vinos Torre de Oña, 14% Alc., 20 maanden gerijpt op Frans en Kaukasus eiken, € 15,90

Druif: 95% Tempranillo, 5% Mazuelo/Cariñena

Kleur: Robijnrood met een bruin randje, helder

Geur: Rijp rood en zwart fruit, jamachtig, leer, toast,  koffie, tabak, ceder

Smaak: Komt terug in de geur, mooi in balans, bittertje

Afdronk: Lange afdronk

De wijn is gewaardeerd met 16,6 punten

Damana, Reserva, 2011, DO Ribera del Duero, Bodega y Viñedos Tábula, 14,5% Alc., 12 maanden gerijpt op Frans eiken en 24 maanden op fles, € 19,90

Druif: 100% Tempranillo

Kleur: Intens robijnrood, paarse zweem, helder

Geur: In het begin wat gesloten, donker fruit zoals  kersen, bramen, bessen, stallig, vanille, zoetje,

Smaak: Scherp, kruidig, zachte tannines, mooie  zuren, melange van smaken, bittertje

Afdronk: Lange afdronk

De wijn is gewaardeerd met 17,2 punten

2009 Celler Hidalgo Albert ‘1270 a Vuit’, Priorat DOCa, 15% Alc., 14 maanden barrique, € 27,70

De naam ‘1270 a Vuit’ verwijst naar de 8 families die in 1270 in Poboleda woonden, het jaar van de toekenning van de stadsrechten aan Poboleda.

Druif: 40% Garnacha, 20% Cabernet Sauvignon,  20% Syrah,10% Merlot, 10% Cariñena

Kleur: Robijnrood met een bruin randje, omfloerst

Geur: Gedroogd fruit, vanille, zoetje, kersen, pruimen,  zwarte bessen, rook, tabak, ceder, mint,  specerijen, peper

Smaak: Sappig, elegant, kruidig, mooie zuren, zachte  tannines

Afdronk: Lange afdronk, wijn is mooi in balans

De wijn is gewaardeerd met 17,5 punten

Afsluiting

Een interessante proeverij, goed opgebouwd, veel informatie, mooie, verrassende en onbekende wijnen geproefd. Dieter bedankt dat je deze proeverij hebt willen verzorgen. Wij zijn jou hiervoor zeer erkentelijk.

Dank aan allen voor de aanwezigheid. We genieten nog na van de wijnen en het uitgebreide buffet van kaasjes en vleeswaren.

 

 

 


  • -

Bailliage Maestricht verslag Loireproeverij

Verslag Loire-proeverij.

Aan het aantal inschrijvingen voor de Loire-proeverij was nog duidelijk merkbaar dat voor menig NGW – lid de vakantieperiode nog niet voorbij was. Maar ik kan de afwezigen verzekeren dat zij een wel heel bijzondere proeverij gemist hebben.

Klaus heeft ons meegenomen op ontdekkingsreis naar twee van de vier wijnregio’s van de Loire: de AOC Anjou-Saumur en de AOC Touraine. Wij hebben kennis gemaakt met de verschillende facetten van de meest aangeplante druif van het Loiregebiedde Chenin Blanc of, zoals de druif aldaar genoemd wordt, de pineau de la Loire.

Maar wat weten we zoal van deze bijzondere rivier?

De Loire ontspringt in de Ardèche in het Centraal Massief, op een hoogte van 1400 meter boven de zeespiegel, aan de voet van de Mont Gerbier de Jonc en heeft een totale lengte van 1012 km.

Tevens is het Loiredal tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaard, dit vanwege de vele kastelen die daar te vinden zijn. (Wikipedia)

De eerste wijn van de avond was een Crémant van Le Château de Targé Saumur Brut. Deze wijn, een cuvée van 70% Chenin Blanc en 30% Cabernet Franc, had een goudgele kleur en een fijne mousse. In eerste instantie werden geuren van gist, warm brood en noten waargenomen, maar na enige tijd kwamen ook geuren van appels, peren en perzik. De binnenkomst was fris, floraal en door de hoge zuren was er sprake van ruime speekselvorming. In de afdronk had deze Crémant een klein bittertje. Zaalgemiddelde: 13,1

Van Laurent Kraft proefden wij een 100% Chenin Blanc 2014 AOC Vouvray. De kleur was lichtgeel met een groenzweem. In de neus wit fruit zoals perzik, appels, noten en amandel. In de mond hoge zuren, citrus, zout (mineraliteit), amandel en een klein zoetje in de afdronk. Zaalgemiddelde: 13,4

De derde wijn was van Le Château Couly – Dutheil 2014 Les Chanteaux AOC Chinon. Dit wijngoed werkt volgens het principe Culture raisonnée (respect voor het milieu). De wijn had een goudgele kleur. Een complexe geur, aromatisch, pompelmoes. In de mond werd venkel, kruiden en citrus waargenomen. De wijn was filmend had een lange afdronk met een klein bittertje. Zaalgemiddelde: 14,6

La Dame Saumur Blanc Sec 2010 van Le Domain de Rocheville AOC Saumur – Champigny was de vierde wijn. De kleur was goudgeel met oranjereflexen, amberkleurig. In de neus gedroogd fruit, pruimen, rozijnen en ‘boenwas’. In de mond werd lichte botrytis, rozijnen, honing en kweeperen waargenomen. Sherryachtig. In de afdronk een klein bittertje. Zaalgemiddelde: 13

Als vijfde wijn proefden wij een Demi Sec 2014 AOC Vouvray van Laurent Kraft. De kleur was lichtgeel met een groenzweem. Rijpe peren, citrus, rozijnen werden in de neus waargenomen. Toast, rijpe peren en wit fruit in de mond. De wijn was mooi in harmonie, de afdronk was lang met een klein bittertje. Zaalgemiddelde: 14,7

Van Laurent Kraft was ook de zesde wijn een AOC Vouvray Moelleux 2014. De kleur was strogeel, helder. De neus was ingetogen, gebrande suiker. Complexe smaak, mooie zuren, kruidig, tarte tartin, gedroogd fruit en noten werden geproefd. De afdronk was aromatisch. Zaalgemiddelde: 14,9

Wijn zeven was van Domaine de Montegilet 2014 Coteaux de l’Aubance. Zeer rijp fruit, botrytisamora’s, steenfruit zoals perzik, abrikoos, kweeperen, natte steen en noten in de neus. Ananas, gebrande noten, honing en mooie frisse zuren worden geproefd. De afdronk was lang en aromatisch. Zaalgemiddelde: 15,3

De proefavond werd afgesloten met een AOC Coteaux de Saumur 2005 van Domaine la Bonnelle. De wijn is amberkleurig. In de neus geuren van acaciahoning, suikersiroop en rozijnen. In de mond karamel, rietsuikerstroop, honing en mooie zuren. De afdronk was lang en zeer aromatisch. Zaalgemiddelde: 15,5

Het was een mooie, maar vooral een zeer leerzame proeverij. De avond werd zoals altijd in stijl afgesloten. De flessen werden geleegd en in combinatie met een heerlijk kaasbuffet was dit beslist geen straf.

Klaus van harte bedankt voor deze boeiende proefavond.

Erica Moonen

 

 

 

 


  • -

Proeverij Zomerwijnen 26 juni 2016

PROEVERIJ ZOMERWIJNEN

BAILLIAGE ENTRE DEUX VILLES OP 26 JUNI 2016

Voor onze proeverij zomerwijnen zijn wij te gast bij Sjaak en Marian Cox te Swalmen.  Ook dit jaar laat het weer niet toe om de proeverij buiten in de mooie tuin te laten plaatsvinden. Sjaak en Marian hebben de woonkamer omgetoverd tot ‘proeflokaal’ en als iedereen een plaatsje heeft gevonden wordt deindrinker geschonken:

Crémant de Bourgogne, brut, Perle d’Or, 2008, Louis Bouillot (Chardonnay, Pinot Noir), € 11,00

Hapje: Groene olijven en kerstomaatjes (in witte wijn gestoofd).

Nettie heet iedereen welkom in het bijzonder René en Jenny Christiaens.

Aanwezig zijn 20 personen, een mooie opkomst.

Benoeming René Christiaens tot Membre d’Honneur bailliage EDV

De reden dat René en Jenny aanwezig zijn is een bijzondere. Op voordracht van onze leden wordt René benoemd tot Membre d’Honneur van onze bailliage Entre Deux Villes voor zijn lidmaatschap van het NGW gedurende 42 jaar.

Aan René wordt een oorkonde uitgereikt en een mooie fles wijn en voor Jenny een boeket bloemen.

Gefeliciteerd namens ons allen.

Proeverij zomerwijnen gepresenteerd door Emmy Willems en Lenny Saes

WIT

Spanje, Rias Baixas, Fulget, 2015, 12,5%, druif: Albariño, biologische wijn, € 8,95 Bodega Maior de Mendoza

Kleur: Bleek strogeel.

Deze Albariño is vol van frisheid: citrus, appel, meloen gecombineerd met frisse kruiden en

florale tonen. Een levendige zuurgraad met een lange afdronk.

Past bij (Oosterse) salade met garnalen, alles wat uit de zee komt.

Frankrijk, Sud-Ouest,Torus blanc sec, Pacherenc du ViC-BiLH, 2012, 14%, druif: Petit Courbu, Petit Manseng, Gros Manseng, 20 jaar oude stokken, € 7,95 Wijnmaker: Alain Brumont

Kleur: Licht goud-geel.

In de geur witte bloemen, wit fruit als perzik en peer. Intens en fris van smaak met een volronde afdronk.

Past bij curry’s en couscous.

Oostenrijk, Carnuntum, 2014, 13%, druif: Grüner Veltliner, alte Reben 40 – 45 Jahre, € 11,95 Weingut Markowitsch

Kleur: Geel-groen.

Geur: Kruidig, stevige geur van rijp wit fruit. Volle en geconcentreerde smaak van appels, banaan en limoen met wederom kruidigheid. Klein zoetje op de tong.

Past bij kalfsvlees en Aziatische keuken.

Frankrijk, Lanquedoc, Faugères, 2014, 13,5%, druif: Marsanne, Roussanne, € 11,00 Château Autignac

Kleur: Goudgeel.

Geur: Aroma’s van amandelen, abrikozen en kruiden. Smaak is vol en rijp.

Past o.a. bij gevogelte (kip, kalkoen), vis (gebakken, gegrild, gerookt), romige kazen, halfharde kazen.

Hapje: Sandwiches gerookte zalm / sandwiches kipfilet.

ROSE

Frankrijk, Côtes du Provence, 2015, 13%, druif: Grenache, Cinsault, Syrah, € 7,60 Domaine de la Bouverie

Kleur: Bleekroze.

Geur: Floraal (witte bloemen) en frisse fruitaroma’s.

Mooie aperitiefwijn. 

Frankrijk, Bordeaux Clairet, 2015, 14%, druif: Merlot, Cabernet Sauvignon, licht rode wijn die

koel gedronken wordt (in tegenstelling tot een klassieke roséwijn is de clairet voller van smaak),

€ 7,50 Château de Parenchère

Kleur: Donkere rosékleur.

Geur: Veel fruit in de neus.

Smaak: Aardbeien, frambozen met kruidige ondertonen. Lange afdronk.

Past bij kipgerechten en maaltijdsalades.

Hapje: Mini quiches met spekjes, tomaatjes en erwtjes.

ROOD

Oostenrijk, Niederösterreich, Weinviertel, Zellerndorf, 2014, 13%, druif: Zweigelt, biologische

wijn, € 8,95 Weingut Prechtl

Geur: Kersen-aroma’s.

Smaak: Fluwelig en fruitig in de mond. Soepele tannines.

Lekker bij gevulde kipfilet met salie en parmaham. Uitstekende eetwijn.

Italië, Sardinië, INU riserva, 2012, 14%, druif: Cannonau (90%) (lokale benaming voor de

Grenache) en 10% lokale druivensoorten, € 13,95 Wijnhuis Contini

Kleur: Dieprood.

Geur: Aroma’s van zwarte kersen, truffel, kruidnagel.

Smaak: Volle smaak van rode kersen, pruimen en kruiden. Lange afdronk.

Krachtige wijn, heerlijk bij gegrild vlees, wild en sterke kaassoorten.

Hapje: Beenhammetje op een bedje van puree van zoete aardappelen geserveerd met een

chorizocréme en koffie-créme.

Afsluiting door Nettie

Met dank aan Emmy en Lenny voor het verzorgen van de proeverij. Wij hebben mooie zomerwijnen

geproefd en veel informatie ontvangen.

Een woord van dank aan Marian en Sjaak voor hun gastvrijheid en de goede zorgen. Een attentie

(abonnement op het blad WineLife) is hier zeker op z’n plaats.

We kunnen spreken van een gezellige dag, een geslaagde proeverij en heerlijke hapjes. Zeker voor

herhaling vatbaar. Allen bedankt voor de aanwezigheid.

 


  • -

Bailliage Maestricht verslag Zoete wijnen

Afgelopen vrijdag was ons proeflokaal afgeladen vol met enthousiaste wijnliefhebbers. Ja, en voor al degene die er niet waren heb ik een mededeling: jullie hebben een pracht proeverij gemist. Onder bezielende leiding van Klaus Dylus hebben wij 9 zoete wijnen van top kwaliteit mogen proeven. Onderstaand de proefnotities van deze wijnen.

De eerste wijn was een Riesling Beerenauslese 2005 Traiser Rotenfels van Weingut Dr. Crusius uit de Nahe. De kleur was goudgeel en de wijn traant mooi. In de neus geuren van rozijnen, vijgen en kruiden. Een mooie binnenkomst met frisse zuren, honing en rozijnen. Een lange afrond met een mooie zoet – zuur balans. Zaalgemiddelde: 15 punten.

Wijn twee Château de Fesles 2005 Bonnezeaux (Loire) een wijn gemaakt van 100% Chenin Blanc. De druiven voor deze wijn hebben geen botrytus, maar drogen in aan de circa 50 jaar oude wijnstokken. De druiven worden in 7 charges geoogst. Geuren van rijpe abrikoos, honing, citroenzesten en vijgen in de neus. In de smaak noten, honing, vanille en een klein bittertje in de afdronk. Een zeer complexe wijn. Zaalgemiddelde: 14,7.

De derde wijn was een Riesling Eiswein 1995 van Weingut Blesius – Rostock (Mosel) Frisse appels, citrus en mineralen in de neus. Gedroogde abrikoos en groene appels in de mond. Deze zuren in deze wijn werden als hoog ervaren. Zaalgemiddelde: 14,5.

Wijn vier kwam uit de bekende Hongaarse wijnregio Tokaji van het familie wijngoed Carpinus; een Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010. Een licht groenzweem was waarneembaar in de goudgele kleur. Kweeperen, citrus, honing en gedroogde abrikoos in de neus. Een intense smaak van kruiden, abrikoos, noten en mooie zuren. Een klein bittertje in de afdronk. Zaalgemiddelde 14,8.

De vijfde wijn was de enige rode zoete wijn van de avond en kwam uit het Burgenland in Oostenrijk. Een Blauer Zweigelt Ausbruch 2008 van Weingut Schmelzer. Kersen, koffie, karamel, pruimen en rietsuiker in de neus. De wijn prikt een beetje bij de binnenkomst. Smaken als aardbeien, rabarber, pruimen en zoete kers worden waargenomen. Zaalgemiddelde: 15.

Wijn zes was een Passito di Pantelleria DOP uit 2014 van Donnafugata met de prachtige naam Ben Rye wat de zoon van de wind betekent. Rijpe ananas, gedroogde abrikoos, rozijnen, rozen en vijgen in de neus. In de mond gedroogd fruit zoals abrikoos, rozijnen en noten. Frisse zuren onderstrepen de lange afdronk. Zaalgemiddelde 15,5.

De zevende wijn van deze avond was een Marsala Superiore Riserva Oro Dolce DOP van Pellegrino. De kleur was licht amber. In de neus werd gras, hooi, vanille en abrikoos waargenomen. Smaken van kaneel, brandewijn, noten, vijgen en honing werden geproefd. In de afdronk werd een licht pepertje waargenomen. Zaalgemiddelde: 14.

Wijn acht was een Colheita Single Harvest Malmsey 1996 Blandy’s Madeira DOP. Deze wijn had een cognackleur. In de neus werden chocolade, noten, rozijnen en stroop waargenomen. Deze wijn had een complexe smaak met chocolade, koffie en karamel. Zaalgemiddelde: 14,4.

De laatste wijn van deze avond kwam van Gonzalez Byass uit Jerez met de mondvullende naam: Noe. Vinum Optimum Rare Signatum. De kleur was ondoorzichtig en stroperig. Geuren van pruimen, vijgen en gedroogde rozijnen. In de smaak koffie, chocolade, rozijnen, krenten en rijp fruit. De wijn had een mooie zoet – zuur balans met een lange afdronk. Zaalgemiddelde: 15,9

Klaus stelde voor om, van met name de laatste wijnen, enkele slokjes in de glazen te laten, want zo bleek achteraf…. Hij had samen met Margriet voor wel heel bijzondere hapjes gezorgd. Op ons eerste bordje lagen lange vingers, een klein appelgebakje, panne cotta met aardbeien / kweeperenjam en pure chocolade. Op bordje twee lagen een stukje foi gras en een soesje gevuld met kruidenkaas. Het was nu aan ons om zelf te beslissen welke hapjes het beste pasten bij de overheerlijke wijnen.

Ik persoonlijk, maar ik denk dat dit zeker voor heel veel van de aanwezigen gold, heb zelden van zo’n zeer bijzondere proefavond mogen genieten.

Erica Moonen


  • -

Verslag wijnproeverij Zuid-Amerikaanse wijnen

Verslag wijnproeverij thema “Zuid-Amerikaanse wijnen” gepresenteerd door Marcel Schoorl.

Marcel Schoorl heeft voor ons een mooie power-point presentatie voorbereid met interessante wijnen.  Frank Behm heeft een bijdrage verleend aan het op scherm brengen van de presentatie.

De 17 aanwezigen verheugen zich allen op een mooie proeverij en na enige info door de bailli kan Marcel eindelijk van start.

Allereerst volgt enige uitleg over de wijnlanden in Zuid-Amerika. De grootst producerende landen en diegenen die hun sporen hebben verdiend op het Europese contingent komen aan bod nl: Chili en Argentinië.  Chili geroemd om zijn uitzonderlijke, afgezonderde  ligging tussen Andes en oceaan en het klimaat waar de belangrijkste rassen vergelijkbaar zijn met Bordeaux en wijnland Argentinië waar de Andes een nog grotere rol speelt vanwege hoog gelegen wijngaarden en vooral door rassen als malbec en de witte torrontès gedomineerd wordt.

Indrinker : Michel Torino coleccion torrontès Calchaqui Valley Argentinië.

Deze indrinker belooft wat voor het verdere verloop van de proeverij. Lichtgeel van kleur. In de geur zuiver, fris, citrus en florale tonen. Zelfs licht exotisch en aromatisch. In de smaak licht zoete aanzet met daarna stevige zuren. Breed smaakpalet van citrus fruit met een redelijk lange afdronk.

De wijn heeft geen punten maar krijgt algemeen waardering met enig minpuntje zijn stevige zuren.

Wijn 1: Las Mulas, Miguel Torres. Sauvignon blanc reserva 2015. Central Valley Chili. (bio-wijn) 13% alc.

Miguel Torres is een grote bekende in de wijnwereld. Oorsprong van het bedrijf Torres ligt in Spanje maar er zijn vele investeringen gedaan buiten de grens van Spanje en vooral in Zuid-Amerika en al vanaf 1979 in Chili.

Kleur: helder, lichtgeel, stevig tranend.

Geur: zuiver, licht reductief, vegetaal, buxus, citrus, honing.

Smaak: aanzet droog, fris, stevige zuren, groene kruiden, prikkelend op de tong.

Afdronk: redelijk lang met mineraliteit en prikkeltje op de tong.

De wijn krijgt 14.4 punten

Wijn 2: Quebrada Alta, Cono Sũr, chardonnay 2014.Valle de Casablanca, Chili. 13.5% alc.

De winery Cono Sũr is opgericht in 1993 met de doelstelling het maximale uit druif, techniek en terroir te halen en dit te vertalen naar wijn.

Kleur: helder, strogeel naar goudgeel, mooi tranend.

Geur:  zuiver, boter, karnemelk, rijpe citrus, exotisch.

Smaak: aanzet zoetje, breed, boter, stevige zuren.

Afdronk: langere afdronk met stevige zuren

De wijn krijgt 14.3 punten

Wijn 3: Emiliana Adobe gewürztraminer reserva 2015. Rapel Valley, Chili. (bio-wijn)

Vinedos Emiliana is opgericht in 1986. Inmiddels 1550 ha. eigen wijngaarden. Vanaf 1988 gestart met bio- en bio-dynamische wijnbouw van eigen wijngaarden. Een voorloper van biologische wijnbouw in Chili.

Kleur: helder, fonkelend, goudgeel. Mooie viscositeit.

Geur: zuiver, bloemig/floraal, kruidig, honing, citrus.

Smaak: aanzet zoet, breed, vettig, muscaatnoot, zoethout, fijne zuren.

Afdronk: prikkelend, iets branderig en aangenaam bittertje, redelijk lange afdronk.

De wijn krijgt 14.8 punten

Wijn 4: Bodegas Callia Alta shiraz 2015. San Juan Argentina. 13.5% alc.

Bodegas Callia maakt onderdeel van MP wines. Mede-eigenaar is Meindert Pon. Innovatief en modern wijnmaken is de opdracht

Kleur: intens donker kersenrood en paarsrode rand. Zeer fijn gekleurde tranen.

Geur: zuiver, vanille, zoethout, laurier, kersen, bramen en bessen.

Smaak: aanzet zoet, zoethout en laurier met aanwezige zuren.

Afdronk: redelijk korte afdronk met zoethout en laurier.

De wijn heeft 15.2 punten.

Wijn 5: Michel Torino malbec reserva 2013. Calchaqui Valley Argentina. 14% alc.

Bodega El Esteco de Cafayata door Franse emigranten opgericht in 1892. Wijngaarden op hoogte maken deze regio geschikt voor wijnbouw.

Kleur: intens donkerrood, ondoorzichtig met paarse rand, tranen blijven mooi hangen in het glas.

Geur: rokerig, fumé, pruimen, kruidig, tabak, zwarte peper, specerij, cassis, bossig, prikt in neus.

Smaak: aanzet zoetje, zuren maar vol fruitig, mondvullend, mooi bittertje, potloodslijpsel.

Afdronk: lange afdronk met zachte tannines, potloodslijpsel en rijp zoet fruit.

De wijn heeft 15.9 punten.

Wijn 6: Santa Alicia Carmenère Gran reserva 2012. Valle de Maipo Chili. 14.1% alc.

Vanaf 1954 is het wijnhuis gestart door de familie Valdes in o.a. Maipo Valley. Nu 4 generaties later wordt de naam “Alicia” verbonden aan de wijnen uit respect voor de vrouwen uit de familie die deze naam dragen. Toptechniek en streek samen verbonden met het goede fruit geven deze uitzonderlijke wijnen.

Kleur: donker vrij ondoorzichtig kersenrood, licht gekleurde tranen in het glas.

Geur: zuiver, iets gebrands, bramen, cassis, cederhout, kruidig, specerij, kersen, koffie en tabak.

Smaak: aanzet stevig, zoetje, toch vrij elegant, mooie zuren.

Afdronk: redelijk lang met teer en zwart rijp fruit en zachte tannines.

De wijn krijgt 16 punten.

Wijn 7: Concho y Toro Reserva Trio 2013. Valle del Maipo Chili. 14.5% alc.

Gemaakt van 70% cabernet-sauvignon, 15% cabernet-franc en 15% syrah.  Al in 1883 werd dit bedrijf opgericht, in 1923 genoteerd aan de beurs, in 1933 export via Rotterdam naar Europa en in 1987 fusie met Banfi Vintners.  Oorspronkelijk gesticht met meegenomen stokken uit Bordeaux door Don Melchior de Santiago Concho y Toro uitgegroeid tot een van de grote wereldspelers.

Kleur: donker doorzichtig robijnrood met lichte evaluatie. Licht gekleurde tranen.

Geur: zuiver, groene walnoot, rode bessen, zwarte bessen, kruidig/specerij, hout, koffie.

Smaak: aanzet licht zoetje, frisse zuren, mondvullend, aangenaam bittertje, harmonieus.

Afdronk: lange afdronk met goede balans, mooi fruit en rijpe zachte tannines.

De wijn heeft 17 punten.

Wijn 8: DV Catena Malbec 2013. Mendoza, Argentina. 13.5 % alc.

Catena Zapata is een begrip in Argentinië vooral waar het malbecwijnen aangaat. Hoog gewaardeerd en pionier van deze druif is Nicolas Catena samen met dochter Laura. Veel energie en research wordt gestoken in de mogelijkheden van de kwaliteitswijngaarden in Mendoza. Deze wijn is gemaakt van malbec druiven van 4 hooggelegen kwaliteitswijngaarden in Mendoza.

De wijn heeft 17.3 punten.

Kleur: donker paarsrood, ondoorzichtig, paarse rand, gekleurde tranen.

Geur: zuiver, vrij gesloten, zoetig, kruidig, cederhout, complex, zwarte bes, kersen, romige chocola, koffie enz.

Smaak: aanzet zoetje, fijn en elegant, mooi rijp fruit, soepel en mooie zachte zuren en mooi bittertje.

Afdronk: lang met fijn bittertje en zachte tannines.

De wijn heeft 17.3 punten.

Na Marcel bedankt te hebben voor deze mooie en leerzame proeverij gaan we nagenieten en nakletsen bij het uitgebreide kaasbuffet.

 


  • -

Surprise avond 3 mei 2016

Surprise avond

Baillage Entre deux villes 3 mei 2016

 

We worden ontvangen met een mooi glas mousserende wijn en nadat Nettie de aanwezigen welkom heeft geheten

gaan we van start. De organisatie van deze avond is in handen van Nettie.

Aanwezig zijn 15 leden.

We worden ingedeeld in vier teams die het tegen elkaar gaan opnemen.

Het programma bestaat uit 6 blokken van elk 20 minuten en elk blok bevat de volgende elementen:

  • Algemene vragen.
  • Herkennen van de geur (geurstokje).
  • Proeven van een wijn uit zwarte glazen.

Is dit een witte of een rode wijn? Benoem (indien mogelijk) de druif of de streek.

De opdrachten zijn niet zo gemakkelijk en het nodige denkwerk komt eraan te pas. Uiteraard wil

elk team als winnaar uit de bus komen. Na zo’n twee uurtjes flink aan de slag te zijn geweest worden de

punten bij elkaar geteld en zien we dat team 1 en 2 met een gelijk aantal punten zijn geëindigd.

Een extra vraag pakt in het voordeel uit van team 1 waardoor Aga, John en Sjaak zich de winnaars

mogen noemen van deze surprise avond. Proficiat en om dit te onderstrepen krijgen zij een leuke attentie

overhandigd.

Het was wederom een geslaagde en gezellige avond en een woord van dank aan Nettie is dan ook zeer zeker op z’n  plaats.

Alvorens de avond af te sluiten genieten we nog na van de wijnen die we geproefd hebben en het  heerlijk kaasbuffet dat Tim voor ons heeft klaargezet.

 

 


  • -

Baillage Entre Deux Villes: Surprise proeverij

We worden ontvangen met een mooi glas mousserende wijn en nadat Nettie de aanwezigen welkom heeft geheten gaan we van start. De organisatie van deze avond is in handen van Nettie. Aanwezig zijn 15 leden.

We worden ingedeeld in vier teams die het tegen elkaar gaan opnemen. Het programma bestaat uit 6 blokken van elk 20 minuten en elk blok bevat de volgende elementen:

  • Algemene vragen
  • Herkennen van de geur (geurstokjes)
  • Proeven van een wijn uit zwarte glazen. Is dit een witte of een rode wijn en benoem (indien mogelijk) de druif of de streek

De opdrachten zijn niet zo gemakkelijk en het nodige denkwerk komt eraan te pas. Uiteraard wil elk team als winnaar uit de bus komen. Na zo’n twee uurtjes flink aan de slag te zijn geweest worden de punten bij elkaar geteld en zien we dat team 1 en 2 met een gelijk aantal punten zijn geëindigd. Een extra vraag pakt in het voordeel uit van team 1 waardoor Aga, John en Sjaak zich de winnaars mogen noemen van deze surprise avond. Proficiat en om dit te onderstrepen krijgen zij een leuke attentie overhandigd.

Het was wederom een geslaagde en gezellige avond en een woord van dank aan Nettie is dan ook zeker op z’n plaats.

Alvorens de avond af te sluiten genieten wij nog na van de wijnen die wij geproefd hebben en het heerlijk kaasbuffetje dat Tim voor ons heeft klaargezet.

Maureen Kimmel, mei 2016


  • -

Bailliage Maestricht verslag Wijnen uit Süd – Tirol

Is het Bon Giorno of toch Grüss Gott?

Zoals de uitnodiging al deed vermoeden zou het weleens  een heel spannende proefavond kunnen worden. 22 Leden van de bailliage waren naar Geulle gekomen voor deze proefavond. Bij de wijnkeuze heb ik me laten leiden door de autochtone druivensoorten van Südtirol en de bevlogenheid van met name jonge onafhankelijke wijnboeren.

De eerste wijn, een Sauvignon Blanc 2014 van Weingut Ebner uit het Eisacktal. De wijngaarden van Florian Unterthiner liggen op een hoogte van 500 meter boven zeeniveau. De kleur was lichtgeel met een lichte groenzweem aan de buitenrand. In de neus kruisbessen, bloemen en peren. In de mond aangename zuren, mineraliteit, licht zoutje, peren, meloen en kruisbessen. De afdronk was lang met een aangenaam bittertje. Zaalgemiddelde 14,2

‚Wir müssten Künstler sein’ een Weißburgunder 2013 van Weingut Andi Sölva uit Kaltern was onze tweede wijn. De wijngaard ligt in de directe nabijheid van het meer (Kalterersee) op een hoogte van 400 meter. De kleur goudgeel en de wijn hing mooi in het glas. Decente houttonen, honing, bloemen, toast en kruiden in de neus. In de smaak, appel, meloen, noten en steenfruit. De zuren waren mooi geïntegreerd. De afdronk was lang, aromatisch met een klein zoetje en een aangenaam bittertje. Zaalgemiddelde 13,9

De derde wijn (de enige uitzondering op de regel van onafhankelijke wijnboeren) kwam van Kellerei Tramin. Gewürztraminer Nussbaumer 2014. De druiven voor deze wijn komen allen uit het wijndorp Tramin van de ‘Lage Söll’, gelegen op een hoogte van 350 tot 550 meter boven zeeniveau. De druiven voor deze wijn worden handmatig geoogst. Deze wijn heeft tot augustus 2015 sur lie gelegen en werd vervolgens afgevuld. In januari 2016 is deze wijn in de verkoop gegaan. De kleur was strogeel. In de neus zeer complex met geuren als kruidnagel, kaneel, rozen, honing en citrus. In de smaak veel tropisch fruit, kaneel, aangename zuren en een licht bittertje in de afdronk. Geconcludeerd kan worden dat deze, nog gesloten, wijn te jong was om te drinken. Zaalgemiddelde 13,7

‚Cresendo’ 2012 van Weingut Ritterhof uit Kaltern. Een cuvée van Vernatsch circa 60%, Lagrein en Merlot was de vierde wijn. De oogst is midden oktober. De druiven komen van uitgezochte percelen uit 3 verschillende aanbouwgebieden. De kleur was licht rood met een kleine oranjeverkleuring aan de buitenrand. In de neus, aardbeien, kersen kruiden en een lichte ’malo’. In de mond aangename tannine, kersen, aardbeien en drop. De zuren waren fris en aangenaam. De wijn had een klein bittertje in de afdronk. Zaalgemiddelde 13,8

Der vijfde wijn, Upupa Rot 2012 van Weingut Abraham uit Eppan. 93% Vernatsch (> 50 jaar oude stokken) en 7 % Blauburgunder. De kleur was prachtig, rood / bruin (tuile). Chocolade, leer en kersen (Pinot Noir) in de neus. In de smaak aardbeien, drop, kersen en kruiden. De tannine en de zuren waren mooi geïntegreerd. De afdronk was lang en aangenaam. Zaalgemiddelde 13,7

‚Cortazo der Traubencuvée’ 2011 van Weingut Pfitscher was onze zesde wijn. Deze wijn is een cuvée van Lagrein, Merlot en Shiraz. De druiven komen van geselecteerde percelen van Weinberg ‚Kotznloater’ gelegen op 300 meter boven zeeniveau. De druiven worden midden oktober handmatig geoogst. De kleur was ondoorzichtig donkerrood. In de neus, pruimen, kaneel, tabak en anijs. Rijpe pruimen, bramen, drop en vanille in de mond. De tannine was mooi rond en aangenaam. Deze wijn had een mooie lange afdronk met een klein bittertje. Zaalgemiddelde 13,7

Onze laatste rode wijn van deze avond was Weingut Thomas Pichler,  Sond Reserva’ 2012. Een monocépage van Lagrein. De druiven komen van de ‘Lage Feld’ en deze ligt op 300 meter boven zeeniveau in Kaltern. Een donkerrode bij ondoorzichtige kleur. In de neus natte grond, koffie, rijp fruit, kruidig. In de mond zeer aromatisch, bramen, rijpe pruimen, kruiden en vanille. De tannine was reeds mooi geïntegreerd. Een zeer complexe wijn met een lange aangename afdronk. Deze wijn heeft een groot bewaarpotentieel. Zaalgemiddelde 16,4

Als afsluiter had ik een Goldmuskateller 2014 van Weingut Ritterhof gekozen. De druiven voor deze IGT worden eind oktober geoogst en komen uit het aanbouwgebied Unterland en Überetsch. Een wijn met een lichtgele fonkelende kleur. Steenfruit, muskaat en mooie zuren in de neus. In de mond mandarijntjes, bloemen en frisse zuren. Een klein zoetje in de zeer aromatische afdronk werd waargenomen. Zaalgemiddelde 15,5

Resumerend kan ik concluderen dat de wijnen van de autochtone druivensoorten van Südtirol voor enkele van de aanwezigen een totaal nieuwe beleving waren. Deze proefavond werd helemaal in Südtiroler stijl afgesloten met Schüttelbrood, Südtiroler Speck, Kaminwurzen en heerlijke Italiaanse kazen.

Erica Moonen

IMG_2138 IMG_2144 IMG_2155

 


  • -

Baillage Entre deux villes: Verslag Port proeverij

De proeverij is gehouden op 3 november 2015 en is verzorgd door Rémy Christiaens.

Informatie over de belangrijkste portsoorten en hun kenmerken

Ruby: Robijnrood, de jongste variant en ook de zoetste.

Late bottled vintage: Verschillende portwijnen uit een enkel jaar, moet 4 tot 6 jaar rijpen. Jaar van oogst en jaar van botteling moeten op de fles staan.

Crusted: Mengeling van verschillende jaren, 3 tot 4 jaar rijping en ongefilterd gebotteld. Er zit dus bezinksel in. Wordt ook wel ‘poor men’s vintage’ genoemd.

Vintage: Als een jaargang door het ‘Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto’ als uitzonderlijk goed bevonden wordt, kan deze als vintage jaar bestempeld worden (gemiddeld 3x per 10 jaar). Maximaal 3 jaar vatrijping en dan ongefilterd gebotteld om verder te rijpen op fles.

Single Quinta vintage: Als een producent van mening is dat zijn wijn van een bepaald oogstjaar, dat niet als vintage benoemd is, toch aan de eisen voldoet kan hij de wijn van die ene wijngaard – Quinta – afzonderlijk aanbieden en na goedkeuring als vintage behandelen en verkopen.

Tawny: Taankleurig, lichter van kleur en minder zoet. Bij de eenvoudige soorten is dit ruby port met een beetje wit erbij.

Aged tawnyDeze zijn langer gerijpt en hebben de leeftijd op de fles staan (10 yrs, 20 yrs, 30 yrs etc.)

Colheita: Tawny port van één goed oogstjaar die minimaal 7 jaar vatrijping gehad moet hebben. Deze wordt taankleurig door de jaren. Het jaar van oogst en het jaar van botteling moet op de fles staan.

Garrafeiraport: De Garrafeiraport is eveneens een mengeling van portwijnen van één enkel jaar. Deze Garrafeiraport wordt weleens de brug tussen de tawny en de vintage genoemd. Na een korte rijpingsperiode in houten vaten worden ze overgebracht in grote glazen vaten waarin ze gedurende 20, 30 tot 40 jaar traag verdere rijpen. In de loop der jaren wordt er een bezinksel gevormd dat decanteren nodig maakt voordat de port voor consumptie in flessen van 75 cc overgeheveld wordt. Hierna rijpt de port verder in de fles.

White port: Witte port van witte druiven (meestal Malvasia Fina). Ook deze port wordt 3 jaar op vat gerijpt, is droger van smaak en vaak als aperitief geschonken.

Geproefde portwijnen

Altano Douro vino branco, 12,5%, € 6,99

Witte wijn van het wijnhuis Symington Estates. Druif: Malvasia. Frisse geur van citrus, appel en een beetje kruiden. Deze wijn heeft veel smaak. Je proeft een hint van nectarines en jonge ananas.

Dow’s fine white port, 19%, € 9,99, gewaardeerd met 14,5 punten

Deze port heeft 3 jaar vatrijping gehad. Mooie gouden kleur, nootachtig aroma. Verfrissende zuurgraad en een lange afdronk.

Robertson’s Ruby, 19,5%, € 8,99, gewaardeerd met 14,5 punten

Deze port heeft 3 jaar vatrijping gehad. Heeft een volle rijke smaak met aroma’s van rood fruit, pruimen en aardbeien.

Kopke, Quinta Mesquita, Tawny, 19,5%, € 12,99, gewaardeerd met 15,7 punten

Kopke is het oudste wijnhuis en bestaat al vanaf 1632. Deze port heeft 5 – 6 jaar vatrijping gehad. Blend van de druivenrassen Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz, samengesteld uit meerdere oogstjaren. Geur en smaak zijn verfijnd met zachte houttonen en tonen van gedroogd fruit.

Graham’s Nature port, 20%, € 15,99, gewaardeerd met 16,2 punten

Ruby port gemaakt van druiven van biologische wijngaarden. Deze port heeft 5 – 6 jaar vatrijping gehad. Druivenvariëteit: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz.

Fonseca BIN 27, 20%, € 16,95, gewaardeerd met 16,8 punten

Fonseca BIN 27 werd meer dan 100 jaar geleden geboren, oorspronkelijk bedoeld voor familieconsumptie. Pas in 1972 werd het voor het eerst gecommercialiseerd. De druiven voor deze ruby port komen van de 3 top quinta’s van Fonseca met een constante buitengewone kwaliteit. Een port met een rijp bouquet van pruim-aroma’s.

Dow’s Colheita 2002, 20%, € 21,99, gewaardeerd met 17 punten

Tawny port gemaakt van de beste wijnen van één enkele oogst. In de neus complexe aroma’s van gedroogd fruit zoals rozijnen en vijgen. De smaak is fris en zacht met geuren van rook en noten en een lange afdronk.

Graham’s aged Tawny 10 years, 20%, € 23,99, gewaardeerd met 17 punten

Druivensoorten: Tinta Barroca, Tinta Çao, Tinta Roriz, Touriga Francesa, Touriga Nacional. Deze wijn wordt gemaakt van verschillende jaargangen. Jaargangen waar geen colheita of vintage wijn zijn gemaakt. Gemiddelde leeftijd van de wijnen moet wel 10 jaar zijn. In deze tawny port ruik je noten aroma’s gecombineerd met honing en vijgen. Een rijke smaak met veel fruit eindigend in een lange afdronk.

Dow’s Quinta do Bomfim Vintage 2004, 20%, € 34,99, gewaardeerd met 17,8 punten

Kenmerkend voor deze ruby port zijn de fijne peperige tannines. De druiven worden zeer rijp geoogst. Kruiden en zwarte peper zijn in balans met zwarte chocolade smaken. Fruitsmaken met een hint van rozijnen, zwarte bramen en ahornsiroop.

Met dank aan Rémy. We hebben veel informatie ontvangen en er zijn mooie portwijnen geschonken.

 

Maureen Kimmel


Aankomende activiteiten

mei
22
wo
19:45 Bois le Duc – Themaproeverij zel...
Bois le Duc – Themaproeverij zel...
mei 22 @ 19:45 – 22:30
Themaproeverij zeldzame Italiaanse druiven, verzorgd door confrère Koos Akkermans.
jun
1
za
hele dag Jaarfeest NGW
Jaarfeest NGW
jun 1 hele dag
Het jaarfeest van het NGW vindt dit jaar plaats op zaterdag 1 juni op de mooie locatie Kasteel Maurick in Vught.
jun
6
do
hele dag Congres FICB in Finland
Congres FICB in Finland
jun 6 – jun 9 hele dag
Congres FICB in Finland
Het FICB organiseerde in het voorjaar een mooi congres in Macedonië. Het volgende evenement op hun kalender is het International Wine Tasting and Rating Challenge. Dit vindt plaats in Helsinke / Finland. Voor de lokale organisatie