Proefverslagen & nieuws

  • -

Proeverij Zomerwijnen 26 juni 2016

PROEVERIJ ZOMERWIJNEN

BAILLIAGE ENTRE DEUX VILLES OP 26 JUNI 2016

Voor onze proeverij zomerwijnen zijn wij te gast bij Sjaak en Marian Cox te Swalmen.  Ook dit jaar laat het weer niet toe om de proeverij buiten in de mooie tuin te laten plaatsvinden. Sjaak en Marian hebben de woonkamer omgetoverd tot ‘proeflokaal’ en als iedereen een plaatsje heeft gevonden wordt deindrinker geschonken:

Crémant de Bourgogne, brut, Perle d’Or, 2008, Louis Bouillot (Chardonnay, Pinot Noir), € 11,00

Hapje: Groene olijven en kerstomaatjes (in witte wijn gestoofd).

Nettie heet iedereen welkom in het bijzonder René en Jenny Christiaens.

Aanwezig zijn 20 personen, een mooie opkomst.

Benoeming René Christiaens tot Membre d’Honneur bailliage EDV

De reden dat René en Jenny aanwezig zijn is een bijzondere. Op voordracht van onze leden wordt René benoemd tot Membre d’Honneur van onze bailliage Entre Deux Villes voor zijn lidmaatschap van het NGW gedurende 42 jaar.

Aan René wordt een oorkonde uitgereikt en een mooie fles wijn en voor Jenny een boeket bloemen.

Gefeliciteerd namens ons allen.

Proeverij zomerwijnen gepresenteerd door Emmy Willems en Lenny Saes

WIT

Spanje, Rias Baixas, Fulget, 2015, 12,5%, druif: Albariño, biologische wijn, € 8,95 Bodega Maior de Mendoza

Kleur: Bleek strogeel.

Deze Albariño is vol van frisheid: citrus, appel, meloen gecombineerd met frisse kruiden en

florale tonen. Een levendige zuurgraad met een lange afdronk.

Past bij (Oosterse) salade met garnalen, alles wat uit de zee komt.

Frankrijk, Sud-Ouest,Torus blanc sec, Pacherenc du ViC-BiLH, 2012, 14%, druif: Petit Courbu, Petit Manseng, Gros Manseng, 20 jaar oude stokken, € 7,95 Wijnmaker: Alain Brumont

Kleur: Licht goud-geel.

In de geur witte bloemen, wit fruit als perzik en peer. Intens en fris van smaak met een volronde afdronk.

Past bij curry’s en couscous.

Oostenrijk, Carnuntum, 2014, 13%, druif: Grüner Veltliner, alte Reben 40 – 45 Jahre, € 11,95 Weingut Markowitsch

Kleur: Geel-groen.

Geur: Kruidig, stevige geur van rijp wit fruit. Volle en geconcentreerde smaak van appels, banaan en limoen met wederom kruidigheid. Klein zoetje op de tong.

Past bij kalfsvlees en Aziatische keuken.

Frankrijk, Lanquedoc, Faugères, 2014, 13,5%, druif: Marsanne, Roussanne, € 11,00 Château Autignac

Kleur: Goudgeel.

Geur: Aroma’s van amandelen, abrikozen en kruiden. Smaak is vol en rijp.

Past o.a. bij gevogelte (kip, kalkoen), vis (gebakken, gegrild, gerookt), romige kazen, halfharde kazen.

Hapje: Sandwiches gerookte zalm / sandwiches kipfilet.

ROSE

Frankrijk, Côtes du Provence, 2015, 13%, druif: Grenache, Cinsault, Syrah, € 7,60 Domaine de la Bouverie

Kleur: Bleekroze.

Geur: Floraal (witte bloemen) en frisse fruitaroma’s.

Mooie aperitiefwijn. 

Frankrijk, Bordeaux Clairet, 2015, 14%, druif: Merlot, Cabernet Sauvignon, licht rode wijn die

koel gedronken wordt (in tegenstelling tot een klassieke roséwijn is de clairet voller van smaak),

€ 7,50 Château de Parenchère

Kleur: Donkere rosékleur.

Geur: Veel fruit in de neus.

Smaak: Aardbeien, frambozen met kruidige ondertonen. Lange afdronk.

Past bij kipgerechten en maaltijdsalades.

Hapje: Mini quiches met spekjes, tomaatjes en erwtjes.

ROOD

Oostenrijk, Niederösterreich, Weinviertel, Zellerndorf, 2014, 13%, druif: Zweigelt, biologische

wijn, € 8,95 Weingut Prechtl

Geur: Kersen-aroma’s.

Smaak: Fluwelig en fruitig in de mond. Soepele tannines.

Lekker bij gevulde kipfilet met salie en parmaham. Uitstekende eetwijn.

Italië, Sardinië, INU riserva, 2012, 14%, druif: Cannonau (90%) (lokale benaming voor de

Grenache) en 10% lokale druivensoorten, € 13,95 Wijnhuis Contini

Kleur: Dieprood.

Geur: Aroma’s van zwarte kersen, truffel, kruidnagel.

Smaak: Volle smaak van rode kersen, pruimen en kruiden. Lange afdronk.

Krachtige wijn, heerlijk bij gegrild vlees, wild en sterke kaassoorten.

Hapje: Beenhammetje op een bedje van puree van zoete aardappelen geserveerd met een

chorizocréme en koffie-créme.

Afsluiting door Nettie

Met dank aan Emmy en Lenny voor het verzorgen van de proeverij. Wij hebben mooie zomerwijnen

geproefd en veel informatie ontvangen.

Een woord van dank aan Marian en Sjaak voor hun gastvrijheid en de goede zorgen. Een attentie

(abonnement op het blad WineLife) is hier zeker op z’n plaats.

We kunnen spreken van een gezellige dag, een geslaagde proeverij en heerlijke hapjes. Zeker voor

herhaling vatbaar. Allen bedankt voor de aanwezigheid.

 


  • -

Bailliage Maestricht verslag Zoete wijnen

Afgelopen vrijdag was ons proeflokaal afgeladen vol met enthousiaste wijnliefhebbers. Ja, en voor al degene die er niet waren heb ik een mededeling: jullie hebben een pracht proeverij gemist. Onder bezielende leiding van Klaus Dylus hebben wij 9 zoete wijnen van top kwaliteit mogen proeven. Onderstaand de proefnotities van deze wijnen.

De eerste wijn was een Riesling Beerenauslese 2005 Traiser Rotenfels van Weingut Dr. Crusius uit de Nahe. De kleur was goudgeel en de wijn traant mooi. In de neus geuren van rozijnen, vijgen en kruiden. Een mooie binnenkomst met frisse zuren, honing en rozijnen. Een lange afrond met een mooie zoet – zuur balans. Zaalgemiddelde: 15 punten.

Wijn twee Château de Fesles 2005 Bonnezeaux (Loire) een wijn gemaakt van 100% Chenin Blanc. De druiven voor deze wijn hebben geen botrytus, maar drogen in aan de circa 50 jaar oude wijnstokken. De druiven worden in 7 charges geoogst. Geuren van rijpe abrikoos, honing, citroenzesten en vijgen in de neus. In de smaak noten, honing, vanille en een klein bittertje in de afdronk. Een zeer complexe wijn. Zaalgemiddelde: 14,7.

De derde wijn was een Riesling Eiswein 1995 van Weingut Blesius – Rostock (Mosel) Frisse appels, citrus en mineralen in de neus. Gedroogde abrikoos en groene appels in de mond. Deze zuren in deze wijn werden als hoog ervaren. Zaalgemiddelde: 14,5.

Wijn vier kwam uit de bekende Hongaarse wijnregio Tokaji van het familie wijngoed Carpinus; een Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010. Een licht groenzweem was waarneembaar in de goudgele kleur. Kweeperen, citrus, honing en gedroogde abrikoos in de neus. Een intense smaak van kruiden, abrikoos, noten en mooie zuren. Een klein bittertje in de afdronk. Zaalgemiddelde 14,8.

De vijfde wijn was de enige rode zoete wijn van de avond en kwam uit het Burgenland in Oostenrijk. Een Blauer Zweigelt Ausbruch 2008 van Weingut Schmelzer. Kersen, koffie, karamel, pruimen en rietsuiker in de neus. De wijn prikt een beetje bij de binnenkomst. Smaken als aardbeien, rabarber, pruimen en zoete kers worden waargenomen. Zaalgemiddelde: 15.

Wijn zes was een Passito di Pantelleria DOP uit 2014 van Donnafugata met de prachtige naam Ben Rye wat de zoon van de wind betekent. Rijpe ananas, gedroogde abrikoos, rozijnen, rozen en vijgen in de neus. In de mond gedroogd fruit zoals abrikoos, rozijnen en noten. Frisse zuren onderstrepen de lange afdronk. Zaalgemiddelde 15,5.

De zevende wijn van deze avond was een Marsala Superiore Riserva Oro Dolce DOP van Pellegrino. De kleur was licht amber. In de neus werd gras, hooi, vanille en abrikoos waargenomen. Smaken van kaneel, brandewijn, noten, vijgen en honing werden geproefd. In de afdronk werd een licht pepertje waargenomen. Zaalgemiddelde: 14.

Wijn acht was een Colheita Single Harvest Malmsey 1996 Blandy’s Madeira DOP. Deze wijn had een cognackleur. In de neus werden chocolade, noten, rozijnen en stroop waargenomen. Deze wijn had een complexe smaak met chocolade, koffie en karamel. Zaalgemiddelde: 14,4.

De laatste wijn van deze avond kwam van Gonzalez Byass uit Jerez met de mondvullende naam: Noe. Vinum Optimum Rare Signatum. De kleur was ondoorzichtig en stroperig. Geuren van pruimen, vijgen en gedroogde rozijnen. In de smaak koffie, chocolade, rozijnen, krenten en rijp fruit. De wijn had een mooie zoet – zuur balans met een lange afdronk. Zaalgemiddelde: 15,9

Klaus stelde voor om, van met name de laatste wijnen, enkele slokjes in de glazen te laten, want zo bleek achteraf…. Hij had samen met Margriet voor wel heel bijzondere hapjes gezorgd. Op ons eerste bordje lagen lange vingers, een klein appelgebakje, panne cotta met aardbeien / kweeperenjam en pure chocolade. Op bordje twee lagen een stukje foi gras en een soesje gevuld met kruidenkaas. Het was nu aan ons om zelf te beslissen welke hapjes het beste pasten bij de overheerlijke wijnen.

Ik persoonlijk, maar ik denk dat dit zeker voor heel veel van de aanwezigen gold, heb zelden van zo’n zeer bijzondere proefavond mogen genieten.

Erica Moonen


  • -

Verslag wijnproeverij Zuid-Amerikaanse wijnen

Verslag wijnproeverij thema “Zuid-Amerikaanse wijnen” gepresenteerd door Marcel Schoorl.

Marcel Schoorl heeft voor ons een mooie power-point presentatie voorbereid met interessante wijnen.  Frank Behm heeft een bijdrage verleend aan het op scherm brengen van de presentatie.

De 17 aanwezigen verheugen zich allen op een mooie proeverij en na enige info door de bailli kan Marcel eindelijk van start.

Allereerst volgt enige uitleg over de wijnlanden in Zuid-Amerika. De grootst producerende landen en diegenen die hun sporen hebben verdiend op het Europese contingent komen aan bod nl: Chili en Argentinië.  Chili geroemd om zijn uitzonderlijke, afgezonderde  ligging tussen Andes en oceaan en het klimaat waar de belangrijkste rassen vergelijkbaar zijn met Bordeaux en wijnland Argentinië waar de Andes een nog grotere rol speelt vanwege hoog gelegen wijngaarden en vooral door rassen als malbec en de witte torrontès gedomineerd wordt.

Indrinker : Michel Torino coleccion torrontès Calchaqui Valley Argentinië.

Deze indrinker belooft wat voor het verdere verloop van de proeverij. Lichtgeel van kleur. In de geur zuiver, fris, citrus en florale tonen. Zelfs licht exotisch en aromatisch. In de smaak licht zoete aanzet met daarna stevige zuren. Breed smaakpalet van citrus fruit met een redelijk lange afdronk.

De wijn heeft geen punten maar krijgt algemeen waardering met enig minpuntje zijn stevige zuren.

Wijn 1: Las Mulas, Miguel Torres. Sauvignon blanc reserva 2015. Central Valley Chili. (bio-wijn) 13% alc.

Miguel Torres is een grote bekende in de wijnwereld. Oorsprong van het bedrijf Torres ligt in Spanje maar er zijn vele investeringen gedaan buiten de grens van Spanje en vooral in Zuid-Amerika en al vanaf 1979 in Chili.

Kleur: helder, lichtgeel, stevig tranend.

Geur: zuiver, licht reductief, vegetaal, buxus, citrus, honing.

Smaak: aanzet droog, fris, stevige zuren, groene kruiden, prikkelend op de tong.

Afdronk: redelijk lang met mineraliteit en prikkeltje op de tong.

De wijn krijgt 14.4 punten

Wijn 2: Quebrada Alta, Cono Sũr, chardonnay 2014.Valle de Casablanca, Chili. 13.5% alc.

De winery Cono Sũr is opgericht in 1993 met de doelstelling het maximale uit druif, techniek en terroir te halen en dit te vertalen naar wijn.

Kleur: helder, strogeel naar goudgeel, mooi tranend.

Geur:  zuiver, boter, karnemelk, rijpe citrus, exotisch.

Smaak: aanzet zoetje, breed, boter, stevige zuren.

Afdronk: langere afdronk met stevige zuren

De wijn krijgt 14.3 punten

Wijn 3: Emiliana Adobe gewürztraminer reserva 2015. Rapel Valley, Chili. (bio-wijn)

Vinedos Emiliana is opgericht in 1986. Inmiddels 1550 ha. eigen wijngaarden. Vanaf 1988 gestart met bio- en bio-dynamische wijnbouw van eigen wijngaarden. Een voorloper van biologische wijnbouw in Chili.

Kleur: helder, fonkelend, goudgeel. Mooie viscositeit.

Geur: zuiver, bloemig/floraal, kruidig, honing, citrus.

Smaak: aanzet zoet, breed, vettig, muscaatnoot, zoethout, fijne zuren.

Afdronk: prikkelend, iets branderig en aangenaam bittertje, redelijk lange afdronk.

De wijn krijgt 14.8 punten

Wijn 4: Bodegas Callia Alta shiraz 2015. San Juan Argentina. 13.5% alc.

Bodegas Callia maakt onderdeel van MP wines. Mede-eigenaar is Meindert Pon. Innovatief en modern wijnmaken is de opdracht

Kleur: intens donker kersenrood en paarsrode rand. Zeer fijn gekleurde tranen.

Geur: zuiver, vanille, zoethout, laurier, kersen, bramen en bessen.

Smaak: aanzet zoet, zoethout en laurier met aanwezige zuren.

Afdronk: redelijk korte afdronk met zoethout en laurier.

De wijn heeft 15.2 punten.

Wijn 5: Michel Torino malbec reserva 2013. Calchaqui Valley Argentina. 14% alc.

Bodega El Esteco de Cafayata door Franse emigranten opgericht in 1892. Wijngaarden op hoogte maken deze regio geschikt voor wijnbouw.

Kleur: intens donkerrood, ondoorzichtig met paarse rand, tranen blijven mooi hangen in het glas.

Geur: rokerig, fumé, pruimen, kruidig, tabak, zwarte peper, specerij, cassis, bossig, prikt in neus.

Smaak: aanzet zoetje, zuren maar vol fruitig, mondvullend, mooi bittertje, potloodslijpsel.

Afdronk: lange afdronk met zachte tannines, potloodslijpsel en rijp zoet fruit.

De wijn heeft 15.9 punten.

Wijn 6: Santa Alicia Carmenère Gran reserva 2012. Valle de Maipo Chili. 14.1% alc.

Vanaf 1954 is het wijnhuis gestart door de familie Valdes in o.a. Maipo Valley. Nu 4 generaties later wordt de naam “Alicia” verbonden aan de wijnen uit respect voor de vrouwen uit de familie die deze naam dragen. Toptechniek en streek samen verbonden met het goede fruit geven deze uitzonderlijke wijnen.

Kleur: donker vrij ondoorzichtig kersenrood, licht gekleurde tranen in het glas.

Geur: zuiver, iets gebrands, bramen, cassis, cederhout, kruidig, specerij, kersen, koffie en tabak.

Smaak: aanzet stevig, zoetje, toch vrij elegant, mooie zuren.

Afdronk: redelijk lang met teer en zwart rijp fruit en zachte tannines.

De wijn krijgt 16 punten.

Wijn 7: Concho y Toro Reserva Trio 2013. Valle del Maipo Chili. 14.5% alc.

Gemaakt van 70% cabernet-sauvignon, 15% cabernet-franc en 15% syrah.  Al in 1883 werd dit bedrijf opgericht, in 1923 genoteerd aan de beurs, in 1933 export via Rotterdam naar Europa en in 1987 fusie met Banfi Vintners.  Oorspronkelijk gesticht met meegenomen stokken uit Bordeaux door Don Melchior de Santiago Concho y Toro uitgegroeid tot een van de grote wereldspelers.

Kleur: donker doorzichtig robijnrood met lichte evaluatie. Licht gekleurde tranen.

Geur: zuiver, groene walnoot, rode bessen, zwarte bessen, kruidig/specerij, hout, koffie.

Smaak: aanzet licht zoetje, frisse zuren, mondvullend, aangenaam bittertje, harmonieus.

Afdronk: lange afdronk met goede balans, mooi fruit en rijpe zachte tannines.

De wijn heeft 17 punten.

Wijn 8: DV Catena Malbec 2013. Mendoza, Argentina. 13.5 % alc.

Catena Zapata is een begrip in Argentinië vooral waar het malbecwijnen aangaat. Hoog gewaardeerd en pionier van deze druif is Nicolas Catena samen met dochter Laura. Veel energie en research wordt gestoken in de mogelijkheden van de kwaliteitswijngaarden in Mendoza. Deze wijn is gemaakt van malbec druiven van 4 hooggelegen kwaliteitswijngaarden in Mendoza.

De wijn heeft 17.3 punten.

Kleur: donker paarsrood, ondoorzichtig, paarse rand, gekleurde tranen.

Geur: zuiver, vrij gesloten, zoetig, kruidig, cederhout, complex, zwarte bes, kersen, romige chocola, koffie enz.

Smaak: aanzet zoetje, fijn en elegant, mooi rijp fruit, soepel en mooie zachte zuren en mooi bittertje.

Afdronk: lang met fijn bittertje en zachte tannines.

De wijn heeft 17.3 punten.

Na Marcel bedankt te hebben voor deze mooie en leerzame proeverij gaan we nagenieten en nakletsen bij het uitgebreide kaasbuffet.

 


  • -

Surprise avond 3 mei 2016

Surprise avond

Baillage Entre deux villes 3 mei 2016

 

We worden ontvangen met een mooi glas mousserende wijn en nadat Nettie de aanwezigen welkom heeft geheten

gaan we van start. De organisatie van deze avond is in handen van Nettie.

Aanwezig zijn 15 leden.

We worden ingedeeld in vier teams die het tegen elkaar gaan opnemen.

Het programma bestaat uit 6 blokken van elk 20 minuten en elk blok bevat de volgende elementen:

  • Algemene vragen.
  • Herkennen van de geur (geurstokje).
  • Proeven van een wijn uit zwarte glazen.

Is dit een witte of een rode wijn? Benoem (indien mogelijk) de druif of de streek.

De opdrachten zijn niet zo gemakkelijk en het nodige denkwerk komt eraan te pas. Uiteraard wil

elk team als winnaar uit de bus komen. Na zo’n twee uurtjes flink aan de slag te zijn geweest worden de

punten bij elkaar geteld en zien we dat team 1 en 2 met een gelijk aantal punten zijn geëindigd.

Een extra vraag pakt in het voordeel uit van team 1 waardoor Aga, John en Sjaak zich de winnaars

mogen noemen van deze surprise avond. Proficiat en om dit te onderstrepen krijgen zij een leuke attentie

overhandigd.

Het was wederom een geslaagde en gezellige avond en een woord van dank aan Nettie is dan ook zeer zeker op z’n  plaats.

Alvorens de avond af te sluiten genieten we nog na van de wijnen die we geproefd hebben en het  heerlijk kaasbuffet dat Tim voor ons heeft klaargezet.

 

 


  • -

Baillage Entre Deux Villes: Surprise proeverij

We worden ontvangen met een mooi glas mousserende wijn en nadat Nettie de aanwezigen welkom heeft geheten gaan we van start. De organisatie van deze avond is in handen van Nettie. Aanwezig zijn 15 leden.

We worden ingedeeld in vier teams die het tegen elkaar gaan opnemen. Het programma bestaat uit 6 blokken van elk 20 minuten en elk blok bevat de volgende elementen:

  • Algemene vragen
  • Herkennen van de geur (geurstokjes)
  • Proeven van een wijn uit zwarte glazen. Is dit een witte of een rode wijn en benoem (indien mogelijk) de druif of de streek

De opdrachten zijn niet zo gemakkelijk en het nodige denkwerk komt eraan te pas. Uiteraard wil elk team als winnaar uit de bus komen. Na zo’n twee uurtjes flink aan de slag te zijn geweest worden de punten bij elkaar geteld en zien we dat team 1 en 2 met een gelijk aantal punten zijn geëindigd. Een extra vraag pakt in het voordeel uit van team 1 waardoor Aga, John en Sjaak zich de winnaars mogen noemen van deze surprise avond. Proficiat en om dit te onderstrepen krijgen zij een leuke attentie overhandigd.

Het was wederom een geslaagde en gezellige avond en een woord van dank aan Nettie is dan ook zeker op z’n plaats.

Alvorens de avond af te sluiten genieten wij nog na van de wijnen die wij geproefd hebben en het heerlijk kaasbuffetje dat Tim voor ons heeft klaargezet.

Maureen Kimmel, mei 2016


  • -

Bailliage Maestricht verslag Wijnen uit Süd – Tirol

Is het Bon Giorno of toch Grüss Gott?

Zoals de uitnodiging al deed vermoeden zou het weleens  een heel spannende proefavond kunnen worden. 22 Leden van de bailliage waren naar Geulle gekomen voor deze proefavond. Bij de wijnkeuze heb ik me laten leiden door de autochtone druivensoorten van Südtirol en de bevlogenheid van met name jonge onafhankelijke wijnboeren.

De eerste wijn, een Sauvignon Blanc 2014 van Weingut Ebner uit het Eisacktal. De wijngaarden van Florian Unterthiner liggen op een hoogte van 500 meter boven zeeniveau. De kleur was lichtgeel met een lichte groenzweem aan de buitenrand. In de neus kruisbessen, bloemen en peren. In de mond aangename zuren, mineraliteit, licht zoutje, peren, meloen en kruisbessen. De afdronk was lang met een aangenaam bittertje. Zaalgemiddelde 14,2

‚Wir müssten Künstler sein’ een Weißburgunder 2013 van Weingut Andi Sölva uit Kaltern was onze tweede wijn. De wijngaard ligt in de directe nabijheid van het meer (Kalterersee) op een hoogte van 400 meter. De kleur goudgeel en de wijn hing mooi in het glas. Decente houttonen, honing, bloemen, toast en kruiden in de neus. In de smaak, appel, meloen, noten en steenfruit. De zuren waren mooi geïntegreerd. De afdronk was lang, aromatisch met een klein zoetje en een aangenaam bittertje. Zaalgemiddelde 13,9

De derde wijn (de enige uitzondering op de regel van onafhankelijke wijnboeren) kwam van Kellerei Tramin. Gewürztraminer Nussbaumer 2014. De druiven voor deze wijn komen allen uit het wijndorp Tramin van de ‘Lage Söll’, gelegen op een hoogte van 350 tot 550 meter boven zeeniveau. De druiven voor deze wijn worden handmatig geoogst. Deze wijn heeft tot augustus 2015 sur lie gelegen en werd vervolgens afgevuld. In januari 2016 is deze wijn in de verkoop gegaan. De kleur was strogeel. In de neus zeer complex met geuren als kruidnagel, kaneel, rozen, honing en citrus. In de smaak veel tropisch fruit, kaneel, aangename zuren en een licht bittertje in de afdronk. Geconcludeerd kan worden dat deze, nog gesloten, wijn te jong was om te drinken. Zaalgemiddelde 13,7

‚Cresendo’ 2012 van Weingut Ritterhof uit Kaltern. Een cuvée van Vernatsch circa 60%, Lagrein en Merlot was de vierde wijn. De oogst is midden oktober. De druiven komen van uitgezochte percelen uit 3 verschillende aanbouwgebieden. De kleur was licht rood met een kleine oranjeverkleuring aan de buitenrand. In de neus, aardbeien, kersen kruiden en een lichte ’malo’. In de mond aangename tannine, kersen, aardbeien en drop. De zuren waren fris en aangenaam. De wijn had een klein bittertje in de afdronk. Zaalgemiddelde 13,8

Der vijfde wijn, Upupa Rot 2012 van Weingut Abraham uit Eppan. 93% Vernatsch (> 50 jaar oude stokken) en 7 % Blauburgunder. De kleur was prachtig, rood / bruin (tuile). Chocolade, leer en kersen (Pinot Noir) in de neus. In de smaak aardbeien, drop, kersen en kruiden. De tannine en de zuren waren mooi geïntegreerd. De afdronk was lang en aangenaam. Zaalgemiddelde 13,7

‚Cortazo der Traubencuvée’ 2011 van Weingut Pfitscher was onze zesde wijn. Deze wijn is een cuvée van Lagrein, Merlot en Shiraz. De druiven komen van geselecteerde percelen van Weinberg ‚Kotznloater’ gelegen op 300 meter boven zeeniveau. De druiven worden midden oktober handmatig geoogst. De kleur was ondoorzichtig donkerrood. In de neus, pruimen, kaneel, tabak en anijs. Rijpe pruimen, bramen, drop en vanille in de mond. De tannine was mooi rond en aangenaam. Deze wijn had een mooie lange afdronk met een klein bittertje. Zaalgemiddelde 13,7

Onze laatste rode wijn van deze avond was Weingut Thomas Pichler,  Sond Reserva’ 2012. Een monocépage van Lagrein. De druiven komen van de ‘Lage Feld’ en deze ligt op 300 meter boven zeeniveau in Kaltern. Een donkerrode bij ondoorzichtige kleur. In de neus natte grond, koffie, rijp fruit, kruidig. In de mond zeer aromatisch, bramen, rijpe pruimen, kruiden en vanille. De tannine was reeds mooi geïntegreerd. Een zeer complexe wijn met een lange aangename afdronk. Deze wijn heeft een groot bewaarpotentieel. Zaalgemiddelde 16,4

Als afsluiter had ik een Goldmuskateller 2014 van Weingut Ritterhof gekozen. De druiven voor deze IGT worden eind oktober geoogst en komen uit het aanbouwgebied Unterland en Überetsch. Een wijn met een lichtgele fonkelende kleur. Steenfruit, muskaat en mooie zuren in de neus. In de mond mandarijntjes, bloemen en frisse zuren. Een klein zoetje in de zeer aromatische afdronk werd waargenomen. Zaalgemiddelde 15,5

Resumerend kan ik concluderen dat de wijnen van de autochtone druivensoorten van Südtirol voor enkele van de aanwezigen een totaal nieuwe beleving waren. Deze proefavond werd helemaal in Südtiroler stijl afgesloten met Schüttelbrood, Südtiroler Speck, Kaminwurzen en heerlijke Italiaanse kazen.

Erica Moonen

IMG_2138 IMG_2144 IMG_2155

 


  • -

Baillage Entre deux villes: Verslag Port proeverij

De proeverij is gehouden op 3 november 2015 en is verzorgd door Rémy Christiaens.

Informatie over de belangrijkste portsoorten en hun kenmerken

Ruby: Robijnrood, de jongste variant en ook de zoetste.

Late bottled vintage: Verschillende portwijnen uit een enkel jaar, moet 4 tot 6 jaar rijpen. Jaar van oogst en jaar van botteling moeten op de fles staan.

Crusted: Mengeling van verschillende jaren, 3 tot 4 jaar rijping en ongefilterd gebotteld. Er zit dus bezinksel in. Wordt ook wel ‘poor men’s vintage’ genoemd.

Vintage: Als een jaargang door het ‘Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto’ als uitzonderlijk goed bevonden wordt, kan deze als vintage jaar bestempeld worden (gemiddeld 3x per 10 jaar). Maximaal 3 jaar vatrijping en dan ongefilterd gebotteld om verder te rijpen op fles.

Single Quinta vintage: Als een producent van mening is dat zijn wijn van een bepaald oogstjaar, dat niet als vintage benoemd is, toch aan de eisen voldoet kan hij de wijn van die ene wijngaard – Quinta – afzonderlijk aanbieden en na goedkeuring als vintage behandelen en verkopen.

Tawny: Taankleurig, lichter van kleur en minder zoet. Bij de eenvoudige soorten is dit ruby port met een beetje wit erbij.

Aged tawnyDeze zijn langer gerijpt en hebben de leeftijd op de fles staan (10 yrs, 20 yrs, 30 yrs etc.)

Colheita: Tawny port van één goed oogstjaar die minimaal 7 jaar vatrijping gehad moet hebben. Deze wordt taankleurig door de jaren. Het jaar van oogst en het jaar van botteling moet op de fles staan.

Garrafeiraport: De Garrafeiraport is eveneens een mengeling van portwijnen van één enkel jaar. Deze Garrafeiraport wordt weleens de brug tussen de tawny en de vintage genoemd. Na een korte rijpingsperiode in houten vaten worden ze overgebracht in grote glazen vaten waarin ze gedurende 20, 30 tot 40 jaar traag verdere rijpen. In de loop der jaren wordt er een bezinksel gevormd dat decanteren nodig maakt voordat de port voor consumptie in flessen van 75 cc overgeheveld wordt. Hierna rijpt de port verder in de fles.

White port: Witte port van witte druiven (meestal Malvasia Fina). Ook deze port wordt 3 jaar op vat gerijpt, is droger van smaak en vaak als aperitief geschonken.

Geproefde portwijnen

Altano Douro vino branco, 12,5%, € 6,99

Witte wijn van het wijnhuis Symington Estates. Druif: Malvasia. Frisse geur van citrus, appel en een beetje kruiden. Deze wijn heeft veel smaak. Je proeft een hint van nectarines en jonge ananas.

Dow’s fine white port, 19%, € 9,99, gewaardeerd met 14,5 punten

Deze port heeft 3 jaar vatrijping gehad. Mooie gouden kleur, nootachtig aroma. Verfrissende zuurgraad en een lange afdronk.

Robertson’s Ruby, 19,5%, € 8,99, gewaardeerd met 14,5 punten

Deze port heeft 3 jaar vatrijping gehad. Heeft een volle rijke smaak met aroma’s van rood fruit, pruimen en aardbeien.

Kopke, Quinta Mesquita, Tawny, 19,5%, € 12,99, gewaardeerd met 15,7 punten

Kopke is het oudste wijnhuis en bestaat al vanaf 1632. Deze port heeft 5 – 6 jaar vatrijping gehad. Blend van de druivenrassen Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz, samengesteld uit meerdere oogstjaren. Geur en smaak zijn verfijnd met zachte houttonen en tonen van gedroogd fruit.

Graham’s Nature port, 20%, € 15,99, gewaardeerd met 16,2 punten

Ruby port gemaakt van druiven van biologische wijngaarden. Deze port heeft 5 – 6 jaar vatrijping gehad. Druivenvariëteit: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz.

Fonseca BIN 27, 20%, € 16,95, gewaardeerd met 16,8 punten

Fonseca BIN 27 werd meer dan 100 jaar geleden geboren, oorspronkelijk bedoeld voor familieconsumptie. Pas in 1972 werd het voor het eerst gecommercialiseerd. De druiven voor deze ruby port komen van de 3 top quinta’s van Fonseca met een constante buitengewone kwaliteit. Een port met een rijp bouquet van pruim-aroma’s.

Dow’s Colheita 2002, 20%, € 21,99, gewaardeerd met 17 punten

Tawny port gemaakt van de beste wijnen van één enkele oogst. In de neus complexe aroma’s van gedroogd fruit zoals rozijnen en vijgen. De smaak is fris en zacht met geuren van rook en noten en een lange afdronk.

Graham’s aged Tawny 10 years, 20%, € 23,99, gewaardeerd met 17 punten

Druivensoorten: Tinta Barroca, Tinta Çao, Tinta Roriz, Touriga Francesa, Touriga Nacional. Deze wijn wordt gemaakt van verschillende jaargangen. Jaargangen waar geen colheita of vintage wijn zijn gemaakt. Gemiddelde leeftijd van de wijnen moet wel 10 jaar zijn. In deze tawny port ruik je noten aroma’s gecombineerd met honing en vijgen. Een rijke smaak met veel fruit eindigend in een lange afdronk.

Dow’s Quinta do Bomfim Vintage 2004, 20%, € 34,99, gewaardeerd met 17,8 punten

Kenmerkend voor deze ruby port zijn de fijne peperige tannines. De druiven worden zeer rijp geoogst. Kruiden en zwarte peper zijn in balans met zwarte chocolade smaken. Fruitsmaken met een hint van rozijnen, zwarte bramen en ahornsiroop.

Met dank aan Rémy. We hebben veel informatie ontvangen en er zijn mooie portwijnen geschonken.

 

Maureen Kimmel


  • -

Lokaal TV station maakt opnamen van wijnproeverij

Bij baillage La Cinquième Patte heeft het lokale TV station Blos opnamen gemaakt tijdens een proeverij. De proeverij werd gegeven door oud-bailli Frans Baijens. Het thema was Nederlandse wijnen en de Nationale Wijnkoningin was tijdens de proeverij aanwezig.


  • -

Proefverslag: Wijn & Chocolade

BOUCHOVIGNE: EEN HUWELIJK VAN CHOCOLADE EN WIJN

Maurice Dumas van Chocolaterie Bonaparte Geeft vanavond de proeverij Wijn en Chocolade .  

Verslag door Dick Jager

De chocolades die aan de basis liggen van de Bouchovigne zijn speciaal voor Chocolaterie Bonaparte  geproduceerd met  cacao afkomstig van de beste cacaoplantages ter wereld. Cacaorassen zoals Criollo, Nacional en Trinetario worden verrijkt met diverse natuurlijke kruiden, bloemen, mineralen en noten om zo in combinatie met de gepaste wijn tot een nieuwe en unieke smaakbeleving te komen.

Wijn en chocolade hebben veel gemeen. Zo wordt hun karakter sterk beïnvloed door de geografische ligging en de klimatologische omstandigheden van de wijngaarden en de cacaoplantages.  Bovendien zijn ze allebei slowfood. Neem dus de tijd om er rustig, maar intens van te genieten.

Voor het degusteren van deze unieke combinatie van de Bouchovigne en de bijpassende wijn doet u best een beroep op al uw zintuigen. Bewonder de specifieke kleur van deze premium kwaliteitschocolade en voel de sensualiteit in elk Bouchovigne-tablet. Luister naar het breken van de chocolade en laat u betoveren door zijn unieke aroma. En pas dan laat u zich bedwelmen door zijn hemelse smaak.

De naam Bouchauvigne is een combinatie van mond-chocolade en wijn.

Voor de proeverij begint worden we verwend met een frisse Sauvignon Blanc uit de Touraine.
Dan wordt de december proeverij vermeld op 10 december. Deze wordt gegeven door George Mes,het is een A.B.C. proeverij Anything But Champagne.

Er wordt ook weer een traditie opgepakt door het Nieuwjaartreffen in het plezierige restaurant “OLIJF” te houden op 10 januari om14.U.

 

Dan volgt Maurice Dumas met een schitterende uitleg over de ontwikkeling van het prachtige product Chocolade . Het loont de moeite om eens op de Web-Site van Chocolatier  BONAPARTE te kijken.

WWW.CHOCOLATERIE-BONAPARTE.BE

De combinatie wijn en chocolade lijkt een vloek, daarom zijn wij benieuwd en vol verwachting welke vloek Maurice over ons gaat uitspreken.
Alvorens wij beginnen waarschuwt hij eerst de chocolade in onze mond te laten smelten en dan de wijn er na te drinken.
Wij zullen braaf zijn en wijn 1 wordt ingeschonken.

 

1, Schuster Chardonnay Valvinea
Een mooie middengele wijn ,vol tropisch fruit, lichte vanille houttonen . De zoete tonen in de wijn maken hem geschikt als dessert wijn.
de wijn heeft 12.5%alc. En is van 2006
De chocolade:Bolivia Sauvage, d.i. van unieke en zeldzame cacao, Criollo Amazonico.
De zoete wijncomponenten combineren fraai met de bittere smaak en het zoet van de chocolade met de mooie tonen van tropischfruit.

We voelen ons wat gedesoriënteerd en op het verkeerde been gezet maar verrast door de toch passende combinatie.

2.Riesling Hutter, Het is een Smaragd uit 2009. 13%alc. En duidelijke minerale tonen. Het is een mooie stevige Riesling die bij een slokje vooraf mooi evenwichtig overkomt.
De chocolade, Inka Huïmbi.is verrijkt met mineralen uit het cacao-oorsprongsgebied.
Deze combinatie is goed maar de kracht van de  wijn laat de smaak van de chocolade achter zich.

3. Gelber Traminer Netzl uit 2010 met 13% alc. Het is een aromatische wijn met tropisch-fruit die prachtig combineert bij Oosterse gerechten.
De chocolade: BOLERO is een verfijnde witte chocolade waaraan saffraan ,curry ,rozenblaadjes en mineralen zijn toegevoegd.
De witte chocolade met zijn verrassende kruiderij combineert prachtig met de aromatische tonen van de wijn. Een echt feestje.

4. Sankt Laurent Stadlmann ,uit 2012, 13% alc. Komt uit de Thermen regio bij Wenen. De wijn komt van de kalkgrond en heeft lichte zuren.
De Chocolade Two Trees is een blend van een rijke melkchocolade van de Arriba Nacional uit Ecuador en een donkere chocolade van Forastero bonen uit het Afrikaanse  Sao Thomé. 56%cacao boter en poeder samen.
De chocolade is eigenlijk gecomponeerd om samen te gaan met de Merlot maar met de frisse  Sankt Laurent gaat hij heel goed samen.

5. Blauer Zweigelt Spätlese Fischer, uit 2011,,met 10%alc. Een late oogst met mooie fruittonen waarbij de kersenaromas de boventoon voeren.

De chocolade :Tamarinier Noir, van Criollo bonen van één enkele plantage van Madagascar, Het krachtige karakter van de chocolade is opgewassen tegen een rode wijn met zachte tannines.

Het is een prachtige kersenbonbon die je in de mond hebt. Een schitterende combinatie.

6.Herzinger Reserve Zweigelt, 2009, 24 maanden op gebruikte vaten, 14%alc,.
De Chocolade,Domingo Brut, Aan deze chocolade is kardemom toegevoegd, hierdoor komt het fruit van de wijn versterkt naar voren.Er ontstaat meer expressie in de wijn door het fruit.

7. Hundsdorfer Shyra: uit 2006, hij heeft 18mnd. op nieuwe barriques gelegen,en is toch vol fruit en vanille tonen. Er zijn lichte tannines
De chocolade: Da Vinci, De koning der cacao bonen,de fijn aromatische Nacional Arriba,die uitsluitend in Ecuador voorkomt..
De pittige chocolade wordt bedekt met een deken van zachtheid  door de wijn en samen vormen ze een eenheid van kracht.

8. Nittnaus Trocken BeerenAuslese Zweigelt, 10% alc. jaar,2007, Bij de pluk hadden de druiven edele rotting, ,Er zijn veel restsuikers, Het is het summum van de dessert wijnen.
De wijn komt uit Burgenland, De wijn past ook bij wildpastei of Kaisermai.
De Chocolade: Maracaïbo Orange deze is gemengd met sinaasappelschil, De cacao  komt van de voet van het Andesgebergte  in de omgeving van het Venezolaanse Maracaïbo meer.
De combinatie was een verrukking voor de zoetekouwen.

Toen was er applaus voor Maurice die ons veel had geleerd over wijn en spijs, dat chocolade en wijn geen vloeken is maar een delicate verfijnde versnapering en dat die combinatie zeker tot een mooi dessert kan leiden.
Het dessert voor Maurice was een mooi tegeltje uit handen van Bailli Kees Weijters en wij gingen nog wat  proeven maar dan met de verschillende kazen van het buffet om te zien hoe de wijn hierbij smaakte.


  • -

Proefverslag: Wijnreis 2015


Natuurlijk hadden wij al veel positieve reacties over de wijnreis naar de Rheingau gehoord maar zouden die mooie verhalen vanavond op de proeverij :Wijnen van de Wijnreis 2015 ook worden waargemaakt?
De presentatoren vanavond zijn: Kees Weijters (wijnen 4,5,6,7)
Rein Hermens (wijnen 1,2,3)
Pieter Jongen (wijn 8)

img_3741

Bij de inleiding van Kees meldde hij de komende november proeverij, dit wordt Wijn en Chocolade.
In december komt er een Champagneproeverij door George Mes.

De Rince Bouche was een echte verrassing(instinker), het was een mooie ronde witte wijn ,frisse zuren maar niet echt mineralig of petrol, het was een Pinot Noir, maar dan een Blanc de Noir.
Een witte wijn van blauwe druiven. Een goede start van een bijzondere proeverij.

De wijnreis was een mooie combinatie van wijn genieten en cultuur ,veel wijndomeinen zijn gelegen in oude bezienswaardige  kloosters met  verhalen die de eeuwen getrotseerd hebben.

Rein Hermens beet de spits af .

img_3754

 

 De Rince Bouche,
Pinot Noir (Blanc de Noir
kleur Geur Smaak punten
Wijn 1.Kloster Eberbach.
Steinberger Crescentia,
Riesling, Kabinett 2014
8%
midden geel zoet rijp fruit,
meloen,,perzik,
Mooie balans.
Vrij zoet met fijne
zuren.Typisch fein-herb
14,5
Wijn 2.Weingut
Fritz Allendorf

Charta Riesling 2014
12%
licht geel pruim,zoete peer,perzik,
mineralig
mooie stevige wijn
Goede zoet,zuurbalans.
lange afdronk met een zuurtje
15
Wijn 3.Weingut
Friedrich Bastian

Bacharacher Wolfs-
höhle,Riesling, Spät-
lese,feinherb.2011
14%
midden
geel
mineralig,petrol,
abrikoos,appel,
citrus
goede balans,zoet,
zuur,mooi fruitig,
typisch feinherb.
lange afdronk
16
Wijn 4;
Schloss Johannisberg

Riesling Kabinett
feinherb,2014, 10.5%
midden
geel
mooi fruit,honing,abri-
koos,licht minera-
lig, geen petrol
mooi droog,niet  intens,kort in de
afdronk.
15
Wijn 5,
Kloster Eberbach

Crescentia2013
Spätburgunder
Trochen, 13%
Transparant
Robijnrood
Kersen,pruim,
aardse tonen
Volle evenwichtige
smaak,fruittonen,
mooie bitters ook in
de lange afdronk.
15.5
Wijn 6.
Weingut Robert König
.Assmans-
häuser Höllenberg
Spätburgunder,
Spätlese trocken.
2013/ 13%
Transparant
licht,
Robijnrood
zwakke neus
,rode kers,bes,
stallig
weinig balans,dun in
de smaak,korte af-
dronk ,de zuren overheersen
13
Wijn 7.
Weingut Fritz Allen-
dorf
.Assmanshäuser_
Höllenberg.Spätburgun-
der,Grosses Gewächs. 2012/ 13%
transparant
Robijnrood
Kers,bes,pruim
vanille,iets leer
Mooi evenwicht in
smaakGoede balans
zuur en. zoet,Aange-
naam bittertje in de
lange afdronk
15
Wijn 8.
Schloss Johannisberg
Weingut von.Mumm

Rüdesheimer Berg
Rottland,Riesling VDP
Grosses Gewachs.,
2011/ 13.5%
licht geel kruisbes,ribes,
zoetfruit,perzik,
abrikoos,honing
mooie riesling,
evenwichtig,lange
afdronk
15.5

,
Rond de wijnen werden natuurlijk ook prachtige verhalen verteld over kwaliteit en invloed van gekleurd licht op de smaak.
Er werd met veel interesse geluisterd ,geproefd en genoten ,tijdens en na de proeverij.
Heren bedankt voor de mooie keus van de wijnen en de leuke presentatie.
Verslag: Dick Jager


Aankomende activiteiten

mrt
14
do
19:45 Oost-Brabant: Bailli proeverij P...
Oost-Brabant: Bailli proeverij P...
mrt 14 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Bailli proeverij Portugal @ Activiteitencentrum 't Slot  | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Bailli: Agnes Haitsma Telefoon: 040 241 9749 Secretaris: Peter Derks Telefoon: 040-2863426 email: pjamderks@outlook.com
mrt
20
wo
19:45 Bois le Duc – Thema proeverij Zu...
Bois le Duc – Thema proeverij Zu...
mrt 20 @ 19:45 – 22:30
Themaproeverij over Zuid-Afrika, verzorgd door onze confrère Neelsjan Albertus.
apr
10
wo
19:45 Bois le Duc – Thema proeverij mo...
Bois le Duc – Thema proeverij mo...
apr 10 @ 19:45 – 22:30
Thema proeverij mousserende wijnen, verzorgd door Wijnhandel Luc van Boort
apr
11
do
19:45 Oost-Brabant: Thema proeverij Ch...
Oost-Brabant: Thema proeverij Ch...
apr 11 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Thema proeverij Chardonnay @ Activiteitencentrum 't Slot  | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Aanmelding voor activiteiten: per telefoon of e-mail bij: George Mes, 077-3661773, email cgmes@ziggo.nl Voor info kunt u ook bellen met onze Bailli: Agnes Haitsma Telefoon: 040 241 9749 Secretaris: Peter Derks Telefoon: 040-2863426 email: pjamderks@outlook.com