Proefverslagen & nieuws

  • -

Bijzondere eregasten

Jaarfeest 6 juni 2015

Het NGW mocht op het chapitre als onderdeel van het jaarfeest op 6 juni 2015 maar liefst 2 eregasten verwelkomen.

Uit Duitsland (Rheingau) was dat Mw. Betty Enchelmaier – Tietz van Sekthaus Solter.

De ambassadeur van de Argentijnse Republiek Dhr. H.H. Salvador was met zijn echtgenote aanwezig om de versierselen behorende bij het erelidmaatschap in ontvangst te nemen.

       

Ambassadeur van de Argentijnse Republiek Dhr. H.H. Salvador
Frau Betty Enchelmaier (Sekthaus Solter) 


  • -

Eredruif voor Cs. Gineke van Eck

Tijdens het jaarfeest van het NGW op zaterdag 6 juni is de EREDRUIF uitgereikt aan Cs. Gineke van Eck.

Cs. van Eck heeft zeven en een half jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de bailliage Bois le Duc. Gedurende haar baillischap was zij echt een voorvechter van goed leren proeven. Tijdens proeverijen was ze daar ook altijd scherp op en nooit te beroerd om op pedagogisch verantwoorde wijze haar medeproevers te laten groeien in hun eigen kunnen. Ook de kwaliteit van de opleiding was van haar een speerpunt. Binnen het Hoofdbestuur heeft ze altijd een flinke steen bijgedragen en stak ze haar mening niet onder stoelen of banken, maar altijd opbouwend. Zeker het noemen waard zijn de legendarische wijnreizen die Gineke heeft georganiseerd, naar de mooiste adressen, de mooiste streken en de mooiste wijnen. Ze is altijd sterk betrokken geweest bij het wel en wee van het NGW, landelijk en bij haar eigen bailliage. En ook nu ze afscheid heeft genomen van een bestuursfunctie blijft ze betrokken ondanks haar drukke privé-leven. Dat verdient lof en daarmee is zij een voorbeeld voor velen.


  • -

In Memoriam: Bèr Jamin

Mede-oprichter NGW

April 1971 betreden Bèr Jamin en Harry Zeguers de kelder van M. Bernard Michelot van het Domaine Michelot in Meursault. Zij mochten getuige zijn van de aankoop van Meursault wijnen door de grootmeester van de Franse keuken, Jean Troisgros van het driesterrenrestaurant “Les Frères Troisgros”. Daar werd toen het idee geboren om een genootschap te stichten en dit was het begin van Het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden.

Bèr Jamin, geboren op 29 november 1925, heeft afscheid genomen van dit aardse bestaan op 1 april 2015. Op 7 april hebben we afscheid van Bèr genomen met Jetty en hun kinderen en kleinkinderen in de St. Annakerk te Maastricht.

Bèr is vanaf het begin in 1971 actief geweest binnen zijn Genootschap. Hij was de “Chambellan Fondateur ” van onze club en jarenlang Secretaris-Generaal. Bèr was Maastrichtenaar, Wijnliefhebber en Francofiel. Dat tekende zijn hele leven. Hij had een enorme talenkennis en daarmee was hij door het maken van talloze vertalingen, artikelen, reisboeken en jaarboeken en door het onderhouden van vele buitenlandse contacten van onschatbare waarde voor ons Genootschap. Op Bèr kon je rekenen. Hij was een aimabel man en een levensgenieter maar ook een echte katholiek. Trots op zijn geloof en trots op zijn gezin. Als we zonder er bij na te denken een proeverij hadden geregeld in de “goede week”, kon hij er niet bij zijn. Maar nooit proefde je enige rancune. Zijn uitspraken, vaak in het Frans, waren memorabel. Zo schreef hij in het jaarboek 1982 na de wijnreis: Moge de ware geest ons steeds bezielen en moge de wijn ons hart, naar het aloude adagium, vreugde schenken. Dat was Bèr ten voeten uit.

Toen bij hem 11 jaar geleden Alzheimer werd geconstateerd, werd het moeilijk voor Bèr, maar zeker ook voor Jetty. Desondanks bleven zij nog vele jaren betrokken bij en verbonden met het Genootschap. De laatste jaren werd het echter onmogelijk om nog actief deelnemer te zijn. Wij danken Bèr voor alles wat hij voor de club heeft betekend en wij wensen Jetty alle sterkte en zien haar graag te zijner tijd weer terug binnen onze gelederen.

In Honorem Dei et in Honorem Vini et in Honorem Bèr Jamin.


  • -

2 nieuwe bailli’s geïnstalleerd

Nieuwjaarsbijeenkomsten Entre deux Villes en de Heerlijckheit Hoorne

De nieuwjaarsbijeenkomsten van de nieuwe bailliages ENTRE DEUX VILLES en DE HEERLIJCKHEIT HOORNE op 11 januari 2015 kenden een bijzonder karakter. De 2 nieuwe bailliages hadden beiden de installatie van de eerste bailli op het programma staan. Allereerst was een delegatie van het Hoofdbestuur te gast in Hostellerie Munten waar Cs. Nettie Ramaekers door de president werd geinstalleerd.

Vervolgens was de delegatie van het Hoofdbestuur aanwezig bij het nieuwjaarstreffen van De Heerlijckheit Hoorne waar Cs. Marian Van Pol tot bailli werd benoemd. Twee feestelijke en geslaagde bijeenkomsten.

 

Cs. Nettie Ramaekers

Cs. Marian Van Pol


  • -

Nieuwe bailli Bois le Duc

Bailli Gineke van Eck heeft op zondag 24 augustus het stokje overgedragen aan Cf. Maurice Houwer. De bailliwisseling vond plaats in aanwezigheid van veel leden van de eigen bailliage Bois le Duc; ook leden van andere bailliages c.q. het hoofdbestuur waren aanwezig.

Voor een fotoreportage klik op deze link: http://www.wijngenootschapngw.nl/nl/fotogalerij/album/179


  • -

Verslag Avontuurlijk Duitsland proeverij NGW O-Brabant op 20-05-2010


img_4379

 

Verslag Avontuurlijk Duitsland proeverij NGW O-Brabant op 20-05-2010

(verslag gemaakt door Peter Derks)

De presentatie van deze “Avontuurlijk Duitsland”-proeverij werd vol enthousiasme verzorgd door  vinoloog George Mes: bijzonder interessant ! Na de rince bouche gaf hij ons eerst een Power-point presentatie met veel wetenswaardigheden over de al dan niet zinvolle Duitse kwaliteitssystemen op wijngebied en vervolgens presenteerde hij ons 9 “avontuurlijke” wijnen uit zijn eigen kelder, waarbij hij bij veel wijnen ook aanvullende informatie kon verschaffen over de wijnboer of het wijnhuis waar hij de betreffende wijn zelf had gekocht. Over het VDP-classificatiesysteem in Duitsland was George goed te spreken.

De Power-point presentatie kan op aanvraag toegezonden worden.

img_4380

Daarnaast verstrekte George ook veel info over zogenaamde “Neuzüchtungen”: dat zijn kruisingen van diverse Vitis Vinefera druivenrassen, waarvan we er ook enkele konden beproeven deze avond.

Alle genoemde prijzen zijn consumentenprijzen bij aankoop op het wijngoed !

We hebben deze avond bewust geen punten toegekend aan de beproefde wijnen omdat deze wijnen nogal apart (of experimenteel) zijn en moeilijk te vergelijken zijn met bekendere wijnen.

img_4137_edited

Rince Bouche (Wijn 1):

Riesling Trocken 2007, Aanvullende Deutscher Sekt B. A. Alc. 13%

Weingut Honrath-Langenlonsheim (Nahe)  

Een zeer smakelijke indrinker met een aangename prijs voor deze kwaliteit.

Prijs € 6,70

Wijn 2:

Solaris 2008, Kapèlkeshof (Helden N-Limburg), Tafelwijn NL, Alc. 13,6%

Wijnbereiding / achtergrond: Deze wijn is afkomstig van het 1 ha grote wijndomein Kapèlkeshof van de familie Beumers in Helden (Grashoek) N-Limburg, waarbij George Mes als één van de twee wijnma-kers betrokken is ! Deze wijn is een assemblage van 2 druivenrassen: 80% Solaris en 20% Helios. Beide druivenrassen zijn kruisingen van witte druivenrassen, waarbij Merzling steeds de moeder is. De Solaris is met name gekozen op dit wijndomein vanwege zijn hoge suikergehalte en bestendigheid

terwijl de gekozen assemblage tot stand is gekomen via een consumenten proefpanel. Het jonge wijndomein heeft met deze wijn inmiddels al een bronzen medaille gewonnen en dat is knap.

Proefnotities: Lichtgeel van kleur en sprankelend mooi helder. Een vol bouquet met aangename frisse zuren, diepgang en een nogal flink zoetje (nadert lieblich). Het geheel komt goedgemaakt en aangenaam over maar verschillenden onder ons zouden een wat drogere versie meer gewaardeerd hebben.

Prijs € 9,95

Wijn 3:

Rotliegendes Riesling S 2008, Weingut Wehrheim-Birkweiler (Pfalz) Alc. 13%.
Wijnbereiding / achtergrond: Het woord “Rotliegendes” wijst op een typische grondsoort in de Pfaltz waarop deze Riesling-variant is verbouwd. De opbrengst is bewust zeer laag gehouden: 40 hl/ha !

Proefnotities: Lichtgeel van kleur (Ietsje geler dan de vorige) en sprankelend helder. In de neus wat grapefruit, perzik en appel, maar bloemige tonen ontbreken volledig. In de smaak behoorlijk flinke, maar toch aangename zuren en nogal veel mineralen (afkomstig van het Rotliegendes ?). Deze wijn werd goed gewaardeerd.

Prijs € 13,80

Wijn 4:

Aurum Sauvignon blanc 2008 Q.b.A., Genheimer Kiltz – Gutenberg (Nahe) Alc. 13%
Wijnbereiding / achtergrond: Dit is echt avontuurlijk, Sauvignon blanc uit Duitsland (Nahe).

Proefnotities: Zeer licht geel van kleur en sprankelend helder. Een behoorlijk (en bekoorlijk) stuivende neus waarin duidelijk asperge-, gras- en ribestonen voorkwamen. Een mooie droge smaak met wat grapefruit, citrus en groene appel en behoorlijk wat mineraliteit. Een prachtig glas wijn dat door iedereen hogelijk werd gewaardeerd. En dat voor een Sauvignon blanc uit Duitsland !

Prijs € 8,20

Wijn 5:

Grauer Burgunder “S” 2008 , Schäfer-Fröhlich – Bockenau (Nahe) Alc. 13%

Wijnbereiding / achtergrond: Dit is een droge variant van de Pinot gris. Licht op hout gelagerd.

Proefnotities: Zeer licht geel (wel iets geler dan de vorige) en goed helder. In de neus is een ietwat aparte zuurtjeslucht waar te nemen, maar ook wat perzik, abrikoos, grapefruit, meloen, kers en asperge. Flink wat (mooie) zuren, weinig zoet en zeer lichte houttonen, met wat fruit van meloen, abrikoos en grapefruit. Ook redelijk wat mineralen. Qua type meer een eetwijn: bij witvlees of vis !

Prijs € 12,50

Wijn 6:

Bürklin Estate Dornfelder 2007”Expertise”, Weingut Bürklin-Wolf-Wachenheim (Pfalz)  Alc. 13%
Wijnbereiding / achtergrond: Dit wijnhuis is bijzonder fraai om te zien. De voor deze wijn gebruikte Dornfelder wijnstokken zijn 15 jaar oud. De wijn werd op lage temperatuur vergist en vervolgens gelagerd in grote houten cuves en daarna gedeeltelijk op barriques. Dit wijnhuis werkt volgens bio-dynamische methoden en is lid van BIODYVIN.

Proefnotities: Deze eerste rode wijn is paars-rood van kleur en is mooi helder. In de neus bramen, bosbessen, viooltjes, zwarte peper en iets van kersen. In de mond zijn beschaafde tannines en mooie zuren aanwezig en sappige eerder genoemde fruitsmaken. In de afdronk wat (bittere) kers. Een mooi complex geheel en kwalitatief gezien een betere Dornfelder.

Prijs € 10,00

Wijn 7:

Cuvee Cabernet Concept N º 1  (2006), Winzer Sommerach (Franken)  Alc. 14,5%
Wijnbereiding / achtergrond: Deze cuvé is samengesteld uit 3 druivenrassen: Cabernet sauvignon, Cabernet mitos en Cabernet dorsa (kruisingen van Cabernet sauvignon met respectievelijk Lemberger en Dornfelder). Deze wijn werd door George tijdens de Franken wijnreis gekocht. Veel medereizigers vonden deze wijn toen veel te hard (tanninerijk + …) en hebben die tijdens dat bezoek niet gekocht.

Proefnotities: Een extreem donkerrode kleur met een wat paarse tint en helder. In de neus veel zwarte bessen, bramen en wat vanille. In de (heerlijke) smaak wederom veel zwarte bessen, bramen, wat leer en laurier tonen. Nog steeds flinke maar mooi rijpe tannines en voldoende zuren. Kortom een mooi glas wijn en verschillenden vroegen zich af waarom ze tijdens de wijnreis  hier niets van hadden gekocht: waarschijnlijk niet goed ingeschat dat deze wijn zich zo mooi zou ontwikkelen.

Prijs € 13,00

Wijn 8:

Laufener Altenberg Nebbiolo 2007, WG Laufen (Baden, Versuchsbau)  Alc. 12,5%
Wijnbereiding / achtergrond: In het plaatsje Laufen (tussen Freiburg en Basel) Nebbiolo druiven verbouwen (zoals voor o.a. de Barolo in Piemonte, Italië), dat is pas echt avontuurlijk ! Na de vinificatie heeft deze wijn 1,5 jaar houtlagering gekregen.

Proefnotities: Een lichter (robijn)rode kleur met ietsje oranje tint en sprankelend helder. In de neus rode bessen, viooltjes, bramen en cederhout. Deze vruchten komen ook terug in de smaak, samen met wat leer, flink veel (maar wel fijne) zuren en redelijk wat tannines. Niet die geweldig fraaie complexiteit en kruidigheid van een goede Nebbiolo-wijn uit Piemonte maar toch wel interessant !

Prijs € 15,95

Wijn 9:

Altum Cabernet Sauvignon Barrique 2008, Weingut Vollmer-Ellerstadt (Pfalz) Alc. 13,5%
Wijnbereiding / achtergrond: Deze wijnboer houdt erg veel van koken en kletsen, wellicht interessant om hem eens te bezoeken daar. De wijn die we vanavond proeven is gemaakt uit 100% Cabernet sauvignon druiven en is na de vinificatie op barriques gelagerd.

Proefnotities: Een vol rode kleur en helder. In de neus wat zwarte bessen, bramen en vanille. In de overheersen de zuren nogal ten koste van het fruit. Tannines (niet overdreven) en houttonen zijn ook aanwezig maar de wijn komt in zijn totaal nogal hard over, waarschijnlijk waren de druiven onvoldoende rijp. De wijn moet zeker nog enige tijd liggen.

Prijs € 12,00

Wijn 10:

Aufwind Spätburgunder 2008, Feuerberg Q.b.A., Weinhaus Hensel – Bad Dürkheim (Pfalz)  Alc. 13%

Wijnbereiding / achtergrond: Dit is een deels op eikenhout gelagerde Spätburgonder (Pinot noir).

Proefnotities: Een mooi rode (niet al te donkere) kleur en helder. In de neus aardbeien, framboos en sappige kersen en lichte houttonen, maar absoluut geen mestgeur. In de mond nogal wat van het zelfde fruit, wat rijpe tannines en een klein zoetje met wat vanille. Een makkelijke aangename wijn. Deze wijn was door George gekozen als voorbeeld van een meer commercieel gemaakte rode wijn: dit in tegenstelling tot alle vorige wijnen.

Prijs € 10,00

Samenvattend: Het was een mooie selectie Duitse wijnen (incl. 1 Nederlandse) met veel variatie in druivensoorten waaronder diverse minder gangbare, met andere woorden zeer avontuurlijk. George Mes werd daarvoor – en ook vanwege zijn enthousiaste presentatie – met applaus bedankt.

Onder het genot van diverse heerlijke kaasjes en vleeswaren hebben we nog gezellig kunnen napraten en enkele wijnrestanten eens goed kunnen testen in combinatie met dit smakelijke voedsel !

De in totaal 22 aanwezigen hebben erg genoten van deze avontuurlijke wijnen en smakelijke hapjes.

Bijlage: Power-point presentatie van George Mes


  • -

Verslag van de “Oude Riesling”-proeverij op 11 september 2008

Verslag van de “Oude Riesling”-proeverij op 11 september 2008

Presentator: Cor Maatje (in “Het Klooster” te Waalre). Notulist: Peter Derks

De – zoals altijd – enthousiaste Cor Maatje wist ons deze keer te verrassen met een diepteproeverij van oude, Duitse, Riesling-wijnen. En oud betekent in dit geval: tussen 10 en 30 ! jaar oud. We waren daarom allemaal wel erg benieuwd of die oudjes nog wel te genieten zouden zijn !
Deze Rieslings zijn allemaal afkomstig uit het dorpje Kesten aan de noord-oever van de Moezel in het midden-Moezel gebied: het dorp ligt tegenover Brauneberg en is niet ver van Piesport verwijderd.
Cor had al zijn geselecteerde Rieslings betrokken uit de kelders van de tamelijk kleine wijnboer Franz-Joseph Selbach, naast één wijn van diens broer Otto (: wijn nr.1).
Alle geproefde wijnen zijn gemaakt van Riesling-druiven die afkomstig zijn uit 3 wijngaarden op de berghellingen ten oosten van het dorp Kesten; vanuit deze wijngaarden heb je mooi uitzicht op het dorp Brauneberg aan de overkant van de Moezel. Herkomst van de wijnen:

DCF 1.0

Alléén wijn 1 is afkomstig van de Kestener Paulinshofberg (en gemaakt door Otto Selbach),
– de wijnen 2,3,4,7 en 9 komen van de Kestener Paulinsberg, terwijl de Rince-bouche en ook de wijnen 5,6 en 8 van de Brauneberger Juffer komen.

Rince-bouche: Brauneberger Juffer, Spätlese 2004, Franz-Joseph Selbach-Erz (9 % alc)

1) Kestener Paulinshofberg, Auslese 1979, Otto Selbach (?? % alc) : 15 pnt

2) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1979, Franz-Joseph Selbach-Erz (?? % alc) : 14 pnt

3) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1986, Franz-Joseph Selbach-Erz (?? % alc) : 15 pnt

4) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1988, Franz-Joseph Selbach-Erz (7,5% alc) : 14 pnt

5) Brauneberger Juffer, Auslese 1992, Franz-Joseph Selbach-Erz (8,5% alc) : 15 pnt

6) Brauneberger Juffer, Spätlese 1993, Franz-Joseph Selbach-Erz (7,5% alc) : 14 pnt

7) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1994, Franz-Joseph Selbach-Erz (8,0% alc) : 16 pnt

8) Brauneberger Juffer, Auslese 1998, Franz-Joseph Selbach-Erz (8,5% alc) : 15,5 pnt

9) Kestener Paulinsberg, Beerenauslese 2003, Franz-Joseph Selbach-Erz (10% alc): 18 pnt

Aan bovenstaand overzicht van alle geproefde Rieslings heb ik ook de gemiddelde punten beoordeling (n=15) toegevoegd. Opmerking: bij de punten beoordeling van de wijnen is rekening gehouden met de leeftijd van de betreffende wijn; deze beoordeling is dus géén absolute maatstaf voor de door ons gegeven voorkeur voor een bepaalde wijn. Grofweg zou je kunnen zeggen dat – tegen een absolute maatstaf aangelegd – de erge oudjes dan een wat lagere beoordeling zouden krijgen omdat die de optimale frisheid en bloemigheid natuurlijk missen.

Opmerking 2: Op de etiketten van de drie oudste wijnen was geen alcohol percentage vermeld maar vermoedelijk hadden deze drie ook tussen de 7 en 8 vol% alcohol.

Wij vonden het allemaal zeer verrassend dat zelfs de erg oude wijnen (van 1979 !!) nog zo smakelijk waren, geweldig leuk om deze eens te kunnen proeven.

Bewust maak ik in dit verslag geen beschrijving van elke wijn afzonderlijk omdat dan te veel dezelfde smaak- en geuromschrijvingen gegeven zouden moeten worden. In plaats daarvan vermeld ik hier enkele genoemde algemene smaak- en geuromschrijvingen voor alle wijnen en benadruk ik enkele individuele afwijkende kenmerken.

  • Qua kleur en helderheid werden alle wijnen goed beoordeeld (3 punten). Vanwege de leeftijdsverschillen waren er natuurlijk wel flinke kleuronderscheiden: de oudste twee hadden een diepe goudgele kleur en naarmate de leeftijd afnam verminderde ook de diepte van de gele kleur, nam tevens de goude tint af en nam een groenige zweem toe; de jonge oudjes (uit de 90-er jaren) hadden een mooie citroengele kleur.
  • In de geuromschrijvingen werd steeds wel petrol genoemd en vaak ook wel citrus en perzik. Cor meldde wel dat bij het openen van alle flessen een sterke petrol geur vrijkwam maar in de ingeschonken glazen was dit niet zo dominant meer (hoewel in alle gevallen steeds aanwezig). Bij de meer dan 20 jaar oude wijnen nam Dick ook iets mint in de neus waar en dit werd toen ook door meerdere proevers waargenomen: mogelijk is dit een randgeur van de petrol die op “eminence-grise” leeftijd ontstaat.

De oudste wijn, vooral wijn 1, had rijpe fruittonen in de neus (en ook in de smaak), ook wat rijpe vijg, iets tropisch en sinaasappel werden genoemd. Bij de jonge oudjes domineerden toch meer de frisse citrus geuren zoals van limoen, citrioen of mandarijn en kwamen de bloemige geuren meer naar boven.

  • Qua smaak werd bijna steeds een (tamelijk) goede zoet-zuur balans genoemd, hoewel er toch behoorlijke verschillen in de zoet-component aanwezig waren. Bij alle wijnen was een mooi zuurgehalte aanwezig en in geen enkel geval was de wijn te zuur. Slechts in enkele gevallen werd een klein (aangenaam) bittertje genoemd: met name bij de wijnen 7, 5 en 4. Enkele individuele nuances:
  • Wijn 1 had nog behoorlijk wat mooi zoet
  • Wijn 2 was (vergeleken met 1) frisser en ook wat minder vol en zoet
  • Wijn 3 had een betere zoet-zuur balans en was nog mooi fris voor zijn leeftijd
  • Wijn 4 was wat zuurder (: smaak leek meer op het frisse citroenzuur)
  • Wijn 5 had een mooi evenwicht, iets compexer en delicater
  • Wijn 6 had wat meer uitgesproken zuren (en ook nogal wat zoet)
  • Wijn 7 was mooi fris, delicaat en had een heel goede balans in alle smaakcomponenten, ook iets mineraligs. Dit was de eerste wijn waarin iedereen de “echte” Riesling (met al zijn bekende tonen) herkende. Door vrijwel iedereen werd deze wijn als de mooiste van deze serie oude Rieslings beschouwd.
  • Wijn 8 was iets minder delicaat dan 7 maar had wel een mooie afdronk
  • Wijn 9 was duidelijk het snoepje van deze avond en werd door iedereen bijzonder gewaardeerd: mooi zoetje, fraaie zuren en mineralen, iets botrytis-achtige fraaie geur, “bloeiende maïs-geur” werd door Ton waargenomen en ook de geur van gele margrieten (het hart daarvan) en van lelies werden genoemd.
  • Deze wijn nr 9 en ook de rince-bouche behoorde natuurlijk niet tot de reeks “oude Rieslings”, maar gaven wel mooi het onderscheid met die smakelijke oudjes aan.

Samengevat:

Het was een geweldig mooie diepte-proeverij van Oude Rieslings waarmee Cor Maatje dan ook uitvoerig werd gecomplimenteerd: prachtig Cor.

Hetzelfde gold overigens voor de heerlijke kaasjes, vleeswaren en hartige groente-hapjes die door hem uitgezocht waren. Deze “moesten” volgens Cor ook bij de te proeven wijnen genuttigd worden want “ze hoorden bij elkaar”. We konden dat dan natuurlijk ook moeilijk weigeren. En de foie-gras smaakte voortreffelijk bij de Beerenauslese: hulde en voor herhaling vatbaar !

dsc01755-small

DCF 1.0


Aankomende activiteiten

mrt
14
do
19:45 Oost-Brabant: Bailli proeverij P...
Oost-Brabant: Bailli proeverij P...
mrt 14 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Bailli proeverij Portugal @ Activiteitencentrum 't Slot  | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Portugal Het reisdoel voor de reeds volgeboekte wijnreis 2019. Onze Bailli’s hebben voor u de mooiste wijnen gekozen voor deze Portugal proeverij, om alvast te genieten van al; het moois wat dit land, buiten de
mrt
20
wo
19:45 Bois le Duc – Thema proeverij Zu...
Bois le Duc – Thema proeverij Zu...
mrt 20 @ 19:45 – 22:30
Themaproeverij over Zuid-Afrika, verzorgd door onze confrère Neelsjan Albertus.
apr
10
wo
19:45 Bois le Duc – Thema proeverij mo...
Bois le Duc – Thema proeverij mo...
apr 10 @ 19:45 – 22:30
Thema proeverij mousserende wijnen, verzorgd door Wijnhandel Luc van Boort
apr
11
do
19:45 Oost-Brabant: Thema proeverij Ch...
Oost-Brabant: Thema proeverij Ch...
apr 11 @ 19:45 – 22:45
Oost-Brabant: Thema proeverij Chardonnay @ Activiteitencentrum 't Slot  | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Thema wijnproeverij “Chardonnay” het is de naam van de druif en bijna een algemene term: doe maar een chardonnaytje…..maar wat zijn de mooiste wijnen, van welke gebieden, de groendsoort, het klimaat, de wijnmaker? we proberen