Proefverslagen & nieuws

  • -

Baillage Entre deux villes: Verslag Port proeverij

De proeverij is gehouden op 3 november 2015 en is verzorgd door Rémy Christiaens.

Informatie over de belangrijkste portsoorten en hun kenmerken

Ruby: Robijnrood, de jongste variant en ook de zoetste.

Late bottled vintage: Verschillende portwijnen uit een enkel jaar, moet 4 tot 6 jaar rijpen. Jaar van oogst en jaar van botteling moeten op de fles staan.

Crusted: Mengeling van verschillende jaren, 3 tot 4 jaar rijping en ongefilterd gebotteld. Er zit dus bezinksel in. Wordt ook wel ‘poor men’s vintage’ genoemd.

Vintage: Als een jaargang door het ‘Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto’ als uitzonderlijk goed bevonden wordt, kan deze als vintage jaar bestempeld worden (gemiddeld 3x per 10 jaar). Maximaal 3 jaar vatrijping en dan ongefilterd gebotteld om verder te rijpen op fles.

Single Quinta vintage: Als een producent van mening is dat zijn wijn van een bepaald oogstjaar, dat niet als vintage benoemd is, toch aan de eisen voldoet kan hij de wijn van die ene wijngaard – Quinta – afzonderlijk aanbieden en na goedkeuring als vintage behandelen en verkopen.

Tawny: Taankleurig, lichter van kleur en minder zoet. Bij de eenvoudige soorten is dit ruby port met een beetje wit erbij.

Aged tawnyDeze zijn langer gerijpt en hebben de leeftijd op de fles staan (10 yrs, 20 yrs, 30 yrs etc.)

Colheita: Tawny port van één goed oogstjaar die minimaal 7 jaar vatrijping gehad moet hebben. Deze wordt taankleurig door de jaren. Het jaar van oogst en het jaar van botteling moet op de fles staan.

Garrafeiraport: De Garrafeiraport is eveneens een mengeling van portwijnen van één enkel jaar. Deze Garrafeiraport wordt weleens de brug tussen de tawny en de vintage genoemd. Na een korte rijpingsperiode in houten vaten worden ze overgebracht in grote glazen vaten waarin ze gedurende 20, 30 tot 40 jaar traag verdere rijpen. In de loop der jaren wordt er een bezinksel gevormd dat decanteren nodig maakt voordat de port voor consumptie in flessen van 75 cc overgeheveld wordt. Hierna rijpt de port verder in de fles.

White port: Witte port van witte druiven (meestal Malvasia Fina). Ook deze port wordt 3 jaar op vat gerijpt, is droger van smaak en vaak als aperitief geschonken.

Geproefde portwijnen

Altano Douro vino branco, 12,5%, € 6,99

Witte wijn van het wijnhuis Symington Estates. Druif: Malvasia. Frisse geur van citrus, appel en een beetje kruiden. Deze wijn heeft veel smaak. Je proeft een hint van nectarines en jonge ananas.

Dow’s fine white port, 19%, € 9,99, gewaardeerd met 14,5 punten

Deze port heeft 3 jaar vatrijping gehad. Mooie gouden kleur, nootachtig aroma. Verfrissende zuurgraad en een lange afdronk.

Robertson’s Ruby, 19,5%, € 8,99, gewaardeerd met 14,5 punten

Deze port heeft 3 jaar vatrijping gehad. Heeft een volle rijke smaak met aroma’s van rood fruit, pruimen en aardbeien.

Kopke, Quinta Mesquita, Tawny, 19,5%, € 12,99, gewaardeerd met 15,7 punten

Kopke is het oudste wijnhuis en bestaat al vanaf 1632. Deze port heeft 5 – 6 jaar vatrijping gehad. Blend van de druivenrassen Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz, samengesteld uit meerdere oogstjaren. Geur en smaak zijn verfijnd met zachte houttonen en tonen van gedroogd fruit.

Graham’s Nature port, 20%, € 15,99, gewaardeerd met 16,2 punten

Ruby port gemaakt van druiven van biologische wijngaarden. Deze port heeft 5 – 6 jaar vatrijping gehad. Druivenvariëteit: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz.

Fonseca BIN 27, 20%, € 16,95, gewaardeerd met 16,8 punten

Fonseca BIN 27 werd meer dan 100 jaar geleden geboren, oorspronkelijk bedoeld voor familieconsumptie. Pas in 1972 werd het voor het eerst gecommercialiseerd. De druiven voor deze ruby port komen van de 3 top quinta’s van Fonseca met een constante buitengewone kwaliteit. Een port met een rijp bouquet van pruim-aroma’s.

Dow’s Colheita 2002, 20%, € 21,99, gewaardeerd met 17 punten

Tawny port gemaakt van de beste wijnen van één enkele oogst. In de neus complexe aroma’s van gedroogd fruit zoals rozijnen en vijgen. De smaak is fris en zacht met geuren van rook en noten en een lange afdronk.

Graham’s aged Tawny 10 years, 20%, € 23,99, gewaardeerd met 17 punten

Druivensoorten: Tinta Barroca, Tinta Çao, Tinta Roriz, Touriga Francesa, Touriga Nacional. Deze wijn wordt gemaakt van verschillende jaargangen. Jaargangen waar geen colheita of vintage wijn zijn gemaakt. Gemiddelde leeftijd van de wijnen moet wel 10 jaar zijn. In deze tawny port ruik je noten aroma’s gecombineerd met honing en vijgen. Een rijke smaak met veel fruit eindigend in een lange afdronk.

Dow’s Quinta do Bomfim Vintage 2004, 20%, € 34,99, gewaardeerd met 17,8 punten

Kenmerkend voor deze ruby port zijn de fijne peperige tannines. De druiven worden zeer rijp geoogst. Kruiden en zwarte peper zijn in balans met zwarte chocolade smaken. Fruitsmaken met een hint van rozijnen, zwarte bramen en ahornsiroop.

Met dank aan Rémy. We hebben veel informatie ontvangen en er zijn mooie portwijnen geschonken.

 

Maureen Kimmel


  • -

Lokaal TV station maakt opnamen van wijnproeverij

Bij baillage La Cinquième Patte heeft het lokale TV station Blos opnamen gemaakt tijdens een proeverij. De proeverij werd gegeven door oud-bailli Frans Baijens. Het thema was Nederlandse wijnen en de Nationale Wijnkoningin was tijdens de proeverij aanwezig.


  • -

Proefverslag: Wijn & Chocolade

BOUCHOVIGNE: EEN HUWELIJK VAN CHOCOLADE EN WIJN

Maurice Dumas van Chocolaterie Bonaparte Geeft vanavond de proeverij Wijn en Chocolade .  

Verslag door Dick Jager

De chocolades die aan de basis liggen van de Bouchovigne zijn speciaal voor Chocolaterie Bonaparte  geproduceerd met  cacao afkomstig van de beste cacaoplantages ter wereld. Cacaorassen zoals Criollo, Nacional en Trinetario worden verrijkt met diverse natuurlijke kruiden, bloemen, mineralen en noten om zo in combinatie met de gepaste wijn tot een nieuwe en unieke smaakbeleving te komen.

Wijn en chocolade hebben veel gemeen. Zo wordt hun karakter sterk beïnvloed door de geografische ligging en de klimatologische omstandigheden van de wijngaarden en de cacaoplantages.  Bovendien zijn ze allebei slowfood. Neem dus de tijd om er rustig, maar intens van te genieten.

Voor het degusteren van deze unieke combinatie van de Bouchovigne en de bijpassende wijn doet u best een beroep op al uw zintuigen. Bewonder de specifieke kleur van deze premium kwaliteitschocolade en voel de sensualiteit in elk Bouchovigne-tablet. Luister naar het breken van de chocolade en laat u betoveren door zijn unieke aroma. En pas dan laat u zich bedwelmen door zijn hemelse smaak.

De naam Bouchauvigne is een combinatie van mond-chocolade en wijn.

Voor de proeverij begint worden we verwend met een frisse Sauvignon Blanc uit de Touraine.
Dan wordt de december proeverij vermeld op 10 december. Deze wordt gegeven door George Mes,het is een A.B.C. proeverij Anything But Champagne.

Er wordt ook weer een traditie opgepakt door het Nieuwjaartreffen in het plezierige restaurant “OLIJF” te houden op 10 januari om14.U.

 

Dan volgt Maurice Dumas met een schitterende uitleg over de ontwikkeling van het prachtige product Chocolade . Het loont de moeite om eens op de Web-Site van Chocolatier  BONAPARTE te kijken.

WWW.CHOCOLATERIE-BONAPARTE.BE

De combinatie wijn en chocolade lijkt een vloek, daarom zijn wij benieuwd en vol verwachting welke vloek Maurice over ons gaat uitspreken.
Alvorens wij beginnen waarschuwt hij eerst de chocolade in onze mond te laten smelten en dan de wijn er na te drinken.
Wij zullen braaf zijn en wijn 1 wordt ingeschonken.

 

1, Schuster Chardonnay Valvinea
Een mooie middengele wijn ,vol tropisch fruit, lichte vanille houttonen . De zoete tonen in de wijn maken hem geschikt als dessert wijn.
de wijn heeft 12.5%alc. En is van 2006
De chocolade:Bolivia Sauvage, d.i. van unieke en zeldzame cacao, Criollo Amazonico.
De zoete wijncomponenten combineren fraai met de bittere smaak en het zoet van de chocolade met de mooie tonen van tropischfruit.

We voelen ons wat gedesoriënteerd en op het verkeerde been gezet maar verrast door de toch passende combinatie.

2.Riesling Hutter, Het is een Smaragd uit 2009. 13%alc. En duidelijke minerale tonen. Het is een mooie stevige Riesling die bij een slokje vooraf mooi evenwichtig overkomt.
De chocolade, Inka Huïmbi.is verrijkt met mineralen uit het cacao-oorsprongsgebied.
Deze combinatie is goed maar de kracht van de  wijn laat de smaak van de chocolade achter zich.

3. Gelber Traminer Netzl uit 2010 met 13% alc. Het is een aromatische wijn met tropisch-fruit die prachtig combineert bij Oosterse gerechten.
De chocolade: BOLERO is een verfijnde witte chocolade waaraan saffraan ,curry ,rozenblaadjes en mineralen zijn toegevoegd.
De witte chocolade met zijn verrassende kruiderij combineert prachtig met de aromatische tonen van de wijn. Een echt feestje.

4. Sankt Laurent Stadlmann ,uit 2012, 13% alc. Komt uit de Thermen regio bij Wenen. De wijn komt van de kalkgrond en heeft lichte zuren.
De Chocolade Two Trees is een blend van een rijke melkchocolade van de Arriba Nacional uit Ecuador en een donkere chocolade van Forastero bonen uit het Afrikaanse  Sao Thomé. 56%cacao boter en poeder samen.
De chocolade is eigenlijk gecomponeerd om samen te gaan met de Merlot maar met de frisse  Sankt Laurent gaat hij heel goed samen.

5. Blauer Zweigelt Spätlese Fischer, uit 2011,,met 10%alc. Een late oogst met mooie fruittonen waarbij de kersenaromas de boventoon voeren.

De chocolade :Tamarinier Noir, van Criollo bonen van één enkele plantage van Madagascar, Het krachtige karakter van de chocolade is opgewassen tegen een rode wijn met zachte tannines.

Het is een prachtige kersenbonbon die je in de mond hebt. Een schitterende combinatie.

6.Herzinger Reserve Zweigelt, 2009, 24 maanden op gebruikte vaten, 14%alc,.
De Chocolade,Domingo Brut, Aan deze chocolade is kardemom toegevoegd, hierdoor komt het fruit van de wijn versterkt naar voren.Er ontstaat meer expressie in de wijn door het fruit.

7. Hundsdorfer Shyra: uit 2006, hij heeft 18mnd. op nieuwe barriques gelegen,en is toch vol fruit en vanille tonen. Er zijn lichte tannines
De chocolade: Da Vinci, De koning der cacao bonen,de fijn aromatische Nacional Arriba,die uitsluitend in Ecuador voorkomt..
De pittige chocolade wordt bedekt met een deken van zachtheid  door de wijn en samen vormen ze een eenheid van kracht.

8. Nittnaus Trocken BeerenAuslese Zweigelt, 10% alc. jaar,2007, Bij de pluk hadden de druiven edele rotting, ,Er zijn veel restsuikers, Het is het summum van de dessert wijnen.
De wijn komt uit Burgenland, De wijn past ook bij wildpastei of Kaisermai.
De Chocolade: Maracaïbo Orange deze is gemengd met sinaasappelschil, De cacao  komt van de voet van het Andesgebergte  in de omgeving van het Venezolaanse Maracaïbo meer.
De combinatie was een verrukking voor de zoetekouwen.

Toen was er applaus voor Maurice die ons veel had geleerd over wijn en spijs, dat chocolade en wijn geen vloeken is maar een delicate verfijnde versnapering en dat die combinatie zeker tot een mooi dessert kan leiden.
Het dessert voor Maurice was een mooi tegeltje uit handen van Bailli Kees Weijters en wij gingen nog wat  proeven maar dan met de verschillende kazen van het buffet om te zien hoe de wijn hierbij smaakte.


  • -

Proefverslag: Wijnreis 2015


Natuurlijk hadden wij al veel positieve reacties over de wijnreis naar de Rheingau gehoord maar zouden die mooie verhalen vanavond op de proeverij :Wijnen van de Wijnreis 2015 ook worden waargemaakt?
De presentatoren vanavond zijn: Kees Weijters (wijnen 4,5,6,7)
Rein Hermens (wijnen 1,2,3)
Pieter Jongen (wijn 8)

img_3741

Bij de inleiding van Kees meldde hij de komende november proeverij, dit wordt Wijn en Chocolade.
In december komt er een Champagneproeverij door George Mes.

De Rince Bouche was een echte verrassing(instinker), het was een mooie ronde witte wijn ,frisse zuren maar niet echt mineralig of petrol, het was een Pinot Noir, maar dan een Blanc de Noir.
Een witte wijn van blauwe druiven. Een goede start van een bijzondere proeverij.

De wijnreis was een mooie combinatie van wijn genieten en cultuur ,veel wijndomeinen zijn gelegen in oude bezienswaardige  kloosters met  verhalen die de eeuwen getrotseerd hebben.

Rein Hermens beet de spits af .

img_3754

 

 De Rince Bouche,
Pinot Noir (Blanc de Noir
kleur Geur Smaak punten
Wijn 1.Kloster Eberbach.
Steinberger Crescentia,
Riesling, Kabinett 2014
8%
midden geel zoet rijp fruit,
meloen,,perzik,
Mooie balans.
Vrij zoet met fijne
zuren.Typisch fein-herb
14,5
Wijn 2.Weingut
Fritz Allendorf

Charta Riesling 2014
12%
licht geel pruim,zoete peer,perzik,
mineralig
mooie stevige wijn
Goede zoet,zuurbalans.
lange afdronk met een zuurtje
15
Wijn 3.Weingut
Friedrich Bastian

Bacharacher Wolfs-
höhle,Riesling, Spät-
lese,feinherb.2011
14%
midden
geel
mineralig,petrol,
abrikoos,appel,
citrus
goede balans,zoet,
zuur,mooi fruitig,
typisch feinherb.
lange afdronk
16
Wijn 4;
Schloss Johannisberg

Riesling Kabinett
feinherb,2014, 10.5%
midden
geel
mooi fruit,honing,abri-
koos,licht minera-
lig, geen petrol
mooi droog,niet  intens,kort in de
afdronk.
15
Wijn 5,
Kloster Eberbach

Crescentia2013
Spätburgunder
Trochen, 13%
Transparant
Robijnrood
Kersen,pruim,
aardse tonen
Volle evenwichtige
smaak,fruittonen,
mooie bitters ook in
de lange afdronk.
15.5
Wijn 6.
Weingut Robert König
.Assmans-
häuser Höllenberg
Spätburgunder,
Spätlese trocken.
2013/ 13%
Transparant
licht,
Robijnrood
zwakke neus
,rode kers,bes,
stallig
weinig balans,dun in
de smaak,korte af-
dronk ,de zuren overheersen
13
Wijn 7.
Weingut Fritz Allen-
dorf
.Assmanshäuser_
Höllenberg.Spätburgun-
der,Grosses Gewächs. 2012/ 13%
transparant
Robijnrood
Kers,bes,pruim
vanille,iets leer
Mooi evenwicht in
smaakGoede balans
zuur en. zoet,Aange-
naam bittertje in de
lange afdronk
15
Wijn 8.
Schloss Johannisberg
Weingut von.Mumm

Rüdesheimer Berg
Rottland,Riesling VDP
Grosses Gewachs.,
2011/ 13.5%
licht geel kruisbes,ribes,
zoetfruit,perzik,
abrikoos,honing
mooie riesling,
evenwichtig,lange
afdronk
15.5

,
Rond de wijnen werden natuurlijk ook prachtige verhalen verteld over kwaliteit en invloed van gekleurd licht op de smaak.
Er werd met veel interesse geluisterd ,geproefd en genoten ,tijdens en na de proeverij.
Heren bedankt voor de mooie keus van de wijnen en de leuke presentatie.
Verslag: Dick Jager


  • -

Bijzondere eregasten

Jaarfeest 6 juni 2015

Het NGW mocht op het chapitre als onderdeel van het jaarfeest op 6 juni 2015 maar liefst 2 eregasten verwelkomen.

Uit Duitsland (Rheingau) was dat Mw. Betty Enchelmaier – Tietz van Sekthaus Solter.

De ambassadeur van de Argentijnse Republiek Dhr. H.H. Salvador was met zijn echtgenote aanwezig om de versierselen behorende bij het erelidmaatschap in ontvangst te nemen.

       

Ambassadeur van de Argentijnse Republiek Dhr. H.H. Salvador
Frau Betty Enchelmaier (Sekthaus Solter) 


  • -

Eredruif voor Cs. Gineke van Eck

Tijdens het jaarfeest van het NGW op zaterdag 6 juni is de EREDRUIF uitgereikt aan Cs. Gineke van Eck.

Cs. van Eck heeft zeven en een half jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de bailliage Bois le Duc. Gedurende haar baillischap was zij echt een voorvechter van goed leren proeven. Tijdens proeverijen was ze daar ook altijd scherp op en nooit te beroerd om op pedagogisch verantwoorde wijze haar medeproevers te laten groeien in hun eigen kunnen. Ook de kwaliteit van de opleiding was van haar een speerpunt. Binnen het Hoofdbestuur heeft ze altijd een flinke steen bijgedragen en stak ze haar mening niet onder stoelen of banken, maar altijd opbouwend. Zeker het noemen waard zijn de legendarische wijnreizen die Gineke heeft georganiseerd, naar de mooiste adressen, de mooiste streken en de mooiste wijnen. Ze is altijd sterk betrokken geweest bij het wel en wee van het NGW, landelijk en bij haar eigen bailliage. En ook nu ze afscheid heeft genomen van een bestuursfunctie blijft ze betrokken ondanks haar drukke privé-leven. Dat verdient lof en daarmee is zij een voorbeeld voor velen.


  • -

In Memoriam: Bèr Jamin

Mede-oprichter NGW

April 1971 betreden Bèr Jamin en Harry Zeguers de kelder van M. Bernard Michelot van het Domaine Michelot in Meursault. Zij mochten getuige zijn van de aankoop van Meursault wijnen door de grootmeester van de Franse keuken, Jean Troisgros van het driesterrenrestaurant “Les Frères Troisgros”. Daar werd toen het idee geboren om een genootschap te stichten en dit was het begin van Het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden.

Bèr Jamin, geboren op 29 november 1925, heeft afscheid genomen van dit aardse bestaan op 1 april 2015. Op 7 april hebben we afscheid van Bèr genomen met Jetty en hun kinderen en kleinkinderen in de St. Annakerk te Maastricht.

Bèr is vanaf het begin in 1971 actief geweest binnen zijn Genootschap. Hij was de “Chambellan Fondateur ” van onze club en jarenlang Secretaris-Generaal. Bèr was Maastrichtenaar, Wijnliefhebber en Francofiel. Dat tekende zijn hele leven. Hij had een enorme talenkennis en daarmee was hij door het maken van talloze vertalingen, artikelen, reisboeken en jaarboeken en door het onderhouden van vele buitenlandse contacten van onschatbare waarde voor ons Genootschap. Op Bèr kon je rekenen. Hij was een aimabel man en een levensgenieter maar ook een echte katholiek. Trots op zijn geloof en trots op zijn gezin. Als we zonder er bij na te denken een proeverij hadden geregeld in de “goede week”, kon hij er niet bij zijn. Maar nooit proefde je enige rancune. Zijn uitspraken, vaak in het Frans, waren memorabel. Zo schreef hij in het jaarboek 1982 na de wijnreis: Moge de ware geest ons steeds bezielen en moge de wijn ons hart, naar het aloude adagium, vreugde schenken. Dat was Bèr ten voeten uit.

Toen bij hem 11 jaar geleden Alzheimer werd geconstateerd, werd het moeilijk voor Bèr, maar zeker ook voor Jetty. Desondanks bleven zij nog vele jaren betrokken bij en verbonden met het Genootschap. De laatste jaren werd het echter onmogelijk om nog actief deelnemer te zijn. Wij danken Bèr voor alles wat hij voor de club heeft betekend en wij wensen Jetty alle sterkte en zien haar graag te zijner tijd weer terug binnen onze gelederen.

In Honorem Dei et in Honorem Vini et in Honorem Bèr Jamin.


  • -

2 nieuwe bailli’s geïnstalleerd

Nieuwjaarsbijeenkomsten Entre deux Villes en de Heerlijckheit Hoorne

De nieuwjaarsbijeenkomsten van de nieuwe bailliages ENTRE DEUX VILLES en DE HEERLIJCKHEIT HOORNE op 11 januari 2015 kenden een bijzonder karakter. De 2 nieuwe bailliages hadden beiden de installatie van de eerste bailli op het programma staan. Allereerst was een delegatie van het Hoofdbestuur te gast in Hostellerie Munten waar Cs. Nettie Ramaekers door de president werd geinstalleerd.

Vervolgens was de delegatie van het Hoofdbestuur aanwezig bij het nieuwjaarstreffen van De Heerlijckheit Hoorne waar Cs. Marian Van Pol tot bailli werd benoemd. Twee feestelijke en geslaagde bijeenkomsten.

 

Cs. Nettie Ramaekers

Cs. Marian Van Pol


  • -

Nieuwe bailli Bois le Duc

Bailli Gineke van Eck heeft op zondag 24 augustus het stokje overgedragen aan Cf. Maurice Houwer. De bailliwisseling vond plaats in aanwezigheid van veel leden van de eigen bailliage Bois le Duc; ook leden van andere bailliages c.q. het hoofdbestuur waren aanwezig.

Voor een fotoreportage klik op deze link: http://www.wijngenootschapngw.nl/nl/fotogalerij/album/179


  • -

Verslag Avontuurlijk Duitsland proeverij NGW O-Brabant op 20-05-2010


img_4379

 

Verslag Avontuurlijk Duitsland proeverij NGW O-Brabant op 20-05-2010

(verslag gemaakt door Peter Derks)

De presentatie van deze “Avontuurlijk Duitsland”-proeverij werd vol enthousiasme verzorgd door  vinoloog George Mes: bijzonder interessant ! Na de rince bouche gaf hij ons eerst een Power-point presentatie met veel wetenswaardigheden over de al dan niet zinvolle Duitse kwaliteitssystemen op wijngebied en vervolgens presenteerde hij ons 9 “avontuurlijke” wijnen uit zijn eigen kelder, waarbij hij bij veel wijnen ook aanvullende informatie kon verschaffen over de wijnboer of het wijnhuis waar hij de betreffende wijn zelf had gekocht. Over het VDP-classificatiesysteem in Duitsland was George goed te spreken.

De Power-point presentatie kan op aanvraag toegezonden worden.

img_4380

Daarnaast verstrekte George ook veel info over zogenaamde “Neuzüchtungen”: dat zijn kruisingen van diverse Vitis Vinefera druivenrassen, waarvan we er ook enkele konden beproeven deze avond.

Alle genoemde prijzen zijn consumentenprijzen bij aankoop op het wijngoed !

We hebben deze avond bewust geen punten toegekend aan de beproefde wijnen omdat deze wijnen nogal apart (of experimenteel) zijn en moeilijk te vergelijken zijn met bekendere wijnen.

img_4137_edited

Rince Bouche (Wijn 1):

Riesling Trocken 2007, Aanvullende Deutscher Sekt B. A. Alc. 13%

Weingut Honrath-Langenlonsheim (Nahe)  

Een zeer smakelijke indrinker met een aangename prijs voor deze kwaliteit.

Prijs € 6,70

Wijn 2:

Solaris 2008, Kapèlkeshof (Helden N-Limburg), Tafelwijn NL, Alc. 13,6%

Wijnbereiding / achtergrond: Deze wijn is afkomstig van het 1 ha grote wijndomein Kapèlkeshof van de familie Beumers in Helden (Grashoek) N-Limburg, waarbij George Mes als één van de twee wijnma-kers betrokken is ! Deze wijn is een assemblage van 2 druivenrassen: 80% Solaris en 20% Helios. Beide druivenrassen zijn kruisingen van witte druivenrassen, waarbij Merzling steeds de moeder is. De Solaris is met name gekozen op dit wijndomein vanwege zijn hoge suikergehalte en bestendigheid

terwijl de gekozen assemblage tot stand is gekomen via een consumenten proefpanel. Het jonge wijndomein heeft met deze wijn inmiddels al een bronzen medaille gewonnen en dat is knap.

Proefnotities: Lichtgeel van kleur en sprankelend mooi helder. Een vol bouquet met aangename frisse zuren, diepgang en een nogal flink zoetje (nadert lieblich). Het geheel komt goedgemaakt en aangenaam over maar verschillenden onder ons zouden een wat drogere versie meer gewaardeerd hebben.

Prijs € 9,95

Wijn 3:

Rotliegendes Riesling S 2008, Weingut Wehrheim-Birkweiler (Pfalz) Alc. 13%.
Wijnbereiding / achtergrond: Het woord “Rotliegendes” wijst op een typische grondsoort in de Pfaltz waarop deze Riesling-variant is verbouwd. De opbrengst is bewust zeer laag gehouden: 40 hl/ha !

Proefnotities: Lichtgeel van kleur (Ietsje geler dan de vorige) en sprankelend helder. In de neus wat grapefruit, perzik en appel, maar bloemige tonen ontbreken volledig. In de smaak behoorlijk flinke, maar toch aangename zuren en nogal veel mineralen (afkomstig van het Rotliegendes ?). Deze wijn werd goed gewaardeerd.

Prijs € 13,80

Wijn 4:

Aurum Sauvignon blanc 2008 Q.b.A., Genheimer Kiltz – Gutenberg (Nahe) Alc. 13%
Wijnbereiding / achtergrond: Dit is echt avontuurlijk, Sauvignon blanc uit Duitsland (Nahe).

Proefnotities: Zeer licht geel van kleur en sprankelend helder. Een behoorlijk (en bekoorlijk) stuivende neus waarin duidelijk asperge-, gras- en ribestonen voorkwamen. Een mooie droge smaak met wat grapefruit, citrus en groene appel en behoorlijk wat mineraliteit. Een prachtig glas wijn dat door iedereen hogelijk werd gewaardeerd. En dat voor een Sauvignon blanc uit Duitsland !

Prijs € 8,20

Wijn 5:

Grauer Burgunder “S” 2008 , Schäfer-Fröhlich – Bockenau (Nahe) Alc. 13%

Wijnbereiding / achtergrond: Dit is een droge variant van de Pinot gris. Licht op hout gelagerd.

Proefnotities: Zeer licht geel (wel iets geler dan de vorige) en goed helder. In de neus is een ietwat aparte zuurtjeslucht waar te nemen, maar ook wat perzik, abrikoos, grapefruit, meloen, kers en asperge. Flink wat (mooie) zuren, weinig zoet en zeer lichte houttonen, met wat fruit van meloen, abrikoos en grapefruit. Ook redelijk wat mineralen. Qua type meer een eetwijn: bij witvlees of vis !

Prijs € 12,50

Wijn 6:

Bürklin Estate Dornfelder 2007”Expertise”, Weingut Bürklin-Wolf-Wachenheim (Pfalz)  Alc. 13%
Wijnbereiding / achtergrond: Dit wijnhuis is bijzonder fraai om te zien. De voor deze wijn gebruikte Dornfelder wijnstokken zijn 15 jaar oud. De wijn werd op lage temperatuur vergist en vervolgens gelagerd in grote houten cuves en daarna gedeeltelijk op barriques. Dit wijnhuis werkt volgens bio-dynamische methoden en is lid van BIODYVIN.

Proefnotities: Deze eerste rode wijn is paars-rood van kleur en is mooi helder. In de neus bramen, bosbessen, viooltjes, zwarte peper en iets van kersen. In de mond zijn beschaafde tannines en mooie zuren aanwezig en sappige eerder genoemde fruitsmaken. In de afdronk wat (bittere) kers. Een mooi complex geheel en kwalitatief gezien een betere Dornfelder.

Prijs € 10,00

Wijn 7:

Cuvee Cabernet Concept N º 1  (2006), Winzer Sommerach (Franken)  Alc. 14,5%
Wijnbereiding / achtergrond: Deze cuvé is samengesteld uit 3 druivenrassen: Cabernet sauvignon, Cabernet mitos en Cabernet dorsa (kruisingen van Cabernet sauvignon met respectievelijk Lemberger en Dornfelder). Deze wijn werd door George tijdens de Franken wijnreis gekocht. Veel medereizigers vonden deze wijn toen veel te hard (tanninerijk + …) en hebben die tijdens dat bezoek niet gekocht.

Proefnotities: Een extreem donkerrode kleur met een wat paarse tint en helder. In de neus veel zwarte bessen, bramen en wat vanille. In de (heerlijke) smaak wederom veel zwarte bessen, bramen, wat leer en laurier tonen. Nog steeds flinke maar mooi rijpe tannines en voldoende zuren. Kortom een mooi glas wijn en verschillenden vroegen zich af waarom ze tijdens de wijnreis  hier niets van hadden gekocht: waarschijnlijk niet goed ingeschat dat deze wijn zich zo mooi zou ontwikkelen.

Prijs € 13,00

Wijn 8:

Laufener Altenberg Nebbiolo 2007, WG Laufen (Baden, Versuchsbau)  Alc. 12,5%
Wijnbereiding / achtergrond: In het plaatsje Laufen (tussen Freiburg en Basel) Nebbiolo druiven verbouwen (zoals voor o.a. de Barolo in Piemonte, Italië), dat is pas echt avontuurlijk ! Na de vinificatie heeft deze wijn 1,5 jaar houtlagering gekregen.

Proefnotities: Een lichter (robijn)rode kleur met ietsje oranje tint en sprankelend helder. In de neus rode bessen, viooltjes, bramen en cederhout. Deze vruchten komen ook terug in de smaak, samen met wat leer, flink veel (maar wel fijne) zuren en redelijk wat tannines. Niet die geweldig fraaie complexiteit en kruidigheid van een goede Nebbiolo-wijn uit Piemonte maar toch wel interessant !

Prijs € 15,95

Wijn 9:

Altum Cabernet Sauvignon Barrique 2008, Weingut Vollmer-Ellerstadt (Pfalz) Alc. 13,5%
Wijnbereiding / achtergrond: Deze wijnboer houdt erg veel van koken en kletsen, wellicht interessant om hem eens te bezoeken daar. De wijn die we vanavond proeven is gemaakt uit 100% Cabernet sauvignon druiven en is na de vinificatie op barriques gelagerd.

Proefnotities: Een vol rode kleur en helder. In de neus wat zwarte bessen, bramen en vanille. In de overheersen de zuren nogal ten koste van het fruit. Tannines (niet overdreven) en houttonen zijn ook aanwezig maar de wijn komt in zijn totaal nogal hard over, waarschijnlijk waren de druiven onvoldoende rijp. De wijn moet zeker nog enige tijd liggen.

Prijs € 12,00

Wijn 10:

Aufwind Spätburgunder 2008, Feuerberg Q.b.A., Weinhaus Hensel – Bad Dürkheim (Pfalz)  Alc. 13%

Wijnbereiding / achtergrond: Dit is een deels op eikenhout gelagerde Spätburgonder (Pinot noir).

Proefnotities: Een mooi rode (niet al te donkere) kleur en helder. In de neus aardbeien, framboos en sappige kersen en lichte houttonen, maar absoluut geen mestgeur. In de mond nogal wat van het zelfde fruit, wat rijpe tannines en een klein zoetje met wat vanille. Een makkelijke aangename wijn. Deze wijn was door George gekozen als voorbeeld van een meer commercieel gemaakte rode wijn: dit in tegenstelling tot alle vorige wijnen.

Prijs € 10,00

Samenvattend: Het was een mooie selectie Duitse wijnen (incl. 1 Nederlandse) met veel variatie in druivensoorten waaronder diverse minder gangbare, met andere woorden zeer avontuurlijk. George Mes werd daarvoor – en ook vanwege zijn enthousiaste presentatie – met applaus bedankt.

Onder het genot van diverse heerlijke kaasjes en vleeswaren hebben we nog gezellig kunnen napraten en enkele wijnrestanten eens goed kunnen testen in combinatie met dit smakelijke voedsel !

De in totaal 22 aanwezigen hebben erg genoten van deze avontuurlijke wijnen en smakelijke hapjes.

Bijlage: Power-point presentatie van George Mes


Aankomende activiteiten

jun
1
za
hele dag Jaarfeest NGW
Jaarfeest NGW
jun 1 hele dag
Het jaarfeest van het NGW vindt dit jaar plaats op zaterdag 1 juni op de mooie locatie Kasteel Maurick in Vught.
jun
6
do
hele dag Congres FICB in Finland
Congres FICB in Finland
jun 6 – jun 9 hele dag
Congres FICB in Finland
Het FICB organiseerde in het voorjaar een mooi congres in Macedonië. Het volgende evenement op hun kalender is het International Wine Tasting and Rating Challenge. Dit vindt plaats in Helsinke / Finland. Voor de lokale organisatie
aug
17
za
hele dag Oost-Brabant: Eendaagse excursie...
Oost-Brabant: Eendaagse excursie...
aug 17 hele dag
Oost-Brabant: Eendaagse excursie Bremmer Calmont
rundwanderung-calmont-klettersteig-bremm-mosel Ons Zomertreffen is deze keer de “Eendaagse wijnexcursie” naar de stijlste wijngaarden van Europa: Bremmer-Calmont aan de Moezel. Bezoek, lunch en wijnproeverij Excursie Bremmer Calmont 17-8-2019 NGW Oost Brabant Voorlopig Programma : Vertrek 8.00