Nieuwjaarsdiner Bailliage Oost-Brabant 14-1-2018

  • -

Nieuwjaarsdiner Bailliage Oost-Brabant 14-1-2018

Is het gebrek aan creativiteit, is het gemakzucht of desinteresse , Neen absoluut niet.
De reden dat wij er een traditie van maken ons Nieuwjaarsdiner bij “OLIJF” in Nuenen te vieren komt door de geweldige gastvrijheid en kwaliteit van het diner. Verslag Dick Jager


De met zorg uitgezochte bijpassende wijnen bij een diner waar je een sterrenkok achter verwacht.
En ook dit jaar wist Danny ( De eigenaar van het restaurant) ons weer in een zeer goede stemming te brengen met zijn prachtige en heerlijke creaties.
Bij ontvangst een Prosecco
Kees Weijters heet ons welkom en de goede wensen voor het verenigingsjaar 2018 worden uitgewisseld.
Daarna zoeken we onze tafelgenoten op en gaan genieten van de volgende combinaties:
Voorgerecht: Buratta, het is een streekgerecht met een basis van Mozerella daarbij Gepofte tomaatjes, Linten van groene asperges, Aceto Balsamico, Olie van Basilicim en een krokant strooisel van gebakken broodkruim met ansjovis .
De wijn : Bianco d’Alessano “ELFO’ Apollonio IGT Salento uit Puglia. De wijn is niet zoet maar gul en rijp met zilte tonen van de zee.


Tussengerecht 1.
Kabeljauw zacht gegaard, met een Tapenade van zongedroogde tomaatjes,Crunsh van zwarte olijven,bereidingen van winter postelein.
Wij drinken hierbij een Giba Bianco ,100% Vermentino di Sardegna. Deze wijn uit Sardinie is puur en zuiver ,jaar 2008. De wijn heeft geconcentreerde krokante zuren die een mooie balans vormen met de kabeljauw.


Tussengerecht2;

Fregula, Het is Risotto met een compote van aubergine en knoflook, geconfijte eendenbout, gebakken beukenzwammen,,uitgebakken pancette (buikspek).
We proeven een Negroamaro “ELFO’Apollonio IGT Salento. Deze druif vormt veel blad om de vrucht tegen de zon te beschermen. De wijn is vol zwart fruit met ,bramen kersen en kruidigheid met een mooi bittertje wat het geheel complex maakt ,de wijn heeft op RVS gelegen.


De avond gaat geanimeerd naar het hoofdgerecht dat bestaat uit Wildzwijn , een prachtig stuk filet ,mooi rosé van binnen , gebakken artisjok en artisjok crème ,gekaramelliseerde meloeske, jus van salie. De geschonken wijn ,geoogst in 2008, een Nocte Terra dei Re., DOC Aglianico del Vulture. Een wijn uit Basilicata, uit een vulcanisch gebied . Het is de Barolo van het Zuiden ,een fantastische wijn . Wat een weelde om dit in het glas te krijgen met zo’n mooi gerecht!

We komen bij het nagerecht
Een mooie compositie voor de lekkerbekken van Ricotta & Choco met Amandel
De Negroamaro “Mater Terra”Passito Apollonio IGT Salento is een complexe wijn geen overheersend zoet maar een evenwicht van smaak sensaties ,zoals ook dit nagerecht ons voorbereid als een nocturne naar een afsluiting met koffie en Pasticciotti.

Na dit prachtige menu willen sommige leden al voorstellen bij “OLIJF’voor de komende 5 jaar ons Nieuwjaarsdiner te reserveren.
Het was GRANDIOOS en Bailli Kees Weijters bedankt Danny en de keukenbrigade in lovende bewoordingen , we nemen afscheid met mooie herinneringen aan deze avond. Zij hebben een gulle hand van de penningmeester verdiend.