AGENDA

apr
28
do
Baillage Maestricht: Bailli Proeverij
apr 28 @ 20:00

Het jaarthema van NGW is in 2016 Nederland en België. In het kader van dit jaarthema zullen de bailli’s van elke baillage een gelijke proeverij houden. Tijdens deze proeverij worden medaille winnaars van de Lage Landen gepresenteerd. Dat zijn wijnen die bij de Wijnkeuring van de Lage Landen een medaille gewonnen hebben. We gaan proberen om de wijnen te beoordelen op dezelfde wijze als de juryleden dat gedaan hebben. Hiervoor wordt een jury-formulier gebruikt met het 100-puntensysteem. We zijn benieuwd of we tot dezelfde oordelen als de vakjury komen.

Klik hier voor meer informatie over deze wijnkeuring.

mei
20
vr
Baillage Maestricht: Zoete wijnen
mei 20 @ 20:00

Proeverij verzorgd door Klaus Dylus

sep
12
ma
Baillage Maestricht: Loire wijnen
sep 12 @ 20:00

Proeverij verzorgd door Klaus Dylus

okt
11
di
Baillage Maestricht: Wijnen uit de Hemel en Aarde vallei Zuid Afrika
okt 11 @ 20:00

Logo SABeste wijnvrienden,

Het vissersdorp Hermanus in Zuid Afrika ligt pal aan de Atlantische oceaan en het is daar waar jaarlijks honderden walvissen komen om te paren en om te kalven. Maar Hermanus is meer, het is ook de ‘poort’ naar een prachtige

wijnregio met de poëtische naam:   Hemel en Aarde Valley.

Vijftien wijnproducenten, met ieder hun eigen identiteit, maken in deze vallei wijnen van met name de Pinot Noir, Chardonnay en de Sauvignon Blanc.

De Hemel en Aarde vallei heeft een totale lengte van iets meer dan 18 kilometer, maar er zijn duidelijke verschillen in het terroir waarneembaar.

De eerste appellatie, The Valley genaamd, ligt het dichtst bij de oceaan. De invloed van de oceaan is hier het meest merkbaar.

Uit the Valley proeven wij de wijnen van Bouchard Finlayson. Wijnmaker en pioneer Peter Finlayson was de eerste wijnmaker die zich in 1989 in de Hemel en Aarde Vallei vestigde.

De tweede appellatie The Upper ligt verder van de oceaan verwijdert. Het zo typische geurende fynbos groeit in deze appellatie weelderig. Uit the Upper zullen wij de wijnen van Sumaridge proeven.

The Ridge is de derde en de kleinste appellatie in de vallei. In de hooggelegen Ridge rijpen de druiven later dan in de twee eerder genoemde appellaties. Creation is de derde wijnproducent van wie wij deze avond de wijnen zullen proeven.

Onderstaand volgt een opsomming van de wijnen die ik voor deze proefavond heb geselecteerd.

Creation Wines:                  Sauvignon Blanc 2015 Appellation the Ridge

Sumaridge Wines:              Sauvignon Blanc 2015 Appellation the Upper

Bouchard Finlayson:         Sauvignon Blanc 2015 Appellation the Valley

 

Creation Wines:                  Chardonnay 2015 Appellation the Ridge

Sumaridge Wines:             Chardonnay 2013 Appellation the Upper

Bouchard Finlayson:         Missionvale Chardonnay 2014 Appellation the Valley

 

Creation Wines:                  Pinot Noir 2014 Appellation the Ridge

Sumaridge Wines:              Pinot Noir 2012 Appellation the Upper

Bouchard Finlayson:         Galpin Peak Pinot Noir 2013 Appellation the Valley

Bovenstaande wijnen worden allen zeer hoog gewaardeerd de meesten met 5 sterren in de John Platter wijngids.

Voor deze proeverij verwachten wij jullie op dinsdag 11 oktober 2016 vanaf 19.45 uur in de Credozaal, Kerkplein 3, NL 6243 NC te Geulle.

Neem s.v.p 3 degustatieglazen mee, zodat alle wijnen nogmaals als trio nageproefd kunnen worden.

Aanvang van de proeverij is om 20.00 uur. De deelnameprijs bedraagt € 16,- voor onze leden en € 20,- voor de overige deelnemers. Ter afsluiting serveren wij een heerlijk kaasassortiment.

Voor deelname aanmelden vóór 7 oktober via e-mail Secretariaatngwmaastricht@gmail.com

Ik hoop jullie allen te mogen begroeten op deze proefavond.

Erica Moonen

 

nov
10
do
Baillage Maestricht: Natuurlijke wijnen / Orange / Amphore wijnen
nov 10 @ 20:00

 

Qvevri wijnen   `elixer van de eeuwige jeugd’ 

Duizenden jaren geleden maakte men witte wijn met behulp van dezelfde techniek die men tot op heden gebruikt voor het produceren van rode wijn. De schillen worden niet verwijderd, maar vergisten mee met de most. Hierdoor krijgen deze wijnen hun bijzondere kleur, structuur en zelfs tannines.

Het begon allemaal circa 5000 jaar geleden op het grondgebied van het huidige Georgië. In de loop van de eeuwen verspreidde deze techniek van wijn maken zich verder naar andere delen van Europa.

Zelfs met de komst van de “moderne” oenologie bleven veel kleine en/of familie wijnboeren wijn op deze traditionele, natuurlijke manier maken.

Voor deze proefavond ben ik op zoek gegaan naar wijnen uit Georgië, de bakermat van de natuurlijke wijnen, maar natuurlijk heb ik de landen van ‘wedergeboorte’ van deze bijzondere wijnen niet vergeten. Onder het genot van de wijnen worden diverse kleine hapjes geserveerd. Dit om de brede inzetbaarheid van deze wijnen te onderstrepen.

Laat u verrassen!

IMG_0541

Onderstaand treffen jullie een opsomming aan van de natuurlijke wijnen die wij zullen gaan proeven.

 1. Weingut Weber  Oostenrijk   Keltenwein am Sandberg Grüner Veltliner 2015 Bio
 2.  Marc Weinreich Duitsland Weissburgunder/Chardonnay 2013 Orange
 3. Bosman Wines  Zuid Afrika   Fides Grenache Blanc 2013 Orange
 1. Weingut Schup Oostenrijk Vetus Rotgipfler 2013 Orange
 1. Weingut Abraham  Italië   Gewürztraminer 2012 Orange
 1. Schuchmann wines Georgië   Kisi Vinoterra 2012 Amphore / barrique
 1. Weingut Meinklang Oostenrijk Konkret Sankt Laurent 2012 Demeter
 1. Schuchmann wines Georgië Saperavi Selektion Amphore 2010

Voor deze proeverij verwachten wij jullie op donderdag 10 november 2016 vanaf 19.45 uur in de Credozaal, Kerkplein 3, NL 6243 NC te Geulle. Neem s.v.p. 3 degustatieglazen mee. Aanvang van de proeverij is om 20.00 uur. De deelnameprijs bedraagt € 16,- voor onze leden en € 20,- voor de overige deelnemers.

Voor deelname aanmelden vóór 6 november via e-mail. Eenmalig voor deze proeverij:   ermo@xs4all.nl 

Tot dan,

Erica Moonen

CDM_Georgia_1339

 

dec
16
vr
Baillage Maestricht: Macedoine
dec 16 @ 20:00 – 23:30

Bijzondere wijnen proeverij Spanje 16 december 2016

Beste wijnvriendinnen en wijnvrienden,

In onze jaarlijkse decemberproeverij van bijzondere wijnen, die worden ingebracht uit de kelders van onze eigen leden, komen dit jaar de wijnen van Spanje op tafel.

Zoals jullie hieronder kunnen zien hebben diverse leden weer hun best gedaan om niet alledaagse wijnen te presenteren. Van harte nodigen deze leden de anderen dan ook uit om van de door hun geselecteerde wijnen te komen genieten.

Dit zijn de wijnen:

 1. Speciale chardonnay verrassing uit Rueda ingebracht door Bep van Doren.
 2. Bijzondere DOCa Priorat, wit, ingebracht door Fred Leenders. Bep en Fred willen ons op de avond zelf meer vertellen over de inhoud van hun wijnen.
 3. Can Ràfols dels Caus “El Rocallis” 2008 DO Penedes, wit, 100% incrocio manzoni druiven, ingebracht door Klaus Dylus.
 4. Sietejuntos tempranillo 95% & syrah 5%, 2013 Vino de la Tierra uit de streek Nieva in Castilla y León ingebracht door Erica Moonen.
 5. DOCa Rioja Reserva Miguel Merino 2007, 95% tempranillo en 5% graciano druiven naast dezelfde wijn:
 6. DOCa Rioja Reserva Miguel Merino 2008 ingebracht door Edgar Colson
 7. DOCa Rioja Reserva 2010 ingebracht door Rob Smeets.
 8. Can Ràfols del Caus “Caus Lubis” 2000 DO Penedes, 100% merlot druiven ingebracht door Harry Pallada.
 9. Pedro Ximenez Nectar, Sherry DO ingebracht door Marjo Bronckers, geserveerd met een bijpassend zoet gerechtje, gemaakt door Margriet Hulskamp.

Voor deze proeverij verwachten wij jullie met degustatieglazen op 16 december 2016                         vanaf 19.45 uur in de Credozaal, Kerkplein 3, NL 6243 NC te Geulle. Aanvang van de proeverij om 20.00 uur. De deelnameprijs bedraagt € 16,– voor onze leden en € 20,– voor de overige deelnemers, inclusief stokbrood tijdens de proeverij en een kaasbuffetje achteraf.

Voor deelname aanmelden vóór 14 december via e-mail secretariaatngwmaastricht@gmail.com


Met vineuze groet.

Marjo Bronckers

feb
20
ma
Baillage Maestricht, bailliproeverij Balkan
feb 20 @ 20:00 – 23:00
mrt
14
di
Baillage Maestricht, Niet alledaagse druivensoorten
mrt 14 @ 20:00 – 23:00
apr
13
do
Baillage Maestricht, The female touch
apr 13 @ 20:00 – 23:00

Bailliage Maestricht.

Proefverslag donderdag 13 april 2017

Wijn een mannenzaak? Een voorbijgestreefde gedachte. Vrouwen proeven goed en … zij maken schitterende wijnen. Dit was de openingszin van de uitnodiging voor de proeverij met als titel: The female touch.

Vrouwelijke wijnmakers maken de beste wijnen!? Hier valt zeker iets voor te zeggen. Vrouwelijke wijnmakers maken wijnen naar hun smaak, voortkomend uit hun aard, temperament en karakter. Geen massaproduct, wel een mooi authentiek product.

Ik kan jullie verzekeren dat de afgelopen proeverij verrassend en een daverend succes is geweest.

De eerste wijn was van Aurélie Balaran uit de Gaillac; Château L’Enclos des Roses Brut. Het was een schuimwijn gemaakt van 100% Mauzac volgens de méthode ancestrale. De kleur was lichtgeel met een klein groenzweempje. De geur was aromatisch, steenfruit en citrus. De wijn had een fijne mousse. De zuren waren aangenaam en smaken van perzik en peer werden in deze elegante wijn waargenomen. In de afdronk een klein bittertje. Het zaalgemiddelde van 13,6 bleek achteraf te laag gewaardeerd, omdat de wijn pas na enige tijd een prachtig boeket ontwikkelde.

Grüner Veltliner Endless DAC 2015 van Elisabeth Rücker was onze tweede wijn. Wijn maken is voor Elisabeth heel persoonlijk. Haar adagium is dan ook, “alleen als oude gewoonten doorbroken worden ontstaat er iets nieuws”. Haar filosofie: de vijf elementen uit de Chinese wetenschap dienen met elkaar in harmonie te zijn. De kleur van de wijn was lichtgeel en de wijn fonkelt in het glas. In de geur; voorjaarbloemen, peer, vlierbloesem en citrus. De geur en smaak kwamen overeen; mooie zuren, citrus, peer, rijp fruit, kruisbessen. Een lange afdronk met een klein bittertje. Zaalgemiddelde: 13,9

De derde wijn was een Chablis 2015 van Domaine de la Cornasse. Drie zussen zwaaien de scepter op dit jonge wijngoed. Zij maken slechts 2 wijnen. De kleur was helder, lichtgeel met een kleine groenzweem. In de neus werden geuren van appels, tropisch fruit, ananas en peer waargenomen. De wijn stuift het glas uit. Prachtige zuren, mineralen, groene peer, bloemig, citrus en een klein zoutje werden geproefd. Een lange afdronk met een klein bittertje. Zaalgemiddelde:14,9

Vinho Branco 2015 is een cuvée van Bical en Arinto gemaakt door Filipa Pato. Pilipa maakt wijnen die geen toevoegingen nodig hebben. Wine without make-up. Pilipa is een jonge wijnmaakster uit Portugal met een snelgroeiende reputatie, omdat zij haar eigen pad durft te bewandelen, durft te vernieuwen en eigenzinnige wijnen maakt.”I make wine for drinking, not for tasting”! De kleur was goudgeel, fonkelend. In de neus; steenfruit, verse citrus en bloemen. De binnenkomst was vol en krachtig, kruidig, verse citrus, mango, steenfruit, natte kiezel, veel mineralen en een lichte ziltigheid werd waargenomen. De zuren waren aan de hoge kant. De wijn had een lange afdronk. Zaalgemiddelde:14

De vijfde wijn was van Katja Fehres uit Brauneberg aan de Moezel. De druiven voor deze Riesling Spätlese de Luxe 2015 komen van de bekende Brauneberger Juffer. Katja heeft maar doel: een zo zuiver mogelijke Riesling met zijn eigen individuele karakter te produceren.
De kleur was helder, fonkelend. In de neus hooi, bloemen, appel, typische Rieslinggeuren (lichte goût de petrol). De wijn is prachtig in balans, floraal, rijp fruit, mineralen, een wijn vol elegantie. Zaalgemiddelde:14,7

Harry zou Harry niet zijn als hij niet met een verrassing uit zijn kelder zou komen. Vol passie vertelt hij over Madame Marie-Therese Chappaz uit het Zwitserse Kanton Wallis. Haar wijngaarden liggen op een hoogte van 1200 -1300 meter en zij werkt volledig biodynamisch/kosmo-cultuur.
De Grain-d’Or 2003 100% Marsanne van Domaine des Claives heeft 18 maanden (nieuw) houtopvoeding gehad. De kleur is goudgeel. In de geur kruidig, vanille en anijs. In de smaak jeneverbes, vanille, rozen, karamel, sinaasappelzeste, ‘oude’ whisky (rokerig). Zaalgemiddelde:14,8

De zusters Annamaria en Fransesca Bruni van Azienda Agricola Vetrére uit Salento maken een pure Primitivo. De kleur is diep donkerrood. In de neus pruimen, kersen en rijp fruit. De binnenkomst is sappig, rijp zwart fruit, pruimen rijpe kersen en een klein pepertje. Deze wijn was mooi in balans. De tannine en de zuren waren mooi geïntegreerd. De afdronk was middellang en aangenaam. Zaalgemiddelde:14,6

De Monte Hiniesta 2011, gemaakt door Beatrix Fernández Pujo van Bodegas Allegro Copn Spirito, rijpt in barriques onder live vioolmuziek (gespeeld door haar vader) van Bach en Händel. De druiven voor deze wijn, gemaakt van 100% Tinta de Torro, komen van 65 jaar oude stokken en worden handmatig geoogst. De kleur is donkerrood. In de neus aardbeien, laurier, zwarte bessen, aards. De binnenkomst is sappig, zwarte bessen, drop, vanille, aards, animaal. De tannine en de zuren zijn nog ruimschoots aanwezig. De afdronk is lang met een lichte kruidigheid. Deze wijn kan nog zeker enkele jaren bewaard worden. Zaalgemiddelde:15

Château Ripeau, AOC Grand Cru Classé was een waardige afsluiter van deze toch wel heel bijzondere proeverij. Château Ripeau was van 1917 tot 2015 in privébezit van de uit Roeselare afkomstige familie de Wilde.
Madame Francoise de Wilde was wijnmaakster van 1976 tot 2015 en de drijvende kracht achter ‘Les Aliénor du Vin de Bordeaux. De kleur was donkerrood. Geuren van laurier, rijpe pruimen rijpe kersen in de neus. In de mond een smaakpallet van rijpe kersen, cassis, animaal, bos en koffie.
De tannine en de zuren waren heel mooi geïntegreerd. De afdronk was lang en zeer aangenaam. Deze wijn, die beslist nog enkele jaren bewaard kan worden, kreeg het hoogste zaalgemiddelde:16,7

Alle wijnen die wij proefden hebben ons verrast, riepen levendige discussies op en bevestigden dat vrouwen inderdaad hele goede wijnen kunnen maken.

Onder het genot van een heerlijk kaasbuffetje werden de flessen geledigd en werd nog nagepraat over de bijzondere ervaringen van deze proeverij.

Erica Moonen


Aankomende activiteiten

jan
26
zo
13:00 Bois le Duc Nieuwjaarstreffen
Bois le Duc Nieuwjaarstreffen
jan 26 @ 13:00 – 15:00
Ons jaarlijkse nieuwjaarstreffen in een gezellig restaurant om samen te proosten op een mooi wijnjaar.   Locatie volgt nog.
feb
13
do
19:45 Oost Brabant: Syrah thema proeverij
Oost Brabant: Syrah thema proeverij
feb 13 @ 19:45 – 22:45
Oost Brabant: Syrah thema proeverij @ Aktiviteitencentrum 't Slot | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Onder vakkundige leiding van Peter Derks en George Mes organiseren we de themaproeverij Syrah, een workshop die je niet mag missen! Aanmelding voor activiteiten: per telefoon of e-mail bij: George Mes, 077-3661773, email: ngw,oostbrabant@gmail.com Voor
feb
15
za
19:30 “de heerlickheit Hoorne”: Macedo...
“de heerlickheit Hoorne”: Macedo...
feb 15 @ 19:30 – 23:00
7 of 8 leden presenteren een fles wijn nadere informatie volgt.