Proefverslagen & nieuws

  • -

Nieuwjaars-diner 2020 Oost- Brabant

Category:NGW Algemeen,Oost-Brabant


  Nieuwjaarsdiner  NGW O-Brabant op 12 jan 2020


   Locatie : Restaurant TASTE, Heuvel 7A, 5664 HK Geldrop , ontvangst 15.00 uur


Het “Nieuwjaarstreffen “ in de vorm van een Nieuwjaarsdiner met een Zuid-Frans tintje, anticiperend op een ongetwijfeld boeiende wijnreis naar de Languedoc-Roussillon in september 2020.
De locatie was deze keer Restaurant TASTE aan de Heuvel 7A te Geldrop, welke voor een verrassend menu zorgde  met bijpassende Zuid-Franse wijnen. 

De ontvangst is stipt om 15.00 uur waarna we een toast uitbrengen op het Nieuwe Jaar .
Onze Bailli Agnes Haitsma heet iedereen welkom en geeft een jaaroverzicht van de mooie activiteiten en proeverijen die wij in 2019 georganiseerd hebben.

 Zij bedankt onze Engeltjes , de dames Maria en Betty die ons steeds verwende met de hapjes. Er klonk applaus ook voor de Bailli die steeds meer groeit in haar rol.

Tijdens het uitgebreide menu krijgen we  uitleg door Remco (van Wijnvertellers) over de wijnen welke per gerecht geserveerd werden, hij deed dit met verve , het diner was exquis met goed gekozen wijnen.

 Het menu:

Bouillsabaise-kokkels-gamba-mosselen-mul.
De wijn: Haut Blanville Rosé


Een mooie droge Rosé en is goed in evenwicht met de Bouillabaisse.


  • -

Proeverij Kris Kras door Spanje, 16-11-2019

Category:NGW Algemeen

NGW Proefverslag Kris – Kras door Spanje gepresenteerd door

Edgar Colson.

Heel verrassend was de wijnkeuze van Edgar voor deze proeverij. Het was een gedeeltelijke blindproeverij en een aantal wijnen werden naast elkaar geproefd. Vooraf wisten wij niet wat er zoal geproefd zou worden. Dus, heel spannend allemaal.  

Een korte inleiding over het wijnland Spanje.

Ondanks het feit dat het wijnland Spanje het grootste aantal hectare aan wijngaarden ter wereld heeft, staat dit wijnland in productie toch achter Frankrijk en Italië op een derde plaatst. De reden hiervan is een lagere opbrengst per hectare. De Spaanse wijngaarden brengen ongeveer 23 Hl/HA op. Dit in vergelijking tot Frankrijk waar circa 45 HL /HA geoogst wordt.

De eerste twee wijnen werden blind geproefd.

  1. Herederos del Marqués de Riscal Sauvignon Blanc, DO Rueda 2017
  2. Marqués de Vargas Pazo San Mauro Albariño, DO Rias Baixas 2018

Sauvignon Blanc 2017.

Kleur: groen – geel, helder, transparant. Geur: fruitig, floraal, silex.

Smaak: mooie zuren bij binnenkomst, kruidig, groene appel, mineraal. Zaalgemiddelde: 13,7

Albariño 2018

Kleur: geel, helder, transparant. Geur: gesloten, kweeperen, groene appel. Smaak: hoge zuren, mineralen, citrus, honing, hooi, kruidig. Zaalgemiddelde: 14,1

De derde wijn was een ‘Amphore’ wijn van la Bodegas de los Estrellas ‘Dionisos’ IGP Tierra de Castilla – La Mancha 2012.  Vino Ecológico.

100% Cencibel = Tempranillo.

Kleur: robijnrood, ondoorzichtig, mat. Geur: aards, rokerig, zwarte kers. Smaak: aards, gestoofd fruit, zachte tannine, mooie zuren. Zoetje in de afdronk. Zaalgemiddelde 13,8

Wijn vier: Valsan 1831, La Aldea de San Juan, DO Utiel-Requena 2014. De wijn is gemaakt van 100% Bobal en heeft 15 maanden houtopvoeding gehad op nieuw alsook gebruikte Franse barriques. Kleur: donkerrood met een licht paars randje. Geur: gestoofd fruit, aardbei, rood fruit. Smaak: rood fruit, vanille, pepertje, rins, kruidig, zachte tannine. Zoete afdronk met een klein bittertje. Zaalgemiddelde 15,3

Wijn vijf: Casa de la Ermita, crianza DO Jumilla 2012. Dit was een cuvée bestaand uit: 60% Mourvèdre, 25% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon. Opvoeding 9 maanden op zowel Frans als Amerikaans eiken. Kleur: Helder, transparant, getaand met een licht bruin randje.

Geur: hout, kersen, kruidig animaal. Smaak: rood fruit, drop, vanille, cassis. Een aangename lange afdronk. Zaalgemiddelde: 15,5

Wijn zes: Een ‘oude bekende” voor de deelnemers aan de wijnreis naar de Priorat in 2012. Joan d’ Anguera, Finca l’Argata, DO Montsant.

Cuvée: 85% Garnatxa (Grenache noir) 15% Syrah. Houtopvoeding: 13 maanden op Franse barriques. De druivenstokken voor deze wijn staan in een droge rivierbedding aangeplant. De kleur van deze biodynamische wijn was helder, transparant, een Pinot Noirkleur. De geur: fruitig, rood fruit, kers, kruidig, zoetje. Smaak: kersen, drop, kruidig, bramen, vanille, aangename tannine. Zaalgemiddelde: 15

Wijn zeven en wijn zeven A werden naast elkaar geproefd.

Dit was een wel heel bijzondere gewaarwording.

Beide wijnen: 95% Tempranillo en 5% Graciano.

7       Barón Ladrón de Guevara vino de Autor DOCa Rioja Reserva 2012. Kleur: donkerrood, ondoorzichtig. De geur: zwart fruit, drop, pruim, kruidig, laurier. Smaak: zwart fruit, cassis, laurierdrop, verfijnd. Aangename afdronk. Zaalgemiddelde: 15,5

7A     Familia Valdelana Agnus DOCa Rioja Reserva 2012

Kleur: donkerrood, ondoorzichtig. Geur: jodium, zoethout,zwart fruit. Smaak: rijp zwart fruit, aards, peper, zwarte pruimen, jammig, koffie, zachte tannine. Zaalgemiddelde: 15,4

Na deze wijnen geproefd en beoordeeld te hebben deelde Edgar mee dat het exact dezelfde wijn betrof alleen heeft de wijnboer gekozen voor twee verschillende etiketten. Een levende discussie kwam op gang daar er toch duidelijke verschillen geproefd waren.

De laatste twee wijnen werden eveneens naast elkaar geproefd.

Wijn 8.       Bodegas Monastrell Chaveo DO Bullas 2011

100% Monastrell of Mourvèdre of in het Catalaans Mataro.

Deze wijn heeft 12 maanden houtopvoeding op Hongaars eiken gehad.

Kleur: donkerrood, ondoorzichtig. Geur: rijpe pruimen, zwart fruit, gestoofd. Smaak: zwart fruit, prikt, koffie, laurier, zachte tannine, mooie zuren. Zaalgemiddelde: 16,5

Wijn 8A.     Bodegas Monastrell Valché DO Bullas 2010.

Deze wijn heeft 17 maanden houtopvoeding gehad op Franse barriques.

Kleur: donkerrood met een licht waterrandje. Geur: gestoofde pruimen, rijp fruit, vanille. Smaak: mooie zuren, aangename binnenkomst, chocolade, koffie, pruimen een lange aangename afdronk. Zaalgemiddelde: 17

Resumerend: het was een zeer leerzame en discussierijke proeverij.

Edgar, namens ons allen bedankt voor deze proeverij Kris-Kras door Spanje. Het was een geweldige ervaring!


  • -

Verslag Oost Brabant: “Engeltjes op je tong” 12-12-2019

Category:NGW Algemeen,Oost-Brabant

Verslag van de wijn en spijs proeverij: Engeltjes op je tong, op 12-12-2019 in ‘t Slot te Eindhoven.

Agnes opent de avond met een zeer onverwachtte toespraak: allereerst dankt ze namens het bestuur George Mes voor zijn inzet voor onze bailliage, onze huis vinoloog rv, doet er alles aan om onze wijnkennis op een hoger peil te brengen en weet de weg naar voortreffelijke wijnen, waar we samen graag van genieten.

Dan komt er een brief van een figuur die in deze tijd, gekleed in een rode mantel, op een wit paard over de daken rijdt. Cor Maatje wordt in dichtvorm gefeliciteerd met zijn 40 jarig lidmaatschap en ontvangt een Oorkonde + cadeau

Wijn 1, Chateau Rives-Blanques a.c. Blanquette de  Limoux, naar verhaal in de regio voorloper van Champagne, Dom Perignon. Deze binnenkomer werd vergezeld van heerlijke zalm op toast Gemaakt door Betty en Maria

Wijn 2. Moscato ‘d’Asti, Vignaiola Di S.Stefano, ABV-5,5%, RS=110 gr/l.,TZ=5,35 gr/l.
met Merinque van Max een erg mooie combinatie

Wijn 3. Brachetto d’Acqui, F.Ili Forno 2018 ABV=5,5%, TS=115 gr/l,TZ=5,60 gr/l.
Met Cheesecake van Max , een dakpan rode wijn. Die in combinatie met het gerecht beter smaakte dan solitair.

Wijn 4.Domaine Cauhapé, Ballet d “Octobre 2018, Juraçon Moeleux, ABV=13,5%, RS-59 gr/l., TZ= 8,4 gr/l.
Met Tarte Tatin van Betty , Ook mooie combinatie

Wijn 5. Riesling Wunderkammer Ingrid Groiss BREITENWAIDA – WEINVIERTEL Oostenrijk, ABV=9,0%,RS=59 gr/l.,TZ=8,50 gr/l.
Met Frambozentaartje van Maria , Mooie wijn maar de combinatie is discutabel.

Wijn 6. Chateau Gravas, Barsac 2015, AC Ssauternes, ABV=13,5%, RS=150 gr/l.,TZ=8,5 gr/l. Met Blauwaderkaas,  kaas wat zout maar met de Sauterne smakelijk

Wijn 7. Banyuls Pyréne Abbé Rous, ABV=16,0%, RS=275 gr/l.
met Chocolade van Max.kersen en kaneel bijzonder mooi.

Met 24 wijnvrienden een waar genot om dit te ervaren, heel veel dank aan ons jeugdlid Max van Westerlo en aan de dames Maria Jongen en Betty van der Heiden.
De wijnen zijn uit de formidabele kelder van George Mes, zo ook de adviezen van de gerechten.

Het team ASPERGE GALA 2020 op 14 mei in de Rooi Pannen Eindhoven
Het team ASPERGE GALA 2020 op 14 mei 2020 in de Rooi Pannen Endhoven

Bij de afsluiting hebben we de aanwezigen bijgepraat over onze plannen in het komende jaar en zijn de flyers met het jaarprogramma verdeeld.
Een advies is uitgegaan om zeer snel te reserveren voor het Asperge Gala op donderdag 14 mei 2020 17:30 uur. Het word een groot festijn waar nu al veel belangstelling voor is, Onze leden kunnen nu al bij voorrang aanmelden bij George Mes.

Dick Jager en Cor Maatje


  • -

Proefverslag Spanjeproeverij 16-11-2019, bailliage Maestricht

Category:Bois-le-Duc,De heerlijkheid Hoorne,Entre deux villes,La Cinquième Patte,Maestricht,NGW Algemeen,Oost-Brabant,Ter Worm en Geul

NGW-wijnproeverij voor de bailliage Maastricht.

“Kriskras door Spanje” van 16 november  2019.

Inleiding

Voor deze proeverij hebben wij negen wijnen uitgezocht, deels wijnen van betaalbare kwaliteit, maar ook van topklasse. Wij reizen een beetje kriskras door diverse Spaanse autonome regio’s, zoals Euskadi, Catalunya, Galicia, Valencia, Castilla-La Mancha, Castilla y Leon, maar vooral door het minder bekende Murcia. Ik veronderstel dat jullie zich grondig op deze proeverij hebben voorbereid met het bestuderen van de druivenrassen die vandaag aan bod komen. Albariño, sauvignon blanc, bobal, grenache, mourvédre en uiteraard tempranillo. Een aantal van deze wijnen zullen wij blind proeven en meteen becommentariëren en op het einde proeven wij een paar wijnen naast elkaar om te vergelijken.

Het Spaanse wijngebeuren begon minstens 3000 jaar geleden toen Fenicische handelaren in het Zuidwesten een haven stichtten: het huidige Cádiz. Van daaruit trokken ze landinwaarts. Ze plantten wijnstokken op de heuvels rond de stad. Xera: het huidige Jerez de la Frontera. In dit erg warme klimaat maakte men aanvankelijk enkel zoete wijn waaraan alcohol werd toegevoegd om ze beter te kunnen bewaren. Dit waren de voorlopers van de sherry.

De Moren hebben onder meer het Iberisch schiereiland  veroverd, maar de Kaliefen, blijkbaar mensen met goede smaak, hebben de wijnbouw oogluikend laten voortbestaan.

Halverwege de negentiende eeuw verwoestte de druifluis veel Europese wijngebieden. Omdat de Spaanse gebieden hier in het begin nog geen last van hadden, gingen Franse wijnproducenten naar Spanje en brachten hun eigen wijnstokken en kennis mee. Begin van de twintigste eeuw bereikte de druifluis ook Spanje, maar toen had men al een oplossing, namelijk het enten op Amerikaanse onderstammen.

Vanaf de jaren ‘50 van de vorige eeuw kregen wijnbeschermingsverenigingen officiële erkenning. Dan kwam de grote doorbraak van de Spaanse DO status de “Denominación de origen”.

De Spaanse wijnen zijn ingedeeld in verschillende categorieën en type benamingen. De wijnwetgeving heeft bepaalt dat de DO wijnen niet eerder verkocht mogen worden alvorens ze aan de juiste rijpingscriteria voldoen.

Kwaliteitsniveaus

  • Vino de mesa: tafelwijn.
  • Vino comarcal: streekwijn met oogstjaar.
  • Vino de la tierra: landwijn met herkomstbenaming.
  • IGP of  indicatión geográfica protegida: wijn uit afgebakende streek met typisch karakter, maar nog geen DO.
  • DO of denominación de origen: wijn gemaakt en gebotteld van druiven binnen het herkomstgebied.
  • DOCa en DOQ of denominación de origen calificada of denominació d’origen qualificada: dit zijn DO-wijnen met een extra kwaliteislabel, bijvoorbeeld Rioja en Priorat.
  • Vino de Pago en Vino de Pago calificada: Het gaat om wijnen met een nauwkeurigere herkomstbenaming, namelijk die van een specifieke wijngaard. Deze wijngaarden vallen soms buiten de DO. Een aantal Pagowijnen zijn van uitstekende kwaliteit, maar toch altijd vooraf even proeven.

Spanje had in 2018 ongeveer een aandeel van 18 % in de totale wijnproductie wereldwijd en staat  hiermee op hetzelfde kwantiteitsniveau als Italië en als Frankrijk. Wat hun kwaliteitsniveau betreft is Spanje de voorbije twintig jaar aan een stevige inhaalbeweging bezig.

Wijn nr. 1: Herederos del Marqués de Riscal, sauvignon blanc, DO Rueda, 2017.

Futuristische wijnkathedraal Marqués de Riscal  in  Eltziego (Elciego)

Bottelarij in Rueda, provincia de Valladolid

Opgelet: deze  wijn uit de DO Rueda is niet gemaakt van verdejo, maar van 100 % sauvignon blanc.

Marqués de  Riscal, aanvankelijk een kleine bodega van een adelijke familie, is nu een zeer groot wijnhuis met wereldfaam, sinds 1858 gevestigd in het zuidelijk deel van Euskadi, in Eltziego een klein stadje in de provincia de Alava. Hun 230 ha eigen wijngaarden voor rood liggen in vier wijndorpen in de Ebrovallei (Elciego, Leza, Laguardia en Vilabuena), dus in de Rioja alavesa, maar op slechts enkele honderden meters van de Rioja alta in de regio La Rioja. Zij bezitten sinds 1970 ook 500 ha eigen wijngaarden in de DO Rueda in de regio Castilla y Leon, waar zij enkel wit vinifiëren.

Zeer groot bedrijf dat naast hun eigen kweek in Rioja alavesa nog blauwe druiven van 250 ha gecontroleerde wijngaarden verwerkt. In Rueda hebben zij nog 985 ha witte wijngaarden onder controle.

Hun rode Rioja’s uit hun topsegment behoren tot de wereldtop, maar ze zijn grosso modo wel erg prijzig.

Het bedrijf heeft gezorgd voor de DO erkenning van Rueda en heeft ook een pioniersrol gespeeld in de aanplant van sauvignon blanc in Spanje.

Deze sauvignon blanc van 2017 is afkomstig van wijnstokken op vrij arme zand-leemgronden.

13 % vol.

Wijn aangekocht in een wijnhandel in Koblenz tegen 8€.

Wijn nr. 2: Marqués de Vargas, Pazo de San Mauro, albariño, DO Rias baixas, 2018.

Marqués Don Pelayo de la Mata, de elfde markies van Vargas, de huidige eigenaar.

(foto van Lars Daniëls van Perswijn)

Bodega Pazo de San Mauro, gesticht in 1591.

Het wijnhuis Marqués de Vargas, te Pradolagar ligt ten oosten van Logroño, nog net in de Rioja alta. Hun eerste wijngaarden werden al in 1840 aangeplant, maar pas sinds 1989 maken zij hun eigen wijnen, die ondertussen tot de topklasse behoren. De huidige eigenaar Don Pelayo de la Mata, de 11de markies van Vargas, heeft de droom van zijn vader, namelijk goede wijn voortbrengen van hun 50 ha eigen wijngaarden, kunnen waar maken, weliswaar met de nodige veroveringsdrang. Na de overname van Bodega San Cristobal in de DO Ribera del Duero kocht hij in 2003 ook Bodega Pazo de San Mauro, te Condado de Tea, een dorp aan de Miño, de grensrivier met Portugal. Dit historisch domein bestaat al sinds 1591 en ligt in de het zuidwestelijk deel van de DO Rias baixas in  de regio Galicia. Pazo de San Mauro is een prachtig domein met een spectaculaire wijngaard, gelegen in een soort amfitheater met terrassen naar de Miñorivier gericht. Oorspronkelijk was het bezit van de Spaans-Portugese adelijke familie de los Pereira de Castro, afstammelingen van koning Sanchez de eerste van Portugal. Na de overname door Marqués de Vargas werd domein grondig gerestaureerd en voorzien van de modernste technologie.

Gematigd en vrij koel zeeklimaat in Galicia, in het noordwesten van Spanje.

Druivenstokken van gemiddeld 40 jaar oud, op terrassen langs de Miño met een kleibodem.

De opbrengst wordt bewust beperkt door fors terugsnoeien en het uitdunnen van de groene trosjes.

100 % albariño, een witte druif die enkel in de mond enige gelijkenis met de Riesling vertoont. Vroeger  werd verondersteld dat er enige verwantschap met de Rieslingdruif was, maar DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet het geval is. Manuele oogst met vinificatie op drie verschillende manieren. Eerst wordt een derde van de oogst ontrist en gekneusd en ondergaat daarna enkele uren koude maceratie bij 11° C. Dan wordt een derde meteen geperst zonder ontristing en het laatste derde wordt wel ontrist en onmiddellijk geperst. Deze 3 mosten laat men samen twee weken gisten in RVS-tanks bij 18° C.

Alcohol: 12,5 % vol.

Oenoloog en bedrijfsleider: Mw. Susan Perez. Zij krijgt nog extra ondersteuning van Mw. Valerie Lavigne, professor oenologie aan de universiteit van Bordeaux en partner van Denis Dubourdieu, de bekende reizende oenoloog.

Commentaar:

Oog: bleek geel.

Neus: erg expressieve neus met wit en zelfs tropisch fruit. Citrusfruit.

Hint van het ziltige en de jodium van de zee. Mooie zuren.

Mond: nerveuze wijn, krachtig, citrus, een erg goede albariño. Lijkt wat op Riesling.  Een succesnummer bij de dames van de Kookclub te Genk.

Aangekocht in de webshop van Colruyt-klassewijnen tegen 10,50 €.

Wijn nr. 3: Bodega de los Estrellas “Dionisos”, IGP Tierra de  Castilla-La Mancha, 2012.

Dionisos  heeft naast een ruime barriquekelder ook 2 amforenkelders.

Dionisos Agricultura Biológica, Calle Unión 82, ES-13300 Valdepeñas, provincia de Ciudad Real in de regio Castilla-La Mancha.

www.labodegadelasestrellas.com , tel 926 31 32 48.

Dit 45 ha groot familiebedrijf is eigendom van Dionisio en Karina de Nova-Garcia, reeds de vierde generatie.

Warm en droog continentaal klimaat met Mediterrane invloeden.

Wijnstokken groeien op een kalkrijke leembodem op gemiddeld 650 meter hoogte.

Voor het verzorgen van hun wijnstokken gebruiken zij de kosmische kalender en houden dus rekening met de maancyclus.

100 % cencibel, synoniem voor tempranillo.

Handmatige oogst heel vroeg in de ochtend.

Er werden enkel natuurlijke meststoffen en bestrijdingsmiddelen gebruikt, dus in feite is dit een biowijn.

Gisting op enkel eigen natuurlijke gisten in keramische tinaja’s (amforen).

Bij de botteling na 1 jaar: lichte filtering met cellulose en geen extra toevoeging van sulfiet.

13 % vol.

Commentaar:

Zeer goede wijn, zeker voor zijn prijs, wel met een sterk mineralig karakter. Voor sommigen mogelijk wat vreemde tempranillo.

Rechtstreeks bij het wijnhuis aangekocht tegen 8 €.

Wijn nr. 4: Valsangiacomo, La Aldea de  San Juan, DO Utiel-Requena, 2014.

Bodega Cherubino Valsangiacomo, te Chiva.

De huidige vijfde generatie van de familie Valsangiacomo.

Wijnhuis: familiebedrijf Cherubino Valsangiacomo (ook onder de naam Valsan 1831), Carretera Cheste a Godelleta, Km 1, ES-46370 Chiva. CEO: Carlos Valsangiacomo. Tel.: 003496251086161.

In 1831 startte de Zwitser Vittore Valsangiacomo een wijnhandel in Chiasso, in de Zwitserse deelstaat Ticino. Om de Zwitsers van betaalbare wijn te voorzien sloot hij contracten met Spaanse wijnboeren. Begin twintigste eeuw breidde Cherubino, één van zijn nazaten, de wijnhandel uit naar diverse plaatsen in de regio Valencia en begon zich ook toe te leggen op de wijnexport vanuit Valencia en Alicante, alsook het zelf produceren van wijn in deze streek, namelijk te Chiva, Requena, Utiel, Monóvar, Yecla en Grao de Valencia. Sinds 1997 is de hoofdzetel van het bedrijf in Chiva gevestigd en werd het bedrijf daar grondig gemoderniseerd. Ook de filialen werden aangepast aan de EU-normen. Zij organiseren ook de goede werking van de wijnbouwerscoöperatie San Juan Bautista. Met hun streven naar kwaliteit hebben zij de bobaldruif terug een positief imago gegeven.

Druiven: 100 % bobal van 80 jarige stokken op een bodem van zandsteen met een bovenlaag van mergel. Bobal is hier de meest aangeplante lokale druif, die mits goed verzorgd wel kan schitteren. De aanplant bobal wijnstokken bedraagt 12 ha met 1600 stuks per ha en op 750 meter hoogte. Over de andere druivenrassen zoals cencibel (tempranillo), garnacha, macabeu en tardana zijn ons geen cijfers bekend en vermoedelijk zijn ze minder belangrijk.

Manuele oogst en gisting in betonnen cuves of in RVS-stalen tanks met temperatuurcontrole.

Vijftien maanden rijping op Franse eiken barriques. 13,5 % vol.

Oenoloog: Modesto Francés Bernabéu.

Commentaar:

Oog: diep donkerrood, ondoorzichtig en geconcentreerd.

Neus: gekonfijte kers, gedroogde pruimen, kruidig, amandelnoot, houttoets.

Mond: kers en nog eens kers, Provençaalse kruiden, pepertje, stevige tannines en nogal getoasted hout, lange afdronk.

Bewaarpotentieel tot minstens 2020.

Aangekocht in de webshop van Colruyt-klassewijnen tegen 10 €.

Bobal:

Bobal is een inheems Spaans druivenras, dat steeds meer aanzien geniet om zijn volle wijnen. Dit ras komt uit de buurt van de dorpen Utiel en Requena, in de provincia de Valencia in het oosten van centraal Spanje, waar het de meest voorkomende druif is. Haar naam is voor het eerst teruggevonden in vijftiende eeuwse  geschriften uit de regio. DNA-onderzoek zal nog moeten uitwijzen waar de precieze oorsprong ligt, maar zij is in elk geval geen carignan, zoals sommige Franse  synoniemen suggereren. Een sterke groeier, die zeer goed bestand is tegen het zeer kort snoeien van de plant. Waar normaal toch behoorlijk wat blad behouden blijft om de druiven enigszins te beschermen tegen de felle zon, is dat bij deze druif niet nodig. Zeer lange periodes van extreme temperaturen deren deze druif niet, maar zij is wel gevoelig voor echte meeldauw en botrytis. Er ontstaan grote trossen met middelgrote druiven, die dicht op elkaar groeien. De beste wijnen zijn diep van kleur met een zachte afdronk, want de tannines zijn over het algemeen afgerond als de wijn even de tijd heeft gekregen om te rijpen. Sinds 2012 heeft deze variëteit veel erkenning gekregen en wordt niet meer gezien als  enkel geschikt voor bulkwijn. Zeker wijnbouwers die deze druif aanplanten op hoger gelegen percelen rond 700 meter, zijn in staat om prachtige wijnen te maken. De zuren liggen wel hoger dan die van bijvoorbeeld de monastrell, maar het alcoholpercentage van ongeveer 13 % blijft relatief laag voor dit erg warm gebied. Deze druif wordt hoofdzakelijk verbouwd in de provincies Valencia en Cuenca (beide in de regio Valencia) en in de provincie Albacete (in de regio Castilla-La Mancha). De  bobal-aanplant schommelt rond de 90.000 ha. Buiten Spanje komt dit ras nauwelijks voor.

Wijn nr. 5: Casa de la Ermita, crianza, DO Jumilla, 2012.

Eloy Sanchez

Wijnhuis: Bodegas y Viñedos Casa de la Ermita, te ES-30520 Murcia R.E. 30.013/MU.

www.casadelaermita.com .

Sinds 1999 een groot en modern familiebedrijf van 200 ha, onder leiding van Eloy Sanchez

Wijnstokken groeien op leemgrond in een vallei van de Sierra del Carche, het hoogste gebergte van Murcia, op 700 meter hoogte in het wijngebied Jumilla. Momenteel een bio wijnbedrijf.

Druiven: 60 % mourvèdre van meer dan 70 jaar oude stokken, 25 % tempranillo en 15 % cabernet sauvignon. Deze wijn is nog geen bio wijn.

Manuele pluk en daarna strenge selectie zowel in de wijngaard als in de bodega. De druiven komen het bedrijf binnen op 8 meter hoogte en voor de verdere verwerking wordt enkel gebruik gemaakt van de zwaartekracht. Er wordt dus niet overgepompt.

Vijf dagen koude maceratie in RVS-tanks. Daarna persing en alcoholische gisting met temperatuurcontrole gedurende ongeveer 10 dagen.

Negen maanden rijping op deels nieuwe Franse en Amerikaanse eiken barriques.

Het wijnhuis produceert ongeveer 2.500.000 liter per jaar, het beschikt over 4500 barriques, moderne koelinstallaties en een eigen bottelarij met een capaciteit van 5000 flessen per uur.

14 % vol.

Oenoloog: Marcial Martínez.

2015: Goud op de 15de Berliner Wein Trophy en 90/100 in de ‘Guia Peñin’.

2018: Zilver op het Concours van Brussel.

Commentaar:

Oog: kersenrood met wat evolutie en dikke tranen.

Neus: donkerrood fruit, bramen, pruimen, cacao, kruidnagel, kaneel, cederhout.

Mond: zoetje in de aanzet, toch nog enige frisheid, mineralig, donker fruit wordt bevestigd, stevige tannines. Retronasaal zouden wij het zondoorstoofde van de het Middellandse zeegebied moeten waarnemen.

Wijn aangekocht in Spanje in een wijnhandel te Murcia tegen 9,95 €.

Colruyt-klassewijnen verkoopt in zijn webshop Casa de la Ermita roble.

Wijn nr. 6: Joan d’Anguera, Finca l’Argata, DO Montsant, 2013.

Cellers Joan D’Anguera.

Josep en Joan D’Anguera

Wijnhuis: Relatief klein familiedomein Joan d’Anguera ligt in de DO Montsant, Calle mayor de la Mata 34, te ES-43746 Darmós in de provincia de Tarragona in de autonome (?) regio Catalunya. De zevende  generatie van de familie D’Anguera, met name de twee broers Josep en Joan D’Anguera, zijn heden actief in de zaak, met de hulp van hun moeder Mercé.

Veertig ha druivenstokken verdeeld over vier wijngaarden: Finca l’Argatà 23 ha, Mas de Pedret 12 ha, La Planella 2 ha en El Tancat 3 ha.

Tel.: 0034977418346. www.cellersjoandanguera.com

Dit familiedomein bestaat al sinds 1820 en is daardoor zonder twijfel de pionier in deze DO Montsant. Eerst onder de grote DO Tarragona, maar sinds 2001 onder de eigen DO Montsant. Het was hun vader Josep die in 1980 een belangrijke stap zette voor het domein en als eerste in Spanje Syrah aanplantte. Daarna begon hij in 1984 met het zelf bottelen van zijn wijnen. Hij werkte zowel met de klassieke oude wijnstokken, grenache en carignan, als met de nieuwe aanplant syrah en cabernet sauvignon. Josep was echter zeer consequent in zijn zoektocht naar kwaliteit. Zolang deze nieuwe wijnstokken niet oud genoeg waren, werd er enkel een jonge wijn van gemaakt. Pas in  1996 waagde hij zich aan de Finca l’Argatà. In 1998 volgde El Bugader. Spijtig genoeg heeft hij zelf het succes van zijn werk niet meer kunnen meemaken, want in het begin van de eeuwwisseling is hij overleden. Beide zonen hebben met de hulp van hun moeder zijn levenswerk verder gezet. Elk jaar opnieuw streven ook zij naar perfectie zowel in de wijngaarden als in de wijnkelder, waar ze met gedrevenheid en precisie elk jaar betere wijnen maken. Ondertussen zijn ze volledig overgeschakeld op biodynamische wijnbouw en brengen ze hun wijnen vanaf  2012 op de markt met het Demeter-label.

De DO Montsant is een erg ruw en divers terroir met bergen, heuvels en dalen. De ondergrond is meestal rotsachtig en stenig met een bovenlaag van leem of zand. Sommige percelen bevatten kalk en andere ijzeroxide, dat de bovenlaag rood kleurt. In de valleien is de bodem van alluviale oorsprong.

Dit is een bio-wijn, gevinifieerd met de eigen natuurlijke gisten met 85 % grenache van oude stokken en 15 % syrah van 30 jarige stokken uit de eigen wijngaarden, gelegen op leemachtige en noordelijk georiënteerde heuvelflanken. De latere oogstjaren zouden van 100 % grenache zijn.

Manueel geoogst.

Alcoholische gisting in RVS-tanks met temperatuurcontrole op ongeveer 28° C.

13 maanden rijping op Franse eiken barriques.

Stabilisatie door de winterse koude en klaring door overheveling. Geen filtering voor het bottelen.

Rechtstreeks bij de wijnboer aangekocht tegen 13 €.

Wijn nr. 7 a en 7 b:  2 wijnen van Familia Valdelana, te Eltziego.

Oorspronkelijke bodega van de familie Valdelana.

Juan Jesús Valdelana, huidige eigenaar.

Hier zie je duidelijk hoe Rioja alavesa een mooi geheel vormt met Rioja alta

Wij proeven naast elkaar:

– Baron Ládron de Guevara, DOCa Rioja, reserva, Autor, 2012.

– Valdelana Agnus, DOCa Rioja reserva, Autor, 2012.

Familia Valdelana, Carretera de Laguardia, 67 (historische kelders, wijnmuseum, verkooppunt en hotel) en Puente Barrihuelo, 67-69 (moderne wijninstallatie), te ES-01340 Eltziego. Dit stadje ligt in de provincia de Alava in Euskadi.

Dit familiebedrijf bestaat sinds 1586 en is één van de oudste wijnhuizen van het Iberisch schiereiland, achttien generaties lang in dezelfde familie. Het wordt nu geleid door Juan Jesús Valdelana. De familie bezit 67 wijngaarden samen 100 ha en verbouwt vijf druivenrassen, malvasia, viura, tempranillo, mazuelo en graciano. Deze wijngaarden liggen op een kalkrijke leembodem hoofdzakelijk op zuidelijk georiënteerde uitlopers van het Cantabrisch gebergte in de vallei van de Ebro.

Het Mediterraan klimaat met continentale en licht Atlantische invloeden impliceert veel uren zon en weinig neerslag en dat is een gunstige beschermingsfactor tegen ziektes voor de druivelaars. In de Finca Santa Cruz heeft Valdelana nog een piepkleine wijngaard met wijnstokken van meer dan 100 jaar oud op de oorspronkelijke onderstam, die de filoxera hebben overleefd. Hiervan maken zij hun buitenbeentje de Centum Vitis, een DOCa Rioja, die op het bedrijf wordt verkocht tegen 160 € tot 260 € per fles naargelang van de aard van de gekozen luxueuze verpakking.

Deze flessen dragen verschillende etiketten, maar het is dezelfde wijn in beide flessen. Sinds 1989 brengt de familie Valdelana haar wijnen op de markt onder een tweede etiket met de naam “Barón Ladrón de Guevara”. Dit etiket is bedoeld als eerbetoon aan Baron Sancho Núñez de Guevara, een edelman uit Alava bij het koninklijk hof van Navarra.

“In het jaar 711 vielen de Moren Andalucía binnen en  stootten door tot Aragón. Bij die inval kreeg de hoogzwangere koningin van Navarra, Doña Urraca, een lans in haar buik en stierf. Baron Sancho Núñez de Guevara vond kort daarna de lichamen van de koning en de koningin. Hij sneed meteen de buik van de koningin open en haalde er de baby levend en wel uit. Hij vluchtte met het pasgeboren kind, Sancho Garcés, naar de Pyreneeën, verborg het daar en zorgde voor zijn opvoeding tot het meerderjarig werd. Na de troonsafstand van zijn oudere broer, Fortún García van Navarra, werd deze jongeman tot koning Sancho Garcés I van  Navarra gekroond. Als dank gaf de koning zijn redder en beschermheer de koosnaam “Ladrón de Guevara”, hetgeen letterlijk “dief uit Guevara” betekent. “

Ik heb u deze geschiedenis verteld om een idee te krijgen of dit invloed heeft op hetgeen u denkt waar te nemen in het glas en kennelijk werden er voor dezelfde wijn toch merkelijke verschillen waargenomen. Deze mogelijk minieme verschillen kunnen enkel worden verklaard  door niet gelijktijdige botteling en door verschillen in de rijping op fles nadien.

Beide wijnen bestaan uit 95 % tempranillo en 5 % graciano van de zuidflanken langs de Ebro.

In de vroege ochtend met de hand geoogst van 70 jarige stokken in de tweede helft van oktober 2012 en streng geselecteerd in de wijngaard. Enkel de druiven van stokken met minder dan 4 trossen per stok werden voor deze wijn geplukt en apart gevinifieerd.

De druiven worden in kratten van ongeveer twintig kilo naar de bodega vervoerd en daar gekoeld tot 5° C. ‘s Anderendaags worden ze ontrist, gesorteerd en gekneusd en dan volgt een koele maceratie met de schillen. Na een vijftal dagen worden ze zacht geperst en begint de gisting spontaan.

Met 24 maanden rijping op eiken barriques, waarvan de helft van Russische eik en de helft van Franse eik, mag deze wijn na voldoende flesrijping (hier nog 1 jaar) als reserva worden verkocht. Russische eik is neutraal en zorgt enkel voor micro-oxidatie.

14 % vol.

Aangekocht in 2017 in het wijnhuis zelf tegen 18 €.

De beste wijngebieden ter wereld, waartoe mijns inziens Rioja behoort, hebben een quasi vanzelfsprekende kwaliteit, die je duidelijk terugvindt in deze wijnen, waarin je proeft dat de druivenrassen en het terroir perfect op elkaar zijn afgestemd. Ik denk dat dit hier ook geldt voor deze “Autor”-wijnen.

Wijn nr. 8: Bodegas Monastrell, Chaveo, DO Bullas, 2011.

Alfonso Garcia-Sanchez

Bodegas Monastrell is een klein familiedomein met 20 ha wijngaarden, van het echtpaar Alfonso en Mavi Garcia-Sanchez, die in 2005 hun eerste eigen wijn hebben gemaakt. Met steun van de Europese Unie hebben zij recent een nieuwe eerder kleine wijnkelder en opslagplaats gebouwd te midden van hun wijngaarden in de Valle de l’Aceniche, Carretera de Avilés, km 9, ES-30180 Bullas.

Tel.: 0034648702412. www.bodegamonastrell.com .

Zij willen de ambachtelijke wijntraditie van hun voorouders en naaste familie voortzetten en een goede wijn op de markt brengen.

Met de hulp van oenoloog José Jimenez hebben zij een eigen stijl ontwikkeld voor de vinificatie van wijnen van hoofdzakelijk monastrell en sinds 2011 ook van bio-wijnen.

De eigen wijngaarden liggen op gemiddeld 850 meter hoogte en dat compenseert deels de erg hoge zomerse temperaturen in deze streek.

Klimaat: 350 liter per m2 neerslag, meer dan 3000 uren zon.

2000 stokken per ha.

Steenachtige bodem, goed gedraineerde kalkrijke bovenlaag van leem en een goed vochthoudende ondergrond.

Zij gebruiken geen chemische meststoffen of sproeimiddelen. In de plaats daarvan plaatsen zij capsules met feromonen om allerlei nuttige insecten aan te trekken, zoals onder meer lieve-heer-beestjes. Aangetaste delen van de plant worden gewoon weggeknipt.

Zij maken enkel rode wijnen met houtrijping.

Druiven: 100 % monastrell.

Met de hand geoogst in de vroege ochtend.

Druiven worden gekoeld tot bijna 0° C vóór hun verwerking in de bodega.

Lange gisting met schilcontact van 20 tot 40 dagen in RVS-tanks.

Daarna verdere rijping op het bezinksel.

15 % vol.

De wijn rijpte 12 maanden op Hongaarse eiken barriques, werd geklaard enkel door overheveling en niet gefilterd voor de botteling.

Beperkte productie door terugsnoeien en groene oogst.

Bio wijn.

Commentaar:

Aanvankelijk wat stroef, maar na een half uur zeer genietbaar en erg goed.

Aangekocht bij de wijnboer zelf tegen 12 €. Wij werden er te woord gestaan door de eigenaar zelf, de heer Alfonso Garcia Sanchez, een zeer enthousiaste wijnbouwer.

Wijn nr. 9: Bodegas Monastrell, Valché, DO Bullas, 2010.

Wijnhuis: idem wijn nr. 8.

Bodegas Monastrell, Valle de l’Aceniche, Carretera de Avilés, km 9, ES-30180 Bullas.

Officieel geen bio wijn.

Druiven: 100 % monastrell.

De opbrengst werd sterk beperkt door het terugsnoeien van de ranken en de groene trosjes.

De beste druiven van het domein worden met de hand uitgezocht en gesorteerd.

Slechts 4000 flessen gemaakt.

Deze wijn heeft 17 maanden gerijpt op kleine nieuwe en gebruikte barriques van Franse Allier eik.

Hij werd geklaard door overheveling en niet gefilterd voor de botteling.

Commentaar: uitstekende wijn, echt top en mijns inziens op dronk, maar wel nog bewaarpotentieel. Stevige houttoets, mogelijk door sterke toasting van de barriques.

Aangekocht bij de wijnboer tegen 20,60 €.

 * * *

Tekst: Edgar Colson, Diepenbeek, 11-2019.

Bronnen:

– Cobra-wijninventaris.

– Aan de slag met wijn (Peter Klosse).

– Diverse websites van de wijnhuizen.

– Artikel van Lars Daniëls in Perswijn van oktober 2018.

– Wikipedia.


  • -

Proeverij wijnen Galicia, bailliage EDV, 18 september 2019

Category:NGW Algemeen

VERZORGD DOOR CLAARTJE SCHAAP-MEULEMEESTER

Geschiedenis en wijngeschiedenis

De Spaanse wijngeschiedenis begon minstens 3000 jaar geleden toen Fenicische handelaren in het Zuidwesten een haven stichtten: het huidige Cádiz. Van daaruit trokken ze landinwaarts. Ze plantten wijnstokken op de heuvels rond de stad. Xera: het huidige Jerez de la Frontera. Halverwege de 19e eeuw verwoestte de druifluis veel Europese wijngebieden. Omdat de Spaanse gebieden hier in het begin nog geen last van hadden, gingen Franse wijnproducenten naar Spanje. De Fransen brachten hun eigen wijnstokken en kennis mee. Rond 1900 bereikte de druifluis ook Spanje. Oplossing: enten op Amerikaanse onderstokken.

Vanaf de jaren ‘50 van de vorige eeuw kregen wijnbeschermingsverenigingen officiële erkenning. De basis is gelegd voor het Spaanse ‘Denominación de Origen’ (DO) systeem.

De Spaanse wijnen zijn ingedeeld in verschillende categorieën en type benamingen. De wijnwetgeving heeft er tevens in voorzien, dat de wijnen niet eerder verkocht mogen worden alvorens ze aan de juiste rijpingscriteria voldoen.

Kwaliteitsniveaus

  • Vino de Mesa: Tafelwijn.
  • Vino Comarcal: Vino de Mesa met oogstjaar.
  • Vino de la Tierra: Tafelwijn met herkomstbenaming (Vin de Pays).
  • Denominación de Origen (DO): Wijn gemaakt en gebotteld van druiven binnen het herkomst- gebied.
  • Denominación de Origen Calificada (DOCa): Een eliteclassificatie. In Spanje hebben alleen de wijnen van Rioja en Priorato deze erkenning.  
  • Vino de Pago en Vino de Pago Calificada: Dit zijn bijzonderheden binnen de Spaanse wijnwet. Het gaat om wijnen met een zeer nauwkeurige herkomstbenaming, die van de ‘pago’ of wijngaard.

De Vino de Pago liggen soms helemaal zelfstandig, maar komen ook voor binnen DO en DOCa.

Naast de wijnen met erkend herkomstgebied heeft Spanje (net als andere landen)  IGP-wijnen (Indicatión Geográfica Protegida). Deze wijnen zijn afkomstig uit speciaal afgebakende gebieden in Spanje die niet de DO-status hebben maar wel een typisch streekkarakter.

Geproefde wijnen

Bodega Veiga da Princesa, Rias Baixas, druif Albariño,  2018, 13%, gewaardeerd met 14,1 punten

Smaakomschrijving: Heerlijke jeugdige, droge witte wijn met een stuivend aroma van groene appel en limoen. De smaak zet sappig en fris in en eindigt aromatisch, rond en evenwichtig.

Wijn/spijs : Een mooie begeleider van vissalades, schaal-en schelpdieren en licht gegrilde vis.

La Caña, Rias Baixas, druif Albariño, 2018, 13,5%, gewaardeerd met 14,2 punten

De druiven voor de Albariño La Caña 2018 worden handmatig geoogst, waarna een strenge selectie plaatsvindt. De vergisting vindt grotendeels plaats in grote eikenhouten vaten. Hierdoor worden de zuren zachter en krijgt de wijn een subtiele kruidigheid. Een lie rijping van maar liefst 8 maanden maakt hem extra zacht en rond.

Smaakomschrijving: Aroma’s van rijp wit fruit, bloemen, mineralen en een vleugje kruiden. De zuurgraad is mooi door de wijn verweven.

Wijn/spijs: Uitstekende combinatie met schaal-en schelpdieren, visgerechten, paella, sushi, kip, of als aperitief. Serveren tussen 8-10 °C.

Finca os Cabatos, Monterrei, druif Godello, 2018, 13%, gewaardeerd met 14,8 punten

De druiven worden met de hand geplukt. Na de gisting blijft de wijn ruim vier maanden in contact met de uitgewerkte gistcellen. Een beproefde klassieke techniek om de wijn een vollere en zachtere smaakstructuur te geven. Het resultaat: een sappige en originele frisdroge witte wijn met een uitstekende prijs-plezierverhouding en al een lange reeks van zeer goede persbeoordelingen.

Smaakomschrijving: Een Spaanse versie van Chablis. Niet alleen vanwege zijn appel, peer en meloen, maar ook vanwege de intensiteit en de mineraliteit. Intense geur en een volle evenwichtige en ronde smaak. De afdronk is zacht en aanhoudend.

Wijn/spijs: Culinair vrij breed inzetbaar: bij avocado, bagels met zalm en roomkaas, jambon persillé, tempura, Thaise gerechten, mosselen, krab, escargots op Bourgondische wijze, taramasalata, zalm, gebakken tong, schol en andere witte-visgerechten.

Bodega Avanthia, Avancia, Valdeorras, druif Godello, 2017, 13,5%, gewaardeerd met 15,3 punten

De druiven worden met de hand geplukt en vergist in Frans eiken vaten van 500 en 600 l. De rijping vindt gedurende 10 maanden sur lie plaats in Frans eiken vaten van 500 en 600 l.

Smaakomschrijving: Tonen van rijp fruit (perzik, mango), kamperfoelie, mineralen en kruiden. De mooi verweven zuren geven de wijn een optimale balans. Opvallend is de prachtige, lange (rokerige) afdronk.

Wijn/spijs: Uitstekende combinatie met gegrilde en gebakken vis, sushi, rijstgerechten, kip, salades en tapas. Mooi op dronk, maar kan zich tenminste tot 2024 nog verder ontwikkelen.

Bodega Dominio do Bibei, LaLume, Rebeira Sacra, druif Treixadura, 2016, 13%, gewaardeerd met 16 punten

Fermentatie en rijping in houten vaten van diverse maten en leeftijden, betonnen cuves en stalen tanks. Geen malolactische gisting. Ook deze wijn krijgt een lie rijping.

Smaakomschrijving:  Volgeel van kleur en intens van geur (rijp tropisch fruit, wat kokos en mild eiken). De wijn is fris, mineralig en mondvullend tegelijk met zowel wit- en citrusfruit als beheerste kruidige hout-, rooster- en zeer lichte vanilletonen en een licht prettig bittertje.

LaLume kan aan tafel moeiteloos geschonken worden in plaats van een witte Bourgogne. Is Chablis Grand Cru-waardig.

Wijn/spijs: Vis in saus, schaaldieren (mosselen), heerlijk aperitief, wit vlees (kip, kalf).

Branco de Santa Cruz, Telmo Rodriquez, Valdeorras, druif Doña Blanco, Godello, Palomino, Treixadura, 2015, 13,5%, gewaardeerd met 15,7 punten

Smaakomschrijving: Na enige tijd in het glas gele bloemen, kamille, venkel, anijs en appel. De smaak wordt gekenmerkt door een grote frisheid en zuurgraad met een lichte bitterheid in de afdronk. Een droge wijn met een mooie complexiteit.

Wijn/spijs: Zeevruchten maar ook zonder eten.

Viña de Martín Os Pasás, Ribeiro, druif Treixadura, Albariño, Torrontés, 2015, 13%, gewaardeerd met 14,7 punten

Gefermenteerd met natuurlijke gisten, een jaar gerijpt op roestvrijstaal waarvan 3 maanden sur lie.

Smaakomschrijving: Met wat tijd in het glas onthult deze schaarse witte wijn gele bloemen, kamille, venkel, appel en anijs. De smaak wordt gekenmerkt door een grote frisheid en een zuurgraad met een lichte bitterheid in de afdronk.

Wijn/spijs: Een uitgelezen wijn voor bij de lunch en bij visgerechten, maar zeker ook om als aperitief te drinken. De drinktemperatuur ligt rond de 10 graden.


  • -

Ein Stuck von Paradies

Category:Oost-Brabant Excursie Bremmer Calmont Bailliage Oost-Brabant. Ein Stück von Paradies Tijdens ons zomertreffen op 17 aug. bezochten wij de steilste helling voor wijnbouw in Europa de Bremmer Calmont. Met de Mini-bus voor 24  personen vertrokken wij om 8U. uit Eindhoven.

Na een koffiestop en goede informatie onderweg over Wijnland Duitsland en haar wijnwetgeving, Cool Climate Viticulture, en veel andere wijn -wetenswaardigheden arriveerden wij voor een uitgebreide lunch in Weinhaus Berg. De dag was vroeg begonnen deze onderbreking was zeer welkom.

Na de smakelijke lunch met een uitgebreid toetjesbuffet wachtte ons de Weinprobe bij Weingut Oster-Franzen met een bezichtiging door de kelders en een zeer duidelijke uitleg over vinificatie en de familie geschiedenis.

Er werd een mooi aanbod van wijn geproefd, gemiddeld van hoge kwaliteit.

  • Wij proefden eerst de Elbling Winzer-sekt uit 2016 waarna we onze mening konden geven over de volgende wijnen:
  1.  Elbling trocken 2018
  2. Weiss Burgunder 2018 halbtrocken
  3.  Riesling Osterlammchen 2018
  4. Rielsing Calmont 2018 Goch gewachs trocken
  5. Riesling Calmont Auron 2018 Hochgewachs feinherb
  6. Red Calmont Merlot cuvée 2016/2017
  7. Roter Weinbergpfirsich- Likor

Na de proeverij weer een flinke rit naar Eindhoven maar, Kees van der Heiden had heerlijke happen voorbereid en George Mes zorgde voor een Riesling op de juiste temperatuur van het mooiste stukje  Bremmer Calmont.

De rit leek door deze verwennerijen veel korter en toen Cor Maatje  in de bus de organisatie bedankte (George Mes de afspraken en Kees van der Heiden de keuken) voor de geweldige dag  waren we weer bijna in Eindhoven. Het was een zeer geslaagd zomertreffen, een behoorlijke busrit maar daar kregen we ook veel voor terug. Ein Stück von Paradies


  • -

Een oud verslag

Category:NGW Algemeen

Verslag van de “Oude Riesling”-proeverij op 11 september 2008

Presentator: Cor Maatje (in “Het Klooster” te Waalre). Notulist: Peter Derks

De – zoals altijd – enthousiaste Cor Maatje wist ons deze keer te verrassen met een diepteproeverij van oude, Duitse, Riesling-wijnen. En oud betekent in dit geval: tussen 10 en 30 ! jaar oud. We waren daarom allemaal wel erg benieuwd of die oudjes nog wel te genieten zouden zijn !

Deze Rieslings zijn allemaal afkomstig uit het dorpje Kesten aan de noord-oever van de Moezel in het midden-Moezel gebied: het dorp ligt tegenover Brauneberg en is niet ver van Piesport verwijderd.

Cor had al zijn geselecteerde Rieslings betrokken uit de kelders van de tamelijk kleine wijnboer Franz-Joseph Selbach, naast één wijn van diens broer Otto (: wijn nr.1).

Alle geproefde wijnen zijn gemaakt van Riesling-druiven die afkomstig zijn uit 3 wijngaarden op de berghellingen ten oosten van het dorp Kesten; vanuit deze wijngaarden heb je mooi uitzicht op het dorp Brauneberg aan de overkant van de Moezel. Herkomst van de wijnen:

– alléén wijn 1 is afkomstig van de Kestener Paulinshofberg (en gemaakt door Otto Selbach),

– de wijnen 2,3,4,7 en 9 komen van de Kestener Paulinsberg, terwijl

– de Rince-bouche en ook de wijnen 5,6 en 8 van de Brauneberger Juffer komen.

Rince-bouche: Brauneberger Juffer, Spätlese 2004, Franz-Joseph Selbach-Erz (9 % alc)

1) Kestener Paulinshofberg, Auslese 1979, Otto Selbach (?? % alc) : 15 pnt

2) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1979, Franz-Joseph Selbach-Erz (?? % alc) : 14 pnt

3) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1986, Franz-Joseph Selbach-Erz (?? % alc) : 15 pnt

4) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1988, Franz-Joseph Selbach-Erz (7,5% alc) : 14 pnt

5) Brauneberger Juffer, Auslese 1992, Franz-Joseph Selbach-Erz (8,5% alc) : 15 pnt

6) Brauneberger Juffer, Spätlese 1993, Franz-Joseph Selbach-Erz (7,5% alc) : 14 pnt

7) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1994, Franz-Joseph Selbach-Erz (8,0% alc) : 16 pnt

8) Brauneberger Juffer, Auslese 1998, Franz-Joseph Selbach-Erz (8,5% alc) : 15,5 pnt

9) Kestener Paulinsberg, Beerenauslese 2003, Franz-Joseph Selbach-Erz (10% alc): 18 pnt

Aan bovenstaand overzicht van alle geproefde Rieslings heb ik ook de gemiddelde punten beoordeling (n=15) toegevoegd. Opmerking: bij de punten beoordeling van de wijnen is reke-gehouden met de leeftijd van de betreffende wijn; deze beoordeling is dus géén absolute maatstaf voor de door ons gegeven voorkeur voor een bepaalde wijn. Grofweg zou je kunnen zeggen dat – tegen een absolute maatstaf aangelegd – de erge oudjes dan een wat lagere beoordeling zouden krijgen omdat die de optimale frisheid en bloemigheid natuurlijk missen.

Opmerking 2: Op de etiketten van de drie oudste wijnen was geen alcohol percentage vermeld maar vermoedelijk hadden deze drie ook tussen de 7 en 8 vol% alcohol.

Wij vonden het allemaal zeer verrassend dat zelfs de erg oude wijnen (van 1979 !!) nog zo smakelijk waren, geweldig leuk om deze eens te kunnen proeven.

Bewust maak ik in dit verslag geen beschrijving van elke wijn afzonderlijk omdat dan te veel dezelfde smaak- en geuromschrijvingen gegeven zouden moeten worden. In plaats daarvan vermeld ik hier enkele genoemde algemene smaak- en geuromschrijvingen voor alle wijnen en benadruk ik enkele individuele afwijkende kenmerken.

  • Qua kleur en helderheid werden alle wijnen goed beoordeeld (3 punten). Vanwege de leeftijdsverschillen waren er natuurlijk wel flinke kleuronderscheiden: de oudste twee hadden een diepe goudgele kleur en naarmate de leeftijd afnam verminderde ook de diepte van de gele kleur, nam tevens de goude tint af en nam een groenige zweem toe; de jonge oudjes (uit de 90-er jaren) hadden een mooie citroengele kleur.
  • In de geuromschrijvingen werd steeds wel petrol genoemd en vaak ook wel citrus en perzik. Cor meldde wel dat bij het openen van alle flessen een sterke petrol geur vrijkwam maar in de ingeschonken glazen was dit niet zo dominant meer (hoewel in alle gevallen steeds aanwezig). Bij de meer dan 20 jaar oude wijnen nam Dick ook iets mint in de neus waar en dit werd toen ook door meerdere proevers waargenomen: mogelijk is dit een randgeur van de petrol die op “eminence-grise” leeftijd ontstaat.

De oudste wijn, vooral wijn 1, had rijpe fruittonen in de neus (en ook in de smaak), ook wat rijpe vijg, iets tropisch en sinaasappel werden genoemd. Bij de jonge oudjes domineerden toch meer de frisse citrus geuren zoals van limoen, citrioen of mandarijn en kwamen de bloemige geuren meer naar boven.

  • Qua smaak werd bijna steeds een (tamelijk) goede zoet-zuur balans genoemd, hoewel er toch behoorlijke verschillen in de zoet-component aanwezig waren. Bij alle wijnen was een mooi zuurgehalte aanwezig en in geen enkel geval was de wijn te zuur. Slechts in enkele gevallen werd een klein (aangenaam) bittertje genoemd: met name bij de wijnen 7, 5 en 4. Enkele individuele nuances:
  • Wijn 1 had nog behoorlijk wat mooi zoet
  • Wijn 2 was (vergeleken met 1) frisser en ook wat minder vol en zoet
  • Wijn 3 had een betere zoet-zuur balans en was nog mooi fris voor zijn leeftijd
  • Wijn 4 was wat zuurder (: smaak leek meer op het frisse citroenzuur)
  • Wijn 5 had een mooi evenwicht, iets compexer en delicater
  • Wijn 6 had wat meer uitgesproken zuren (en ook nogal wat zoet)
  • Wijn 7 was mooi fris, delicaat en had een heel goede balans in alle smaakcomponenten, ook iets mineraligs. Dit was de eerste wijn waarin iedereen de “echte” Riesling (met al zijn bekende tonen) herkende. Door vrijwel iedereen werd deze wijn als de mooiste van deze serie oude Rieslings beschouwd.
  • Wijn 8 was iets minder delicaat dan 7 maar had wel een mooie afdronk
  • Wijn 9 was duidelijk het snoepje van deze avond en werd door iedereen bijzonder gewaardeerd: mooi zoetje, fraaie zuren en mineralen, iets botrytis-achtige fraaie geur, “bloeiende maïs-geur” werd door Ton waargenomen en ook de geur van gele margrieten (het hart daarvan) en van lelies werden genoemd.
  • Deze wijn nr 9 en ook de rince-bouche behoorde natuurlijk niet tot de reeks “oude Rieslings”, maar gaven wel mooi het onderscheid met die smakelijke oudjes aan.

Samengevat:

Het was een geweldig mooie diepte-proeverij van Oude Rieslings waarmee Cor Maatje dan ook uitvoerig werd gecomplimenteerd: prachtig Cor.

Hetzelfde gold overigens voor de heerlijke kaasjes, vleeswaren en hartige groente-hapjes die door hem uitgezocht waren. Deze “moesten” volgens Cor ook bij de te proeven wijnen genut-tigd worden want “ze hoorden bij elkaar”. We konden dat dan natuurlijk ook moeilijk weigeren. En de foie-gras smaakte voortreffelijk bij de Beerenauslese: hulde en voor herhaling vatbaar !


  • -

Proeverij Limburgse wijnen van het wijngoed Thorn, 23 mei 2019

Category:NGW Algemeen

Proeverij verzorgd door Nettie Ramaekers, Bailliage EDV

Algemeen wijngoed Thorn
In 2001 begonnen met het telen van druiven en het maken van wijn in het Limburgse stadje Thorn. Inmiddels beslaan onze wijngaarden ruim 6,5 hectare en maken we de volgende wijnen: Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Pinot Noir Rosé, Dornfelder, Frühburgunder, Pinot Noir Barrique, Pinot Brut en Pinot Gris Late Harvest.

Uit KNMI-tabellen blijkt dat Thorn behoort tot de droogste gebieden van de Benelux (680 mm/jaar).
De gemiddelde zonuren per jaar bedragen 1600 uur. De wijngaard is gesitueerd op een oude Maas-arm en bestaat uit klei en zand.

Na een jarenlange procedure erkent de Europese Commissie op 10 januari 2018 formeel de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) (zeg maar Europese ‘Appellation d’Origine Controlée) van het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’. Hiermee is de eerste grensoverschrijdende wijnappellatie een feit en uniek in Europa. Wijnen geproduceerd op de kiezelgronden aan weerszijden van de Maas welke de grens vormt tussen Belgisch en Nederlands-Limburg, mogen binnenkort met het label van BOB ‘Maasvallei Limburg’ op hun flessen pronken. Een hele eer voor de hoogkwalitatieve, wijnbouw in beide Limburgen.

BGA (Beschermde Geografische Aanduiding): Geeft aan dat tenminste één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in een bepaald gebied.

BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming): Gaat een stap verder dan BGA. Producten die het keurmerk BOB dragen moeten geproduceerd, verwerkt en bereid worden binnen een bepaald gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.

Pioniers van deze erkenning, Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck (B) en Harry Vorselen van Wijngoed Thorn (NL), verankeren hiermee de typische smaak van de wijnen uit hun terroir.

De teeltmaatregelen en vinificatiemethoden binnen deze regio zijn streng gereglementeerd via het Productdossier. Deze wijnappellatie geldt enkel voor de wijndruivenrassen, verbouwd en gevinifieerd binnen de streng afgebakende contouren van het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’ en omvatten onder meer: Auxerrois, Chardonnay, Dornfelder, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Riesling.
De toplaag van warme leem en het onderliggende grindpakket (kiezel) zijn doorslaggevend in de mineraliteit, diepgang en finesse van onze wijnen.

Geproefde wijnen

BGA, Pinot Brut rosé, 2016, Méthode Trad., 50% Pinot Noir, 50% Auxerrois
Sur lie 12 maanden, alc. 12,5%, zuren 8,0 gr/l, restsuiker 8,0 gr/l
Gewaardeerd met 14,1 punten, € 20,00

BGA, Auxerrois, 2018
Alc. 12,5%, zuren 6,0 gr/l, restsuiker 5,0 gr/l, gisting RVS
Gewaardeerd met 15,2 punten, € 10,00
Kleur: helder lichtgeel en een vleugje koolzuur
Aroma’s: wit fruit als appel en peer
Smaak: fris, mooi, sappig en droog met een volle afdronk (serveren 8 – 10⁰C)
Wijn/spijs: begeleider bij asperges

BOB, Pinot Gris, 2017
Alc. 12,5%, zuren 6,5 gr/l, restsuiker 6,0 gr/l, gisting RVS
Gewaardeerd met 15,5 punten, € 12,00
Kleur: donkergeel met een mooie gastronomische afdronk met tonen van honing en gerijpt fruit.
Wijn/spijs: asperges, vis, wit vlees, salades (serveren 8 – 10⁰C)

BGA, Riesling, 2017
Alc. 13,5%, zuren 9,0 gr/l, restsuiker 7,0 gr/l, gisting RVS
Gewaardeerd met 14 punten, € 13,00
Volle sappige wijn. Typische groengele kleur met een stuivend aroma met veel rijp fruit zoals perzik, lychees, mango en zelfs een zeer delicate petroltoon. Mooie droge en zachte afdronk met de karakteristieke Rieslingzuren.

BGA, Dornfelder, 2018
Alc. 12,5%, zuren 4,5 gr/l, restsuiker 1,0 gr/l
Opvoeding voor 2/3 op RVS tanks, voor 1/3 op oude barriques van Frans eiken (minimaal 6 maanden)
Gewaardeerd met 16 punten, € 13,00
Donkerrode soepele elegante wijn. Volle smaak met veel rood en zwart fruit, o.a. framboos. Kleine touch van karamel en vanille. Fluweelzachte afdronk met milde, rijpe tannines.
Is op dronk maar kan nog 6 a 7 jaar bewaard blijven. Aan te bevelen de fles een paar uur voor gebruik te openen. Serveren op kamertemperatuur.

BGA, Frühburgunder, 2018
Alc. 13,5%, zuren 4,0 gr/l, restsuiker 0,0 gr/l, gisting RVS
Gewaardeerd met 15,8 punten, € 16,00
Helderrode kleur met aroma’s van o.a. kersen, bramen en framboos. Volle en fruitige aanzet met weelderige lange afdronk. Uniek in Nederland.
Serveren op kamertemperatuur (ca. 18⁰C), maar kan ook licht gekoeld gedronken worden.

BOB, Pinot Noir 777, 2016
Alc. 13,5%, zuren 4,5 gr/l, restsuiker 0,0 gr/l
Gewaardeerd met 16,5 punten, € 20,00
Opvoeding 18 maanden op barriques Frans eiken (30% nieuw)
Kleur: helder diep kersenrood, geconcentreerde aroma’s van rode vruchten, o.a. aardbei.
Zijdezachte tannines en harmonische houttonen.
Gastronomische wijn, typische begeleider van rood vlees.

BGA, Pinot Gris Late Harvest, 2016
Alc. 11%, zuren 7 gr/l, restsuiker 89 gr/l, gisting RVS
€ 20,00 (0,375 ml)
Absoluut uniek in Nederland. Een echte dessertwijn gemaakt volgens de traditionele methode. Zeer laat geoogste Pinot Gris druiven met ‘pourriture noble’, hetgeen resulteert in een complexe dessertwijn.
Aroma’s van o.a. honing, perzik, banaan en ananas. Harmonieuze wijn.
Ook zeer geschikt bij paté als voorgerecht. Licht gekoeld serveren (± 15⁰C)

Bijzondere wijnen uit het Limburgse stadje Thorn. Een unieke wijnregio met een Beschermde Oorsprongsbenaming.

Maureen Kimmel, juni 2019


  • -

“de heerlijckheit Hoorne” verslag proeverij wijnen uit Twente

Category:De heerlijkheid Hoorne

 

Verslag proeverij Twente NGW bailliage “de heerlijckheit Hoorne” op 16 mei 2019

(verslag gemaakt door Maarten Oude Kempers)

 

Onze bailli Marian Van Pol heette alle aanwezigen van harte welkom op deze sfeervolle proeverij. Misschien nog iets van welkom heten nieuwe introducee en uitstapje 21 juni? Vervolgens gaf Marian het woord aan Maarten die ons meegenomen heeft naar zijn geboortestreek, Twente.
Maarten startte zijn mooie Powerpoint presentatie waarin hij de ligging van Twente liet zien en de ligging van de wijngaarden waar we de wijnen van geproefd hebben.

     
Maarten nam ons hier vervolgens mee naar Wierden, naar de wijngaard “Bi’j de Regge” welke beheerd wordt door “De Wijnmakers”.

 

Hierna liet maarten ons de eerste wijn proeven, Witte Ros 2018.

Wijngaard: Bi’j de Regge
Druivenras(sen): 90% Johanitter, 10% Solaris
Alcoholgehalte: 11,5% VOL
Jaar: 2018
Vinificatiemethode: Wittewijnmethode
Serveertemperatuur: 8 – 10°C
Kleur: Groengeel
Aromaprofiel: Stuivend fruit van gele appels, peer en citrusfruit. Ook wat buxus en kalk. Een lichte touch van tropisch fruit (van de Solaris) is waarneembaar
Smaakprofiel: Frisse zuren, licht kruidig, rijp citrus- en tropisch fruit, mineraal en een bittertje
Prijs: € 12,50
Beoordeling: 14,1 punten

 

 

Nadat we de wijn beoordeeld hebben vertelt Maarten over de bodemsoorten welke Twente kent. Vervolgens neemt Maarten ons mee naar de tweede wijngaard; Twentewijnen, ook bekend als wijngaard Hof van Twente.

We kregen hierna de tweede wijn te proeven, Solaris 2018.

Wijngaard: Wijngaard Hof van Twente
Druivenras(sen): 100% Solaris
Alcoholgehalte: 13,5% VOL
Jaar: 2018
Vinificatiemethode: Wittewijnmethode met malolactische fermentatie en korte houtrijping
Serveertemperatuur: 8 – 10°C
Kleur: Citroengeel
Aromaprofiel: Tropisch fruit, een vleugje vanille
Smaakprofiel: Milde zuren, filmend
Prijs: € 13,50
Beoordeling: 15,3 punten

 

 

Na de Solaris geproefd te hebben ging Maarten verder met een uitleg over hybride rassen. In Twente is het voor de hand liggend gebruik te maken van hybride rassen, gezien de vrij noordelijke ligging.

Daarna lichtte Maarten de volgende wijngaard; Wijngaard Adebaer toe.
Hier kwam ook de volgende wijn vandaan, de Johanniter Barrique.

Wijngaard: Wijngaard Addebaer
Druivenras(sen): 100% Johanniter
Alcoholgehalte: 13,2% VOL
Jaar: 2016
Vinificatiemethode: Wittewijnmethode met malolactische fermentatie en korte houtrijping
Serveertemperatuur: 8 – 10°C
Kleur: Citroengeel, helder
Aromaprofiel: Tropisch fruit (ananas, mango, rijpe peer en banaan, vanille
Smaakprofiel: Milde zuren, filmend
Prijs: € 12,-
Beoordeling: 15,3 punten

 

 

Voor we over gingen naar de volgende vertelde Maarten ons iets over de snoeimethoden in de wijngaard welke in Twente en eigenlijk ook in de rest van Nederland toegepast worden.

We maakten daarna de overstap naar de rode wijnen. De volgende wijn is een Regent van Wijngaard hof van Twente.

Wijngaard: Wijngaard Hof van Twente
Druivenras(sen): 100% Regent
Alcoholgehalte: 13,5% VOL
Jaar: 2016
Vinificatiemethode: Traditionele methode met 6 maanden houtrijping op eiken
Serveertemperatuur: 16 – 18°C
Kleur: Purper, helder, ondoorzichtig
Aromaprofiel: Laurier, peper, cacao, blauwe bes, nootmuskaat
Smaakprofiel: Milde houtbitters, krachtige tannines, hoog in de zuren en een licht zoetje
Prijs: € 13,95
Beoordeling: 15,4 punten

 

 

Na de Regent welke evenals de Johannitter Barrique houtlagering gehad heeft vertelde Maarten om deze reden ook kort iets over houtlagering en hij bracht hiermee ter sprake welke invloed dit heeft op de wijn.

De volgende wijn, de Marechal Foch Barrique van wijngaard Adebaer is de volgende wijn welke eveneens houtlagering gehad heeft.

Wijngaard: Wijngaard Adebaer
Druivenras(sen): 100% Marechal Foch
Alcoholgehalte: 13,2% VOL
Jaar: 2016
Vinificatiemethode: Gemaakt volgens traditionele methode met 12 maanden houtrijping op Frans eiken
Serveertemperatuur: 16 – 18°C
Kleur: Purper, licht doorschijnend
Aromaprofiel: Chocolade, kers, medicinaal, cederhout
Smaakprofiel: Gemiddelde tannines, lichte zuren, licht filmend
Prijs: € 15,-
Beoordeling: 15,4 punten

 

 

Als een na laatste wijn presenteerde Maarten de Sueterie Rood van wijngaard Hof van Twente.

Wijngaard: Wijngaard Hof van Twente
Druivenras(sen): 80% Pinotin, aangevuld met Regent en Rondo
Alcoholgehalte: 13% VOL
Jaar: 2015
Vinificatiemethode: Cuvée, gemaakt volgens traditionele methode, met minstens 10 maanden houtrijping op eiken
Serveertemperatuur: 16 – 18°C
Kleur: Tussen purper en robijnrood in, ondoorzichtig
Aromaprofiel: Blauw fruit, laurier, vanille
Smaakprofiel: Ronde tannines, afgeronde zuren, vanille
Prijs: € 14,95
Beoordeling: 16,5 punten

 

 

Hierna nam Maarten ons ten slotte mee naar Porto. De vraag was hierbij Wat heeft dit nu met Twente te maken? Helemaal niets, maar de laatste wijn is gemaakt volgens dezelfde vinificatietechniek als de Port, met dat verschil dat de druiven niet uit de Duoro vallei, maar uit Twente kwamen en dat de lagering gewoon op het wijngoed plaatsvond.

De laatste wijn is de Sueterie Sterk.

Wijngaard: Wijngaard Hof van Twente
Druivenras(sen): 100% Regent
Alcoholgehalte: 18,5% VOL
Jaar: 2010
Vinificatiemethode: Mutage (= toevoegen van alcohol waardoor fermentatie stopt) met houtrijping van minimaal 3 jaar
Serveertemperatuur: 16 – 18°C
Kleur: Robijnrood
Aromaprofiel: Laurier, nootmuskaat, rood fruit , vanille en cederhout
Smaakprofiel: Weelderig zoet wat al snel overgaat naar mooie zuren met veel body.
Prijs: € 24,95
Beoordeling: 16,8 punten

 

 

Samenvattend: het was een prachtige proeverijen. De verwachtingen van de leden waren niet zo hoog. We hebben kunnen ervaren dat er in Twente mooie wijnen gemaakt worden, waarbij ook de kostprijs goed in balans is.
Onder het genot van lekkere kazen en patés hebben we genoten van de aangebroken wijn restanten.

 

 

 

 

 

 


  • -

Wijn en Asperges-festijn 18 mei Oost-Brabant

Category:NGW Algemeen

Onze jaarlijkse wijn met asperges organiseerden wij dit jaar in “Aspergehof Huijbers” in Mierlo.
George Mes had een achttal wijnen uitgezocht waarbij steeds een wijn van wijngoed “De Planck”werd geproefd tegenover een wijn uit de Elzas.
Aspergehof is een gerenommeerd aspergebedrijf gecombineerd met kersenboomgaard en een mooi restaurant.
Jos en Lidy Huijbers werden in 2018 uitgeroepen tot restaurant met het mooiste terras van Nederland.
Na de ontvangst met een glaasje Johanniter Brut Méthode Champenoise en een welkomstwoord van Bailli Agnes ,kregen wij een rondleiding door de Kersenboomgaard met o.a. de beroemde Mietlose kersen en vele andere vroege en late kersen . Dan uitleg bij de Aspergevelden over de vele soorten asperges en de smaaknuances die er zijn.Er zijn veel soorten asperges de een wat zoeter de ander met wat meer bitter in de smaak.
Dan volgde het aspergeverwerkingsbedrijf ,ook heel interessant en modern.

Na al deze informatie wachtte ons in het restaurant een asperge diner met de door George uitgezochte Johanniter wijnen tegenover de Alzasser.
Eerst een Duo van aspergesoepjes ( één gebonden en één helder)
De wijnen: Johanniter 2015 tegenover een Auxerrois 2016.

De Johanniter is ontstaan door een complex aantal kruisingen waarbij de Riesling en de Seyve-Villard een grote rol hebben gespeeld.
De Johanniter is hoog resistent tegen echte en valse meeldauw, vorsthard en hij heeft een hoog Oechsle gehalte (10% meer dan Riesling). Het ras is dus bijzonder geschikt voor koudere streken.
Onderstaand een impressie van de volgende gerechten en wijn combinaties.

ASPERGES TRADITIONEEL (met ham,ei,krieltjes en botersaus)

De volgende wijnen werden hierbij geproefd:

De Soleil De Planck 2017 en De Pinot Blanc 2017 deden het beide goed maar de Soleil paste beter bij dit smaakpalet.

Een mooi gerecht volgde , een Tagliatella met gewokte asperges en zalm.
Met de wijnen: Johanniter Select 2016 tegen over de Pinot Réserve 2017


Het laatste gerecht een Mini Asperge ragout burger ( met aspergelinten en hallandaise/ mosterd saus) Vormde met de bijpassende wijnen een mooie afsluiting van dit zeer geslaagde Asperge diner met een stralende zon in een inspirerende Asperge-entourage.


Met dank aan de organisatoren voor de goede wijnspijscombinaties.
Het was ook heerlijk bediend te worden ,hoewel we natuurlijk met aller inzet en vele handen in vorige jaren ook van prachtige aspergevariaties hebben genoten.
Kortom Asperges en wijn blijft een dankbaar en heerlijk jaarlijks terugkerende proeverij.





Aankomende activiteiten

jan
26
zo
13:00 Bois le Duc Nieuwjaarstreffen
Bois le Duc Nieuwjaarstreffen
jan 26 @ 13:00 – 15:00
Ons jaarlijkse nieuwjaarstreffen in een gezellig restaurant om samen te proosten op een mooi wijnjaar.   Locatie volgt nog.
feb
13
do
19:45 Oost Brabant: Syrah thema proeverij
Oost Brabant: Syrah thema proeverij
feb 13 @ 19:45 – 22:45
Oost Brabant: Syrah thema proeverij @ Aktiviteitencentrum 't Slot | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland
Onder vakkundige leiding van Peter Derks en George Mes organiseren we de themaproeverij Syrah, een workshop die je niet mag missen! Aanmelding voor activiteiten: per telefoon of e-mail bij: George Mes, 077-3661773, email: ngw,oostbrabant@gmail.com Voor
feb
15
za
19:30 “de heerlickheit Hoorne”: Macedo...
“de heerlickheit Hoorne”: Macedo...
feb 15 @ 19:30 – 23:00
  Beste Wijnliefhebbers, Het bestuur van de bailliage “de heerlijckheit Hoorne” nodigt u uit voor de proeverij van de maand februari 2020. Net als in de afgelopen jaren staat voor februari de macedoine op het